بررسی آخرین روند واکسیناسیون کووید ۱۹ در استانهای مختلف تا پنجم آذر
تداوم یکهتازی «گیلان» در واکسیناسیون کرونا و وضعیت نگران کننده پنج استان در قعر جدول
سه استان دیگر هم در این وضعیت فاجعهبار، قم و سیستانوبلوچستان را همراهی میکنند؛ استانهایی که به وضوح از دیگر مناطق کشور در واکسیناسیون عقب ترند و لازم است برای جبران عقب افتادگی شان، تدابیر عاجل اتخاذ و اجرایی شود، به ویژه وقتی میدانیم نسخه جهش یافته تازهای از کرونا در حال تکثیر و گردش در مناطقی از جهان است و دیر یا زود راهش را به کشورمان هم باز خواهد کرد.
شمار واکسنهای تزریق شده در کشورمان در حالی از مرز یکصد و چهار میلیون دوز گذشته که کماکان وضعیت وخیم واکسیناسیون در برخی استانها ادامه دارد؛ استانهایی از جمله قم که در شاهراه ارتباطی شمار زیادی از استانهاست و میتواند زمینه ساز شیوع ویروس در مناطق وسیعی از کشور شود.
به گزارش «تابناک»؛ بر اساس آمار تفکیکی واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در استانهای کشورمان، تا ساعاتی پیش، بالغ بر ۱۰۴ میلیون دوز انواع واکسن به گروههای مختلف واجد شرایط تزریق شده است که از این میزان، بالغ بر ۵۷ میلیون دوز اول بوده و بیش از ۴۶ میلیون دوز دوم یا به عبارت بهتر، تکمیل واکسیناسیون علیه این بیماری؛ بیماری که عاملش نسل پنجم یا ششم ویروس کروناست که برخلاف همتایان سادهاش که عامل سرماخوردگی هستند، عمل میکند و حتی از انواع پیشرفته کرونا که سندورم تنفسی حاد را موجب میشدند هم خطرناک تر، مسریتر و البته مرگبارتر است.
آن گونه که گزارش واکسیناسیون کووید ۱۹ در کشورمان تا پنجم آذرماه ۱۴۰۰ نشان میدهد، تا ساعاتی پیش ۴۶ میلیون و ۴۶۲ هزار و ۴۱۳ تن از ۶۷ میلیون و ۷۹۰ هزار و ۸۴۸ هزار شهروند بالای ۱۲ سال در کشورمان با دریافت دو دوز واکسن کامل علیه این بیماری واکسینه شدهاند که معنای آن نرخ واکسیناسیون ۶۹ درصدی در کشورمان است. عددی بسیار قابل توجه که با توجه به تاخیرهای فراوان در واردات واکسن و تزریق آن به گروههای هدف، انتظار تحقق آن در چنین موقعی از سال نمیرفت.
آمار تفکیکی واکسیناسیون در استانهای مختلف - برای دیدن تصویر با کیفیت بالاتر و در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید
این در حالی است که دقت در آمارهای تفکیکی، نشان از وضعیت متفاوت واکسیناسیون در استانهای مختلف کشورمان دارد، به گونهای که اگر آمارها را بر اساس تزریق دوز اول واکسن در هر استان مرتب کنیم، استقبال از برنامه ملی واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در استان گیلان با روندی پرشتاب به ۹۲ درصد رسیده و فاصله این استان را با دیگر استانها افزایش داده است و در نقطه مقابل در استان قعرنشین جدول یعنی قم، تنها ۶۹ درصد جامعه هدف دوز اول واکسن را دریافت کرده اند و بالغ بر ۳۰ درصد مردم هنوز به برنامه ملی واکسیناسیون نپیوستهاند!
فاصله ۲۳ درصدی استانهای صدر و قعرنشین جدول، بهترین نشانه برای اثبات وجود مشکلاتی جدی در روند واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان است، اما اگر بدانیم میانگین نرخ تزریق یک دوز واکسن در کشور بالغ بر ۸۴ درصد است و نرخ تزریق دوز اول واکسن در ۱۹ استان از ۳۱ استان کشورمان بالاتر از میانگین کشوری است، پی خواهیم برد که جاماندگی استانهایی مانند قم از واکسیناسیون چقدر زیاد است.
اما آیا وضعیت کلی واکسیناسیون در کشورمان خوب و قابل قبول است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، باید از نمودار دیگری کمک بگیریم که بر مبنای نرخ واکسیناسیون در استانهای مختلف کشورمان ترسیم شده (نمودار پایین) و در آن هم به مانند نمودار قبلی، استان گیلان با اختلاف صدرنشین است و با ۷۸ درصد، بهترین نرخ واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان را به نام خود ثبت کرده است.
وضعیتی که تقریبا قرینه آن را میتوان در قم دید؛ با این توضیح که البته در این جدول قم رتبه یکی مانده به آخر را دارد و کمترین نرخ واکسیناسیون علیه کرونا در کشورمان متعلق به استان سیستان و بلوچستان است. وضعیت وخیم پهناورترین استان کشورمان که دست بر قضا یکی از محرومترین استانهای کشورمان هم هست و با در نظر گرفتن این نکات، میتوان وضعیت قم را وخیمترین وضعیت واکسیناسیون کرونا در تمامی استانهای کشورمان خواند.
البته سه استان دیگر هم در این وضعیت فاجعهبار، قم و سیستانوبلوچستان را همراهی میکنند؛ استانهایی که به وضوح از دیگر مناطق کشور در واکسیناسیون عقب ترند و لازم است برای جبران عقب افتادگی شان، تدابیر عاجل اتخاذ و اجرایی شود، به ویژه وقتی میدانیم نسخه جهش یافته تازهای از کرونا در حال تکثیر و گردش در مناطقی از جهان است و دیر یا زود راهش را به کشورمان هم باز خواهد کرد.
رویدادی که میتواند به یاری خوشههای پرتعداد و البه پر جمعیت واکسن نزده در استانهای یاد شده، به تکثیر سریع این ویروس در این مناطق منجر شده و نه تنها آسیبهایی متوجه نظام سلامت در این خطه کرده، بلکه افراد واکسینه شده در این استانها و بعد سراسر کشور را هم در معرض بیماری قرار دهد. اتفاقی که کمترین رهاورد آن برای همه ایرانیان، افزایش شمار مبتلایان و در نهایت در پیش گرفتن تدابیر سخت گیرانه مانند اعمال تعطیلیها برای جلوگیری از تکثیر این سویه جدید خواهد بود.