پژوهشگر مهمان در «بنیاد علم و سیاست آلمان» در گفت‌وگو با تابناک

آیا می‌توان به آینده مذاکرات ایران و گروه ۴+۱ امیدوار بود؟ / هدف ایران از مانور سیاسی در وین چه بود؟

برخی ناظران و تحلیلگران، مذاکرات را موفقیت آمیز و رو به جلو ارزیابی کرده اند و برخی دیگر به ویژه رسانه‌ها و محافل غربی و اروپایی، از بن بست در مذاکرات سخن گفته اند، در حالی که تیم مذاکره کننده ایران، گفته اند که بن بستی در مذاکرات وجود نداشته و این اروپایی‌ها هستند که باید پیش نویس‌های ارائه شده توسط ایران را بررسی کرده و تصمیم سیاسی لازم برای توافق را بگیرند.
کد خبر: ۱۰۹۱۳۰۹
|
۱۳ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۹ 04 December 2021
|
30436 بازدید
|

آیا می توان به آینده مذاکرات ایران و گروه 4+1 امیدوار بود؟/ هدف ایران از مانور سیاسی در وین چه بود؟

بین الملل تابناک: مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه ۴+۱ که از روز دوشنبه تا جمعه در وین اتریش در جریان بود، روز گذشته پایان یافت و طبق اعلام طرفین، قرار است اواخر این هفته مذاکرات از سر گرفته شود. در این میان، تحلیل ها و نظریات متفاوتی پیرامون نتایج دور هفتم وین ـ که در هفته گذشته برگزار شد ـ مطرح شده است. 

برخی ناظران و تحلیلگران، مذاکرات را موفقیت آمیز و رو به جلو ارزیابی کرده اند و برخی دیگر به ویژه رسانه‌ها و محافل غربی و اروپایی، از بن بست در مذاکرات سخن گفته اند، در حالی که تیم مذاکره کننده ایران، گفته اند که بن بستی در مذاکرات وجود نداشته و این اروپایی‌ها هستند که باید پیش نویس‌های ارائه شده توسط ایران را بررسی کرده و تصمیم سیاسی لازم برای توافق را بگیرند. به هیمن جهت، برخی ناظران معتقدند آنچه اروپایی ها با نام بن بست در مذاکرات مطرح می کنند چیزی جز تلاش در جهت تحت فشار قرار نهادن ایران و متهم کردن ایران به ایجاد بن بست در روند مذاکرات نیست.

در همین راستا، تابناک در گفتگو با دکتر «حمیدرضا عزیزی» پژوهشگر مهمان در «بنیاد علم و سیاست آلمان» به بررسی نتایج مذاکرات هفته گذشته در وین پرداخته است. 

آیا می توان به آینده مذاکرات ایران و گروه 4+1 امیدوار بود؟/ هدف ایران از مانور سیاسی در وین چه بود؟

تابناک: نتیجه مذاکرات هفته گذشته در وین را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا می توان به این مذاکرات خوشبین بود؟ 

حمیدرضا عزیزی: در ابتدای دور جدید مذاکرات، امیدی شکل گرفت به اینکه می‌شود پیشرفتی داشت. این امید حاصل گزارش ها یا موضع‌گیری‌ها و اخبار اولیه بود، مبنی بر اینکه ایران قرار نیست پشرفت‌هایی که در شش دور گذشته در دوره روحانی حاصل شده را کنار بگذارد و بخواهد از صفر شروع کند. این موضوع هم از منابع ایرانی اعلام شد و هم طرف اروپایی زمانی که اعلام کرد درواقع امیدی شد که ایران نه تنها در مذاکرات جدیت دارد، بلکه در عین حال مسائل مربوط به پیشرفت‌هایی که در دوره‌های گذشته حاصل شده را هم قرار نیست کنار بگذارد. در طول هفته گذشته تا دیروز، کمی امیدها کمرنگ‌تر شد، بخصوص زمانی که این بحث‌ها مطرح شد که مواردی که در دو طرح پیشنهادی ایران مطرح شده، مواردی است که نتایج دوره های قبل را زیر سؤال می‌برد و طرف های اروپایی ادعا کرده اند که ایران زیاد جدی نیست. 

برداشت من به صورت کلی این است که دست‌‌کم در این دوره از مذاکرات هدف طرف ایرانی صرفا دستیابی به توافق نبود و بیشتر یک نوع مانور سیاسی بود.
چرا مانور سیاسی می گویم؟ به دلیل اینکه جزئیات طرح پیشنهادی ایران را که ما نمی‌دانیم، اما اگر مبنای آن خواسته‌هایی باشد که ایران از قبل هم مطرح کرده و روی آن ‌ها اصرار داشته است (برداشته شدن یک‌جا و قابل راستی‌آزمایی همه تحریم‌ها) بنابراین ایران خوب می‌داند که این به عنوان هدف تکنیکال قابل دستیابی نیست. با وجود اینکه در تمام این زمینه ها معتقدم حق با ایران است، به دلیل اینکه آمریکا از برجام خارج شده، تحریم‌ها دوباره روی ایران اعمال شد و ایران نگران است که هر اتفاقی ممکن است بار دیگر رخ دهد. اگر جنبه حقانیت موضوع را در نظر بگیریم، ایران نسبت به این موضوع حق دارد. اما بحث این‌ است که با واقعيت‌های موجود، از شرایط داخلی آمریکا گرفته تا موارد و ملاحظات بقیه طرف‌های برجام، این خیلی قابل‌ تحقق نیست، به همین دلیل اگر مبنای دو سه طرح پیشنهادی ایران، تاکید بر این موارد باشد، طبیعتا می‌داند که این‌ها بدون شک مورد قبول طرف مقابل قرار نمی‌گیرد.
 
تابناک: اگر واقعا ایران امکان‌ناپذیری موضوع را می‌داند و با علم به این موضوع طرح پیشنهادی را ارائه کرده، پس هدف ایران چیست؟
 
حمیدرضا عزیزی: گفته بودم مانور سیاسی. مانور سیاسی در دو سطح اتفاق می‌افتد: حاضر شدن در مذاکرات، اعلام اینکه ما جدی هستیم، اینکه توافق در دسترس است و چیزی که طرف غربی شاید انتظارش را نداشته باشد، یعنی انتظار داشته باشد که ایران از همان اول بگوید ما پایبند نیستیم. به لحاظ شکلی ایران نشان داد که وارد مذاکرات شده و می‌خواهد توافق کند ولی در محتوا به سمتی رفت که می‌دانست مورد قبول طرف مقابل قرار نمی‌گیرد. مانور سیاسی یک جنبه داخلی دارد که به اختلاف رویکردها و انتقاداتی که تیم فعلی دولت رئیسی و به طور کلی تیم فعلی مذاکره‌کننده هم نسبت به رویکرد دولت روحانی داشتند، مربوط می‌شود که در داخل این‌گونه بازنمایی شود که تیم مذاکرات جدید در احقاق حقوق ملت‌ ایران کاملا جدی است و آن رویکرد سازش‌پذیری به پایان رسیده و ایران قاطعانه به دنبال احقاق حقوق خود است. این در عرصه داخلی می‌تواند تمایز جدی با تیم مذاکره‌کننده قبلی ایجاد کند و همانی است که افراد نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی بعضا به صورت غیرمستقیم به آن اشاره می‌کنند.
 
بحث دیگر بعد خارجی مانور سیاسی است. زمانی که بایدن روی کار آمد، چندماه تاخیر ایجاد کرد و اگر بخواهیم به لحاظ حقانیت موضوع در نظر بگیریم، همه حق را بیشتر به ایران می‌دادند که ایران آماده مذاکرات است و طرف آمریکایی تعلل می‌کند. مذاکرات شروع شد و تا جایی پیش رفت. سپس دولت رئیسی آمد و مذاکرات متوقف شد. اصل حرف من این است که در چندماه گذشته انگشت اتهام بیشتر به سوی ایران بود که ایران جدی نیست و نمی‌خواهد وارد مذاکرات شود و در مقابل ایران می گفت که درحال بررسی است و می‌خواهد با آمادگی و با دست پر تری به مذاکرات ورود کند. اصرار ایران بر نبود آمریکا در اتاق مذاکرات باعث شده که نقش اروپا به یک نقش پیام‌رسان تقلیل پیدا کند. در این شرایط، قطعا وقتی پیشنهاد جدیدی از طرف ایران مطرح شود، این پیشنهاد جدید را باید طرف اروپایی با طرف آمریکایی هماهنگ کند و نیاز به زمان دارد. این را ایران میخواست به این عنوان استفاده کند که نشان دهد آمادگی داشته و با طرح آمده است و گفته اختیار هم دارد و طرف مقابل بود که اختیار نداشت و این جنبه انگشت اتهام را به سمت طرف مقابل سوق داد و به این دلیل است که می‌گویم یک نوع مانور بوده است.
 
تابناک: آینده مذاکرات را چگونه ارزیابی می کنید؟ 
 
حمیدرضا عزیزی: از این به بعد دو سناریو می‌تواند اتفاق بیفتد؛ یک سناریوی خوش‌بینانه و یک سناریوی بدبینانه.
سناریوی خوش‌بینانه این است که ایران این رويکرد و طرح پیشنهادی حداکثری را فقط برای این دور از مذاکرات ارائه کرده بود تا فضا را به سمت اتهام زدایی از ایران ببرد و همانطور که گفتم، طرف مقابل در مظان اتهام قرار بگیرد و از دور بعد ایران با یک رويکرد مبتنی بر توافق در مذاکرات حاضر خواهد شد؛ یعنی این را به عنوان ابزار فشاری در دوره‌های بعدی مذاکره استفاده خواهد کرد. اما در‌عین‌حال به این بده بستان رضایت خواهد داد.
 
سناریوی بدبینانه این است که هدف ایران ممکن است این باشد که نشان دهد حق با ماست و طرف مقابل همچنان در شرایط بی تصمیمی و بی ارادگی سیاسی به سر می‌برد و عدم موفقیت این مذاکرات را به عنوان یک مقدمه استفاده کنند و بگوید دیگر هیچ امیدی به احیای برجام نیست و برنامه هسته ای را براساس چیزی که می‌خواهد تنظیم می‌کند و روابط اقتصادی را هم با کشورهای غیر غربی پیش می‌گیرد.
 
به طور کلی، در شرایط فعلی احتمال عدم توافق بسیار بیشتر از توافق است؛ اما هر دو طرف باید این را بدانند که هرتوافقی چه توافق موقت و چه توافقی که بازگشت کامل به برجام نباشد، باز بر عدم توافق ارجحیت دارد؛ به دلیل اینکه آلترناتیو توافق برای هیچ یک از طرفین خوب نیست. در طرف غربی، ایران همانطور که تا اکنون نشان داده برنامه هسته‌ای را گسترش خواهد داد و ابزارهای زیادی دارد که بتواند در سطح منطقه از طریق گروه‌های متحد و نیابتی خود تنش‌ها را با آمریکا افزایش دهد. در مقابل یک خط قرمزی هست که آن خط قرمز بحث غنی‌سازی ۹۰ درصدی است و بحث خروج از ان پی تی و مواردی از این دست که اینجا دیگر روسیه و چین هم با طرف غربی همراه خواهند شد و نتیجه اش ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل، تحریم‌های بین‌المللی و تحت فشار قرار گرفتن بیشتر ایران است. 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۶
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۸۶
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
امید به آینده. چه جکی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
این گروه ۴۰نفره اعزامی به وین به سرپرستی

فرزند مرحوم شیخ باقری مهدوی کنی هستند

و چنانچه سوابق پدر مرحوم ایشان و کل خانواده شان

مثلا در مدیریت و کادر سازی دانشگاه امام صادق را

مطالعه کنید که جلیلی ها و معاونین تند روی دو آتشه

فعلی دولت را تربیت و تحویل داده اند !!!!!؟

اصلا می فهمید که از این، هیچ و هیچ و هیچ

شفایی را انتطار نکشید
ناشناس
| Germany |
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
مانور سیاسی؟ ایکاش لاقل سیاست داشتن. با ندانم کاری کلی از منابع کشور اعم از اقتصادی و انسانی و زمان رو سوزوندن. به کف دره داریم سقوط میکنیم
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۸:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
یا بمب بسازین یا هسته ای رو بزارین کناری.
هیچ نفعی جز ضرر نداشته.
کمتر از ۲ درصد برق کشور رو داره تامین میکنه.
درباره ی دارو و تجهیزات پزشکی صحبت نکنید که آمادش رو میشه از غرب خرید.
از برزخ خارج کنید ملت رو.
۱۸ سال عمر ما تلف شد.
پاسخ ها
آگاه
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
خوب در برجام تقریبا 80% درصد صنعت هسته ای را نابود کردیم اما نه تنها تحریم ها رفع نشد بلکه تشدیدی شد!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
عمر ما که بیشتر از چهل ساله که تلف شده!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
هسته ای کنار گذاشته بشه دشمن از کجا بیاریم مردم همیشه در صحنه باهاش دشمنی کنند؟ اگر دشمن وجود نداشته باشه جامعه به حالت سکون میره و پویایی خودش را از دست میده
ناشناس
|
Austria
|
۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
غربیها آقای ظریف رو گول زدن که چون توافق درمورد برنامه هسته ایه پس فقط باید تحریمهای هسته ای برداشته بشه! بعدش هم دستشون بازه هرقدر بخوان به اسامی دیگه بخشهای دیگه ما رو تحریم میکنن! هرچند حق ندارند تحریمهایی که مستقیما در برجام ذکر شده رو به اسم دیگه اعمال کنن.
ما باید مثلا میگفتیم همه تحریمها ثانویه باید لغو بشه و نباید هیچ تحریم ثانویه ای دوباره اعمال بشه. یعنی آمریکا خواست جلوی کار شرکتهای آمریکایی رو بگیره اما به دیگر کشورها کاری نداشته باشه!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
شرقیها در این بین چکار میکنند؟ مثلا روسیه چین...
ناشناس
|
Denmark
|
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
من بودم با اطلاعاتی که فعلا دارم، با آمریکا رابطه رو بهتر میکردم و مثلا رابطه دیپلماتیک با آمریکا برقرار میکردم. با اسراییل هم آتش بس میکردم ولی دست از حمایت از فلسطینیها برنمیداشتم. همزمان به اندازه ساخت چندین بمب اتمی، اورانیوم فلزی تولید میکردم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
ببخشید اونوقت این وسط آژانس انرژِ اتمی هم بوقه دیگه نظارتی هم که در کار نیست و اجازه میدن تاهر چند درصد که میخوای غنی سازی کنی . یک کم از تخیلاتت بیا بیرون .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
؟درود بر شما، شماکجا بودید تا به حال کسی کشفتان نکرده
ناشناس
| France |
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
اورانیوم فلزی با غیر فلزی نقل و نبات نیست که گوشه کمد‌ خونه نگهش داری!!! بک ذره اش پخش بشه میتونه یک استان یا حتی چند استان مجاور را غیر قابل سکونت کنه!
کیلویی حرف نزنین! نگهداریش بسیار خطرناک و‌پر هزینه است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
تو چقدر زرنگی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
هدف ایران، افزایش نرخ دلار و سختر شدن زندگی مردم بیچاره
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
دقیقا درسته به خاطر اینکه بتونه کسری بودجه رو با بالا بردن قیمت دلار جبران کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
تحلیل خوب از طرف نوکر غرب
محمود‌
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
برجام‌ یک ازمون‌ بزرگ‌ برای‌ حاکمیت‌ فعلی‌ ایران‌ بحساب‌ میاد‌
شروعش‌ بسیار‌ بسیار خوب بود‌ و فرایندی‌ عالی‌ و مناسبی‌ را طی نمود‌ و به نتیجه‌ هم‌ رسید‌ و قطعنامه ها را خنثی‌کرد هیئت‌ مذاکره کننه‌ و خصوصا‌ آقای دکتر ظریف‌ مرد‌ متخصص‌ و کارامد‌ این عرصه‌ بود‌ و مسئلین‌ رده بالا‌ هم اولش‌ خوب حمایت کردند‌ ولی‌ پس از اظهار نظر افراد‌ خودسر‌ و غیر مسئول‌ جناحی‌ که فعلا‌ در پی به نتیجه رسیدن‌ برجام‌ هستند‌ ، در آن زمان بطور قاطع‌ مذاکرات‌ را خائناه‌ و دکتر ظریف‌ مظلوم‌ را خائن بوط‌ میدانستند‌ و کسی هم بطور جد‌ از پس این‌ مخربین‌ برجام‌ برنیامد تا اینکه‌ ترامپ‌ دیوانه‌ زد زیر میز برجام‌ و قند در دل مخالفین‌ داخلی و رژیم‌ صهیونیستی‌ آب شد و این بود‌ که این وسط‌ ملت مظلوم‌ ضررها کردند‌ و ....
دکتر‌ ظریف‌ با اونهمه‌ زحمت‌ شد خائن‌ ولی‌ برجامش‌ خوبه‌ باید‌ تکمیلش‌ کرد‌ !!! زهی‌ انصاف‌ ! زهی‌ دشمنی‌ نکردن‌ با نخبگان‌ مملکت‌ که همشون‌ فرزندان‌ این‌ آب و خاکند‌ !!!!
نه‌ اینکه‌ هیئت‌ کنونی‌ پاره‌ تن‌ ملت باشه‌ ولی‌ قبلیها‌ اخ...!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
ریختن سیمان توقلب راکتور اراک و ارسال کیک زرد و اورانیوم غنی شده به روسیه بطور مجانی و اجازه دستیابی همه جانبه به تاسیسات هسته ای و چندین مورد خرابکاری در تاسیسات هسته ای اینا همش ماحصل برجام نافرجام بود که فقط جیب بعضی با ماموریتهای خارجی رو پر کرد و هیچ نفعی برای مردم و مملکت نداشت .اونوقت شما از چی دفاع میکنی .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
هرچی میگی از دکتر ظریف بگو،ابروی هرچی دکتره برد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
اشتباه نکنید هیچ کدام از تیم ظریف به پای مذاکره کنندگان خبره مثل دکتر جلیلی باقری و... نمی رسند.
ناشناس
|
Denmark
|
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
یکی از مهمترین ضرباتی که غربیها در سالهای گذشته به ما زدند پایین آوردن سطح فکری مردم و بویژه نخبگان جامعه بود. یک سری کارشناسانی رو که عمدتا سطح پایین و دارای سوگیری زیاد هستند رو می آوردند و به عنوان خبره به ما قالب میکنند. نخبگان ما هم خیلی وقتها همون حرفها رو عینا تکرار میکنند!
پاسخ ها
ناشناس
| Switzerland |
۲۳:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
سطح سواد و تحلیل آبکی تو هم نتیجه صدا و سیماست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
انشاء الله نخبگان دولت آیت الله رییسی همه کارها را درست میکنند
محسن
|
Belgium
|
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
امیدوار به برجام؟ %100 حکومت ایران با امریکا کنار خواهد امد و امضاه خواهد شد بقیه مثله فقط چانه زنی است برای امتیاز بیشتر، و قبل از عید نوروز تماما به پایان خواهد رسید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
به همین خیال هم باشید دولت آیت الله دکتر رییسی به هیچ عنوان این قرار داد ننگین را امضا نخواهد کرد.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۸:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
تنها تضمین عدم خروج آمریکا اینه که آمریکا ببینه با خروج ضرر جدی میکنه. مثلا انقدر ایران به بمب اتمی نزدیک باشه که بتونه بلافاصله بعد از خروج آمریکا، بمب اتمی بسازه.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات