بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: گزارش رسانه آمریکایی از پیام رزمایش ایران، روسیه و چین به واشنگتن، نشست فوقالعاده اتحادیه عرب برای بررسی حمله انصارالله به امارات، بازگشت حق رای ایران در سازمان ملل، درخواست سیاستمداران آمریکایی برای قطع کمکهای نظامی به عربستان و درخواست عمران خان برای کمک فوری جامعه بینالمللی به افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گزارش رسانه آمریکایی از پیام رزمایش ایران، روسیه و چین به واشنگتن
یک رسانه آمریکایی، روز شنبه برگزاری رزمایش دریایی بین ایران، روسیه و چین به نام «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی– ۲۰۲۲» را ارسال پیام مستحکم به آمریکا دانست.
روزنامه آمریکایی «واشنگتن تایمز» نوشت، رزمایش دریایی مشترک با حضور روسیه، چین و ایران که روز جمعه در شمال اقیانوس هند آغاز شد، به همان اندازه که با قابلیتهای کشتیهای جنگی و مبارزه با دزدان دریایی محلی ارتباط دارد، با ژئوپلیتیک جهانی نیز ارتباط دارد. در مواجهه با فشار فزاینده ایالات متحده، این رزمایشها به ویژه سیگنال قوی مبنی بر این است که برخی از دشمنان اصلی آمریکا با وخیمتر شدن روابط با ایالات متحده به یکدیگر نزدیکتر میشوند.
به نوشته این روزنامه، این تمرینات همزمان با سفر آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران به مسکو و پیشنهادها برای یک پیمان اقتصادی و امنیتی ۲۰ ساله بین دو کشور بود. چین نیز در ماه مارس با مشارکت راهبردی جامع خود با تهران موافقت کرد؛ هرچند ایالات متحده همچنان تحریمهای اقتصادی و مالی عمدهای را علیه ایران و شرکای تجاریاش بر سر برنامههای هستهایاش اعمال میکند.
مقامهای ایرانی میگویند تمرینهای مشترک بیشتری برنامهریزی شده و مرتب از روابط رو به رشد خود با پکن و مسکو سخن میگویند حتی در شرایطی که مذاکرات با واشنگتن بر سر توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۵ به بن بست رسیده است.
این نشریه نوشت، رزمایش مشترک دریایی بلندپروازانهترین تمرینهایی است که تاکنون با کشتیهای جنگی چینی، روسی و ایرانی انجام شده و اولین رزمایش از زمانی است که ایران رسما برای پیوستن به پیمان امنیتی سازمان همکاری شانگهای (SCO) در سپتامبر دعوت شد.
رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲ با حضور یگانهای سطحی و پروازی نیروهای دریایی ارتش، سپاه و یگان های شناوری نیروی دریایی کشورهای چین و روسیه با شعار «باهم برای صلح و امنیت» و در منطقهای به وسعت ۱۷ هزار کیلومتر مربع، صبح روز جمعه در شمال اقیانوس هند آغاز شد.
تمرینهای تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور ربوده شده، تیراندازی علیه اهداف مشخص، تیراندازی شبانه به اهداف هوایی و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیشبینی شده است.
تقویت امنیت تجارت دریایی بین المللی، مقابله با دزدی دریایی و تروریسم دریایی، تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی از اهداف رزمایش مرکز کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲ است. این سومین رزمایش مرکب است که با حضور کشورهای ایران، چین و روسیه برگزار میشود.
امیر دریادار «حبیب الله سیاری»، معاون هماهنگ کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران روز شنبه در این زمینه گفت: «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲ در ابعاد مختلف حائز اهمیت است که برقراری امنیت تجارت دریایی در شمال اقیانوس هند و هماهنگی بهتر و ارتباطات نزدیکتر بین نیروهای دریایی کشورهای منطقه و فرامنطقهای و البته تبادل تجربیات دریایی در امدادرسانی و کمک در حوادث و سوانح دریایی از آن جمله است.»
امیردریادار سیاری تصریح کرد: «برگزاری مقتدرانه این رزمایش با میزبانی و فرماندهی ما نشان میدهد نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران متشکل از ارتش و سپاه از توانمندی بسیار خوبی در برنامههای امنیت افزای مشترک با یکدیگر و مرکب با دیگر کشورها رسیده و میتوانند کمربند امنیتی در شمال اقیانوس هند و دریای عمان را تقویت کنند.»
نشست فوقالعاده اتحادیه عرب برای بررسی حمله انصارالله به امارات
اتحادیه عرب امروز یکشنبه نشست فوقالعادهای به منظور رایزنی در خصوص حمله انصارالله به امارات برگزار میکند.
به گزارش خبرگزاری"واس" عربستان، کشور امارات در یادداشتی رسمی، خواستار برگزاری نشست فوقالعاده در سطح نمایندگان برای رایزنی در خصوص حمله نیروهای انصارالله به شهر ابوظبی شد.
قرار است این نشست یکشنبه سوم بهمن ماه به ریاست کویت برگزار شود.
دبیرخانه اتحادیه عرب این درخواست، امارات را به اطلاع کشورهای عربی رساند و کشور کویت و شماری از کشورهای عربی آن را تایید کردند.
بازگشت حق رای ایران در سازمان ملل
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل از بازگشت حق رای ایران در این نهاد بین المللی خبر داد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل شنبه شب به وقت محلی تایید کرد بدهی معوقه ایران به سازمان ملل پرداخت شده و به محض وصول در نیویورک، حق رای کشورمان باید طبیعتا در آغاز هفته میلادی (دوشنبه) بازگردد.
کره جنوبی بیش از ۱۸ میلیون دلار از داراییهای بلوکه شده ایران را به عنوان بدهی حق عضویت معوقه تهران به سازمان ملل پرداخت کرده است.
تخت روانچی پیش از این، در ۲۴ دی ماه اعلام کرده بود، رایزنی ها را با سازمان ملل برای رفع تعلیق حق رای ایران و واریز حق عضویت در این نهاد بین المللی شروع کرده ایم و امیدواریم این کار در اسرع وقت به نتیجه برسد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال سازمان ملل همیشه متعهد بوده است حق عضویت خود را بموقع پرداخت کند و ما در عمل نیز این موضوع را ثابت کرده ایم.
نماینده ایران در سازمان ملل گفت: اما متاسفانه برای دومین سال پیاپی با مشکل پرداخت حق عضویت خود مواجه شدیم که دلیل آن به اعمال تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا علیه ایران برمی گردد.
وی تصریح کرد: تحریم های ظالمانه آمریکا نه تنها در زمینه های مختلف از جمله دارو، تهیه اقلام انسانی، تجهیزات پزشکی و غیره تاثیر داشته بلکه در کار سازمان ملل نیز وقفه ایجاد کرده است.
خبرگزاری یونهاپ به تازگی به نقل از مقامات دولت کره جنوبی اعلام کرد: کره جنوبی و ایران در حال مذاکره درباره احتمال استفاده از داراییهای مسدود شده تهران برای پرداخت حق عضویت این کشور در سازمان ملل هستند.
خبرگزاری کره جنوبی به نقل از منابع دولتی این کشور گزارش داد: کره جنوبی با ایران درباره پیشنهاد استفاده از دارایی های مسدود شده ایران به دلیل تحریم های آمریکا، به منظور کمک به پرداخت حق عضویت این کشور به سازمان ملل و به دست آوردن دوباره حق رای خود مذاکره می کند.
ایران بیش از ۷ میلیارد دلار دارایی در دو بانک کره جنوبی شامل بانک صنعت کره (IBK) و بانک ووری (worri Bank) دارد که به دلیل تحریم های ظالمانه و یکجانبه آمریکا مسدود شده اند.
ایران خواستار آزادی دارایی های بلوکه شده خود است که یکی از موضوعات حساس در روابط دو جانبه ایران و کره جنوبی محسوب می شود.
بر اساس گزارش یونهاپ، مقامات آگاه از مذاکرات ایران و کره درباره این موضوع که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند، دو طرف به دنبال استفاده از این دارایی ها برای حل مشکل معوقات ایران به سازمان ملل هستند.
یکی از مقامات مربوطه به خبرگزاری یونهاپ گفت: دولت ما در حال رایزنی با دولت ایران در این زمینه و مذاکره با آمریکا و سازمان ملل است.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل به تازگی در نامهای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل اطلاع داده بود ایران حق رای خود را به دلیل افزایش حق عضویت معوقه در سازمان ملل از دست داده است.
بر اساس ماده ۱۹ منشور ملل متحد، حق رای یک کشور عضو سازمان ملل متحد، زمانی تعلیق می شود که بدهی های معوقه آن برابر یا بیشتر از میزانی باشد که باید طی دو سال پرداخت کند.
درخواست سیاستمداران آمریکایی برای قطع کمک های نظامی به عربستان
سیاستمداران آمریکایی در پی حملات هوایی مرگبار ائتلاف سعودی به یمن که منجر به کشته شدن غیرنظامیان و کودکان شد، از جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا خواستند به حمایت نظامی از عربستان خاتمه دهد.
تارنمای نیوز ویک گزارش داد اسپانسر آکرمن، گزارشگر امنیتی ملی آمریکا در پیامی گفت: آمریکا شریک این حمله است همانطور که در هر حمله هوایی عربستان یا امارات در این جنگ هولناک که زمانی جو بایدن و مقامات ارشد دولتش قول پایان آن را داده بودند، شریک بوده است.
در اوایل سال ۲۰۲۱، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا گفت که از حملات هوایی ائتلاف کشورهای عرب به رهبری عربستان سعودی در یمن حمایت نخواهد کرد. با این حال، پس از گذشت یک سال، آمریکا به کمک های نظامی خود به عربستان ادامه داده است. اخیرا دولت بایدن ۶۵۰ میلیون دلار تسلیحات به سعودی ها فروخته و مدعی شده که این تسلیحات برای " اهداف دفاعی" است.
طیف ترقی خواه کنگره آمریکا در واکنش به حملات اخیر در توییتی گفت: این یک خبر وحشتناک است که ویرانی بیشتر یمن را به دنبال دارد. این حملات همچنین پیامد قابل پیشبینی تداوم تسلیح عربستان سعودی است.
این طیف از نمایندگان کنگره افزودند همانطور که کنگره خواسته است، دولت بایدن باید مشارکت غیرمجاز در جنگ سعودی را متوقف کند و به بمباران و محاصره یمن پایان دهد.
دولت بایدن به تازگی اشاره کرد که ممکن است انصارالله یمن را بار دیگر در فهرست گروه های تروریستی قرار دهد.
رو خانا سناتور دموکرات کالیفرنیا گفت: ما باید به پایان جنگ در یمن کمک کنیم، نه اینکه با قرار دادن مجدد حوثی ها (انصارالله) در فهرست تروریستی و ادامه سیاست ترامپ، آن را تشدید کنیم. سازمانهای بشردوستانه هشدار دادهاند که این اقدام به معنای افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت برای میلیونها غیرنظامی یمنی است.
درخواست عمران خان برای کمک فوری جامعه بینالمللی به افغانستان
«عمران خان»، نخستوزیر پاکستان بار دیگر از جامعه جهانی خواست تا به میلیونها افغان که با خطر قریبالوقوع گرسنگی روبهرو هستند، کمک فوری کند.
عمران خان، روز شنبه، ۲بهمن در توییتی یادآور شد که ارائه کمک فوری به افغانستان براساس اصل مسئولیت حمایت(R2P) سازمان ملل متحد که به اتفاق آرا به تصویب رسیده، الزامی است.
نخستوزیر پاکستان همچنین از کمک برخی کشورها بهمنظور برگزاری کنفرانسی برای جمعآوری 4/5 میلیارد دلار به افغانستان قدردانی کرد.
عمران خان پیش از این نیز از فاجعه قریبالوقوع انسانی در افغانستان هشدار داده و از جامعه جهانی خواسته بود که به افغانستان کمک کند.
این در حالی است که چندی پیش دفتر نخستوزیری پاکستان اعلام کرد «عمران خان» از مسئولان این کشور خواست تا برای دفع بحران بشری در افغانستان به این کشور نیروی انسانی واجد شرایط و آموزش دیده در بخشهای پزشکی، تکنولوژی ارتباطی، محاسبه و مالی بفرستد و در این خصوص با کشورهای دوست همکاری دوجانبه را نیز ارزیابی کند.
این اظهارات با واکنشهایی از سوی شهروندان افغانستان و نیز برخی مقامات دولت پیشین افغانستان مواجه شد.
«امیرخان متقی» وزیر خارجه دولت موقت طالبان در واکنش به اظهارات اخیر «عمران خان» نخست وزیر پاکستان گفت که افغانستان نیاز به نیروی خارجی ندارد.
وی در واکنش به گفتههای نخست وزیر پاکستان مبنی بر فرستادن نیروهای فنی این کشور به افغانستان افزود: افغانستان پرسنل و شخصیتهای بسیار خوب و تحصیل کردهای دارد و حکومت تاکنون هیچ نوع خلایی احساس نکرده که آن را با افراد سایر کشورها پر کند.
متقی ادامه داد: افغانستان در حال حاضر نیاز ندارد که از دیگر کشورهای جهان کسی به اینجا بیاید و کار کند. البته که افغانستان مشکلات اقتصادی دارد و جهانیان باید در این خصوص به مردم ما کمک کنند.