کیوسک بین الملل تابناک: واکنش جبهه پنجشیر به دیدار «احمد مسعود» و وزیر خارجه طالبان در ایران، ادامه وضعیت جنگی در قزاقستان و بازداشت بیش از ۵۰۰۰ هزار تن، آغاز رزمایش زمینی، دریایی و هوایی امارات، واکنش تند روسیه به اظهارات بلینکن درباره تحولات قزاقستان و از سر گرفته شدن مذاکرات ترکیه با آمریکا در زمینه «جنگنده اف-۳۵» از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش جبهه پنجشیر به دیدار «احمد مسعود» و وزیر خارجه طالبان در ایران
جبهه پنجشیر ادعای دیدار احمد مسعود، با امیر خان متقی، وزیر خارجه دولت موقت طالبان را تکذیب کرد.
صبغتالله احمدی، سخنگوی جبهه پنجشیر امروز در پیامی در توئیتر نوشت: قرار نیست مذاکرهای میان احمد مسعود و رهبری طالبان در ایران انجام شود.
پیش از این برخی رسانهها گزارش داده بودند که قرار است احمد مسعود، و اسماعیلخان، والی پیشین هرات با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان در ایران دیدار کنند.
به گفته وزارت امور خارجه طالبان، امیر خان متقی، روز گذشته برای گفتوگو درباره مسائل سیاسی و اقتصادی، به دعوت وزارت خارجه ایران به تهران رفته است، در حالی که «امیرخان متقی» سرپرست وزارت امور خارجه طالبان سفر خود به تهران را مثبت ارزیابی کرده است.
وی گفته: «دیدارهای مثبتی با طرف ایرانی در زمینه تجارت، نفت، ترانزیت، سیاسی و امنیتی داشتیم. هدف ما برقراری روابط خوب با منطقه و به ویژه با کشورهای همسایه است.»
ادامه وضعیت جنگی در قزاقستان و بازداشت بیش از ۵۰۰۰ هزار نفر
شهر آلماتی کاملا تحت محاصره ایستهای بازرسی با ماشینهای زرهی و نیروهای نظامی است؛ همچنین در جریان ناآرامیها تا کنون ۵۱۰۰ تن بازداشت و بیش از ۲۰۰ میلیون دلار خسارت به قزاقستان وارد شده است.
به گزارش خبرگزای تاس، در خروجی آلماتی، ماشینها، بازرسی و اسناد و مدارک بررسی میشوند. گاه به گاه صدای شلیک شنیده میشود، اما با این حال، تیراندازیها نسبت به روزهای گذشته کاهش یافته است. گزارشگران تلویزیونی مکررا از مردم خواستهاند در مناطقی که نیروهای مسلح با تظاهراتکنندگان درگیرند، از پنجره خانههایشان فاصله بگیرند.
برخی از فروشگاههای موادغذایی بازگشایی شدهاند اما شهروندان میگویند که هنوز نان در دسترس نیست. همچنین هنوز مشکلاتی مربوط به پول نقد در این شهر وجود دارد.
اتاق ملی کارآفرینان قزاقستان اعلام کرد، ناآرامیهای گسترده قزاقستان در روزهای اخیر مجموعا بیش از ۲۱۲ میلیون دلار خسارت به بار آورده است.
پیشتر، یرلان تورگومبایف، وزیر کشور قزاقستان گفت که "غارتگران" بیش از ۱۰۰ تاسیسات تجاری و بانکی را در قزاقستان غارت کرده و بیش از ۲۰۰ میلیون دلار خسارت به بار آوردهاند.
همچنین به گفته وزیر کشور قزاقستان، حدود ۳۰۰ تن در تلاش برای خروج از مرزهای قزاقستان بازداشت شدند.
طبق اطلاعات تورگومبایف، تعداد بازداشتیها ناآرامیهای اخیر از ۵۱۰۰ تن گذشته است.
این مقام قزاق گفت: حدود ۳۰۰ تن در تلاش برای خروج از کشور با پای پیاده یا با خودرو، بازداشت شدند. سلاح گرم، اقلام مسروقه از جمله تلفن همراه و حجم زیادی از پول به واحدهای داخلی و خارجی، از آنها ضبط شد.
آغاز رزمایش زمینی، دریایی و هوایی امارات
وزارت دفاع امارات از آغاز رزمایش دفاعی در مرزهای زمینی، دریایی و هوایی این کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دولتی امارات، وزارت دفاع امارات امروز اعلام کرد که رزمایش «سپر دفاعی مشترک/۵۰» آغاز شده و تا ۱۴ ژانویه (۲۴ دی) ادامه خواهد داشت.
سرلشکر صالح محمد بن مجرن العامری فرمانده عملیات مشترک امارات گفت: این رزمایش بیانگر واقعی سطح پیشرفته نیروهای مسلح امارات در خشکی، دریا و هوا برای حفاظت از دستاوردها در محیطها و میادین مختلف عملیاتی است.
وی تأکید کرد که رزمایش مشترک سپر دفاعی ۵۰ امارات در چارچوب طرح آموزشی و توانبخشی جهت ارتقای سطح آمادگی یگانهای نیروهای مسلح برای دفاع از مرزهای زمینی، دریایی و هوایی این کشور در برابر هرگونه خطر یا چالشهای آینده برگزار میشود.
واکنش تند روسیه به اظهارات بلینکن درباره تحولات قزاقستان
روسیه به اظهار نظر اخیر وزیر خارجه آمریکا درباره اینکه قزاقستان احتمالا در رها شدن از سربازان روسی به مشکل برخواهد خورد، واکنشی خشمگینانه نشان داده و تاکید کرد او باید به جای آن به فکر کردن درباره مداخله نظامی آمریکا در سراسر جهان بپردازد.
به گزارش رویترز، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهار نظری توجیه روسیه برای اعزام نیروهای صلحبانش به قزاقستان بعد از وقوع چند روز ناآرامی در این کشور حوزه آسیای مرکزی را به چالش کشیده و گفت: "یک درسی که تاریخ معاصر ارائه کرده این است که وقتی روسها به خانه شما بیایند، وادار کردنشان به ترک آنجا بسیار سخت میشود."
وزارت امور خارجه روسیه این صحبت بلینکن را "اظهارات توهین آمیز مرسوم" توصیف و او را متهم به تمسخر رخدادهای غم انگیز قزاقستان کرد. این وزارتخانه تصریح داشت، واشنگتن باید به سراغ تحلیل سوابق مداخلات خودش در کشورهایی نظیر ویتنام و عراق برود.
این وزارتخانه در کانالش در پیامرسان تلگرام نوشت: اگر آنتونی بلینکن اینقدر عاشق درس های تاریخ است، باید این را نیز حساب کند، وقتی که آمریکاییها در خانه شما هستند زنده ماندن و حفاظت از خود در برابر دزدی و تجاوز میتواند دشوار شود. این درس را نه فقط تاریخ معاصر بلکه کل مدت سیصد سالی که از تشکیل کشور آمریکا گذشته به ما یاد میدهد.
این وزارتخانه خاطرنشان کرد، استقرار اخیر نیروهای صلحبان در قزاقستان یک پاسخ مشروع به درخواست قزاقستان از سازمان پیمان امنیت مشترک، سازمانی متشکل از کشورهای متعلق به اتحاد شوروی سابق و روسیه، برای پشتیبانی است.
این تحولات در ضمن بالا گرفتن تنشها در روابط مسکو و واشنگتن همچنان که دو کشور خودشان را برای شروع مذاکرات مقاماتشان از فردا دوشنبه درباره بحران اوکراین آماده میکنند، رخ دادهاند.
در همین حال به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، نیروهای صلحبان روس اعزامی به قزاستان در قالب صلحبانان نیروهای سازمان پیمان امنیت مشترک، اکنون از تاسیسات حیاتی و زیرساختهای کلیدی در قزاقستان محافظت میکنند.
وزارت دفاع روسیه امروز یکشنبه در بیانیهای اعلام کرد: واحدهایی از نیروهای حافظ صلح روسیه که قبلاً وارد خاک جمهوری قزاقستان شدهاند، شروع به انجام وظایف محوله برای حفاظت از تأسیسات حیاتی، فرودگاهها و تأسیسات زیرساختی اجتماعی مهم کردهاند.
این وزارتخانه تاکید کرد که وظایف کلیدی نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت مشترک شامل حفاظت از تاسیسات مهم دولتی و نظامی در قزاقستان و کمک به مجریان قانون در این کشور در زمینه باثبات سازی وضعیت و بازگرداندن آن به عرصه قانونی است.
همچنین مرکز مدیریت بحران در وزارت خارجه روسیه نیز ابراز امیدواری کرد، تدابیر اندیشیده شده از سوی مقامات قزاقستان برای باثبات کردن وضعیت در این کشور به زودی با حمایت نیروهای صلحبان اعزامی از سوی سازمان پیمان امنیت مشترک، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد.
یک نماینده این مرکز مدیریت بحران به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: امیدواریم اقدامات مقامات برای با ثبات کردن وضعیت با حمایت نیروهای سازمان پیمان امنیت مشترک و صلحبانان ما در آینده نزدیک به نتیجه برسند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم اظهار کرد: اعزام نیروهای صلحبان سازمان پیمان امنیت مشترک به قزاقستان با رعایت تمامی مراحل قانونی لازم انجام شده و پاسخ آمریکا به آن توهین آمیز و گستاخانه بود.
زاخارووا در مصاحبهای با برنامه اینترنتی سولویوف لایو گفت: "این یک پاسخ شفاف و کاملا قانونی به یک درخواست قانونی بود. مهمترین چیز این است که این درخواست از سوی یک رئیس جمهور منتخب بر اساس قانون در قزاقستان مطرح شد. نحوه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در قزاقستان جای هیچ سوالی باقی نگذاشته است. همه نتایج آن را به رسمیت شناخته و با دولت منتخب این کشور کار کرده و روابط ایجاد کردهاند. جای هیچ گونه شکی نیست که رئیس جمهور قزاقستان یک رئیس جمهور قانونا منتخب و دولتش نیز یک دولت مشروع است و آنها برای طرح درخواست کمک، به سراغ سازمانی که این کشور عضو آن است، رفتهاند."
وی خاطرنشان کرد که طرف قزاقستانی تنها پس از آنکه واقعیتها وجود تهدید خارجی علیه این کشور را نشان دادند، روند درخواست کمک از سازمان پیمان امنیت مشترک را آغاز کرد.
این سخنگو بیان کرد: تز مورد علاقه غرب مبنی بر اینکه اتفاقی غیرقانونی در حال وقوع است، کارایی ندارد. بنابراین، شرکای غربی ما غرولند می کنند، خود را در چنین حالت کاملاً غیرحرفهای و فاجعه باری نشان میدهند و حرف یکدیگر را نقض میکنند. من این تصور را دارم که آنها به دلیل ناتوانی کامل به توهین روی میآورند. توهین گستاخانه اخیر بلینکن نشان دهنده فقدان استدلال و شکست کامل در ایجاد یک موضع سیاسی در مورد این موضوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، همچنین اظهارات بلینکن درباره تصمیم روسیه برای اعزام نیرو به قزاقستان را "حرفهای کودکانه" و "یاوه" خواند.
زاخارووا در ادامه مصاحبه مذکور گفت: شما گفتید این حرفها روس هراسی است و من فکر میکنم که اینها نشان دهنده استیصال و بی استدلالی است. یا بهتر است بگوییم استیصال ناشی از فقدان استدلال. میبینید که اکنون وقتی از نمایندگان آمریکا در مورد قزاقستان پرسیده میشود آنها گیج میشوند. آنها نمیدانند چه بگویند. به این حرفهای کودکانه و یاوههایی که آنها سر میدهند نگاه کنید.
از سر گرفته شدن مذاکرات ترکیه با آمریکا در زمینه «جنگنده اف-۳۵ »
وزیر دفاع ترکیه گفت که مقامهای ترکیه و آمریکا در حال آماده شدن برای مذاکره درباره خرید جنگندههای پیشرفته اف-۳۵ هستند.
به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک» «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه در این باره گفت، مذاکرات با ایالات متحده در مورد جنگنده اف-۳۵ ادامه دارد. در روزهای آینده جلسهای در آمریکا برای بحث درباره موضوع اف-۳۵ برگزار خواهد شد و مقدمات آن در حال انجام است.
وی گفت که خرید سامانههای پدافند هوایی «اس-۴۰۰» روسیه از سوی ترکیه یک «ضرورت» است و یک انتخاب نیست زیرا نمیتواند سامانههای دفاع هوایی را از هیچ متحد ناتو با شرایط رضایتبخش خریداری کند.
ترکیه در برنامه ساخت اف-۳۵ شریک بود و قصد داشت ۱۰۰ فروند از این نوع جنگنده را بخرد که در سال ۲۰۱۹ به دلیل خرید سامانههای دفاع موشکی اس-۴۰۰ روسیه از برنامه حذف شد. این اتفاق به این دلیل رخ داد که واشنگتن گفت اس-۴۰۰ با تسلیحات ناتو سازگار نیست و در نتیجه یک خطر امنیتی است. اما ترکیه بارها این ادعای آمریکا را رد کرده است.
این در حالی است که چندی قبل وبگاه «احوال» گزارش داد که صنایع هوافضای دولتی ترکیه (TAI) فاز اول ساخت اولین جنگنده پنهانکار نسل پنجم را به پایان رسانده است. «تمل کوتیل» مدیرعامل صنایع هوافضای دولتی ترکیه با اعلام این خبر در توییتی نوشت: «هر قدمی که ما برای بقای کشورمان برمیداریم بسیار معنادار و ارزشمند است. وی در ادامه از کسانی که با تلاش و اشتیاق همین مسیر را پیمودند، تشکر کرد.
رسانههای ترکیه مدعی شدند که این جنگنده رادار گریز پیشرفته از حدود ۲۰۰۰۰ قطعه تشکیل شده و تولید آن تا قبل از سال ۲۰۲۳ تکمیل خواهد شد. مدیرعامل صنایع هوافضای دولتی ترکیه گفت که این جنگنده در ۱۸ مارس ۲۰۲۳ رونمایی خواهد شد و اولین پرواز خود را در سال ۲۰۲۶ انجام خواهد داد. سپس جایگزین ناوگان جنگندههای نسل چهارم «اف-۱۶» ساخت ایالات متحده در طول دهه آینده خواهد شد.
ترکیه قبلاً بخشی از برنامه ساخت جنگنده نسل پنجم اف-۳۵ بود، اما در سال ۲۰۱۹ به دلیل خرید سامانه دفاع موشکی «اس-۴۰۰» از روسیه از این پروژه اخراج و سفارش برای خرید این جتها نیز لغو شد.