کیوسک بین الملل تابناک: عملیاتی شدن پیشرفته ترین سیستم پدافند موشکی فضایی روسیه، گشت زنی هواپیمای جاسوسی آمریکا در آسمان اوکراین، توافق سئول و واشنگتن درباره پایان جنگ کره، هشدار چین به تایوان درباره عبور از هرگونه خط قرمز و تحریم پنج آمریکایی توسط وین از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
عملیاتی شدن پیشرفته ترین سیستم پدافند موشکی فضایی روسیه
یک مقام نظامی روسیه از عملیاتی شدن مجموعه پدافند موشکی اس-۵۵۰ که پیشرفته ترین مجموعه پدافند موشکی این کشور محسوب می شود و قادر به هدف قرار دادن فضاپیماها در فضاست، خبر داد.
یک مقام نزدیک به وزارت دفاع روسیه به خبرگزاری دولتی تاس، گفت: سیستم پدافند موشکی اس-۵۵۰ مراحل آزمایش را با موفقیت گذرانده و عملیاتی شده است.
این مقام روسی با بیان اینکه نخستین گردان موشکی مجهز به اس-۵۵۰ وارد مرحله رزمی شد، افزود: سیستم پدافند موشکی اس-۵۵۰ کاملا جدید است و هیچ نمونه مشابهی در جهان ندارد و می تواند دستگاه های فضایی را (در مدار پیرامون کره زمین) هدف قرار دهد.
مقام دولتی روسیه تصریح کرد که موشک های این مجموعه می تواند اهداف مافوق صوت را در ارتفاع چند هزار کیلومتری هدف قرار دهد.
ساخت این مجموعه پدافند موشکی راهبردی روسیه در شرایط فوق سری انجام گرفته و اطلاعات ناچیزی از آن در رسانه ها منتشر شده است. برای نخستین بار اواسط آبان ماه برخی رسانه های روسی از جمله ریانووستی به نقل از منابع نظامی روسیه از ساخت مجموعه پدافند موشکی اس-۵۵۰ خبر داده بودند.
در آن زمان خبرگزاری ریانووستی به نقل از دو مقام صنایع نظامی روسیه نوشت که سامانه پدافند موشکی اس-۵۵۰ که مراحل ساخت آن شروع شده است، می تواند فضاپیمای بدون سرنشین آمریکایی ایکس-۳۷ را در فضا نابود کند.
وزارت دفاع روسیه نیز از برنامه تولید انبوه مجموعه های پدافند موشکی جدید اس-۵۵۰ در این کشور در آینده نزدیک خبر داده است.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود اعلام کرد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در جلسه اخیر با سران وزارت دفاع و صنایع دفاعی این کشور بر اهمیت توسعه سیستم های پدافند هوایی و موشکی جدید در روسیه و تحویل مجموعه های جدید اس-۳۵۰، اس-۵۰۰ و اس۵۵۰ به نیروهای مسلح روسیه تاکید کرده است.
در همین حال، تارنمای روسی آویاپرو که اخبار مربوط به واحدهای هوایی و پدافندهای هوایی و موشکی این کشور را منتشر می کند، نوشت: بر اساس اطلاعاتی که وزارت دفاع قبلا منتشر کرده است، افزایش برد پرواز در سیستم های جدید پدافند موشکی این کشور بی معناست.
رسانه روسی افزود: معنی این اطلاعات این است که کارشناسان صنایع نظامی روسیه در ساخت تسلیحات پدافند موشکی جدید، بیشتر به افزایش دقت و کارایی آن توجه می کنند.
گشت زنی هواپیمای جاسوسی آمریکا در آسمان اوکراین
شبکه سی ان ان آمریکا گزارش داد، دو روز بعد از خروج بخشی از نیروهای نظامی روسیه در منطقه نزدیک به مرز اوکراین، هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز بخش شرقی این کشور گشت زنی کردند.
سی ان ان به نقل از راس ولفکیل سخنگوی فرماندهی آمریکا در اروپا گزارش داد که نیروی هوایی ایالات متحده این هفته یک ماموریت شناسایی بر فراز شرق اوکراین انجام داد تا اطلاعاتی در مورد وضعیت منطقه جمع آوری کند. براساس این گزارش، یک هواپیمای سیستم رادار حمله مشترک نظارتی E-۸C (JSTARS) بر فراز منطقه پرواز کرد.
هرچند پنتاگون دقیقاً اطلاعاتی را که هواپیما جمعآوری کرده فاش نکرده است، ولفکیل به سیانان گفت که ایالات متحده معمولا هواپیماهایی را در منطقه دریای سیاه در حمایت از اهداف مختلف اطلاعاتی ایالات متحده و ائتلاف به کار میگیرد.
به گزارش سی ان ان، هواپیمای جاسوسی آمریکا با مجوز دولت اوکراین پرواز انجام داده، در حالی که مسیر دقیق آن مشخص نشده است.
ولفکیل گفت که این پرواز از منطقه دونباس ـ که در آن نیروهای طرفدار روسیه، خواستار استقلال از اوکراین هستند، دور بوده است.
حسگرهای هواپیمای جاسوسی آمریکا می توانند اطلاعات مربوط به تحرکات نظامی روی زمین، احتمالاً در هر دو طرف مرز، را بدون ورود به مناطق مورد مناقشه یا حریم هوایی روسیه جمع آوری کنند.
خبر پرواز هواپیماهای جاسوسی آمریکا بر فراز اوکراین در حالی منتشر می شود که قرار است گفت و گوهای امنیتی واشنگتن- مسکو در ژانویه ۲۰۲۲ آغاز شود، "لوید آستین" وزیر دفاع آمریکا، روز چهارشنبه به وقت محلی به کشتی های جنگی این کشور دستور داد در منطقه دریای مدیترانه، موقعیت خود را حفظ کنند.
استقرار ناو گروه جنگی آمریکا در دریای مدیترانه در میان ادعاهای آمریکا و ناتو در مورد حمله احتمالی روسیه به اوکراین، انجام می شود.
مسکو اعلام کرده است که قصدی برای حمله به اوکراین ندارد. روسیه در ماه جاری خواستار تضمین های امنیتی شده و از ناتو خواست به سمت شرق گسترش نیابد و استقرار نظامی خود را کاهش دهد.
توافق سئول و واشنگتن درباره پایان جنگ کره
خبرگزاری «یونهاپ» کره جنوبی روز چهارشنبه گزارش کرد که «چونگ ایویونگ» وزیر امور خارجه کره جنوبی تصریح کرده که سئول «به طور مؤثر» با واشنگتن در خصوص پیشنویس اعلام پایان جنگ کره به توافق رسیده است.
چونگ در یک کنفرانس خبری تصریح کرد که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه کره جنوبی با تأکید بر پیشرفتهای حاصل شده در زمینه مذاکرات سئول و واشنگتن اعلام کرده است که طرفین «عملاً به توافقی» در خصوص پیشنویس رسیدهاند.
طبق این گزارش، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد که ایالات متحده «هیچ نیت خصمانهای» در قبال کره شمالی ندارد و آماده ملاقات «بدون پیششرط» است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: «ما امیدواریم که کره شمالی به تعامل ما پاسخ مثبت بدهد. ما به رایزنی نزدیک با جمهوری کره، ژاپن و دیگر همپیمانان و شرکای خود درباره بهترین نحوه تعامل ادامه میدهیم.»
شبکه بی بی سی ماه گذشته گزارش کرد که «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی گفته است که دو کره، آمریکا و چین برای پایان رسمی جنگ کره به توافق اصولی رسیدهاند اما مذاکرات هنوز به دلیل خواستههای کره شمالی آغاز نشده است.
جنگ میان دو کره در تاریخ ۲۵ ژوئن ۱۹۵۰ آغاز شد و تا ۱۹۵۳ ادامه داشت و علیرغم آن که با متارکه تخاصم پایان یافت، هیچ قرارداد صلح میان طرفهای درگیر به امضا نرسید و این جنگ هرگز به واسطه نبود پیمان صلح، رسماً به پایان نرسیده است.
در ماه سپتامبر، «ری تائه سونگ» معاون وزیر کره شمالی گفت که درخواست کره جنوبی برای اعلام پایان جنگ کره به دلیل «سیاست خصمانه آمریکا» در قبال پیونگ یانگ «نابهنگام» است.
گزارشها حاکی از آن است که پیونگ یانگ بارها به حضور نظامیان آمریکایی در کره جنوبی و برگزاری رزمایشهای مشترک سئول و واشنگتن و تحریمهای ایالات متحده علیه کره شمالی معترض شده و واشنگتن نیز بارها تأکید کرده است که کره شمالی باید ابتدا و قبل از هرگونه لغو تحریمها، برنامه هستهای خود را متوقف کند.
هشدار چین به تایوان درباره عبور از هرگونه خط قرمز
یکی از مقامات پکن ضمن هشدار دادن نسبت به اینکه اگر تایوان گامهایی را در راستای استقلال رسمی بردارد، چین دست به اقدامات بسیار جدی و شدید خواهد زد، گفت، اقدامات تحریکآمیز تایوان و مداخله خارجی احتمالا در سال آتی میلادی افزایش مییابند.
به گزارش رویترز، چین بر تایوان ادعای مالکیت دارد و آن را بخشی از قلمرو خود میداند و در دو سال گذشته فشار نظامی و دیپلماتیک خود بر این جزیره را به منظور رسیدن به هدفش افزایش داده است که این امر باعث خشم تایپه و نگرانی واشنگتن شده است.
ما شیائوگوآنگ، سخنگوی دفتر امور تایوان در کنفرانسی خبری گفت: چین میخواهد نهایت تلاش خود را برای رسیدن به اتحاد مجدد مسالمتآمیز با تایوان انجام دهد؛ اما اگر هر یک از خطوط قرمز در رابطه با استقلال تایوان نقض شوند، اقداماتی جدی انجام خواهد داد.
وی افزود: اگر نیروهای جداییطلب در تایوان به دنبال تحریک استقلال، اعمال زور یا حتی نقض هر یک از خطوط قرمز باشند، ما مجبور خواهیم شد تا اقدامات جدی و شدیدی انجام دهیم.
شورای امور داخلی تایوان اواخر روز چهارشنبه در بیانیهای از پکن خواست تا به طور جدی در مورد کار خود در قبال تایوان تامل کنید و در مورد این وضعیت قضاوت صحیحی داشته باشد.
این شورا بار دیگر درخواست خود برای مذاکره بر مبنای برابری و مساوات را مطرح کرد و گفت، این نهاد به منظور تضمین صلح در سراسر تنگه تایوان و منطقه همچنان سیاست "عدم تحریک" را حفظ کرده است.
تایوان به یکی از عاملهای کلیدی در روابط مخدوش شده میان چین و آمریکا تبدیل شده است؛ آمریکایی که اگرچه هیچ روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد، مهمترین حامی بینالمللی و تامین کننده تسلیحاتی این جزیره محسوب میشود.
تایوان تاکید دارد که یک کشور مستقل است و متعهد شده تا از آزادی و دموکراسی خود دفاع کند. چین مرتبا تایوان را حساسترین موضوع در روابطش با آمریکا توصیف میکند.
ما شیائوگوآنگ گفت: اقدامات تحریکآمیز نیروهای حامی استقلال و مداخله خارجی احتمالا در ماههای آتی شدیدتر و جدیتر خواهند شد. سال آتی وضعیت تنگه تایوان پیچیدهتر و بغرنجتر خواهد شد.
تحریم پنج آمریکایی توسط وین
در واکنش به اقدام نادرست اخیر واشنگتن برای تحریم پنج مقام چینی به خاطر مسائل هنگ کنگ، وزارت امور خارجه چین امروز (پنجشنبه) اعلام کرد، پکن پنج آمریکایی از جمله وزیر بازرگانی سابق این کشور را تحریم میکند.
به گزارش گلوبال تایمز، این پنج آمریکایی شامل "ویلبر راس" وزیر بازرگانی سابق، "کارولین بارتولومیو" رئیس کمیسیون بررسی اقتصادی و امنیتی آمریکا-چین، "جاناتان استیورز" مدیر سابق کمیسیون اجرایی-کنگرهای چین، "دو یون کیم" از موسسه ملی دموکراتیک برای امور بینالمللی و "آدام جوزف کینگ" مدیر برنامه ارشد موسسه بینالمللی جمهوریخواهان هستند.
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین امروز در کنفرانسی خبری گفت: آمریکا در ژوئیه سال جاری میلادی هنگامی که توصیهنامهای را خطاب به تجار آمریکایی صادر کرد، هفت مقام چینی از جمله پنج تن از معاونین مدیر دفتر ارتباطات دولت مرکزی خلق چین در هنگکنگ را تحریم کرد. این اقدام کامل تلاش سیاسی بدخواهانه آمریکا برای کنترل چین با استفاده از هنگکنگ را افشا کرد.
در واکنش به این اقدامات نادرست آمریکا، چین تصمیم گرفت تا اقدامات تلافی جویانهای را مطابق با "قانون ضد تحریمهای خارجی" برای تحریم کردن پنج آمریکایی اتخاذ کند؛ بنابراین، این پنج تن از ورود به چین منع و اموال و داراییهایشان در این کشور مسدود میشوند.
این پنج تن علاوه بر ممنوع الورود شدن به چین از جمله به هنگکنگ و ماکائو، اجازه انجام معامله با شهروندان و موسسات چینی را نیز ندارند.
این پنج آمریکایی در ژوئیه در لیست تحریمهای چین قرار گرفته بودند؛ هرچند این نخستین بار است که جزئیات این تحریمها اعلام میشوند.
ژائو لیجیان همچنین از آمریکا خواست تا تحریمهای خود علیه مقامات چینی را لغو کند و از مداخله در امور هنگ کنگ دست بردارد. چین برای تضمین منافع ملی و شان و منزلتش تمامی اقدامات لازم را انجام خواهد داد.