کیوسک بین الملل تابناک: نامه ضدایرانی جمهوریخواهان به بایدن برای تشدید تحریم نفتی، آماده باش گارد ملی آمریکا و اعلام حالت اضطراری، اخراج رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه توسط اردوغان پس از انتشار آمار تورم، هشدار چین به آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی بر سر تایوان و رقابت چین و آمریکا بر سر لاشه جنگنده آمریکایی، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نامه ضدایرانی جمهوریخواهان به بایدن برای تشدید تحریم نفتی
«تام کاتن» سناتور تندرو جمهوریخواه و از منتقدان برجام به همراه ۹ سناتور دیگر جمهوریخواه با ارسال نامهای به «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا ضمن انتقاد از افزایش صادرات نفت ایران، خواهان اجرای تحریمها علیه نفتکشهای حامل نفت ایران و خریداران نفت ایران شدند.
بنا بر گزارش وبگاه «مارکت اسکرینر»، سناتورهای جمهوریخواه آمریکا به رهبری کاتن در نامه خود به بایدن که روز گذشته (جمعه) منتشر شده است، نوشتند: «مالکان کشتی و مشتریان نفت ایران در چین بیشتر ریسک میپذیرند، زیرا معتقدند که دولت شما برای تنبیه آنها به خاطر جرایمی که مرتکب میشوند، بسیار ضعیف و بلاتکلیف است.»
در ادامه این نامه با انتقاد از سیاستهای دولت بایدن در قبال ایران آمده است: «عدم تمایل شما برای انجام اقداماتی که میتواند مذاکرات هستهای محکوم به شکست وین را به خطر بیندازد، به طور غیرقابل انکاری این مجرمان را جسورتر کرده است».
این سناتورهای جمهوریخواه در این نامه و در ادامه با تأکید بر رشد صادرات نفت ایران خاطرنشان کردند: «در همین حال، رشد فروش نفت، خزانه رژیم ایران که زمانی خالی بود را مجدداً پر کرده و اهرم مهم آمریکا در قبال ایران را از بین برده و ایران را ترغیب کرده است که مذاکرات در وین را متوقف کند و به صورت غیرقابل برگشتی به سمت دستیابی به سلاح هستهای پیش برود.»
این سناتورهای جمهوریخواه سپس در ادامه با اشاره به این موارد از دولت بایدن درخواست کردند تا اقداماتی را علیه صادرات نفت ایران در پیش بگیرد و نوشتند: «دیگر وقت آن رسیده که تردید را کنار بگذارید. شما امنیت ملی آمریکا را در معرض خطر قرار میدهید.»
این نامه میافزاید: «ما از شما میخواهیم تا تحریمهای آمریکا علیه شرکتهایی که نفت ایران را خریداری میکنند و همچنین علیه نفتکشهای خارجی که تجارت غیرقانونی نفت ایران را زنده نگه میدارند، اجرا کنید».
این سناتورهای جمهوریخواه که برای از بین بردن برجام در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما» و همچنین «دونالد ترامپ» نیز به اتهامزنی به ایران ادامه داده بودند، در این نامه نوشتند: «هر روز تأخیر، پول بیشتر و بیشتری برای تأمین مالی فعالیتهای تروریستی در اختیار ایران قرار میدهد و زمان بیشتری به این کشور برای تولید سلاح هستهای میدهد. همچنین یادآور میشویم که تحریمها علیه صادرات نفت ایران اجباری است و با اکثریت دو حزب به تصویب کنگره رسیده است. شما بالاتر از قانون نیستید و باید از نقض آن دست بردارید.»
سناتورهایی که این نامه را امضا کردهاند شامل «تام کاتن»، «مارشا بلکبرن» از ایالت تنسی، «چاک گراسلی» از ایالت آیووا، «تام تیلیس» از ایالت کارولینای شمالی، «بیل هاگرتی» از ایالت تنسی، «جونی ارنست» از ایالت آیووا، «تد کروز» از ایالت تگزاس، «جیمز لنکفورد» از ایالت اوکلاهما، «مایک براون» از ایالت ایندیانا و «جان کورنین» از ایالت تگزاس هستند.
تام کاتن که از جمله سناتورهای کنگره آمریکا بود و اقدامات زیادی برای پاره کردن برجام انجام داد در ماههای اخیر نیز در صفحه توییتر خود نوشت که جمهوریخواهان در صورتیکه قدرت بگیرند، دوباره برجام را پاره خواهند کرد.
وی ضمن انتقاد از سیاستهای دولت جو بایدن در قبال ایران نوشت: «توافق هستهای (جو) بایدن-ایران حتی از آنچه قبلاً حاصل شده بود بدتر خواهد بود و وقتی جمهوریخواهان (در آمریکا) قدرت بگیرند، مجدداً پاره خواهد شد.»
«تام کاتن» نماینده جمهوریخواه مردم ایالت آرکانزاس در مجلس سنای آمریکا که اواسط اسفند ماه ۱۳۹۳ با سازماندهی نامه سرگشاده گروه ۴۷ نفره از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا خطاب به رهبران ایران خبرساز شد و همواره پای ثابت طرحهای مختلف ضد ایرانی در کنگره آمریکا بوده است، بارها با انتقاد از عملکرد دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی هشدار داده است که با روی کار آمدن مجدد جمهوریخواهان، هرگونه توافق هستهای با ایران پایدار نخواهد بود و پاره میشود.
پس از روی کار آمدن دولت بایدن، مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران با یادآوری این واقعیت که آمریکا، طرفی بوده که از برجام خارج شده، تاکید کردهاند که نخست آمریکا باید به تعهدات خود ذیل توافق هستهای و قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردد و پس از راستی آزمایی، ایران نیز کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کرده و به پایبندی کامل به برجام باز خواهد گشت.
آماده باش گارد ملی آمریکا و اعلام حالت اضطراری
مقامات آمریکا برای مقابله با کولاک، برف، قطعی احتمالی برق و طوفان برف آماده می شوند و در برخی ایالات، گارد ملی آمریکا به حالت آماده باش درآمده است.
سازمان ملی هواشناسی آمریکا پیش بینی کرده است که طوفان ناشی از بادهای شمال شرقی در روزهای شنبه و یکشنبه مناطق نیوانگلند و سایر بخش های شمال شرق آمریکا را فرا گیرد.
به گفته این سازمان، طوفانی بزرگ در سواحل میانی اقیانوس اطلس رخ خواهد داد، یک سیستم طوفان کم فشار معروف به بمب گردباد شکل خواهد گرفت.
سازمان هواشناسی آمریکا برای جنوب دلاور، مرکز و شرق لانگ آیلند، جنوب شرقی کنتیکت، تمام رود آیلند، مناطق دیگری از شرق ماساچوست و بخشهایی از شرق ماین هشدار کولاک برف صادر کرده است.
فرمانداران نیویورک، نیوجرسی، کنتیکت، رود آیلند، ویرجینیا و دلاور برای آماده سازی در مقابل شرایط خطرناک جاده ها و قطعی برق وضعیت اضطراری اعلام کرده اند.
لری هوگان فرماندار مریلند 125 سرباز گارد ملی آمریکا را برای کمک به امداد رسانی در جاده ها به حالت آماده باش درآورده است.
کتی هوکول فرماندار نیویورک اعلام کرده است که مسافران نباید شرایطی مانند گرفتاری صدها راننده در اتوبان های واشنگتن دی سی به دلیل یخبندان در ماه جاری را تجربه کنند.
"بمب گردباد" در اصل یک سیستم آب و هوایی است که در آن فشار هوا به سرعت کاهش می یابد و منجر به طوفان های شدید، بارندگی و برف می شود.
به طور متوسط ، افت فشار حداقل ۲۴ میلی بار طی ۲۴ ساعت می تواند به عنوان بمب گردباد تلقی شود؛ میلی بار یک واحد اندازه گیری است که هواشناسان برای اندازه گیری فشار هوا از آن استفاده می کنند.
اخراج رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه توسط اردوغان پس از انتشار آمار تورم
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، پس از انتشار آمارهایی که نشان میدهد نرخ تورم این کشور در سال گذشته میلادی به ۳۶.۱ درصد رسیده بود، رئیس سازمان آمار دولتی ترکیه را برکنار کرد.
اخراج اردال دینچر، آخرین مورد از سلسله اخراجهای اقتصادی اردوغان است که از جولای ۲۰۱۹ تاکنون، ۳ رئیس بانک مرکزی را برکنار کرده است.
اردوغان نسبت به نرخ بهره بالا که به عقیده وی باعث تورم بیشتر میشود، انتقاد کرده و این اعتقاد کاملا برخلاف تفکر اقتصادی متعارف است.
رقم تورم سال 2021 که توسط دینچر منتشر شد، هم طرفداران دولت و هم مخالفان را خشمگین کرد.
اردوغان، در عین حال، خصوصی از آژانس آمار این کشور به دلیل انتشار آمارهایی که وی احساس می کرد در مقیاس ضعف اقتصادی ترکیه اغراق آمیز است، انتقاد کرد.
اردوغان پس از برکناری دینچر، اِرهان چتین کایا را به عنوان رئیس جدید سازمان آمار منصوب کرد.
هشدار چین به آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی بر سر تایوان
سفیر چین در آمریکا نسبت به بروز مناقشه نظامی احتمالی در مورد مسئله تایوان در پس مداخلههای واشنگتن هشدار داد.
به گزارش روزنامه گاردین، "کین گانگ" در گفت وگو با رادیو عمومی آمریکا تصریح کرد که چین و آمریکا ممکن است بر سر آینده تایوان با یک "مناقشه نظامی" روبرو شوند؛ اشارهای ضمنی و غیرمعمول این دیپلمات چینی در مورد چشمانداز وقوع جنگی احتمالی.
این دیپلمات چینی افزود: مسئله تایوان بزرگترین "انبار باروت" میان چین و آمریکاست. اگر مقامات تایوان در مسیر استقلال گام بردارند، به احتمال زیاد، چین و آمریکا تحت این مساله با مناقشه نظامی روبرو خواهند شد.
این اظهارات سفیر چین در آمریکا در حالی مطرح شده است که تنشها در مورد تابوان همچنان رو به افزایش است و چین، همچنان تایوان را جزوی از خاک خود می داند.
شی جین پینگ رئیس جمهوری چین در نوامبر گذشته به جو بایدن گفت که هرگونه حمایت واشنگتن از طرح استقلال تایوان "بازی با آتش" است و کسی که با این آتش بازی کند، در آن خواهد سوخت.
سفیر چین در آمریکا تصریح کرد: مقامات دولتی فعلی تایوان به دنبال استقلال با جلب حمایت آمریکا و تشویق واشنگتن هستند. کاخ سفید با بازی با مسئله تایوان به دنبال مهار چین است.
پکن می گوید تنها یک چین در جهان وجود دارد و تایوان بخش جداییناپذیر از قلمرو چین است.
جامعه بین الملل اصل چین واحد را به رسمیت شناخته و اساس روابط چین و اتحادیه اروپا نیز بر همین اصل استوار است.
هرچند آمریکا سالها پیش اصل چین واحد را امضا کرده، همچنان گوشه چشمی به جزیره تایوان دارد و میخواهد از آن به عنوان اهرمی برای فشار بر چین استفاده کند.
رقابت چین و آمریکا بر سر لاشه جنگنده آمریکایی
پس از سقوط روز پنجشنبه هفته گذشته جنگنده «اف-۳۵ سی» یکصد میلیون دلاری آمریکا پس از بلند شدن از عرشه ناو هواپیمابر «یو اس اس کارل وینسون» در دریای چین جنوبی، رقابت دو کشور چین و ایالات متحده آمریکا برای دستیابی به لاشه این هواپیما ادامه دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، نیروی دریایی ایالات متحده تأیید کرد که ویدئوها و تصاویر فاش شده از سقوط جنگنده اف-۳۵ واقعی است و «هایلی سیمز» سخنگوی ناوگان هفتم آمریکا در بیانیهای گفت: «ویدئو و تصاویری که رسانهها روز پنجشنبه پوشش دادند، از عرشه یو اس اس کارل وینسون در هنگام سقوط گرفته شده است.
روزنامه انگلیسی «گاردین» گزارش کرد که در پی وقوع این حادثه نیروی دریایی ایالات متحده در حال رقابت برای دستیابی به لاشکه جنگنده اف ۳۵ از اعماق دریای چین جنوبی است زیرا پس از سقوط از روی ناو هواپیمابر و غوطهور شدن، فناوری بسیار طبقهبندی شده و محرمانهای را به همراه دارد که اگر چین اول به آن دستیابی پیدا کند، همچون کودتا خواهد بود.
طبق این گزارش، نیروی دریایی ارتش آمریکا اعلام کرد جنگنده اف 35 سی روز دوشنبه در جریان یک عملیات روزانه بر روی عرشه ناو یو اس اس کارل وینسون سقوط کرد و شش ملوان و خلبان آن که قبل از سقوط هواپیما به داخل دریا از آن خارج شدند، زخمی شدهاند.
این جنگنده بسیار پیشرفته ایالات متحده که یک هواپیمای رادارگریز به قیمت یکصد میلیون دلار است، حامل فناوری بسیار محرمانه است که اگر در اختیار چین قرار گیرد، یک امتیاز اطلاعاتی برای پکن محسوب خواهد شد.
«جان کربی» سخنگوی پنتاگون در این خصوص گفت: «ما قطعاً از هر نظر به ارزش یک جنگنده اف 35 واقف هستیم و به تلاش برای بازیابی هواپیما ادامه میدهیم و این کار را با در نظر گرفتن ایمنی در درجه اول انجام میدهیم اما به وضوح منافع امنیت ملی ما نیز در این قضیه در نظر گرفته میشود».شبکه «بی بی سی» نیز گزارش کرد که این جنگنده از جدیدترین جنگندههای نیروی دریایی آمریکاست که به تجهیزات سری مجهز است و البته علیرغم انتشار این خبر، سخنگوی وزارت خارجه چین تصریح کرد که پکن هیچ علاقهای به این هواپیمای جنگی آمریکا ندارد.
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین در این خصوص گفت: «از گزارشهای مربوطه مطلع هستم. اولین باری نیست که در دریای جنوبی چین برای آمریکا سانحه رخ میدهد. طرف آمریکایی هنوز درباره بروز حادثه برای زیردریایی اتمی این کشور که چندی پیش رخ داد نیز توضیحی ارائه نکرده است و حالا هواپیمای آنها به درون دریای جنوبی چین سقوط میکند».