کیوسک بین الملل تابناک: ادعای مضحک شبکه «تی.آر.تی» ترکیه درباره جزایر سهگانه ایرانی، هشدار آلمان به روسیه درباره حمله نظامی به اوکراین، استقرار نظامیان فرانسه در یونان در صورت حمله احتمالی ترکیه، سفر امانوئل مکرون به منطقه خلیج فارس و درگیری مرزی مجدد میان اتیوپی و سودان از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
ادعای مضحک شبکه «تی.آر.تی» ترکیه درباره جزایر سهگانه ایرانی
وبسایت عربی سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه (تی آر تی) در گزارشی به ادعای امارات متحده عربی در خصوص جزایر بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک پرداخت و مدعی شد که ایران در ۵۰ سال پیش این جزایر را متعلق به امارات بود به کنترل خود در آورده است.
در تیتر این گزارش آمده است: «ابوموسی و تنب کوچک و تنب بزرگ..جزایر اماراتی که ایران ۵۰ سال پیش بر آنها مسلط شد.»
تی آرتی همچنین بارها در این گزارش از لفظ جعلی «خ.ل.ی.ج ع.ر.ب.ی» استفاده کرده و مدعی شده است که چون پس از خروج انگلیس از خلیج فارس، هیچ قدرت نظامی بزرگی در این منطقه وجود نداشت، ایران از فرصت استفاده کرده و سه جزیره را به کنترل خود در آورد.
نکته قابل توجه اینکه این رسانه دولتی ترکیه، اذعان کرده که ورود نیروهای ایرانی به سه جزیره دو روز قبل از تأسیس کشور امارات متحده عربی صورت گرفته است. یعنی اصولا در آن زمان کشوری به نام امارات وجود خارجی نداشت.
تی آرتی همچنین نوشته است که ایران تاکنون به درخواستهای امارات و تلاشهای بینالمللی برای میانجیگیری بی اعتنا بوده است. این ادعا در حالی است مقامات ایران بارها اعلام کردهاند حاضرند در گفتوگو با طرف اماراتی سوءتفاهمات را برطرف کنند، اما هیچ کشوری بر سر خاک خود با کشور دیگری مذاکره نمیکند و حاکمیت ایران بر سه جزایر یادشده خدشهناپذیر و غیر قابل گفتوگو است.
گزارش شبکه ملی ترکیه در حالی است که روابط ترکیه و امارات در ماههای اخیر پس از سالها تنش رو به بهبودی رفته و «محمد بن زاید» در سوم آذر ماه با سفر به ترکیه با اردوغان دیدار کرد. رئیسجمهور ترکیه نیز اعلام کرده است که در ماه فوریه سال آتی میلادی قصد سفر به امارات را دارد.
هشدار آلمان به روسیه درباره حمله نظامی به اوکراین
آلمان روز سهشنبه بر حمایت مستحکم ناتو از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در بحبوحه افزایش حضور نظامی روسیه در امتداد مرزهای اوکراین تاکید کرد.
به نوشته خبرگزاری «هابر ترک» «هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان روز سهشنبه پیش از نشست وزرای خارجه ناتو در شهر «ریگا»، در لتونی به خبرنگاران گفت که فعالیتهای نظامی روسیه مایه نگرانی شدید متحدان است.
او گفت: «ما امروز دوباره با دقت به وضعیت نگاه خواهیم کرد و با هم پیام بدون ابهامی را به دولت روسیه ارسال خواهیم کرد. حمایت ناتو از اوکراین بیوقفه است، استقلال، تمامیت ارضی و حاکمیت این کشور قابل مذاکره نیست. روسیه باید بهای گزافی را برای هر شکلی از تجاوز بپردازد.»
ماس در ادامه از مسکو خواست از هرگونه اقدامی که میتواند تنشها را در منطقه تشدید کند، خودداری ورزد و خواستار گفتوگو برای کاهش تنشها شد.
رسانهها پیشتر گزارش دادند که دولت ایالات متحده به طور رسمی به متحدان خود در ناتو هشدار داده که روسیه احتمالاً در حال برنامه ریزی برای تهاجم دیگر به اوکراین است.
این در حالی است که «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در روزهای گذشته این اتهامات را رد کرد و گفت: «روسیه به کسی حمله نمیکند، هیچ برنامه تهاجمی ندارد.»
«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز به تازگی گفت، این اوکراین است که میخواهد منطقه خودمختار «دونباس» را با زور تصاحب کند. سخنگوی وزارت اخارجه روسیه با اشاره به نگران کننده بودن اوضاع در مناطق شرق اوکراین گفت: «افراد خیرهسر در رژیم کییف ظاهراً احساس مصونیت کامل کرده و به راهحل نظامی برای حل بحران داخلی اوکراین تمایل دارند».
پیش از این نیز مسکو به واشنگتن هشدار داده بود که تحویل تسلیحات مرگبار به اوکراین، امید برای رسیدن به صلح در دونباس را کمرنگ میکند.
دولت آمریکا به بهانه افزایش فعالیتهای نظامی روسیه و تقویت قدرت تدافعی و رزمی اوکراین، اعلام کرده که کمک ۶۰ میلیون دلاری به این کشور ارائه میدهد. ایالات متحده بعد از الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ و وقوع درگیریها در منطقه خودمختار دونباس در شرق اوکراین، به بزرگترین تأمینکننده تسلیحات و تجهیزات نظامی برای کییف تبدیل شده است.
استقرار نظامیان فرانسه در یونان در صورت حمله احتمالی ترکیه
وزیر دفاع یونان روز سه شنبه از استقرار قوای فرانسه در یونان در صورت حمله محتمل ترکیه و بررسی اعزام گروهی از نیروهای یونان به منطقه ساحل در غرب آفریقا به دنبال تقاضای پاریس خبر داد.
به نوشته وبگاه «کیپ تاکینگ گریس» «نیکوس پاناگیوتوپولوس» وزیر دفاع یونان با اشاره به توافقنامه دفاعی یونان و فرانسه تاکید کرد: «در صورتی که ترکیه بخواهد حمله کند و ما از فرانسه کمک بخواهیم، نیروهای فرانسوی آنجا خواهند بود، آنها باید آنجا باشند.»
پاناگیوتوپولوس فاش کرد که سران سیاسی و نظامی کشور در حال بررسی اعزام گروهی از نیروهای مسلح به منطقه ساحل در غرب آفریقا برای کمک به نیروهای فرانسوی در مبارزه با گروههای تروریستی است. استقرار نیروها در چارچوب توافقنامه همکاری دفاعی یونان و فرانسه است که شامل خرید ناوچه فرانسوی «بلهارا» نیز میشود.
وزیر دفاع یونان درباره مزایای این توافق به جز خرید ناوچه تاکید کرد که کمکهای دفاعی در صورت حمله از سوی کشور ثالث، از سوی هر دو طرف در این توافق لحاظ شده است.
پاناگیوتوپولوس تاکید کرد: «اگر ترکیه بخواهد حمله کند و ما بر اساس قرارداد نظامی که امضا کردهایم از فرانسه کمک بخواهیم، نیروهای فرانسوی آنجا خواهند بود.»
وزیر دفاع یونان در پاسخ به این سئوال که آیا برای کمک فرانسویها به یونان، آتن نیز باید به ساحل نیرو اعزام کرده باشد، خاطرنشان کرد، اگرچه لازم نیست، اما از طرف فرانسوی درخواست شده و ما باید کمک کنیم.
وزیر دفاع یونان افزود؛ اینها مستشاران نظامی نیستند، ما قبلاً در منطقه چنین مستشارانی داشتیم، اینها پرسنل رسمی نیروهای مسلح هستند.
فرانسه به تازگی در سیگنالی تهدید آمیز به ترکیه، یک فروند ناو خود را عازم دریای مدیترانه و سواحل قبرس کرده است. فرانسه ناو موشک انداز«آورگن» خود را در قبرس مستقر کرده و این پیام را به آنکارا ارسال میکند که پاریس به شرکای قبرسی و یونانی خود در مناقشه جاری منطقه اقتصادی انحصاری دریایی (EEZ) متعهد است.
«پل مرویو دی ویگنو» ناخدای این کشتی جنگی به خبرنگاران گفت: «این استقرار نشان میدهد که فرانسه چقدر این بخش از دریای مدیترانه را مهم میداند.»
وی گفت که این کشتی جنگی از هم اکنون تا ژانویه در منطقه مستقر خواهد شد و اطلاعات جمع آوری خواهد کرد تانشان دهد احترام به قوانین بین المللی و به ویژه آزادی کشتیرانی در این منطقه برای پاریس اهمیت دارد.
پاریس به طور منظم کشتیهای جنگی خود از جمله ناو هواپیمابر «شارل دوگل» را در منطقه مستقر کرده است و نیکوزیا به نیروی هوایی و نیروی دریایی فرانسه اجازه میدهد از پایگاه هوایی و تاسیسات بندری آن استفاده کنند.
فرانسه، اتحادیه اروپا و ایالات متحده به طور کلی از یونان و قبرس در طول مناقشه حمایت کردهاند و ترکیه را به دلیل فعالیتهای حفاری غیرمجاز و انعطاف نظامی تحریم کردهاند. در این بین، دولت فرانسه بهویژه از آتن و نیکوزیا حمایت و بر لزوم دفاع از حاکمیت کشورهای اتحادیه اروپا از بعد دیپلماتیک و نظامی تاکید میکند.
سفر امانوئل مکرون به منطقه خلیج فارس
شبکه العربیه عربستان سعودی امروز(سه شنبه) به نقل از یک منبع آگاه نوشت که رئیس جمهوری فرانسه روزهای سوم و چهارم دسامبر(۱۲ و ۱۳ آذر) به کشورهای عربستان، قطر و امارات سفر میکند.
العربیه بدون اشاره به نام این منبع افزود:کاهش تنش و درگیری در منطقه یکی از محور مذاکرات «امانوئل مکرون» با مقامات کشورهای یاد شده از جمله «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان است.
این شبکه عربستان سعودی اضافه کرد که بحث و بررسی در باره برنامه هستهای ایران و وضعیت عراق و یمن از دیگر موضوعات مورد نظر رئیس جمهوری فرانسه درسفر به کشورهای منطقه خلیج فارس است.
العربیه به نقل از منبع یاد شده افزود که در مذاکرات میان «مکرون» و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان، کاهش تنشها در منطقه خلیج فارس مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت و به پرونده هستهای ایران و وضعیت عراق و یمن پرداخته خواهد شد.
پیش از این نیز کاخ الیزه در ۲۶ نوامبر (پنج آذر) از سفر «امانوئل مکرون» به کشورهای حاشیه خلیج فارس در ماه آینده میلادی (دسامبر) خبر داده بود.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از شرکای راهبری فرانسه در منطقه هستند و با پاریس روابط سیاسی و اقتصادی بالایی دارند.
«نایف الحجرف» دبیر کل شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس در اکتبر گذشته توسعه روابط این کشورها و فرانسه برای تامین منافع مشترک و تقویت امنیت و ثبات منطقه را با اهمیت دانست.
درگیری مرزی مجدد میان اتیوپی و سودان
منبعی در سودان اعلام کرد، پس از اینکه مناطق مرزی در معرض حمله توپخانهای اتیوپی قرار گرفت، ازتش سودان در پاسخ به این حمله، امروز (سه شنبه) مرزهای شرقی را هدف قرار داد.
به گزارش سایت شبکه خبری روسیا الیوم، این منبع اعلام کرد، این درگیریها صبح امروز صورت گرفت و تلفات جانی به دنبال نداشتهاند.
درگیریهای میان نیروهای دو ارتش سودان و اتیوپی در منطقه «برکه نورین» در «الفشقه» کوچک، دوباره ازسرگرفته شد.
تجهیزات نظامی نیروهای اتیوپی و گروههای همپیمان آن وارد منطقه «خور حمر» شدند.
درگیریهای مسلحانه بین دو طرف در منطقه مرزی «برکه نورین» روز شنبه به وقوع پیوست و این درگیریها تلفاتی را به دنبال داشته است.
مرزهای سودان و اتیوپی شاهد تنش است و گاهی اوقات به درگیریهای مسلحانه میان ارتش سودان و شبه نظامیان اتیوپی تبدیل میشود.
ارتش سودان پیشتر از کشته شدن شش نظامی سودانی در نتیجه حمله ارتش اتیوپی در منطقه مرزی «الفشقه» خبر داد.