همزمان با این که مذاکرات رفع تحریمها در وین شتاب بیشتری گرفته و شنیدهها از کاهش اختلافنظر کشورهای مشارکت کننده در گفتوگوها حکایت دارد، علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران میگوید که مذاکرات خوب پیش میرود.
دقایقی پیش جلسات دو و چندجانبه میان مذاکره کننده ارشد ایران و روسای هیاتهای سه کشور اروپایی و انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ به پایان رسید.
هیاتهای طرف مقابل سپس راهی هتل ماریوت شده اندکه درست مقابل هتل کوبورگ قرار دارد تا با هیات آمریکایی درباره آخرین وضعیت مذاکرات رایزنی کنند. صبح امروز هم جلسات مشترکی میان مذاکره کنندگان ارشد ایران، تروئیکا و نماینده اتحادیه اروپا برگزار شد.
گزارشها حاکیست که نقاط اختلافی میان کشورهای مشارکت کننده در گفتوگوها به نسبت دور قبل رو به کاهش گذاشته و روند مذاکرات روانتر شده است. هم زمان جلسات کارشناسی میان ایران و گروه ۱+۴ نیز با تمرکز بر محور رفع تحریمها جریان دارد و طرفها به پیشرفتهای مطلوبی دست پیدا کردهاند.
قریب به اتفاق هیات ها بر لزوم تداوم گفتوگوها تا رسیدن به توافق نهایی برای احیای توافقات سال ۹۴ تاکید دارند.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران میگوید هرچقدر طرف مقابل ما آمادگی جدیتری برای لغو تحریمها داشته باشد و اراده جدی تری برای پذیرش سازوکارهای مد نظر جمهوری اسلامی ایران در لغو تحریمها داشته باشد به ویژه در دو موضوع راستی آزمایی و تضمین در مدت زمان کوتاهتری میتوانیم به توافق دست پیدا کنیم.
او با این حال تاکید دارد، در صورتی که توافق حاصل شود ابتدا طرف نقض کننده برجام یعنی ایالات متحده آمریکا باید تحریم را لغو کند و جمهوری اسلامی ایران پس از انجام راستیازمایی، اقدامات هستهای را در چارچوب توافق صورت خواهد داد.
باقری امشب پس از پایان جلسات با طرفهای مقابل، روند مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد و به خبرنگاران بیان داشت که گفتوگوها خوب پیش میرود. این در حالیست که دیروز مذاکره کننده ارشد روسیه هم گفته بود که فاکتورها و پیشنیازهای لازم برای موفقیت مذاکرات وجود دارد و شانس دست یابی به توافق زیاد است.
مذاکره کننده ارشد روسیه در ادامه گفتوگوهای رفع تحریمها روز چهارشنبه با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دیدار کرده است.
میخائیل اولیانوف با انتشار پیامی در توئیتر عنوان کرد که رایزنیها و هماهنگی نزدیک بین هیاتهای روسیه و ایالات متحده در جریان مذاکرات وین، پیش نیاز مهمی برای پیشرفت در راستای احیای توافقات سال ۹۴ است.
سی ان ان در تحلیلی، به چالشهای پیش روی دولت دموکرات در سال ۲۰۲۲ پرداخت و با اذعان صریح به شکست محض سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران، نوشت حالا رئیسجمهوری کنونی این کشور در مخمصه متقاعد ساختن رقبای داخلی خود نسبت امضای توافق احتمالی در روند مذاکرات وین گرفتار شده است.
یکی از گرفتاری های دولت بایدن در مسیر مذاکرات وین و بازگشت به توافقی که دولت سلف وی از آن خارج شد، این است که ضمانت بدهد دولت های بعدی آمریکا به ویژه از جناج جمهوری خواه،آن را خواهند پذیرفت به آن تمکین خواهند کرد.
نتایج نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد که ناکارآمدی دولت دموکرات که کار را به اختلافات درونحزبی کشانده و خروج بیضابطه نیروهای آمریکایی از افغانستان که به افت محبوبیت جو بایدن منجر شده، احتمال پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات میاندوره ای ۸ نوامبر سال آتی میلادی (۱۷ آبان ۱۴۰۱) و بازیابی کرسیهای از دست رفته کنگره را افزایش داده است. تسلط جمهوریخواهان بر کنگره میتواند منجر به سنگاندازی در راه تصویب و اجرای قوانین و سیاستهای دولت دموکرات شود.
تارنمای سی ان ان امروز در تحلیلی با اشاره به بلاتکلیفی دولت بایدن نوشت که واشنگتن در صحنه جهانی از سویی به دنبال اجتناب از اتخاذ گزینه نظامی در برابر ایران است و از سوی دیگر به مذاکرات احیای برجام بدبین. کاخ سفید در عین حال در شرایط دشوار برای ارائه تضمینی است که هر گونه توافق هستهای را از گزند مخالفت جمهوریخواهان محافظت کند.
سی ان ان در این تحلیل مدعی شد که اگر مذاکرات به ثمر ننشیند، ایران در شرف تبدیل شدن به قدرت نظامی هستهای خواهد بود و در این صورت بایدن گزینه واکنش نظامی را که میتواند پای آمریکا را دوباره به مناقشات خاورمیانه باز کند، سبکسنگین خواهد کرد.
به نوشته سی ان ان، از سوی دیگر متحدان اروپایی واشنگتن به دنبال پرهیز از وقوع جنگ بوده و مذاکرهکنندگان هستهای نیز تلاش میکنند تا برجام را که پس از خروج آمریکا آسیب دیده، احیا کنند.
تارنمای این شبکه تلویزیونی آمریکایی در ادامه این تحلیل به تردیدهای آمریکا در بهکارگیری دیپلماسی اشاره کرده و نوشت: با وجود خوشبینیای که مذاکرهکنندگان روسیه در جدیدترین دور مذاکرات هستهای وین ابراز کردهاند، آمریکا کماکان به شدت به مفید بودن مسیر دیپلماسی بدبین است.
یک رسانه چینی با انتشار تحلیلی تاکید کرد که دور هشتم مذاکرات در وین زمینه لازم برای توافق نهایی را ایجاد کرده است و اکنون نوبت آمریکا است که با دادن امتیاز به موفقیت مذاکرات کمک نماید.
به گزارش شبکه خبری سی جی تی ان ، دور هشتم مذاکرات برجام در وین با یک پیام روشن به اتمام رسید و آن اینکه احیای توافق سال 2015 امکان پذیر است درصورتی که یک رویکرد سازنده و آشتیجویانه اتخاذ شود.
مشارکت کنندگان در نشست کمیسیون مشترک برجام موافقت دارند که پیشرفت خوبی حاصل شده است و اتفاق نظر درباره چارچوب پیشبرد مذاکرات وجود دارد.
در این گزارش به قلم "حمزه رفعت" عضو سابق مرکز استیمسون در واشنگتن و پژوهشگر سابق موسسه تحقیقات سیاست اسلامآباد آمده است: دلایلی برای خوشبینی محتاطانه وجود دارد زیرا اولویتهای مورد تاکید و ضمانتهای مورد توافق بین ذینفعان اکنون در معرض تصمیمات سیاسی در واشنگتن است و در آنجا باید عقلانیت بهتری حاکم شود اما شکست دیپلماسی آمریکا موجب از بین رفتن دستاوردها (ی مذاکرات) با تبعات غیر قابل تصور برای جامعه بینالمللی خواهد شد.
این گزارش می افزاید: این حقیقت مورد تاکید انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا قرار گرفت که گفت زمان برای رسیدن به نتیجه نهایی در حال از دست رفتن است. سند مشترک جدید که اکنون در کانون توجه برای ازسرگیری مذاکرات است همچنین برداشتن تحریمها و موضوع هستهای را در نظر گرفته است.در این صورت چه عاملی میتواند موجب خراب شدن مذاکرات شود؟
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در کنفرانس خبری پایان مذاکرات، تحریمهای ظالمانه علیه اقتصاد ایران را یک مانع مهم در راه احیای توافق دانست و ایران در این زمینه آمریکا را مقصر اصلی میداند. با این حال هیچ مذاکره مستقیمی بین ایران و نمایندگان آمریکا انجام نشده و ایران از گفتگو با دولت بایدن خودداری کرده است.
براساس این گزارش؛ در اینجا عامل مهمی نهفته است که میتواند مسیر آینده این تلاشها را مشخص نماید. همانطور که اولیانوف نماینده روسیه گفته است، برداشتن تحریمها در شرایطی غیررسمی مورد بحث قرار گرفت که بطور منطقی به این معنی است که ضرورتی برای تضمین آمریکا درباره عدم ترک توافق برای تضمین پیشرفت بیشتر در مذاکرات وجود دارد.
میخائیل اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه در وین ؛ دیروز در گفتوگو با نشریه فارن پالیسی اینگونه بیان داشت: صادقانه بگویم، در این مرحله (نسبت به دستیابی به توافق) خوشبین هستم و هیچ دلیل عینی برای شک و تردید نمی بینم.
وی با بیان اینکه نمیتواند در این زمینه ضمانتی بدهد اما افزود: معتقدم که شانس بسیار زیاد است زیرا پیش نیاز اصلی موفقیت (مذاکرات) وجود دارد. همه کشورها، همه شرکت کنندگان، از جمله ایران و ایالات متحده، به دنبال احیای توافق هسته ای هستند.
اولیانوف در همین حال با بیان اینکه زمان تهدید ایران به رغم پیشرفتهای هستهای این کشور نیست، از تعیین ضربالاجلهای مصنوعی آمریکا و سه کشور اروپایی انتقاد کرد. این دیپلمات روسی افزود؛ احساس فوریت از سوی طرفهای غربی کمی اغراق آمیز است. مساله فوری است، اما بیایید محتاط باشیم و ضرب الاجل های مصنوعی تعیین نکنیم.
رایزنیها بین هیأت مذاکره کننده ایران و هیأتهای حاضر در وین در جریان است. در ادامه این رایزنیها نشست مشترکی با حضور علی باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران، انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نمایندگان سه کشور اروپایی عضو برجام (فرانسه، انگلیس و آلمان) در هتل کوبورگ شهر وین در حال برگزاری است.
باقری امروز همچنین نشستی دوجانبه با انریکه مورا داشت.
روز گذشته نیز گفتوگوهای دو و چندجانبه با تمرکز بر موضوع رفع تحریم برگزار شد و کارگروه مرتبط با موضوعات هستهای نیز تشکیل جلسه داد.
گفتوگوها در وین امروز در سطوح و فرمتهای مختلف ادامه خواهد یافت.
به گزارش فارس، دور هشتم مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ به منظور رفع تحریمها علیه ایران با برگزاری نشست افتتاحیه کمیسیون مشترک برجام از عصر دوشنبه ششم دی ماه در شهر وین آغاز شد. در این نشست روند مذاکرات مورد ارزیابی قرار گرفت. در این نشست همچنین در خصوص نحوه ادامه گفتوگوها بحث و تبادل نظر شد.
علی باقری مذاکرهکننده ارشد کشورمان در این نشست با اشاره به پیشرفتهای صورتگرفته در دور پیشین، بر لزوم رفع تحریمها و ارائه تضمینهای عینی و کافی از سوی طرف مقابل و راستیآزمایی این اقدامات تأکید کرد و گفت که هیأت ایرانی مانند دور قبل برای تعامل جدی و پیشبرد گفتوگوها آمادگی کامل دارد.
در این نشست، تمامی هیأتها به پیشرفت حاصل شده در دور پیشین گفتوگوها اشاره کرده و برای ادامه رایزنیهای فشرده اعلام آمادگی کردند و همچنین عنوان شد که اغلب پیشنهادات ایران، در متن جدید گنجانده شده است. در پایان نشست مقرر شد که مذاکرات و کار بر روی متن از روز سهشنبه هفتم دی ماه در سطوح و فرمتهای مختلف ادامه یابد.
لازم به ذکر است، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیروز (سهشنبه) هفتم دی ماه نیز در جمع خبرنگاران به مذاکرات فعلی وین برای رفع تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: مذاکرات در مسیر خوبی قرار دارد. مهم این است که ما یک متن مشترک و واحدی را الان در اختیار داریم که تیم مذاکره کننده ما بر روی آن متن تمرکز کرده و طرفهای مقابل هم نسبت به موضوعاتی که ما درون پرانتز قرار دادیم، یعنی موضوعات اختلافی، تمرکز دارند.
وی با ذکر این نکته که این جمع بندی لازم در دو دور قبلی مذاکرات در دولت جدید انجام شده، یادآور شد: ما سرگرم توافق بر روی نقاط اختلافی که در داخل پرانتز در آن متن ذکر شده هستیم و تیمها به شدت مشغول هستند.
وزیر خارجه بیان کرد: با ۱+۴ گفتوگو می شود و اتحادیه اروپا و انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا فعالانه تلاش میکند که به نقش هماهنگ کننده خودش ادامه دهد. ما فکر میکنیم اگر طرفهای مقابل با حسن نیت این مذاکراتی که در این مرحله شروع شده را ادامه دهند، دست یافتن به یک توافق خوب برای همه طرفها شدنی است و میتوانیم این هدف را محقق کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره احتمال توافق در مذاکرات وین نیز اظهار داشت: حتی اگر جدیت در کنار حسن نیت در طرفهای مقابل در مراحل آینده مذاکرات دیده شود، رسیدن به یک توافق زود و در آینده نزدیک هم متصور است.