یکی از چالشهای اقتصادی در سالهای اخیر، معضل افزایش افسارگسیخته اجاره بهای مسکن در سراسر کشور است، به گونهای که سهم قابل توجهی از بودجه خانوارهای مستاجر، صرف پرداخت اجاره خانه میشود و آنها را با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه ساخته است.
در این میان، با شیوع ویروس کرونا و فشار اقتصادی مضاعف بر کسب و کار و معیشت مردم، دولت به دنبال راهکاری برای حمایت از خانوارهای مستاجر بود تا بتواند در این شرایط، باری از دوش این قشرها بردارد؛ بنابراین، تصمیم بر آن شد تا ستاد ملی کرونا وام ودیعه مسکن را با ارقام مشخصی در سراسر کشور با همکاری وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی و شبکه بانکی، به اجرا درآورد؛ بنابراین در سال ۹۹ حسن روحانی، رئیس جمهور، اعلام کرد، وام ودیعه مسکن به مستاجران در تهران ۵۰ میلیون، شهرهای بزرگ ۳۰ میلیون و شهرهای کوچک ۱۵ میلیون تومان پرداخت میشود. این سیاست برای سال جاری نیز با تغییراتی در بهای پرداختی به مردم (در تهران ۷۰ میلیون تومان، سایر کلانشهرها ۴۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۲۵ میلیون تومان است)، تداوم یافت و قرار بر این شد تا متقاضیان درخواست خود را در سامانه ودیعه مسکن ثبت کنند تا در ادامه با معرفی به بانک عامل، روند پرداخت وام ویدیعه مسکن به سرانجام برسد.
در این میان، به گفته مسئولان وزارت راه و شهرسازی، زمان ثبت نام در سامانه ودیعه مسکن برای دریافت وام، تا پایان آذرماه است و بانکها موظف هستند تا پایان بهمن ماه، تسهیلات را به متقاضیانی که ثبت نام کرده اند، پرداخت کنند.
اما آنچه در فرآیند ثبت نام و دریافت وام، برای متقاضیان چالش آفرین شده، موانعی است که ظاهرا در سمت بانکهای عامل در مسیر مستاجران قرار گرفته و بسیاری را ناامید از دریافت این تسهیلات حمایتی کرده است.
هرچند بر اساس جدیدترین آمارهای بانک مرکزی، از ابتدای طرح ودیعه مسکن تا تاریخ ۲۲ آذرماه سال جاری تعداد ۴۰۳.۱۸۰ فقره تسهیلات ودیعه مسکن جمعاً به مبلغ ۱۱۶.۶۵۲ میلیارد ریال پرداخت شده است، در طرف مقابل، آمار قابل توجهی از مردم هنوز در هفت خوان رستم برای دریافت وام ودیعه مسکن، دچار مشکلاتی هستند.
به عنوان نمونه، یکی از متقاضیان این وام میگوید: پس از چند ماه دوندگی، تکمیل پرونده وام به شعبه بانک «س» مراجعه کردیم، اما مسئول مربوطه اعلام کرد "متقاضی بالای ۷۰ سال دارد و وام ودیعه به او تعلق نمیگیرد و یا متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن با پیام اتمام اعتبار از سوی بانکها در سامانه وزارت راه و شهرسازی مواجه شدند. برخی نیز از موانع بانکی همچون داشتن دو ضامن معتبر با فیش حقوقی دولتی خبر میدهند و تاکید دارند که بسیاری از مستاجران، چنین ضامنی ندارند.
حال اگر شما هم جزو متقاضیان دریافت وام ودیعه مسکن هستید و هنوز موفق به دریافت وام و یا تکمیل مدارک خود در بانکهای عامل نشده اید، از موانع و مشکلاتی که با آن مواجه شده اید، برای ما بگویید؛
مهمترین مانعی که سد راه دریافت وام اجاره است چیست؟ آیا مشکل در بخش ثبت نام است و یا در مرحله تکمیل مدارک در شعب بانکی؟
شعب بانک ها، چه تعریفی از ضامن داشته اند و چه توضحیاتی میدهند؟
پاسخ بانک عامل به درخواست شما چه بوده است؟
چه درخواستی از مسئولان مرتبط در این موضوع؛ از بانک مرکزی گرفته تا وزارت راه و شهرسازی دارید؟
چرا برخی از بانکها زیر بار تسهیلات ودیعه مسکن نمیروند؟
در مجموع، مشاهدات و تجربیات شما به عنوان متقاضی دریافت این وام، در پروسه ثبت نام و معرفی به شعب بانک و در نهایت تلاش برای دریافت وام ودیعه مسکن چه بوده است؟