بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: وقوع آتش سوزی مهیب در تل آویو، سفر ولیعهد امارات به ترکیه بعد از ده سال، رایزنی برجامی وزیران خارجه آمریکا و فرانسه، سفر رئیس جدید شاباک به مصر و آغاز «مصالحه فراگیر» در استان دیرالزور سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
وقوع آتش سوزی مهیب در تل آویو
منابع خبری یکشنبه شب گزارش دادند که آتش سوزی مهیبی در یک پارکینگ خودرو در تل آویو در سرزمینهای اشغالی رخ داده است.
شبکه خبری المیادین به نقل از رسانههای صهیونیست اعلام کرد، این آتش سوزی در جنوب شهر تل آویو رخ داده است.
این رسانه بدون ذکر عامل این آتش سوزی، تنها اعلام کرد که صدای انفجاری بسیار مهیبی نیز به گوش رسیده است. هنوز جزئیات بیشتری از این حادثه در دست نیست.
سفر ولیعهد امارات به ترکیه پس از ده سال
روزنامه ایندیپندنت اعلام کرد که ولیعهد ابوظبی به زودی به ترکیه سفر خواهد کرد تا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور دیدار کند؛ این اولین سفر ولیعهد امارات به ترکیه در ده سال گذشته است.
این روزنامه به نقل از یک منبع آگاه در امارات نوشت: انتظار میرود محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی و چهره دوفاکتوی امارات، صبح امروز دوشنبه وارد آنکارا شود.
برخی منابع در آنکارا به ایندیپندنت گفته بودند که این دیدار طی هفته جاری انجام میشود؛ اما تاریخ دقیق آن را اعلام نکردند.
طبق اعلام روزنامه ایندیپندنت، قرار است در این سفر، بن زاید با اردوغان درباره مسائل مختلف به ویژه اقتصادی و روابط دوجانبه گفتگو کند.
آخرین سفر رسمی محمد بن زاید به ترکیه در فوریه ۲۰۱۲ انجام شد.
روابط ترکیه و امارات طی سالهای گذشته، شاهد تنش بوده است و دو طرف در زمینه موضوعات متعددی با یکدیگر تقابل دارند که مهمترین آن، حمایت ترکیه از قطر در ماجرای بحران شورای همکاری خلیج فارس، پروندههای لیبی، سوریه و یمن، اتهامات متقابل به جاسوسی و نیز عادی سازی روابط با اسرائیل است.
اخیرا و در پی کاهش تنشها بین دو طرف، ولیعهد ابوظبی و رئیس جمهور ترکیه سی ام اوت، تماس تلفنی برقرار و طی آن درباره روابط دوجانبه و راههای تقویت و توسعه آن گفتوگو کردند.
دو هفته پس از این تماس نیز اردوغان با هیاتی اماراتی به ریاست طحنون بن زاید آل نهیان، مشاور امنیت ملی امارات در آنکارا دیدار کرد.
از سوی دیگر، برخی مقامات و منابع آگاه اعلام کردند که امارات و ترکیه در حال کار روی پروژههایی برای توسعه همکاریهای اقتصادی از جمله سرمایه گذاری امارات در بخش انرژی ترکیه هستند.
رایزنی برجامی وزیران خارجه آمریکا و فرانسه
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد دوشنبه تلفنی با «ژان ایو لودریان» همتای فرانسوی خود گفتوگو کرد.
وزارت خارجه آمریکا طی بیانیهای اعلام کرد که بلینکن در این تماس تلفنی با لودریان درباره وضعیت برنامه هستهای ایران و تلاشها برای احیای برجام صحبت کرده است.
در این بیانیه آمده است: «آنتونی بلینکن با ژان ایو لودریان گفتوگو کرد تا درباره گزارشهای مربوط به فعالیتهای نظامی نگرانکننده روسیه در نزدیکی اوکراین و ادامه تعهد محکم آنها (آمریکا و فرانسه) به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین صحبت کند.»
این وزارتخانه در ادامه توضیح داد که وزرای خارجه دو کشور همچنین درباره تلاشهای مشترک برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند.
بلینکن نیز در صفحه توئیتر خود خبر داد: «من و لودریان درباره نگرانیهایمان از ستیزهجوییهای روسیه علیه اوکراین صحبت کردیم. ما همچنین اقدامات مشترک جهت رسیدگی به برنامه هستهای ایران را مورد مباحثه قرار دادیم.»
لازم به ذکر است که این دومین رایزنی برجامی وزیران خارجه آمریکا و فرانسه طی چهلوساعت گذشته است. پیش از این، لودریان شامگاه شنبه خبر داده بود: «درباره پرونده هستهای ایران همزمان با نزدیک شدن به از سرگیری مذاکرات احیای برجام گفتوگو کردم.»
دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده؛ اما پارهای اختلافات همچنان باقی است. یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات، اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچ گونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز چند روز پیش با بیان اینکه در میز مذاکرات وین آماده رسیدن به توافق خوب هستیم، نوشت: بازگشت همه طرفها به تعهدات یک اصل مهم و راهگشاست.
سفر رئیس جدید شاباک به مصر
تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که «رونن بار» رئیس جدید «شاباک» (سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی) روز یکشنبه اولین سفر کاری خود را به مصر انجام داد و انتظار میرود با «عباس کامل»، رئیس اطلاعات مصر دیدار کند.
به گزارش روسیا الیوم، بار و هیأت امنیتی همراه وی در قاهره تقویت روابط بین دو طرف، وضعیت نوار غزه و همچنین موضوعات دیگر را مورد بحث و بررسی قرار خواهند داد.
هیات اسرائیلی همچنین شامل «ایال هولاتا» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی بود که به نوبه خود با عباس کامل، رئیس اطلاعات مصر دیدار خواهد کرد.
منابع مصری در اوایل این ماه گفتند که کامل به نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، پیشنویس طرح کلی توافق مبادله اسرا را که مورد تایید حماس است، ارائه خواهد کرد.
آغاز «مصالحه فراگیر» در استان دیرالزور سوریه
«فاضل نجار» استاندار دیرالزور سوریه خبر داد که روند مصالحه فراگیر از امروز یکشنبه در این استان آغاز شد.
نجار به روزنامه الوطن گفت که روند مصالحه شامل همه غیرنظامیان تحت تعقیب، کادر نظامی فراری که دستشان به خون مردم آغشته نشده و کسانی است که از خدمت سربازی فرار کرده بودند.
وی تصریح کرد، صبح امروز یک مرکز مصالحه در شهر دیرالزور افتتاح شد که شاهد حضور گسترده مردم استان در آن بودیم تا به وضعیت آنان رسیدگی شود.
استاندار دیرالزور گفت که مراجع ذیصلاح و قضات، فرآیند مصالحه را انجام میدهند و تنها محدود به شهر دیرالزور نخواهد بود، بلکه بقیه شهرها و مناطق استان را نیز در بر می گیرد.
پیش از این نیز استان درعا شاهد اجرای توافق مصالحه میان دولت سوریه و عناصر مسلح با میانجیگری روسیه بود. در پی این توافق، نیروهای ارتش سوریه، بدون درگیری وارد محله «درعا البلد» در شهر درعا و شهرکها و شهرهای «نوی»، «الیادوده»، «مزیریب»، «طفس»، «تل شهاب»، «حوض الیرموک» و شهرکها و روستاهای دیگر شده و استان درعا کامل پس از اینکه در سال ۲۰۱۸ از لحاظ نظامی به دست ارتش سوریه افتاد، مدیریت آن نیز به دولت سوریه بازگشت.
در سال ۲۰۱۳ شهرکهای واقع در غرب استان درعا و در مثلث سوریه، اردن و جولان اشغالی به تدریج از کنترل دولت سوریه خارج شد و در سال ۲۰۱۸ ارتش سوریه کنترل آنجا را مجددا به دست آورد، اما به برخی شهرکها با عملیات نظامی ورود نکرد تا افراد مسلح آن،آشتی با دولت سوریه را بپذیرند.
این در حالی است که به تازگی منابع محلی سوریه خبر دادند که قرار است مشابه اتفاقی که برای درعا افتاد، در دیرالزور نیز رخ دهد.
در همین ارتباط، دمشق کمیته ویژهای را از وزارتخانههای کشور و دادگستری و دستگاههای امنیتی برای اجرای این توافق تشکیل داد که وظیفه صدور مجوز و تضمین عدم پیگرد قانونی دارنده آن را بر عهده دارد و باید فهرستی از افراد تحت پیگرد تهیه کند و ابلاغیه عدم تعرض به آنها را به ایستهای بازرسی ارائه دهد.