برای رفع عقب ماندگی برخی استانها از واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان چه تدابیری اندیشیده شده و در دستور کار قرار دارد؟ این سوالی است که برای یافتن پاسخش به سراغ یکی از مسئولان عالی رتبه وزارت بهداشت و همچنین کمیته علمی کرونا رفتهایم و نتیجه پیش رویتان قرار دارد.
به گزارش «تابناک»، در شرایطی که نرخ واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان از ۶۷ درصد فراتر رفته و نرخ واکسیناسیون در ۱۷ استان کشورمان بالاتر از میانگین کشوری است، اوضاع واکسیناسیون در چند استان کشورمان چندان خوب به نظر نمیرسد و نگران کننده است؛ وضعیتی نامطلوب که استانهای «سیستان و بلوچستان»، «قم»، «کردستان» و «خوزستان» به ترتیب رتبههای اول تا چهارم آن را دارند و دورنمای نگران کنندهای برای شهروندان این استانها ترسیم میکند.
نیم نگاهی به نمودار زیر کافی است تا به میزان عقب ماندگی این استانها از دیگر مناطق کشور در واکسیناسیون پی ببریم و این سوال پیش رویمان قرار گیرد که برای رفع این وضعیت چه باید کرد؟ آیا فاصله ۳۰ درصدی در نرخ واکسیناسیون میان استان گیلان و استان سیستان و بلوچستان قابل قبول است؟ جاماندگی شدید استان قم که بر خلاف سیستان و بلوچستان، کردستان و خوزستان در شاهراه ارتباطی چندین استان قرار دارد، چه؟
دکتر قاسم جان بابایی، رییس کمیته علمی کشوری کرونا در پاسخ به این سوال میگوید: راه جبران این عقب ماندگی که در برخی مناطق کشورمان دیده میشود، اقناع مردم است؛ به این صورت که باید تجربه دیگر کشورها را برایشان بازگو کرده و به آنها توصیه کنیم که واکسن بزنند؛ تجربه کشورهایی مانند روسیه که اکنون با شرایط سختی مواجه شدهاند.
وی میافزاید: در این کشور که به نوعی همسایه کشورمان است و بروز بحران در آن ـ چون ممکن است خطراتی متوجه ما هم کند، موجب نگرانی ما هم میشود ـ در ماههای جون و جولای [June و July که در ایران بیشتر با اسامی فرانسوی یعنی ژوئن و ژوئیه شناخته میشوند و تقریبا معادل خرداد و تیر در تقویم کشورمان هستند] متوجه شیوع سوش دلتای ویروس کرونا شدند و واکسیناسیون را به مردم توصیه هم کردند، اما چون ماجرا را جدی نگرفتند، موجب شده که اکنون با شرایط بسیار سختی مواجه باشند.
معاون «درمان» وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان میافزاید: باید تجارب کشورهای دیگر را مد نظر قرار داده و دست کم نگیریم، حتی کشورهایی که فاصله زیادی با ما دارند. مثل وضعیت آلمان یا اتریش یا کشورهای دیگر که موجب شده تدابیری ویژه را در دستور کار قرار دهند و حتی به جایی برسند که در آستانه تصمیم به اجباری کردن واکسن هستند چراکه دیده اند صرف اتکا به اقناع مردم کافی نیست و ممکن است تاثیرات کافی را به دنبال نداشته باشد.
وی در ادامه با تاکید بر تداوم اقناع سازی در ایران، میگوید: تا کنون وضعیت در کشورمان این گونه بوده که بر اقناع سازی تاکید داریم و امیدواریم که انشاءالله به آن نقطه که کشورهای دیگر رسیده اند نرسیم، اما برخی امکاناتی که افراد میخواهند، منوط به این است که واکسن بزنند.
جان بابایی میافزاید: برای جبران عقب ماندن برخی استانهای کشورمان هم فعلا بر اقناع سازی تاکید داریم و در این مسیر توقع داریم افراد ذی نفوذ در شهرها و استانهای مختلف ـ که بالاخره در بین مردم مقبولیت دارند « (مانند مراجع بزرگ و علما) در خصوص واکسیناسیون به مردم توصیه کنند، اما یک نکته را هم نباید فراموش کنیم و آن اینکه سرعت واکسیناسیون در کشورمان حتی از خیلی کشورهای اروپایی بهتر بوده است؛ این را میشود در نمودارهای واکسیناسیون در جهان نیز دید.
وی میافزاید: باید بدانیم ما مدت زمانی که در حجم زیاد واکسن در اختیار داشتیم، تنها سه چهار ماه بوده و در این مدت به جایی رسیده ایم که خیلی کشورها در عرض هشت نه ماه به آنجا رسیده اند؛ یعنی درصد پوشش واکسیناسیون در کشور ما معادل برخی کشورهای اروپایی است در حالی که آنها در ۹ ماه و ما در ۳ ماه به این میزان پوشش رسیده ایم، یعنی توانسته ایم عقب ماندگی را جبران کنیم.
رییس کمیته علمی کشوری کرونا در پایان میگوید: بالاخره فرهنگ مردم کشورمان، فرهنگ همراهی است و این مهم با اقناع حاصل میشود. آنچه اکنون نگرانمان میکند، کاهش فعلی سرعت واکسیناسیون در کشور با توجه به جمعیت افراد واکسینه نشده است که امیدواریم با همراهی بزرگان و زعمای جامعه رفع شود، البته در این مسیر لازم است که حوزههای مرتبط هم با ما همراهی کنند و مثلا شاهد مواردی مانند ورود افراد بدون تست پیسیآر به کشور نباشیم چراکه وزارت بهداشت به تنهایی نمیتواند همه کشور را کنترل کند.