کیوسک بین الملل تابناک: آزادی دو راننده کامیون ایرانی توسط جمهوری آذربایجان، ادعای رسانه آمریکایی درباره پیشنهاد ایران به عربستان برای بازگشایی کنسولگری، استقرار تانکهای چین در مرز هند، دیدار مقامهای ارشد نظامی ایران و پاکستان و نشست مشترک وزیران خارجه آمریکا، امارات و رژیم صهیونیستی در واشنگتن، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
آزادی دو راننده کامیون ایرانی توسط جمهوری آذربایجان
منابع خبری گزارش دادند، یک روز پس از گفتوگوی تلفنی وزیران خارجه جمهوری آذربایجان و ایران، باکو دو زندانی ایرانی را آزاد کرده است.
وبگاه شبکه خبری «بلومبرگ» مینویسد، جمهوری آذربایجان دو زندانی ایران را آزاد کرد که این نشان میدهد دو کشور هممرز به منظور جلوگیری از درگیریهای احتمالی بر سر مسیرهای مهم ترانزیتی و حضور اسرائیل در منطقه، در تلاش برای کاهش تنشها هستند.
برخی از منابع خبری مدعی شدهاند که جمهوری آذربایجان دو راننده ایرانی را آزاد کرده، ولی سخنگوی وزارت خارجه ایران این خبر را تکذیب نموده است.
سعید خطیبزاده شامگاه چهارشنبه گفت: «سخنگوی وزارتخارجه: با رایزنی ایران، دو زندانی ایرانی برای ادامه گذراندن محکومیت خود از آذربایجان به ایران منتقل خواهند شد. این دو نفر ارتباطی با رانندگان بازداشتشده ندارند؛ اما رایزنیها در مورد دو راننده بازداشتشده همچنان ادامه دارد.» این خبر یک روز بعد از گفتوگوی تلفنی «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با «جیحون بایراموف»، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان گزارش شده است؛ این نخستین تلاش مستقیم برای کاستن از تنشهایی بود که از دو هفته پیش آغاز شد.
در بیانیهای از وزارت خارجه جمهوری آذربایجان که روز چهارشنبه منتشر شده آمده است: «طرفها خاطرنشان کردند لفاظیهای مضر اخیر تناسبی با سطح روابط دوستانه میان دو کشور ندارند و بر ضرورت حل و فصل تمامی اختلافات از طریق گفتوگو تأکید کردند.»
وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک هم در دیدار با همتای آذربایجانی درباره تسهیل ترانزیت و تردد کامیونهای ایرانی و موضوعات کنسولی از جمله دو راننده ایرانی بازداشتی در آذربایجان رایزنی کرد و توافق شد، این موضوع در تماس بین دو طرف حل و فصل شود.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه ۱۹ مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان گفت: روابط ایران و آذربایجان یک روابط کاملا طبیعی و به هم زدن آن یک کار غیرطبیعی است. روابط دو کشور همواره از منطق درستی پیروی کرده و آن منطق درست ارتباطات چندلایه مردمی و دو دولت بوده است. در عین حال نگرانیهای ایران گفته شده و این در چارچوب حسن همجواری و روابط خوب دو کشور است.
نگرانیهای ما به دوستان در باکو گفته شده و البته آنها همواره گفتهاند این نگرانیها را مرتفع میکنند و یا این نگرانیها در یک مسیر گفتوگوهای دوجانبه قابل حل است.
خطیبزاده بیان کرد: در برخی نکات و موضوعات انتظاری که از طرف جمهوری آذربایجان داشتیم، برآورده نشده است.
اما ما یک اصل اساسی داریم و آن این که با همسایگان رفتار برادرانه داشته و خواهیم داشت. حتی وقتی جنگ آذربایجان و ارمنستان بود تلاش کردیم ضمن احقاق حقوق آذربایجان در یک مسیری حرکت کنیم که از مسیر گفتوگو به نتیجه برسیم.
تنشهای میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان بعد از رزمایش مشترک ترکیه و آذربایجان شدت گرفت. ایران قبل از آن رزمایشی برگزار کرده بود.
«حسین امیرعبدالهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در جریان تقدیم رونوشت استوارنامه سفیر جدید جمهوری آذربایجان در ایران، تصریح کرده بود که حضور فعال رژیم صهیونیستی در آذربایجان علیه امنیت ایران را برنمیتابیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چندی پیش در خصوص رزمایشهای ایران در مرز جمهوری آذربایجان تصریح کرد، این گونه رزمایشها در داخل اراضی ایران در چارچوب حق حاکمیت ملی ایران است. وی همچنین در ارتباط با تحرکات رژیم صهیونیستی در کنار مرزهای مشترک ایران و جمهوری آذربایجان یادآور شد: «جمهوری اسلامی ایران حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی علیه امنیت ملی خود را تحمل نمیکند و در این رابطه هر اقدامی که لازم باشد انجام میدهد.»
امیرعبداللهیان در پاسخ به اتهامزنیهای اخیر «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان به ایران در مصاحبه با خبرگزاری «آناتولی» ترکیه، چنین اظهاراتی را مطرح کرده بود.
رئیس جمهوری آذربایجان در خصوص رزمایش نظامی ایران در مرز جمهوری آذربایجان گفته بود: «این یک رویداد بسیار تعجبآور است. هرکشوری میتواند هرگونه رزمایش نظامی را در قلمرو خود انجام دهد. این حق حاکمیتی آنهاست اما چرا حالا و چرا در مرز ما؟ چرا زمانی که ارامنه در جبرائیل، فضولی و زنگلان بودند، چنین رزمایشهایی در کار نبود؟ چرا پس از آزادسازی این زمینها پس از سی سال اشغال برگزار میشود؟»
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری آذربایجان تأکید کرد: «مصونیت مرزهای شناختهشده بینالمللی، یکی از اصول بنیادینی است که همیشه راهنمای [جمهوری] آذربایجان بوده و مبرهن است که آذربایجان چندین دهه است که از اشغال نظامی بخشهایی از اراضیاش و نقض مرزهای بینالمللیاش ضربه خورده است.»
وی در ادامه مدعی شد: «به خصوص، بیش از ۱۳۰ کیلومتر از مرز ما با ایران سالهاست که تحت اشغال ارمنستان است. متأسفانه طی این سالها ما شاهد واکنش قدرتمندی از طرف کشور دوست ایران به اشغال آن بخش از مرزمان نبودهایم.»
او در بخش دیگری از ادعاهایش اضافه کرد: «مایلیم این را هم خاطرنشان کنیم که جمهوری آذربایجان چنانکه از مواضع فعالش در سازمان همکاری اسلامی هم مشخص است حساسیت زیادی روی مسئله همبستگی اسلامی دارد.»
ادعای رسانه آمریکایی درباره پیشنهاد ایران به عربستان برای بازگشایی کنسولگری
پایگاه خبری آمریکایی «بلومبرگ» به نقل از منابع آگاه از مذاکرات میان ایران و عربستان سعودی مدعی شد، ایران از عربستان سعودی خواسته است به عنوان تمهیدی برای پایان دادن به جنگ یمن، کنسولگری ایران در جده و کنسولگری عربستان سعودی در مشهد گشوده شود.
بلومبرگ به نقل از دو منبع آگاه خود آورده است: ایران پیشنهاد بازگشایی کنسولگریها در مشهد و جده را به نشانه حسن نیت داده است و یکی از این دو منبع هم گفته است که مذاکرات به طور کلی پیشرفت کرده است، اما پای جزئیات که به میان میآید، مذاکرات پیچیده و دشوار میشود.
به گفته این منابع، در شرایطی که قدرتهای جهانی درصدد مذاکره برای احیای توافق هستهای ایران هستند، جمهوری اسلامی ایران بی سر و صدا چهار دور مذاکره را با هدف کاستن از سالها تنش با عربستان سعودی برگزار کرده که تمرکز این مذاکرات بر موضوع یمن بوده است.
تازه ترین دور از مذاکرات میان عربستان سعودی و ایران در ۲۱ سپتامبر گذشته برگزار شد و انتظار میرود که دور جدید آن هم به زودی برگزار شود.
به نوشته بلومبرگ، عربستان سعودی که از سال ۲۰۱۵ در جنگ با حوثیهای مورد حمایت ایران هستند، درصدد پایان دادن به این درگیری است که تاسیسات نفتی آن را در معرض حملات پهپادها و موشکهای حوثیها قرار داده است.
بلومبرگ افزود:عربستان سعودی میخواهد که گام نخست به سوی ایجاد روابط دیپلماتیک آن با تهران که از سال ۲۰۱۶ قطع شده است، دستیابی به توافقی بر سر یمن باشد؛ اما ایران اصرار دارد که نخست روابطش با ریاض از طریق گشوده شدن کنسولگریهای دو طرف در جده و مشهد عادی شود.
استقرار تانکهای چین در مرز هند
روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست هنگ کنگ اعلام کرد، همزمان با شکست مذاکرات نظامی چین و هند در مرز لاداخ، ارتش آزادی بخش خلق چین با استقرار تانک های خود در مرز نزدیک به هند، یک رزمایش نظامی برگزار کرد.
ساوث چاینا روز چهارشنبه نوشت: در این رزمایش، نیروهای نظامی منطقه سین کیانگ قابلیت های نبرد در ارتفاع بالا را با تعداد زیادی تانک آزمایش کردند.
انتشار این خبر در حالی است که سیزدهمین دور مذاکرات مرزی چین و هند در سطح فرماندهان که روز یکشنبه، هشت ساعت در دهکده مرزی مولدو در خاک چین برگزار شد، به شکست انجامید.
در گزارشی دیگر، رسانه های دولتی چین نوشتند یک تیپ نظامی این کشور برای اولین بار اقدام به آزمایش گلوله های جنگی و نارنجک انداز در غرب سیچوان کرده است.
سرهنگ «لانگ شائوخوا» سخنگوی فرماندهی غرب ارتش آزادیبخش خلق چین پیشتر در مورد مذاکرات مرزی دو کشور هند را به "خواسته های نامعقول و غیرواقعی" متهم کرده و از این کشور خواسته است در مورد وضعیت، قضاوت اشتباه نکند.
سرهنگ لانگ در بیانیه ای پس از انجام مذاکرات گفت که چین تلاش های زیادی برای تسهیل و کاهش تنش مرزی انجام داده است. پکن همچنین صداقت خود را کامل برای حفظ وضعیت کلی روابط بین دو ارتش نشان داده است؛ با این حال، هند همچنان بر خواسته های نامعقول و غیرواقعی پافشاری می کند که مذاکرات را دشوارتر کرده است.
لانگ گفت: عزم چین برای حفظ حاکمیت ملی قاطع است و از هند می خواهد تا وضعیت دشوار مناطق مرزی را درک و از توافقات و اجماع مربوطه بین دو کشور و دو ارتش پیروی کند.
این سخنگو همچنین ابراز امیدواری کرد که هند صادقانه عمل و با چین همکاری کند تا صلح و ثبات را در مناطق مرزی به طور مشترک حفظ کنند.
از سوی دیگر، وزارت دفاع هند هم در بیانیه ای اعلام کرده بود که کشورش در این مذاکرات «پیشنهادهای سازنده» ارایه داده اما طرف چینی "موافق نیست" و نمی تواند هیچ گونه پیشنهاد آینده نگرانه ای ارائه دهد.
دمای مناطق مورد مناقشه در لاداخ طی ژانویه هر سال به ۳۰ درجه سانتیگراد زیر صفر می رسد. پیشتر نیروهای هر دو طرف در این زمان به مواضع سنتی خود در تابستان عقب نشینی می کردند اما از زمان آغاز رویارویی ها در ماه مه ۲۰۲۰ همچنان در این نقطه سرد می مانند.
دو کشور دهها هزار سرباز با حمایت چندین توپخانه، تانک و جنگنده در امتداد مرز مستقر کرده اند.
سال گذشته، ۲۰ سرباز هندی طی درگیری فیزیکی با سربازان چینی در طول مرز مورد مناقشه کشته شدند. چین هم اعلام کرد چهار سرباز خود را از دست داده است. هند و چین در سال ۱۹۶۲ جنگی مرگبار بر سر مرز انجام دادند.
دیدار مقامهای ارشد نظامی ایران و پاکستان
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان و رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان، طی دیداری در مورد تحولات منطقهای، اوضاع افغانستان به ویژه تحکیم مناسبات نظامی-دفاعی میان دو کشور و تقویت امنیت مرزهای مشترک جمهوری اسلامی ایران و پاکستان رایزنی کردند.
سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» امروز چهارشنبه در دومین نشست کاری خود با ژنرال «ندیم رضا» رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، هیاتهای بلندپایه نظامی ایران و پاکستان، «سید محمدعلی حسینی» سفیر کشورمان در پاکستان و سرهنگ «مصطفی قنبرپور» وابسته نظامی ایران در پاکستان حضور داشتند.
سردار باقری و ژنرال ندیم رضا، طیف گستردهای از مناسبات دوجانبه ایران و پاکستان در حوزههای دفاعی، امنیتی، نظامی، مرزی، تحولات منطقهای از جمله اوضاع افغانستان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
طرفین بر تمایل و عزم جدی یکدیگر برای تحکیم این مناسبات و گسترش همکاریهای دوجانبه میان نیروهای مسلح ایران و پاکستان تاکید کردند.
همچنین، اعضای هیات بلندپایه نظامی ایران به ریاست سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری صبح امروز با حضور در مقر فرماندهی ارتش پاکستان با ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش این کشور دیدار کردند.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان همچنین به وجود دیدگاه های مشترک دو کشور در رابطه با مسائل منطقهای، مبارزه با تروریسم و صلح و ثبات منطقهای اشاره کردند.
سردار باقری و هیات همراه امروز روز پرکاری را در پایتخت پاکسـتان خواهند داشت و در ادامه عصر امروز به دیدار «عمرانخان» نخست وزیر پاکستان خواهند رفت.
نشست مشترک وزیران خارجه آمریکا، امارات و رژیم صهیونیستی در واشنگتن
وزیران خارجه امارات عربی متحده، آمریکا و رژیم صهیونیستی امروز چهارشنبه به مناسبت یکمین سالروز امضای توافق آبراهام نشستی برگزار کردند.
عبدالله بن زاید وزیر خارجه امارات در این نشست گفت که کشورش نمیخواهد به تعبیر او، حزب الله دیگری در یمن پدید آید. وی همچنین گفت که امارات به روابط رو به رشد خود با اسرائیل راضی است.
وزیر خارجه امارات با اشاره به اینکه او به زودی به سرزمینهای اشغالی سفر خواهد کرد، مدعی شد: صحبت از صلح در یمن در نبود گفتوگو میان اسرائیل و فلسطینیان امکان پذیر نیست.
بلینکن گفت: جو بایدن تأکید دارد راهکار دو دولتی تنها روش برای پایان دادن به درگیریهای اسرائیل و فلسطینیهاست.
رسانههای رژیم صهیونیستی از روزهای گذشته اعلام کردند که «یائیر لاپید»، «آنتونی بلینکن» و «عبدالله بن زاید» طی نشستی در واشنگتن، در چارچوب توافق عادی سازی روابط بین ابوظبی-تلآویو، درباره همکاری بین تلآویو، ابوظبی و واشنگتن و همچنین درباره ایران رایزنی خواهند کرد.
این نشست سه جانبه گام مهمی از سوی دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در راستای تقویت توافق آبراهام خوانده شده است.
«عبدالله بن زاید»، وزیر خارجه امارات و «عبدالطیف بن راشد الزیانی»، وزیر خارجه بحرین بیست و پنجم شهریورماه سال گذشته طی مراسمی در کاخ سفید و در حضور «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا و «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی، توافق عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی با امارات و بحرین را امضا کردند. سودان و مغرب نیز بعدا به توافق مشابهی با رژیم صهیونیستی دست یافتند.