تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون رئیس جمهور: فروش نفت به قدری افزایش داشته که دیگر نگرانی نداریم، بازدهی منفی بورس در هفته سوم دیماه، رشد صادرات ال. پی. جی ایران در سال ۲۰۲۲، انتقاد وزیر اقتصاد از ناهماهنگی میان ۲۵ دستگاه دولتی و رشد ۴۲ درصدی تجارت ایران با کشورهای همسایه را در بر دارد.
سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در توئیتی با تاکید بر اینکه پیگیری برای رفع تحریمها دستور کار جدی دولت است، گفت: در دولت سیزدهم تلاش برای خنثیسازی تحریمها موکول به مذاکرات نشده است.
آیت الله رئیسی در این توئیت نوشت: هرچند پیگیری برای رفع تحریمها دستور کار جدی دولت است، در دولت سیزدهم تلاش برای خنثیسازی تحریمها موکول به مذاکرات نشده است. رئیس جمهور افزود: امروز و در همین شرایط تحریم، فروش نفت ما به قدری افزایش داشته که دیگر نگرانی نداریم و درآمد حاصل از آن نیز در حال بازگشت به کشور است.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد اظهار داشت: میدانیم که سالانه بیش از ۲۰ میلیارد دلار درآمد کشور امارات از بانکرینگ سوخت و در واقع خدماتی که به کشتیها و شناورهای مختلف از منطقه خلیج فارس به سمت بندر فجیره میروند، به دست میآید و متاسفانه باید بگوییم که بخش عمدهای از سوختی که امارات برای بانکرینگ از آن استفاده میکند از ایران قاچاق می شود و به سمت فجیره میرود./ایلنا
سعید محمد دبیر شورای عالی مناطق آزاد در دیدار با علمای شیعه و اهل سنت در قشم، با اشاره به قول مساعد رییس جمهور در مورد تحقق خواستههای مردم جزیره اظهار کرد: ۲۸۰ میلیون یورو اعتبار برای تکمیل پل خلیج فارس قشم مورد نیاز است که با برنامهریزی انجام گرفته و از طریق تهاتر نفتی توسط پیمانکار ایرانی ساخته میشود. وی گفت: ویلاهای منتسب به نهاد ریاست جمهوری برای تامین هزینه پل خلیج فارس و سایر زیرساخت های جزیره قشم به فروش گذاشته میشود.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفتهای که گذشت (چهارشنبه- ۲۲ دی) با ۲۹ هزار واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به عدد یک میلیون و ۳۳۴ هزار واحد رسید؛ بنابراین، افت شاخص کل در هفته جاری معادل ۲.۱ درصد بود. شاخص کل در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته (۱۵ دی ماه) در حالی با رقم یک میلیون و ۳۶۳ هزار واحد به معاملات خود پایان داد که این رقم در (۲۲ دی ماه) به یک میلیون و ۳۳۴ هزار واحد رسید. شاخص کل (هموزن) در پایان هفته گذشته ۳۵۹ هزار و ۴۷۱ واحد بود که در هفته جاری این عدد به ۳۵۳ هزار و ۷۶۸ واحد و شاخص قیمت (هموزن) از ۲۲۶ هزار و ۴۳ واحد به عدد ۲۲۲ هزار و ۳۶۵ واحد رسید. در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای ملی صنایع مس ایران (فملی)، ایران خودرو (خودرو)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) و پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، گروه دارویی برکت (برکت)، سایر اشخاص بورس انرژی (انرژی ۳) و سایپا (خساپا) در گروه نمادهای پُر تراکنش قرار داشتند.
منابع بازرگانی پیش بینی می کنند، صادرات LPG ایران از ۵.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ خواهد رسید.
پیش بینی می شود صادرات LPG تولیدکنندگان خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ همزمان با تشدید رقابت برای بازارهای آسیایی رو به رشد و افزایش عرضه رقبای دیگر نظیر آمریکا، به میزان ۶.۶ درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۱ رشد کند. منابع آگاه به پلاتس گفتند: برآورد می شود مجموع صادرات قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، کویت و ایران از ۳۶.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۳۸.۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ رشد کرده است. عمده این صادرات بر مبنای قراردادهای بلندمدت بوده است؛ با این حال قطر در مواقعی LPG برای تحویل فوری عرضه کرده است.
سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در بازدید از گمرک شهید رجایی و در پاسخ به پرسشی درباره عدم تخصیص منابع از سوی بانکها به بازرگانها و مشکلات گمرک شهید رجایی، گفت: گمرک به تنهایی بار نیمی از تجارت کشور را به دوش میکشد، اما دچار ضعفها و مشکلات فراوانی است که همین موجب شده تولید کنندگان و تجار دچار خسارت فراوانی شوند. وزیر اقتصاد تشریح کرد: بخشی از مشکلات گمرک به نهادهای دولتی برمیگردد که در حوزه واردات کالاهای اساسی، زمان بندی بموقعی انجام نمیدهند که نسبت به آن باید دقت بیشتری داشته باشند تا دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم. وی تصریح کرد: گمرک با ۲۵ دستگاه و سازمان دیگر کار میکند و ضعف در نهادهای دیگر همکار با گمرک، باعث اختلال در فرآیند کار گمرک گشته و باعث شده که فرآیند ترخیص طولانی و هزینه بر شود. خاندوزی با اشاره به اینکه حل مشکلات هماهنگی نهادهای مرتبط به نفع گمرک کشور خواهد بود، گفت: در نتیجه هماهنگی، دستگاههای مرتبط با گمرک آن زمان و هزینه کمتر برای تجار و تولید کننده و در نهایت قیمت تمام شده کمتر برای مصرف کننده را شاهد خواهیم بود.
معاون وزیر اقتصاد گفت: روابط تجاری با پانزده کشور همسایه در ۹ ماهه امسال، افزایش ۱۸ درصدی در وزن و ۴۲ درصدی در ارزش داشته و از ۷۵ میلیون تن کالا و ارزش ۳۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار عبور کرد. علیرضا مقدسی در خصوص تجارت با کشورهای همسایه در حاشیه بازدید وزیر اقتصاد از گمرک شهید رجایی هرمزگان اظهار داشت: یکی از سیاستهای کلیدی دولت سیزدهم، افزایش و توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای همسایه است و گمرک ایران نیز در راستای این سیاست، برنامههای متنوعی در توسعه صادرات، تسهیل واردات کالاهای مورد نیاز و تقویت و روان سازی ترانزیت از مسیر کشورمان در دستور کار دارد. در همین راستا از مجموع تجارت ۱۲۲ میلیون و ۴۵۵ هزار تنی کالا به ارزش ۷۲ میلیارد و ۸۷ میلیون دلاری کشور در ۹ ماه سال جاری ۷۵ میلیون و ۱۷ هزار تن کالا به ارزش ۳۶ میلیارد و ۸۱۰ میلیون دلار با کشورهای همسایه ایران بوده که ۶۱ درصد وزن و ۵۱ درصد ارزش کل تجارت کشور با ۱۵ کشور همسایه بوده است.
معاون وزیر اقتصاد تصریح کرد: صادرات کشورمان به همسایگان بیش از ۵۷ میلیون و ۳۳۵ هزار تن کالا به ارزش ۱۸ میلیارد و ۷۶۶ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه ۹ درصد در وزن و ۲۴ درصد در ارزش بیشتر شده و ۶۲ درصد وزن و ۵۳ درصد ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده است. مقدسی در خصوص صادرات ۹ ماهه به کشورهای همسایه گفت: عراق با خرید ۶.۸ میلیارد دلار، ترکیه با ۴ میلیارد و ۱۳۱ میلیون دلار، امارات با ۳ میلیارد و ۴۳۳ میلیون دلار، افغانستان با یک میلیارد و ۴۱۲ میلیون دلار و پاکستان با ۹۱۱ میلیون دلار ۵ کشور اول صادرات ایران به کشورهای همسایه هستند و پس از آن به ترتیب روسیه، عمان، آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، قزاقستان، کویت، قطر بحرین و عربستان قرار دارند. از مجموع واردات ۳۰ میلیون تنی به کشور به ارزش ۳۷ میلیارد دلار، ۱۷ میلیون و ۶۸۲ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۱۸ میلیارد دلار از کشورهای همسایه ایران بوده که عمدتاً کالای اساسی، مواد اولیه تولید و یا ماشین آلات تولید بودند. واردات از کشورهای همسایه در ۹ ماهه امسال ۶۲ درصد در وزن و ۶۸ درصد در ارزش افزایش یافته و این میزان کالای وارده از کشورهای همسایه ۵۹ درصد وزن و ۴۹ درصد کل واردات به کشور را به خود اختصاص دادند. امارات با فروش ۱۱ میلیارد و ۴۹۷ میلیون دلار، ترکیه با ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، روسیه با یک میلیارد و ۲۲۴ میلیون دلار، عراق با ۸۸۰ میلیون دلار و عمان با ۴۰۹ میلیون دلار ۵ کشور نخست تأمین کالاهای کشور در بین همسایگان بودند و پاکستان، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان، ارمنستان، افغانستان، کویت، قطر و بحرین به ترتیب در رتبههای بعدی قرار دارند.
سخنگوی گمرک در خصوص کشف اخیر در مرزهای غربی کشور اظهار داشت: تعدادی کانتینر لوازم آرایشی و پوشاک که قرار بود ترانزیتی از کشور خارج شوند و در داخل کشور تخلیه شده بود، کشف و به مراجع قضایی ارجاع شد و گمرک علیه شرکتهای ذیمدخل حمل و تراتزیت کالا به مقام قضایی اعلام جرم کرد. وی ضمن رد تخلف در گمرک افزود: از شهریور امسال با رصد و کنترل مدیر گمرک باشماق و همکاران فن آوری اطلاعات در حملات هکرها به سرورها، گزارشی مبنی بر احتمال تغییرات در کالا یا بروز اتفاقاتی در مسیر تردد کالاهای عبوری به ستاد گمرک برای رصد محمولههای ترانزیتی در داخل کشور که خارج از کنترل گمرک است، ارائه شد و برهمین اساس محموله های مختلف ترانزیتی زیر نظر گرفته شد. در رصدهای مبدأ و مقصد گمرک، محموله مبلمان ترانزیتی زیر نظر گرفته شد و هفت محموله مبلمان خارجی (پنج محموله لطف آباد و دو محموله باشماق)که باید از خاک کشور عبور می کرد و خارج می شد، توسط ستاد گمرک و یگان های مرتبط با مبارزه با قاچاق این سازمان قبل از خروج از کشور شناسایی و پس از تطبیق تصاویر ورود کالا و بررسی پلمبهای کانتینرها، مشخص شد که محموله مبلمان خارجی با مبلمان داخلی در داخل کشور عوض شده است. گمرک نیز علیه شرکت های مورد نظر اعلام جرم کرد و پرونده به مراجع قضایی ارجاع شد.
لطیفی در خصوص کشف جدید کالاها، گفت: با کشف موفق گمرک در قضیه مبلمان، قاچاقچیان از این روش نا امید شده و در جدیدترین اقدام، روش هک سامانه و نفوذ و رخنه به فرایندهای گمرکی با روش های متخلفانه سایبری را دنبال کردند و بارها به سرورهای گمرک حمله هکری داشتند، اما به دلیل لایههای پیچیده در سرورها و برنامه ها و روترهای سامانه گمرک، امکان ورود به سامانههای گمرکی برایشان میسر نشد تا اینکه با اتصال به شبکه محلی به دنبال کنترل رایانهها از طریق به دست آوردن رمز ورود بودند. وی ادامه داد: قاچاقچیان در ادامه یک بدافزار را وارد شبکه محلی میکنند و چند رمز ورود را به دست میآورند تا با اتصال به شبکه محلی، مدیریت رایانه های در محل را بدون جای کارکنان در اختیار بگیرند و در زمانی که کاربران بی اطلاع یا در محل کار نبودند، قاچاقچیان اقدامات خود را انجام می دادند.
حجت الله فیروزی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: خودرو یکی از داغترین بحثهای جامعه است، زیرا بر نظام اقتصادی و قیمت سایر کالاها اثرگذار بوده و یکی از کالاهای موردنیاز مردم در شرایط کنونی است؛ یعنی به هر میزان که بتوان بازار خودرو را ساماندهی کرد، به همان میزان به جو روانی حاکم بر اقتصاد کمک خواهد شد. نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت برنامهریزی جامع و مدون برای تولید، توزیع، ارائه خدمات پس از فروش و تنظیم بازار خودرو، افزود: با توجه به نزدیکی به بازار شب عید و افزایش تقاضای خرید خودرو در این دوره، وزارت صمت باید برای تامین نیاز مردم در پایان سال برنامهریزی کند تا از التهاب بازار خودرو که هر ساله در نزدیکی ایام نوروز تجربه میکنیم، جلوگیری کند؛ البته باید به این نکته نیز توجه کرد که تامین نیاز بازار در پایان سال با توجه به نابسامانی کنونی این حوزه از اهمیت بیشتری نسبت به سالهای گذشته برخوردار است. وی اضافه کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت باید به عنوان متولی تولید اشراف کاملی بر بازار خودرو داشته باشد و برای زمانهایی مانند شب عید که تقاضا در بازار خودرو افزایش مییابد، تنظیمگریهای لازم را انجام دهد. این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به ضرورت تداوم نظارت سازمانهای بازرسی بر عملکرد خودروسازان، تصریح کرد: از آنجا که گردش مالی بازار خودرو بالاست، در صورتی که به دنبال تنظیمگری این بازار نباشیم، سایر بخشها نیز از گرانی و نابسامانی آن آسیب دیده و متاثر میشوند.
آنطور که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ آمده، بیشترین بودجه در بین ۱۹ وزارتخانه زیر مجموعه دولت به وزارت بهداشت اختصاص یافته، به طوری که دولت در لایحه پیشنهادی خود به مجلس اعتباری بیش از ۱۷۴ هزار میلیارد تومان برای بهداشتیها در نظر گرفته است، بعد از این وزارتخانه نیز وزارت تعاون و کار و آموزش و پرورش بیشترین بودجه را به خود اختصاص دادهاند که بودجه هر یک از این وزارتخانهها نیز به ترتیب بیش از ۱۴۵ و بیش از ۱۳۱ هزار میلیارد تومان است؛ اما در بین وزارتخانه نیز به ترتیب وزارت نفت با ۱.۰۱۲.۲۴۶ هزار میلیارد تومان، وزارت دادگستری با ۱.۱۰۳.۷۸۵ هزار میلیارد تومان و وزارت گردشگری و میراث فرهنگی با بیش از ۲ هزار میلیارد تومان کمترین بودجه را به خود اختصاص دادهاند. /مهر