کیوسک بین الملل تابناک: مخالفت بایدن با ارائه گزارش توانمندی نظامی ایران به کنگره، خودکشی صدها زندانی در ترکیه و اوضاع وخیم بازداشتگاهها، انتقال تعدادی از زندانیان ایرانی محبوس در جمهوری آذربایجان به ایران، هشدار جدی روسیه به ناتو درباره استقرار سلاح در گرجستان و افشای آزمایشهای مخفی سیا روی صدها کودک یتیم دانمارکی، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مخالفت بایدن با ارائه گزارش توانمندی نظامی ایران به کنگره
روزنامه صهیونیستی هاآرتص نوشت: در جریان امضای بودجه دفاعی سالانه آمریکا، جو بایدن با یکی از بندهای این مصوبه که وی را ملزم به ارائه گزارشی تفصیلی از توانمندی دفاعی ایران میکرد، مخالفت کرد.
هاآرتص نوشت: بر پایه بند مذکور، رئیسجمهوری آمریکا ملزم میشد که جزئیات پیشرفتهای نظامی ایران، تمامی خریدوفروشها و نقل و انتقالات نظامی از ایران و به مقصد آن، تمامی پرتابهای موشکی و تغییرات در توانمندی گروههای نظامی وابسته به آن را به کنگره گزارش دهد.
به نوشته این روزنامه، در صورت تصویب این بند، به احتمال زیاد اطلاعات جاسوسی که در اختیار کنگره قرار میگرفت طبقهبندیشده و در بهترین حالت و شفاهی ارائه میگردد.
جو بایدن دوشنبه این هفته (ششم دی) بودجه نظامی ۷۷۰ میلیارد دلاری به نام «قانون مجوز دفاع ملی» را برای سال ۲۰۲۲ امضا کرد.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی ۲۰۲۲ اعتبارات این سال مالی را عمدتاً برای برنامههای وزارت دفاع و توسعه نظامی، برنامههای امنیت ملی وزارت انرژی و برنامههای اطلاعاتی آمریکا، افزایش حقوق پایه نظامی و سایر اختیارات مربوط به نیروهای مسلح آمریکا را مجاز میسازد.
پیش از این، مجلس سنای آمریکا با اکثریت قاطع به لایحه ۷۷۰ میلیارد دلاری نظامی این کشور بر اساس قانون مجوز دفاع ملی رأی داده بود؛ این بودجه ۲۵ میلیارد دلار بیشتر از بودجه درخواستی بایدن بود و در رأیگیری سنای آمریکا ۸۹ نماینده دموکرات و جمهوریخواه به این لایحه رأی موافق دادند.
خودکشی صدها زندانی در ترکیه و اوضاع وخیم بازداشتگاهها
بر اساس گزارشی که توسط یکی از معاونان حزب جمهوریخواه خلق ترکیه تهیه شده، ۶۴۱ زندانی در زندانهای ترکیه در ۲۵ سال گذشته بر اثر خودکشی جان خود را از دست دادهاند.
به نوشته وبگاه «ترکیش مینت»، «گلیز بیچرکاراجا» قانونگذار حزب جمهوریخواه خلق تاکید کرده که بر اساس دادههای وزارت دادگستری و شورای اروپا، زندانیان نیازمند از کمک روانشناختی برخوردار نیستند و کارکنان زندانها فاقد آموزشهای اولیه در زمینه مقابله با اختلالات روانی هستند که به آنها کمک میکند، مواردی را که ممکن است منجر به خودکشی شود، شناسایی کنند.
در این گزارش ادعا شده که دسترسی به مراقبتهای بهداشتی نگران کننده است و اوضاع روز به روز وخیمتر میشود. ازدحام بیش از حد در زندانها، یکی از مشکلات اساسی است که باعث عدم رعایت بهداشت فردی نیز می شود.
طبق این گزارش، ترکیه در سال ۲۰۲۰ در بین ۴۷ کشور عضو شورای اروپا با ۳۵۷ زندانی به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، بالاترین میزان حبس را داشته است. همچنین ۱۶۰۵ زندانی بیمار در زندانهای ترکیه وجود دارد که حال ۶۰۴ تن از آنها وخیم است.
در این گزارش همچنین آمده است که از سال ۲۰۱۴ تاکنون ۱۲۵ تن در زندانهای ترکیه جان خود را از دست دادهاند. بازداشتها و دستگیریهای دسته جمعی از زمان کودتای ژوئیه ۲۰۱۶ در ترکیه صورت گرفته است. حزب حاکم «عدالت و توسعه»، سازمان گولن را به طراحی کودتای نافرجام متهم میکند؛ هرچند این ادعا با قطعیت توسط سازمان گولن رد شده است.
منتقدان «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه را که پس از کودتا دست به سرکوب گسترده مخالفان زد، متهم میکنند که از این حادثه به عنوان بهانهای برای سرکوب مخالفان استفاده کرده است.
این در حالی است که اوضاع اجتماعی و اقتصادی ترکیه نیز تعریفی ندارد، به طوری که یکی از وبگاههای این کشور به تازگی به افزایش سطح فقر در ترکیه اشاره کرد.
وبگاه «دووار» نوشت، مردم ترکیه از فقر رنج میبرند و در بحبوحه تورم سرسام آور تلاش میکنند زندگی خود را تامین کنند. شهروندان ترکیه که از فقر رنج میبرند، در بحبوحه تورم سرسام آور، تلاش میکنند زندگی خود را تامین کنند و برخی به جمع آوری سبزیجات و میوههای دور ریخته شده توسط فروشندگان در بازارها مبادرت میکنند.
این وبگاه به تقاضای یک شهروند ترکیهای برای کسب اجازه از یک فروشگاه برای جمع آوری گوجهفرنگیهای دور انداخته شده اشاره کرد. این شهروند ترکیهای که مایل به افشای نامش نبود، گفت: «هیچکس پول ندارد. خدا به کسانی که در شرایط بدتر هستند، کمک کند. من ۱۰۰ لیر داشتم، اما نمیتوانستم همه چیز مورد نیازم را بخرم. اگر میوه بخریم، نمیتوانیم سبزیجات بخریم. اگر سبزی بخریم، نمیتوانیم میوه بخریم. با سه، چهار بچه چه کنیم؟»
این وبگاه به تلاش شهروند دیگر ترکیه در تلاش برای یافتن میوهها و سبزیجات خوراکی در میان محصولات دور ریخته شده توسط فروشندگان بود، پرداخت. این بانوی ترکیهای نیز در این زمینه گفت، من پول ندارم، نمیتوانم میوه و سبزی بخرم. آنها را از زمین جمع میکنم. دیگر چه کار کنم؟
انتقال تعدادی از زندانیان ایرانی محبوس در جمهوری آذربایجان به ایران
سید عباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان، امروز چهارشنبه اعلام کرد که تعدادی از زندانیان ایرانی که در زندان های جمهوری آذربایجان دوران محکومیت خود را می گذرانند، در چند روز آینده به ایران منتقل می شوند.
موسوی افزود: به دنبال سفر پربار دکتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان به جمهوری آذربایجان و نیز پیگیری سفارت جمهوری اسلامی ایران و مساعدت مقامات جمهوری آذربایجان، ۲۱ زندانی ایرانی در روزهای آینده به میهن انتقال خواهند یافت تا بقیه دوران محکومیت خود را در ایران بگذرانند.
سفیر کشورمان افزود: سه تن از این زندانیان از بانوان هستند که با انتقال آنان دیگر هیچ بانوی ایرانی در زندان های جمهوری آذربایجان نخواهیم داشت و امیدوارم این روند ادامه یابد و بانوی دیگری به جمع زندانیان هموطن اضافه نشود.
امیر عبداللهیان هفته گذشته سفری به باکو، مرکز جمهوری آذربایجان داشت که طی آن با مقام های این کشور از جمله الهام علی اف، رئیس جمهوری و جیحون بایراموف همتای خود دیدار کرد.
وی در پایان سفر به باکو گفت: ما نقشه راه مشخصی برای توسعه روابط ایران و جمهوری آذربایجان داریم.
هشدار جدی روسیه به ناتو درباره استقرار سلاح در گرجستان
معاون وزیر خارجه روسیه عنوان کرد که استقرار سیستم ضربت ناتو در گرجستان، تهدیدی قریب الوقوع برای روسیه و متحدانش و خط قرمز از نظر این کشور است.
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، روز سهشنبه به اسپوتنیک گفت: نزدیکی گرجستان با ناتو و استقرار سیستم سلاحهای ضربت در خاکش، خط قرمزی برای ما محسوب میشود، چون چنین اقداماتی از بیخ تعادل نظامی- سیاسی نیروها در قفقار جنوبی را برهم میزند و تهدیدی قریب الوقوع برای امنیت روسیه و متحدانش در منطقه ایجاد میکند.
این مقام روسی در ادامه گفت که خواهان همزیستی مسالمتآمیز و همکاری برابر با گرجستان است.
رودنکو همچنین بیان کرد که واقعیت ژئوپلتیک در قفقار جنوبی باید به اساس شکلگیری سیستم امنیتی منطقهای بدل گردد.
افشای آزمایشهای مخفی سیا روی صدها کودک یتیم دانمارکی
یک مستند تازه پخش شده در دانمارک، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) را به حمایت از آزمایشهایی روی چند صد کودک اسکاندیناوی متهم کرده است.
بر اساس این مستند، سیا در اوایل دهه ۱۹۶۰ از آزمایشهای مخفیانه در خصوص اسکیزوفرنی روی ۳۱۱ کودک دانمارکی که بسیاری از آنها به فرزندی پذیرفته شده یا در یتیمخانهها بودند، حمایت کرده است.
مستند رادیوی دانمارکی «جستجوی خودم» سازمان جاسوسی ایالات متحده را به حمایت از آزمایش ها در بیمارستان تحت کنترل مقامات محلی در کپنهاگ متهم میکند. طبق گزارشها، هدف از این مطالعات، بررسی ارتباط بین اسکیزوفرنی و وراثت یا محیط بود.
به گزارش شبکه «راشا تودی»، «پِر وِنیک» که میگوید در کودکی در آزمایشها شرکت کرده، گفته که او را روی صندلی گذاشته و الکترودهایی به او بسته بودند و مجبورش میکردند به صداهای بلند و تیز گوش کند. هدف از این آزمایش ظاهراً این بود که بفهمند آیا یک کودک دارای ویژگیهای روانپریشی است یا خیر.
او در توضیح درباره تجربه ناخوشایند خود گفت: خیلی ناراحتکننده بود و این فقط داستان من نیست، بلکه داستان بسیاری از کودکان است. فکر میکنم این نقض حقوق من به عنوان یک شهروند در این جامعه بوده است.
به گفته ونیک و آرشیو ملی، این پروژه توسط یک سرویس بهداشت و سلامت ایالات متحده تامین مالی و از سوی صندوق اکولوژی انسانی ـ که از طرف سیا اداره میشود ـ حمایت میشد.
در حالی که به کودکان در حین یا پس از انجام تحقیق گفته نشد که این آزمایشها با چه هدفی انجام شدند، پایاننامهای در سال ۱۹۷۷ توسط یک روانپزشک دانمارکی منتشر شد که جزئیات این مطالعه را شرح میداد.
«جاکوب کنج راسموسن» از موزه رفاه دانمارک مدعی شد که این نخستین بار مستند شده است که از کودکان تحت مراقبت برای اهداف تحقیقاتی در این کشور استفاده شده است.
وی افزود: من از تلاشهای مشابه، نه در دانمارک و نه در اسکاندیناوی اطلاعی ندارم. این اطلاعات وحشتناکی است که با قانون نورنبرگ ۱۹۴۷ که پس از جنگ جهانی دوم محدودیتهای اخلاقی برای آزمایش روی انسانها وضع میکرد، در تضاد است.