کیوسک بین الملل تابناک: تدارک گسترده انگلیس برای ارسال سلاح و نیرو به شرق اروپا، گزارش ها درباره برنامه ریزی یمنی ها برای حمله بی سابقه به امارات، پیام هشدارآمیز ترامپ به بایدن نسبت به خطر آغاز جنگ جهانی سوم، آزمایش دوربردترین موشک سالهای اخیر کرهشمالی و محکومیت 50 نفر در کنگو در ارتباط با قتل دو کارشناس سازمان ملل از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
تدارک گسترده انگلیس برای ارسال سلاح و نیرو به شرق اروپا
دفتر «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس که در حال آمادهسازی تحریمها علیه روسیه به بهانه حمایت از اوکراین است، روز گذشته (شنبه) گفت بریتانیا در حال بررسی افزایش حمایت نظامی خود از متحدان ناتو است و احتمالاً نیروهای مستقر در استونی را دو برابر میکند.
بنا بر گزارش اسپوتنیک، دفتر نخستوزیری انگلیس با صدور بیانیهای اعلام کرد: «جتهای سریع، کشتیهای جنگی و کارشناسان نظامی احتمالاً برای محافظت از همپیمانان ناتو فرستاده میشوند. انگلیس در حال بررسی گزینه افزایش شمار نظامیان و ارسال تسلیحات دفاعی به استونی است».
دولت بریتانیا مدعی است که پیشنهاد افزایش حمایتهای نظامی از ناتو، «در مواجهه با افزایش تهاجمات روسیه» صورت میگیرد و در همین راستا احتمالاَ بخش دفاعی ناتو تقویت میشود و «حمایت بریتانیا از شرکای شمال اروپا و بالتیک تقویت خواهد شد».
دفتر نخستوزیر انگلیس به نقل از جانسون گزارش کرد: « من به نیروهای مسلح خود دستور دادهام که برای استقرار در سراسر اروپا در هفته آینده آماده شوند و اطمینان حاصل کنیم که قادر به حمایت از متحدان ناتو در زمین، دریا و هوا هستیم».
غرب در ماههای اخیر، روسیه را به تجمع نیرو در نزدیکی مرز اوکراین و آمادهسازی برای حمله به اوکراین متهم کرده است که مسکو تمامی این اتهامات را رد کرده است و تأکید دارد که فعالیت نظامی ناتو در نزدیکی مرز روسیه تهدیدی برای امنیت ملی این کشور محسوب میشود و همچنین گفته است که حق جابجایی نیروهای نظامی روس در درون قلمرو این کشور را جزء حقوق خود میداند.
دفتر نخستوزیری انگلیس اعلام کرده است که جانسون از دریادار «سر تونی راداکین» فرمانده ستاد دفاعی انگلیس درخواست کرده است که وزرای انگلیسی را روز سهشنبه هفته جاری (۱۲ بهمن ماه) در جریان اوضاع اوکراین قرار دهد و همچنین «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس نیز در هفته آتی به مجارستان، اسلوونی و کروواسی سفر میکند تا درباره اوضاع اوکراین با آنها گفتوگو کند.
اسپوتنیک ادامه داد که انتظار میرود بریتانیا در هفته آینده در جریان مذاکرات بروکسل، پیشنهاد خود برای استقرار نظامی بیشتر به متحدان ناتو را نهایی کند.
بنا بر گفته دولت بریتانیا، این کشور بیش از ۹۰۰ پرسنل نظامی مستقر در استونی دارد و بیش از ۱۰۰ نظامی انگلیس در اوکراین مستقر هستند و یک گروه متشکل از ۱۵۰ نظامی انگلیسی در لهستان مستقر هستند.
گزارش ها درباره برنامه ریزی یمنی ها برای حمله بی سابقه به امارات
وبگاه الخبر الیمنی امروز (یکشنبه) به نقل از منابعی در بخش «اطلاعات نظامی» دولت صنعاء از طرح حمله بی سابقه و ویرانگر به امارات متحده عربی و هدفگیری ۵۰ نقطه حساس در این کشور خبر داد.
طبق این گزارش، قرار است در عملیاتی به نام «سیل العرم» با نزدیک به ۳۰۰ پهپاد و ۵۰ موشک بالستیک و ۴۶ موشک کروز، شریانهای حیاتی اقتصادی امارات متحده عربی، در هم کوبیده شود. (سیل العرم اشاره به سیل بزرگی است که به عنوان عذاب الهی بر قوم سبأ در یمن نازل شد. ماجرای این عذاب الهی در آیه ۱۶ سوره مبارکه سبأ آمده است.)
وبگاه الخبر الیمنی نوشت که مقامات سیاسی و نظامی عالیرتبه در صنعاء این طرح را تصویب کرده و این طرح از حالت «جنگ روانی» خارج شده و به زودی به اجرا در خواهد آمد. به خصوص اینکه سرلشگر «محمد العاطفی» وزیر دفاع یمن روز جمعه گذشته در مصاحبهای گفته بود: «در مرحله پیش رو شاهد حملات دردناک و هولناکی در عمق استراتژیک نظامی و اقتصادی دشمن خواهید بود. در مناطقی که دشمنان انتظارش را ندارند و این حق قانونی مردم یمن در چارچوب عملیات "طوفان یمن" است.»
وزیر دفاع دولت نجات ملی یمن همچنین گفته بود که حملات پهپادی و موشکی اخیر به امارات این پیام را برای دشمن داشت که باید از حملات و تجاوزات خود دست بردارد، اما اگر این پیام را دریافت نکند، نیروهای یمنی نیز ابزار لازم برای «ادب کردن دشمن» را در اختیار دارند.
در این راستا «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله یمن نیز در چهارم بهمن ماه به شبکه المیادین گفته بود: «همه نهادها و سازمانهای نظامی و اقتصادی و به خصوص نقاط ضعف امارات را هدف قرار خواهیم داد. امارات در تمامی محاسبههای خود دچار اشتباه شده و البته این موضوع آثار مثبتی در یمن، منطقه و فلسطین دارد.»
ارتش و کمیتههای مردمی یمن در تاریخ ۲۷ دی ماه با حمله گسترده موشکی و پهپادی به ابوظبی و دبی چندین نقطه را مورد هدف قرار دادند. در چهارم بهمن ماه نیز «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن خبر داد که پایگاه هوایی الظفره و اهداف حساس دیگر در ابوظبی با تعداد زیادی موشک بالستیک «ذوالفقار» هدف گرفته شد. او همچنین گفت که اهداف حیاتی و مهم دیگری در دبی با پهپاد «صماد ۳» مورد هدف قرار گرفته است.
پیام هشدارآمیز ترامپ به بایدن نسبت به خطر آغاز جنگ جهانی سوم
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا در پیامی به جو بایدن، خلف خود، وی را به دلیل تمایل برای اعزام نیرو به شرق اروپا مورد حمله قرار داد.
به گزارش دیلی میل، ترامپ در این پیام به اظهارات اخیر جو بایدن، رئیس جمهور کنونی ایالات متحده مبنی بر اعزام نیرو به شرق اروپا جهت دفاع از اوکراین در صورت حمله احتمالی روسیه تاخت.
وی گفت که بایدن بهتر است به جای اعزام این نیروها به شرق اروپا، آنها را برای کنترل مرزهای آمریکا اعزام کند.
ترامپ، بایدن را متهم کرد که به میلیونها نفر اجازه ورود به کشورش را داده در حالی که نگران امنیت یک کشور خارجی است.
ترامپ گفت: در حال حاضر مهمترین مرز برای ما مرز اوکراین نیست، مرز ایالات متحده است. بایدن باید قبل از اینکه نیروهایی را برای دفاع از مرزهای اروپا بفرستد، برای دفاع از مرزهای خودمان به تگزاس بفرستد.
بایدن اخیرا در سخنرانی گفت که نیروهای آمریکایی را به شرق اروپا اعزام میکند.
همچنین آمریکا ۸۵۰۰ سرباز ارتش این کشور را به منظور تقویت متحدانش در اروپا به حالت آماده باش درآورده است.
ترامپ همچنین در پیام خود به بایدن هشدار داد که اقدامات بایدن خطر آغاز جنگ جهانی سوم را به همراه دارد.
آزمایش دوربردترین موشک سالهای اخیر کرهشمالی
ارتش کره جنوبی بامداد امروز یکشنبه اعلام کرد که کره شمالی یک "پرتابه نامشخص" را به سمت دریای شرقی که به دریای ژاپن نیز معروف است، شلیک کرد.
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی اعلام کرد، این پرتاب هفتمین آزمایش موشکی پیونگ یانگ از ابتدای سال جاری میلادی و ظرف یک ماه گذشته است.
پرتاب این موشک که دوربردترین موشک آزمایششده کرهشمالی چند سال اخیر محسوب میشود، هفتمین آزمایش موشکی پیاپی این کشور مجهز به سلاح هستهای در ژانویه ۲۰۲۲ است. به گفته کارشناسان، این تعداد آزمایش تسلیحاتی پیونگیانگ طی یک ماه، تاکنون بیسابقه بوده است.
همزمان دولت ژاپن هم اعلام کرد که پرتابه جدید کره شمالی احتمالا یک موشک بالستیک بوده است.
همچنین مون جائه این، رئیس جمهور کره جنوبی خواستار نشست اضطراری شورای امنیت ملی کشورش در این باره شد.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز این پرتاب را نشاندهنده تهدید ناشی از برنامههای غیرقانونی سلاحهای کشتار جمعی و موشکهای بالیستیک کره شمالی دانست و از پیونگیانگ خواست تا در گفتگوی «پایدار و واقعی» شرکت کند.
فرماندهی اقیانوس هند-آرام ارتش ایالات متحده در واکنش به پرتاب روز یکشنبه، با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «ایالات متحده این اقدامها را محکوم می کند و [از کره شمالی] میخواهد که از اقدامهای بیثباتکننده بیشتر خودداری کند.»
رئیس ستاد مشترک ارتش کره جنوبی و هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه وزیران ژاپن، هر دو بهطور جداگانه اعلام کردند که تخمین زده میشود موشک پرتابشده تا دوهزار کیلومتر ارتفاع گرفته و بهمدت ۳۰دقیقه تا فاصله ۸۰۰ کیلومتری پرواز کرده است.
کارشناسان موشکی میگویند این دادهها میتواند نشاندهنده آزمایش یک موشک بالیستیک میانبرد، مانند هواسونگ-۱۲ که آخرین آزمایش آن در سال ۲۰۱۷ انجام شد، یا نوع جدیدی از این سری موشکها باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، برد موشکهای بالیستیک میانبرد معمولا بین ۶۰۰ مایل (حدود ۹۶۶ کیلومتر) تا ۳۵۰۰ مایل (حدود ۵۶۳۳ کیلومتر) است و موشکهای بالیستیک قارهپیما میتوانند مسیری بیش از ۳۵۰۰ مایل را طی کنند.
کره شمالی در شش آزمایش موشکی قبلی خود در ماه جاری، کلاهک موشکهای هدایتشونده تاکتیکی سطحبهسطح، یک سامانه ارتقایافته موشکهای کروز دوربرد، موشکهای هدایتشونده تاکتیکی، دو موشک مافوق صوت با سرعت و قدرت مانور پس از پرتاب بالا و همچنین یک سامانه موشکی ریلی را نیز آزمایش کرده است. این پرتابهای موشکی اعلام محکومیت بینالمللی و تحریمهای آمریکا علیه برنامه تسلیحاتی کره شمالی را درپی داشته است.
آزمایش موشکی روز یکشنبه، کمتر از یک هفته پیش از افتتاحیه بازیهای المپیک زمستانی در چین، شریک اصلی سیاسی و اقتصادی کره شمالی، انجام شده است. پیونگیانگ اعلام کرده است که بهدلیل همهگیری کووید-۱۹ و حضور «نیروهای متخاصم» در این مسابقات شرکت نمیکند.
اوایل روز شنبه، هان تائه سونگ، سفیر کره شمالی در سازمان ملل گفت که "آزمایشهای تسلیحاتی اخیر که توسط کشورش انجام شده هیچ تهدیدی برای همسایگانش ایجاد نمی کند."
وی در سخنانی در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل گفت: آزمایش اخیر بخشی از فعالیتهای اجرایی برنامه میان مدت و بلندمدت توسعه علوم دفاعی بوده است و هیچ گونه تهدید یا آسیبی برای امنیت کشورهای همسایه ایجاد نمیکند.
سفیر کره شمالی همچنین از آمریکا خواست سیاستهای خصمانه و استانداردهای دوگانه خود را در قبال کره شمالی متوقف کند و به تمرینهای نظامی تهاجمی پایان دهد و تجهیزات هستهای راهبردی مختلف را در شبه جزیره کره و اطراف آن مستقر کند.
محکومیت 50 نفر در کنگو در ارتباط با قتل دو کارشناس سازمان ملل
خبرگزاری رویترز به نقل از وکلای حقوقی سازمان ملل گزارش داد که 50 نفر در ارتباط با قتل دو کارشناس این سازمان در جمهوری کنگو به اعدام محکوم شدهاند.
«زیدا کاتالان» و «میشل شارپ» دو کارشناس ملل بودند که در سال 2017 در کشور آفریقایی کنگو به قتل رسیدند.
رویترز در ادامه افزود: در میان محکومان به مرگ یکی از مقامات اداره مهاجرت کنگو نیز وجود دارد و یک افسر ارشد ارتش این کشور نیز به 10 سال حبس محکوم شده است.
این درحالیست که کنگو از سال 2003 مجازات اعدام را لغو کرده بنابراین این افراد که بیشتر آنها نیز فراری هستند به حبس ابد محکوم میشوند.
با این حال دیدبان حقوق بشر در کنگو میگوید که دادگاه نقش مقامات سطح بالاتر این کشور را در کشته شدن این دو کارشناس سازمان ملل نادیده گرفته و همه واقعیات را در ارتباط با این موضوع فاش نکرده است.
زیدا کاتالان با ملیت سوئدی و میشل شارپ با ملیت آمریکایی دو کارشناس سازمان ملل و در حال تحقیق بر روی تنش و درگیریهای میان حکومت و شبه نظامیان در منطقه کاسای در کنگو بودند که در سال 2017 توسط افراد مسلح در جاده متوقف شده و سپس به زمینهای کشاورزی برده و اعدام شدند.
دولت کنگو شبه نظامیان «کامونیا انساپو» را عامل قتل آنها معرفی کرد و در تحقیقات اولیه نقش عوامل دولتی را در کشتار آنها نادیده گرفت اما بعدتر یک سرهنگ و چند مقام دولتی را به اتهام همکاری با شورشیان در ارتباط با این مساله بازداشت کرد.
مناطق مرزی شرقی کنگو با اوگاندا، رواندا و بوروندی چند گروه شبه نظامی مختلف را در خود جای داده که بسیاری از آنها باقی مانده جنگهای داخلی هستند.