مجوز «مصرف اضطراری داوطلبانه» دو واکسن ایرانی دیگر کووید ۱۹ صادر شد؛ واکسنهای «فخرا» و «کووپارس رازی.»
به گزارش «تابناک»؛ سازمان غذا و دارو در زیرمجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان طی دو نامه جداگانه، مجوز مصرف اضطراری داوطلبانه دو واکسن تولیدی داخل علیه ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹ را صادر کرد؛ واکسنهایی که به دو روش متفاوت تهیه شدهاند، اما هر دو از طریق «تزریق عضلانی» مصرف میشوند.
بر اساس مستندات منتشر شده، واکسن «فخرا» که محصول شرکت «میلاد دارو نور» در زیرمجموعه وزارت دفاع تولید شده، بر پایه ویروس غیرفعال گشته ساخته شده و واکسن «کووپارس رازی» که محصول موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی است، واکسنی نوترکیب است که بر پایه پروتئین s ساخته شده و افزون بر دو دوز تزریقی، دوز سومی هم دارد که استنشاقی است.
محمدرضا شانهساز در حالی مجوز واکسنهای فخرا و رازی را با عنوان «معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو» امضا کرده که دیروز با حکم وزیر (تصویر بالا) از کار برکنار شد و بهرام دارایی جانشینش شد!
برای دیدن حکم در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید
نکته قابل تامل در خصوص مجوزهای صادره برای مصرف این دو واکسن، امضای مجوزها توسط محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت است که روز گذشته و طی حکمی با امضای بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، فرد دیگری جانشین وی در این سمت شده است! اتفاقی عجیب که باید منتظر ماند و دید پاسخ مسئولان به آن چیست؟!
این در حالی است که هر دو واکسن یاد شده، در حال پشت سر گذاردن مرحله سوم کارآزمایی بالینی خود هستند و بر اساس مجوزهای صادره برای مصرف اضطراری شان، تاکید شده که تولیدکنندگان این واکسنها، متعهد به تکمیل مستندات و این فاز کارآزمایی بالینی شده اند و مسئولیت هرگونه عوارض احتمالی ناشی از تزریق واکسن تولیدی شان را برای شش ماه پذیرفته اند!
ابهاماتی که افزون بر آنها، اعتراضات رسمی و غیر رسمی این واکسن سازان به پیش خرید نشدن محصول تولیدی شان بر خلاف رویه اعلام شده توسط وزارت بهداشت را هم باید افزود که پاسخ رئیس قبلی سازمان غذا و دارو به آنها (همان رئیسی که دیروز با فرد دیگری جانشین شد، اما امروز مجوزهای این دو واکسن را امضا کرده!)، ارائه پیشنهاد انجام این پیش خرید به متولی خرید واکسن در زیرمجموعه وزارت بهداشت بود.
ماجرایی که اطلاعی از فرجام آن نیست؛ هرچند صدور مجوز مصرف اضطراری این دو واکسن ممکن است در نتیجه آن تاثیرگذار باشد؛ با این یادآوری که واکسیناسیون کرونا در کشورمان به مراحل پایانی خود نزدیک میشود و دپوی بالغ بر ۵۰ میلیون دوزی واکسن وارداتی، مانعی بزرگ برای خرید هر واکسنی است؛ چه تولید داخل باشد و چه هر واکسن نام آشنایی در جهان!