به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی هشتمین روز آذر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
8 آذر 1290، سفارت روسیه اولتیماتومی بر مبنای سه اصل به دولت ایران داد و برای اجرای آن ۴۸ ساعت مهلت تعیین کرد. اصول سهگانه عبارت بودند از: ۱- اخراج مورگان شوستر آمریکایی ۲- استخدام اتباع خارجی با اجازه روس و انگلیس ۳- پرداخت خسارت لشگرکشی روسیه به ایران.
8 آذر 1311، کارخانه قند کرج با ظرفیت سالانه سه هزار خروار افتتاح شد. همچنین در این روز، دولت ايران رسماً امتياز شركت نفت ايران و انگليس را لغو كرد.
8 آذر 1317، مجید آهی وزیر راه مورد بی مهری قرار گرفت و از کار برکنار شد و به زندان افتاد. همچنین در این روز، دکتر محمد سجادی به کفالت وزارت راه رسید.
8 آذر 1334، شرکت کشتیرانی ملی ایران با سرمایه حدود شصت میلیون ریال برای حمل نفت تشکیل شد.
8 آذر 1356، هوشنگ انصاري وزير امور اقتصادي و دارائي به جاي منوچهر اقبال به رياست شركت ملي نفت ايران منصوب شد.
8 آذر 1389، دوهفته پس از مصوبه جنجالی مجلس شورای اسلامی برای استقلال بانک مرکزی، رییس جمهور اعلام کرد که مصوبه مجلس به دلیل تذکر قانون اساسی به کمیسیون تلفیق برگشت خورده است. احمدی نژاد در کنفرانس مطبوعاتی خود با زیرسوال بردن اصل «استقلال بانک مرکزی» ضمن اشاره به قانون اساسی تاکید کرد که طبق این قانون، سه قوه داریم و استقلال بانک مرکزی جز به مفهوم سپردن اختیار سیاست های پولی به بخش خصوصی یا سرمایه داران نخواهد بود.
8 آذر 1390، پس از یک سال سکوت، مرکز آمار ایران سرانجام اقدام به انتشار رسمی آمار مربوط به نرخ بیکاری کرد. مرکز آمار در گزارشی که تحت عنوان «چکیده طرح آمارگیری نیروی کار تابستان ۹۰» منتشر شد، از کاهش ۵/۲ درصدی نرخ بیکاری در پایان تابستان ۹۰، در مقایسه با تابستان ۸۹ خبر داد و این نرخ را ۱/۱۱ درصد اعلام کرد.
8 آذر 1393، اولین جلسه هیات مقررات زدایی و تسهیل مجوزهای کسبوکار با حضور معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی، مدیرکل دفتر پایش و بهبود فضای کسبوکار و نمایندگان دستگاه های اجرایی در محل وزارت اقتصاد برگزار شد.
8 آذر 1397، بانک مرکزی عراق با صدور بخشنامهای به بانکها و صرافیهای این کشور فروش دلار آمریکا به آن دسته از شهروندان عراقی که به دنبال سفر به ایران هستند را ممنوع اعلام کرد.
8 آذر 1399، جنرال موتورز برای ۷ میلیون خودروی پیکاپ و شاسیبلند که کیسه هوای آنها نقص دارد، فراخوان صادر کردهاست. کیسههای هوای این خودروها را شرکت تاکاتا تولید کردهاست که در حال حاضر به خاطر نقص همین کیسهها، با مرگ دستکم ۱۷ شهروند آمریکایی مرتبط است. به گزارش دنیایاقتصاد به نقل از سیانان، شرکت تاکاتا یک شرکت ژاپنی تولیدکننده کیسه هواست که اخیرا کیسههای هوایی تولید کرده بود که منفجر میشد و قطعات تیز پرتاب میکرد. این ایراد فنی، علاوه بر اینکه جان برخی از رانندگان و مسافران را گرفته، منجر به نابینایی یا نقص عضو عده دیگری هم شده است. نخستین موردی که در رابطه با نقص کیسه هوای تاکاتا مطرح شد به سال ۲۰۱۴ بازمیگردد. حالا فراخوانی که بابت این کیسههای هوا دادهاند به بزرگترین فراخوان تاریخ تبدیل شده است. پیش از فراخوان جنرال موتورز، سهم آمریکا از این فراخوان، ۶۳ میلیون کیسه هوا در حدود ۴۰ میلیون دستگاه خودرو بود. جنرال موتورز در گذشته هم برای ۸۰۰ هزار خودرویی که کیسه هوای آنها را تاکاتا ساخته بود، فراخوان داده بود.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد