بین الملل تابناک: با اعزام سه دیپلمات، نمایندگی ایران نزد سازمان همکاری اسلامی، فعالیت مجدد خود در جده را پس از شش سال وقفه از سر میگیرد. سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران این خبر را تایید کرده است. طبق این گزارش، این سه دیپلمات در روزهای اخیر، راهی جده شدهاند و قرار است به زودی فعالیت خود را مجددا آغاز کنند.
فعالیت دفتر نمایندگی ایران در جده در سال ۱۳۹۴ پس از حمله عدهای به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری آن در مشهد تعطیل شد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری امروز خود نیز درباره روابط تهران و ریاض گفت: «تمرکز بر آغاز فعالیت نمایندگی ایران در سازمان همکاری اسلامی در جده است و دیپلماتهای ما ویزا گرفتند که این امکان سنجی انجام شود.»
وی تصریح کرد: «همان طور که آقای رئیسی اشاره کردند، ایران آمادگی گشایش سفارت خود را در عربستان دارد و این بستگی به طرف سعودی دارد. تمام تمهیدات را خواهیم اندیشید که این مسیر به سمت اجرایی شدن برود.»
پیش از این حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در دوم دی ماه ۱۴۰۰ در یک نشست خبری با «فواد حسین» وزیر خارجه عراق در تهران با اشاره به نقش بغداد در برگزاری چهار دور مذاکره بین ایران و عربستان اعلام کرد: عربستان سعودی با صدور ویزا برای سه تن از دیپلماتهای ایران به عنوان دیپلماتهای مستقر در سازمان کنفرانس اسلامی در جده موافقت کرده و ویزای این دیپلماتهای دریافت شده است. او همچنین به تازگی در مصاحبه با الجزیره، صدور روادید برای دیپلماتهای ایرانی برای حضور در جده را نشانهای مثبت و خوب عنوان کرد.
امیرعبداللهیان گفت: به کوشش فؤاد حسین و مصطفی الکاظمی ما در دور آینده مذاکرات ایران و عربستان در بغداد شرکت خواهیم کرد. از مساعی جمیله دولت عراق برای رفع سوءتفاهمات و بازگشت روابط به حالت طبیعی تشکر می کنم. ما مجموعهای از پیشنهادهای عملی را به طرف عربستانی ارائه دادیم و طرف سعودی پیشنهادهای ایران را با نگاه مثبت بررسی کردند و انشاءالله هیأتهای دو کشور در آینده نزدیک در بغداد گردهم میآیند. امیدواریم هیأتهای فنی از سفارتخانهها بازدید کنند.
۵۷ کشور از قارههای مختلف در سازمان کنفرانس اسلامی، معروف به سازمان همکاری اسلامی عضویت دارند. در سال ۱۹۷۰ نخستین نشست وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در جده برگزار و در آن مقرر شد تا دبیرخانه دائمی در شهر جده باشد.
سال ۱۳۶۹ و در پی سفر سعودالفیصل، وزیر امور خارجه وقت عربستان به تهران، مقرر شد تا سفارت و نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان کنفرانس اسلامی در جده باز شود.
عباس عراقچی از جمله نخستین دیپلماتهای ایرانی بوده که در سالهای ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۶ در این مکان دیپلماتیک فعالیت کرد.
امسال همزمان با تلاش سازمان ملل برای پایان دادن به بحران جنگ در یمن و مذاکرات برجام، مقامات عربستان سعودی و ایران مذاکراتی را با هدف بهبود روابط آغاز کردند.
این مذاکرات که از بهار امسال به میزبانی دولت عراق در بغداد شروع شد، پس از پنج سال قطع رابطه میان عربستان و ایران است.
اهمیت استقرار سه دیپلمات ایرانی در جده
در همین رابطه، محمد قیصری، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با تابناک اظهار داشت: آغاز فعالیت هیات نمایندگی ایران در عربستان و استقرار سه دیپلمات ایرانی در جده نشانه خوبی در فرایند مذاکراتی تهران و ریاض است و به نظر می رسد این توافق کوچک می تواند نشانه و زمینه ساز تحولات مهمی در آینده روابط دو کشور تلقی شود.
وی افزود: مسائل و پیچیدگی های زیادی در روابط تهران و ریاض وجود دارد، اما مقامات دو کشور تصمیم گرفته اند با یک رویکرد گام به گام و در یک فرایند مشخص و اعتمادساز، بر این پیچیدگی ها فائق آیند. به رغم دیوار بلند بی اعتمادی میان دو کشور، می توان به آینده مذاکرات برای عادی سازی روابط میان آن ها امیدوار بود.