کیوسک بین الملل تابناک: مانور تسلیحات هستهای آمریکا در بحبوحه تنشها با روسیه، گزارش جدید آژانس درباره تحول در برنامه هستهای ایران، نشست شورای امنیت درباره تنشهای اوکراین، آماده باش موشکی کره جنوبی برای مقابله با کره شمالی و تهدید آمریکا و انگلیس برای تحریم افراد نزدیک به پوتین، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
مانور تسلیحات هستهای آمریکا در بحبوحه تنشها با روسیه
فرماندهی استراتژیک آمریکا، که تسلیحات اتمی این کشور و تمامی مسائل مربوط به استفاده آنها (از جمله ارتباطات استراتژیک) را کنترل میکند، مانورهای "آذرخش جهانی" را آغاز کرده که با هدف آزمایش آمادگی این بخش برای شرکت در جنگهای اتمی طراحی شده است.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد، در حالی که این مانورهای جنگی از مدتها پیش برنامهریزی شده بودند و انجام آنها برای این بخش امری عادی و معمول است، اکنون زمان مناسبی برای برگزاری آنها نبود. آمریکا دائم نگرانی های خود را نسبت به حمله احتمالی روسیه به اوکراین ابراز میکند و در حال بررسی گزینه های تلافیجویانه است؛ آخرین مانور "آذرخش جهانی" در آوریل سال ۲۰۲۱ شامل استفاده آمریکا از تسلیحات اتمی به عنوان بازدارندگی در یک بنبست فرضی با روسیه بود.
با این حال، امسال مانور "آذرخش جهانی" بر پاسخ به درگیری اتمی احتمالی با چین متمرکز است. این مانور به خودی خود شامل هیچ تسلیحات اتمی یا پرتاب موشک یا بمباران نیست. در عوض فرماندهی استراتژیک آمریکا مدارهای فرماندهی و کنترل هستهای را بررسی، نوآوریهای سال گذشته را با تاکتیکهای پیشین ادغام و تصمیمگیری را مطابق با یک برنامه جنگ اتمی آزمایش میکند.
این برنامه جدید جنگ اتمی آمریکا بیانگر تحول و گذاری است که ناتو طی سالهای گذشته تجربه کرده است؛ تغییری از مبارزه با تروریسم و بازگشت به "رقابت شدید بر سر قدرت". ظاهرا این تغییر و آخرین افزودهها به زرادخانه هستهای آمریکا تاثیر خود را بر نحوه انتظار واشنگتن از در گرفتن یک جنگ اتمی گذاشتهاند.
این برنامه جدید دیگر به دکترین "نابودی حتمی طرفین" چیزی که در گذشته به عنوان یک بازدارنده مهم در استفاده از تسلیحات اتمی بکار می رفت، تکیه ندارد. امروزه، پنتاگون انتظار دارد که برخی نیروهای آمریکایی از جنگ فرضی که روسیه یا کشوری دیگر آن را آغاز میکند، نجات پیدا کنند و سپس فورا خود را بازیابی کرده، دست به حملهای متقابل بزنند و تا زمانی که دشمن کامل از بین برود یا دیگر کسی روی کره زمین زنده نماند، آن را تکرار کنند. این رویکرد جدید در جریان مانورهای امسال "آذرخش جهانی" آزمایش میشود.
برنامه جدید جنگ اتمی آمریکا همچنین شامل معرفی تسلیحات متداول بیشتر به نیروی استراتژیک آمریکاست، چون این بخش در حال حاضر به سمتی پیش میرود که بیشتر از انرژی اتمی به تکنولوژی تکیه دارد از جمله دفاع هوایی و جنگ سایبری.
گزارش جدید آژانس درباره تحول در برنامه هسته ای ایران
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که ایران به این نهاد بینالمللی اطلاع داده که قصد دارد تا به تولید لولههای روتور و Bellows (قطعات میانی میان لولههای روتور) ماشینهای سانتریفیوژ در مکان جدیدی در اصفهان بپردازد.
بر اساس اعلام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران قصد دارد قطعات سانتریفیوژ را به جای تولید در مجتمع تسای کرج، در مجموعه جدید در اصفهان تولید کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که تولید قطعات سانتریفیوژ در مجتمع تسای کرج متوقف خواهد شد و تولید این قطعات در مجتمع جدید در اصفهان نیز هنوز آغاز نشده و نیز خبر داده که دوربینهای نظارتی خود را در این مجتمع جدید نصب کرده است.
اواخر آذرماه بود که ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نصب دوربینهای جدید در مجتمع ساخت قطعات سانتریفیوژ تسا در کرج به توافق رسیده بودند. این دوربینها جایگزین دوربینهایی شدند که اوایل امسال از تاسیسات کرج (به دلیل آسیب بر اثر خرابکاری هستهای) برداشته شده بودند.
نشست شورای امنیت درباره تنش های اوکراین
با کشیده شدن دیپلماسی بین المللی با هدف کاهش تنش های مربوط به اوکراین به سازمان ملل، شورای امنیت این سازمان، امروز دوشنبه به درخواست آمریکا، نشستی علنی درباره اوکراین برگزار میکند.
به گزاش فرانس ۲۴، آمریکا این نشست نهاد ۱۵ عضوی شورای امنیت سازمان ملل را فرصتی برای طرح توضیحات روسیه توصیف کرده، در حالی که روسیه به نوبه خود این پیام را داده که ممکن است در جهت بلوکه کردن این نشست تلاش کند. برای ادامه پیدا کردن این نشست ۹ رأی نیاز است و واشنگتن "اطمینان دارد" که از حمایت کافی برخوردار است.
با وجود اینکه همه اعضای این نهاد، این فرصت را دارند که نظرات خود را آشکارا بیان کنند، احتمالاً هیچ اقدامی از سوی این شورا حتی اگر روسیه قرار باشد به اوکراین حمله کند انجام نخواهد شد. صدور یک بیانیه ساده نیاز به حمایت بر مبنای اتفاق نظر دارد و روسیه میتواند هر پیشنهادی برای طرح یک قطعنامه را وتو کند.
روسیه یکی از پنج عضو دایمی و برخوردار از حق وتو در شورای امنیت به همراه آمریکا، فرانسه، انگلیس و چین است. شورای امنیت وظیفه حفظ صلح و امنیت بین المللی را بر عهده دارد. یک روز پس از این نشست، روسیه قرار است ریاست دوره ای این شورا را برای ماه فوریه به عهده بگیرد.
ریچارد گوان، مدیر سازمان ملل در اندیشکده "گروه بحران" گفت: آمریکا و متحدانش از سازمان ملل بهعنوان یک عرصه سیاسی استفاده خواهند کرد که در آن میتوانند روسیه را در صورت وقوع جنگ علنا شرمنده کنند.
وی افزود: من می ترسم که این وضعیت هم نمونه یک بحران دیگر همچون جنگ اتیوپی و کودتای برمه باشد که سازمان ملل در قبال آنها نشان داد چه تاثیر کم در دنیای واقعی دارد.
روسیه حدود ۱۲۰۰۰۰ سرباز را در نزدیکی مرزش با همسایه خود تجمیع کرده و از ائتلاف نظامی غربی ها خواسته تا نیروها و تسلیحات خود را از شرق اروپا خارج ساخته و عضویت اوکراین، از جمهورهای جدا شده از شوروی سابق به ناتو را ممنوع کنند.
مقامهای آمریکایی گفتهاند که روند تقویت قوای نظامی روسیه تشدید شده و شامل تدارکات برای درمان تلفات ناشی از هر گونه درگیری شده است. در طول مرز اوکراین هم مردم محلی در ضمن تلاش دولت این کشور برای تدارک، به عنوان نیروهای ذخیره ارتش آموزش دیدهاند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در تلویزیون دولتی کشورش گفت: "اگر آنها قصد اجرای خواستهی ما را ندارند، باید دلیل آن را توضیح دهند. این یک سوال کلیدی برای تعیین پیشنهادهای آینده ما خواهد بود."
در تحولی که نشان دهنده تداوم تنشها بود، کانادا روز یکشنبه اعلام کرد که موقت پرسنل غیر ضروری سفارت خود در اوکراین را خارج می کند اما افزود که این سفارت باز خواهد ماند.
آمریکا که روسیه را به اعمال تحریم های جدید در صورت حمله به اوکراین تهدید کرده، گفته است که منتظر پاسخ مسکو است. این کشور میگوید که ناتو از شرق اروپا خارج نشده یا اوکراین را از پیوستن به آن منع نمیکند، اما آماده است درباره موضوعاتی مانند کنترل تسلیحات و اقدامات اعتمادساز گفتگو کند.
دو قانونگذار برجسته آمریکایی که روی لایحه تحریمهای جدید علیه روسیه کار می کنند، روز یکشنبه گفتند سناتورهای آمریکایی به توافق بر سر این قانون تحریم ها نزدیک شده اند. این اقدامات شامل هدف قرار دادن مهم ترین بانکهای روسی و بدهیهای دولتی روسیه و همچنین ارائه کمکهای مرگبار بیشتر به اوکراین است.
انگلیس هم روز یکشنبه اعلام کرد که دامنه تحریم های احتمالی خود علیه روسیه را در قوانینی که طی روزهای اخیر با هدف بازداشتن ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه مطرح میکند گسترش میدهد.
لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس به بیبیسی گفت: ما فکر می کنیم بسیار محتمل است که او (پوتین) به دنبال حمله به اوکراین باشد، به همین دلیل است که ما تمام تلاش خود را از طریق بازدارندگی و دیپلماسی انجام میدهیم تا از او بخواهیم دست از این کار بکشد.
آماده باش موشکی کره جنوبی برای مقابله با کره شمالی
بر اساس اعلام وزارت دفاع کره جنوبی، وزیر دفاع دولت سئول امروز (دوشنبه) به بازرسی از وضعیت آمادگی رزمی واحد فرماندهی موشکی ارتش این کشور در پی چند پرتاب آزمایشی موشکی از سوی کره شمالی پرداخت.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، سو ووک، وزیر دفاع کره جنوبی در جریان بازدیدش از واحد فرماندهی موشکی ارتش کشورش عنوان کرد: با درک میزان حاد بودن وضعیت فعلی، سربازان ما باید به حفظ آمادگی فراگیر علیه هر وضعیتی بپردازند.
او در ادامه این صحبتهایش خاطرنشان کرد: در مقطع فعلی قابلیت ارتش کره جنوبی برای شناسایی موشکها و پاسخ به حملات احتمالی حیاتی تر از گذشته است،چون تحریکات اخیر کره شمالی، تهدیدی جدی را متوجه صلح و امنیت کره جنوبی و جهان می کند.
این تحول در حالی رخ داده که به دنبال انجام هفت پرتاب آزمایشی موشکی از سوی کره شمالی در سال ۲۰۲۲ تنش های نظامی در شبه جزیره کره تشدید شده اند. همچنین گزارش شده که روز یکشنبه کره شمالی دست به پرتاب موشک دوربرد و میانبرد از مدل هواسونگ-۱۲ زده است.
تهدید آمریکا و انگلیس برای تحریم افراد نزدیک به پوتین
انگلیس امروز (دوشنبه) گفت تحریمهایی را علیه کمپانیها و افراد نزدیک به کرملین وضع میکند؛ اگر روسیه حملهای نظامی علیه اوکراین انجام دهد و آمریکا نیز در حال آماده سازی فهرستی برای وضع تحریمهایی علیه نزدیکان پوتین است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این اظهارنظر از سوی دولت لندن با واکنش مسکو همراه شد و روسیه گفت اگر مشاغل تجاری اش هدف حمله قرار گیرد، وارد عمل میشود.
سیمون کلارک، دبیر کابینه دولت لندن در امور خزانهداری به اسکای نیوز گفت: ما واضح گفتهایم که اگر روسیه دست به اقدام نظامی بیشتر علیه اوکراین بزند، ما نیز تحریمها را علیه مسکو تشدید میکنیم که شامل افراد حقیقی و حقوقی نزدیک به کرملین میشود.
در همین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز گفت: این تهدیدها درباره وضع تحریم علیه مسکو مصداق حمله به تجارتها و مشاغل روسیه است و چنین اقداماتی میتواند به کمپانیهای بزرگ انگلیسی آسیب بزند و هشدار داد: روسیه هم واکنش نشان میدهد.
اتحادیه اروپا، ایالات متحده و انگلیس به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نسبت به حمله به اوکراین هشدار دادهاند. روسیه برنامهریزی برای حمله به اوکراین را رد میکند و خواستار تضمینهای امنیتی از جمله وعده ناتو است که هرگز کییف را به این ائتلاف ملحق نکند. همچنین مقامهای دولت روسیه میگویند، غرب گرفتار "روسیه هراسی" شده و حق ندارد پس از پیشروی ناتو به سمت شرق از زمان پایان جنگ سرد به مسکو در مورد نحوه عملکردش سخنرانی کند.
لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس، روز یکشنبه گفته بود، دولت انگلیس این هفته قوانین جدیدی برای گسترش دامنه تحریمهایی که میتواند علیه روسیه اعمال کند، ارائه خواهد کرد تا از "تعدی" به اوکراین جلوگیری کند.
انگلیس همچنین حدود ۱۸۰ فرد حقیقی و ۴۸ حقوقی را از زمان الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ تحریم کرده است.
در فهرست تحریمها شش نفر از افراد نزدیک به پوتین قرار دارند که شامل تاجران "یوری کوالچوک"، "آرکادی روتنبرگ" و "نیکولای شامالف"، "سرگئی چمزوف" افسر سابق کا گ ب، "نیکلای پاتروشف"، دبیر شورای امنیت روسیه و "الکساندر بورتنیکف"، رئیس سرویس امنیت فدرال میشوند. این تحریمها دولت لندن را قادر میسازد تا داراییهای این افراد را مسدود کرده و از ورود آنها به انگلیس جلوگیری کند.
در همین حال، یکی از مقامهای دولت آمریکا نیز گفت که اگر مسکو دست به حمله علیه اوکراین بزند، واشنگتن در حال آماده سازی یک فهرست برای اعمال تحریمهایی علیه نخبگان روسی یا نزدیکان به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور است.
این مقام دولت واشنگتن که خواست نامش فاش نشود، گفت: این افرادی که ما مشخص کرده ایم یا در حلقه نزدیکان به کرملین یا از متحدان آن هستند و نقشی در تصمیم گیری دولت روسیه ایفا میکنند.
وی ادامه داد: آمریکا بستههای تحریمی ویژه ای را هم برای نخبگان روسی و هم اعضای خانوادههایشان در نظر گرفته و این تلاشها از سوی متحدان و شرکای آمریکایی نیز پیگیری میشوند. ما نمیتوانیم محتویات این لیست یا اسامی خاص را اعلام کنیم.
در صورتی که پوتین پس از استقرار دهها هزار سرباز در مرز اوکراین، حمله به این کشور را آغاز کند، هدف قرار دادن الیگارشهای روسیه، تنها بخشی از طرح ایالات متحده و متحدانش برای مجازات رئیس جمهوری روسیه به شمار میرود اما مسکو طرح حمله به اوکراین را رد کرده است.
در این میان، جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده نیز تحریمها علیه شخص پوتین را نیز رد نکرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.