بین الملل تابناک: دور جدید مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به منظور رفع تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آمریکا علیه ایران از روز دوشنبه هشتم آذر ماه در شهر وین در حال برگزاری است.
یک رسانه انگلیسی از واکنش تند تیم مذاکرهکننده ایران به قرائت بیانیه «رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران در مذاکرات وین خبر داده است.
پایگاه میدلایستآی نوشته مذاکرات شروع بسیار سختی داشتهاند. این پایگاه نوشته است: «میدلایستآی متوجه شده که یک کشور اروپایی با قرائت بیانیه رابرت مالی، رئیس هیأت آمریکایی، ایران را عصبانی کرده است. هیأت ایران اعتراض کرده و گفته که آمریکا جزو گفتوگوها نیست و سپس خطاب به حاضران در اتاق گفته: "ما را تهدید نکنید."»
میدلایستآی نوشته نماینده کشور اروپایی مذکور عقبنشینی کرده و به ایرانیها اطمینان داده که بیانیه هیأت آمریکایی از آن به بعد قرائت نخواهد شد.
این رسانه انگلیسی همچنین از بروز پارهای اختلافات در هیأت ۱+۴ خبر داده است. به نوشته این رسانه، هنگامی که نماینده یک کشور اروپایی از ایران انتقاد و این کشور را به انعطافناپذیری متهم کرد هیأت چین با اشاره به توافق «آکوس» از ریاکاری و سیاستهای دوگانه غرب در مسائل منع اشاعه هستهای انتقاد کرد.
طرف اروپایی پس از این خواستار موکول شدن جلسه به زمانی دیگر شده اما این موضوع با مخالفت هیأت ایران روبرو شده که تأکید کرده قرار است وین را به مقصد تهران ترک کند؛ به همین دلیل گفتوگوها ادامه پیدا کردهاند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه به وقت محلی در حاشیه اجلاس سازمان همکاری و امنیت اروپا در استکهلم با یکدیگر دیدار و در خصوص ایران و مذاکرات وین گفت وگو و تبادل نظر کردند.
بلینکن در نشستی خبری پیش از آغاز دیدارش با لاوروف در گفت و گو با خبرنگاران با تکرار ادعاهای آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مدعی شد: آمریکا و روسیه دارای منافع مشترکی از جمله عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای که در مورد آن با یکدیگر همکاری می کنند.
وزیر خارجه آمریکا از زمان آغاز مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در اروپا به سر می برد، افزود: همزمان با ادامه مذاکرات در وین، همکاران ما با هم همکاری می کنند. ما فرصت خواهیم داشت تا در مورد آن (مذلکرات وین) نیز گفت و گو کنیم.
«علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مذاکرهکننده ارشد هیأت ایرانی در مذاکرات «وین» برای «رفع تحریمها» و احیای برجام در مصاحبه با وبگاه انگلیسی «میدل ایست آی»، مسئولیت آمدن به پای میز مذاکرات برعهده آمریکا و نه ایران است.
این رسانه انگلیسی در ادامه نوشت که علی باقری در این مصاحبه گفته است که ایران تحت هیچگونه فشاری حاضر به توافق درباره برنامه غنیسازی هستهای خود نیست و این که توپ دقیقاً در «زمین آمریکا است».
آن طور که این رسانه نوشته است، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است که هماکنون بازگشت به پایبندی کامل به برجام و رفع تحریمهای جمهوری اسلامی به «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا بستگی دارد زیرا واشنگتن اولین طرفی بوده که به صورت یکجانبه در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد.
طبق این گزارش، باقری در خصوص روند مذاکرات فعلی وین به این رسانه انگلیسی گفته است که جمهوری اسلامی به شدت درباره مذاکرات جدی است و ۴۰ نفر هیأت همراه با وی که او را در سفر به پایتخت اتریش همراهی کردهاند، نشاندهنده عزم و جدیت ایران در مذاکرات است.
بر اساس آن چه که این وبگاه انگلیسی توضیح داده است، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی در مذاکرات وین پیشنهادات اخیر را مبنی بر اقدام ایران در بررسی یک توافق موقت موسوم به طرح «کمتر در برابر کمتر» یا بررسی طرح «برجام پلاس» که شامل آغاز مذاکرات درباره برنامه موشک بالستیک و فعالیتهای منطقهای میشود، رد کرد.
علی باقری با رد این ادعاها که ایران با استفاده از یک توافق چارچوبی که در دولت «حسن روحانی» در ماه ژوئن منعقد شد به عنوان مبنایی برای ازسرگیری مذاکرات استفاده کرده، گفت که از هیچگونه توافق موقتی که از سوی آمریکاییها ارائه شده، اطلاعی ندارد.
وی تأکید کرد که پیشنویسی که پس از ۶ دوره قبلی تهیه شد و گفته میشود حاوی چنین عناصری بوده، «پر از پرانتز» بود و توافق نبوده است.
میدل ایست آی ادامه داد که مذاکره کننده ارشد ایران همچنین تأکید کرده که تهران آمادگی گفتوگو با ایالات متحده درباره مسائل منطقهای را ندارد و جمهوری اسلامی در «تماس دائمی» با همسایگانش است و قبل از سفر به وین به امارات عربی متحده و کویت سفر کرده است.
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی امروز (پنجشنبه) بهصورت تلفنی با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا گفتوگو کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، بنت در این تماس ضمن متهم کردن ایران به «باجگیری اتمی» بهعنوان تاکتیک برای مذاکره در وین، خواستار توقف فوری مذاکرات وین و اعمال تدابیر سخت علیه ایران شد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سخنانی اظهار داشت: با توجه به اراده سیاسی که در میان مذاکره کنندگان در وین وجود دارد، احتمال حصول توافق میان دو طرف هنوز هم وجود دارد.
بر اساس این گزارش، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی از نزدیک مذاکرات را دنبال میکند. طبیعی است که آژانس جزئی از توافق هستهای نیست، بلکه نقش بازرسی از موارد مورد توافق را برعهده دارد.
گروسی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: ما بسیار امیدواریم که طرفهای مختلف هرچه سریعتر با یکدیگر به توافق دست پیدا کنند. واقعیت این است که از سال ۲۰۱۵ تاکنون تغییراتی در برنامه هستهای ایران ایجاد شده است. ایران میزان غنی سازی خود را افزایش داده است و امروز نسل جدیدتری از سانتریفیوژها در این کشور در حال چرخش هستند.
وی یادآور شد: تمامی طرفها به دنبال بازگشت به شکل اولیه توافق هستهای هستند. در رابطه با مسائلی که در خصوص اورانیوم ۹۰ درصدی در ایران مطرح میشود باید بگویم که آژانس، صحت این اطلاعات را تأیید نمیکند. درحال حاضر، غنی سازی اورانیوم ۹۰ درصدی در ایران وجود ندارد.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرد: ما امروز شاهد غنی سازی ۶۰ درصدی در ایران هستیم که از دیدگاه ما بسیار بالاست. فاصله کمی میان غنی سازی ۶۰ درصدی تا ۹۰ درصدی وجود دارد. هرچند که در این زمینه نگرانیهایی داریم، اما باید بگویم که غنی سازی ۹۰ درصدی در ایران تأیید نمیشود.
وی درباره غنی سازی اورانیوم در فردو نیز گفت: من در گزارش اخیر خود اشاره کردم که ایران ظرفیت تولید خود در فردو را افزایش داده است. این مسأله موجب میشود تا آنها حجم اورانیوم غنیشده خود در فردو را به طور محسوسی افزایش دهند.
گروسی اظهار داشت: دسترسی آزاد و بدون محدودیت آژانس به تأسیسات هستهای ایران مهم است. ما خواهان دسترسی آزاد به تأسیسات فردو و دیگر تأسیسات ایران هستیم. اگر آنها دسترسی ما را محدود سازند قطعاً به مشکل برمی خوریم.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد: ما با ایران به توافق رسیدیم که فعالیتهای خاص آژانس را حفظ کنیم، اما تهران به این توافق پایبند نبوده است. من به تازگی به تهران سفر کردم که البته مذاکرات بی نتیجه بود.
وی افزود: البته به این نکته نیز باید اشاره کنم که در جریان سفرهای اخیر خود به ایران گفتگوهای خوبی با امیرعبداللهیان داشتم و میتوانم بگویم که احتمال حصول توافق با ایران همچنان وجود دارد. اگر تهران از من دعوت کند، برای انجام گفتگوهای بیشتر جهت حصول توافق بی درنگ به آنجا خواهم رفت.
گروسی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه فرانس ۲۴ در خصوص خرابکاری رژیم صهیونیستی در مجتمع کرج، گفت: مسئولان ایران اعلام کردند که خرابکاری صورت گرفته است. طبیعتاً ما خشونتهای خرابکارانه را محکوم میکنیم. این بسیار ظالمانه است که گفته شود آژانس بین المللی انرژی اتمی بخشی از این خرابکاری بوده است.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی حصول توافق میان ایران و آژانس را حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: من به همگان از جمله ایران میگویم که حصول چنین توافقی به نفع شماست. ما باید از برنامه هستهای ایران اطلاعات کامل داشته باشیم تا چنین توافقی حاصل شود.
در پی رایزنیهای روزهای گذشته در وین، هیأت جمهوری اسلامی ایران شب گذشته ۲ سند را در اختیار طرف مقابل قرار داد. در همین خصوص علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در سند نخست دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در موضوع لغو تحریمها اعلام شده و سند دوم نیز درباره مسائل هستهای است.
وی در این باره اعلام کرد: شب گذشته دو سند را در اختیار طرف مقابل قرار دادیم. سند اول دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در مورد موضوع لغو تحریمها و همینطور سند دوم در مورد موضوع اقدامات هستهای ایران است که در اختیار طرف مقابل قرار گرفت. قاعدتا طرف مقابل باید این اسناد را بررسی و آمادگی لازم را برای گفتوگوها و مذاکرات جدی با جمهوری اسلامی ایران در مورد متنهای ارائه شده کسب کند.
باقری این مطلب را در گفتگو با خبرنگاران ایرانی مستقر در وین مطرح کرد و توضیح داد: امروز چهارمین روز گفتوگوها را در وین آغاز کردیم. در طول روزهای گذشته هیات جمهوری اسلامی ایران در تعامل با دیگر هیاتهایی که عضو گروه چهاربهعلاوه یک هستند نشست های متعددی را به صورت دوجانبه و چندجانبه با هرکدام از هیاتها برگزار کرده است.
وی افزود: از روز دوشنبه این جلسات در وین برگزار شد و تا پاسی از دیشب این جلسات ادامه داشت. امروز هم چند جلسه دیگر پیش رو داریم. از جمله جلساتی که من با نمایندگان روسیه و چین داشتم، همینطور نشست با روسای هیاتهای نمایندگی سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا که دو نشست دیروز بود و یک نشست هم امروز با آنها خواهم داشت.
این دیپلمات کشورمان بیان داشت: در این نشستها ما دیدگاههای خودمان را در مورد موضوعات محوری و اصلی این دور از گفتوگوها به ویژه موضوع لغو تحریمهای غیر قانونی و ظالمانه طرح کردیم و شاخصها و ملاکهایی که برای بیان مواضع خودمان لازم بود با آنها درمیان گذاشتیم. آنها هم در این زمینه سوالاتی را مطرح میکردند و ابهامهایی داشتند که در این نشستها تلاش شد تا این ابهامها رفع و به سووالات آنها پاسخ داده شود.
باقری با اشاره به اینکه بازیگران دیگری که خارج از عرصه این گفتوگوها هستند یا به طور مستقیم با به واسطه برخی از بازیگران داخل گفتوگوها، تلاش میکنند در روند گفتوگوها اخلال ایجاد کنند و مسیر دستیابی به توافق و مسیر گفتوگوهای سازنده را دچار اخلال کنند بیان داشت: من دیروز در جلسه با نمایندگان مختلف هیاتهای ۱+۴ هشدار دادم که باید تلاش بشود اجازه ندهیم که نگاه و رویکرد بازیگران خارج از گفتوگوها روی روند مذاکرات تاثیر منفی بگذارد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: ما امیدواریم که بعد از ارائه پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران به طرف مقابل آنها بتوانند در کوتاهترین زمان به یک جمعبندی برای ورود به گفتوگوهای جدی با جمهوری اسلامی ایران در مورد دو سندی که ارائه شده برسند.
وی گفت: ما به طرف مقابل اعلام کردیم که برای ادامه گفتوگوها آمادگی داریم. در وین هستیم که گفتوگوها را ادامه دهیم. قاعدتا آنها نیاز دارند که اسنادی را که ما در اختیار آنها قرار دادیم بررسی کنند. اگر آنها برای استمرار گفتوگوها آماده باشند ما هیچ مانعی در این زمینه نخواهیم داشت.
باقری ادامه داد: قاعدتا امروز در تماسی که با آن ها داریم و آنها با ما خواهند داشت وضعیت بررسی این اسناد و جدول زمانی در گفتوگوهایی که بین جمهوری اسلامی ایران و نمایندگان چهار به علاوه یک در وین برگزار میشود مشخص خواهد شد.