بین الملل تابناک: با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، سیاست خارجی کشور نیز دچار چرخش ها و تغییرات انقلابی و بنیادین شد. در همین راستا، پس از ۴۳ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، در رابطه با نتایج، دستاوردها و ضعفهای سیاست خارجی کشور تحلیلها و نظریات مختلفی مطرح میشود.
برخی صاحب نظران معتقدند که سیاست خارجی کشور در مسیر درستی گام برداشته که حاصل آن حفظ استقلال، تمامیت ارضی، امنیت ملی و بقای سرزمینی بوده است؛ برخی دیگر نیز برآنند که سیاست خارجی کشور توسعه محور نبوده و علی رغم اینکه در حوزههای نظامی و امنیتی، دستاوردهای زیادی وجود داشته، اما در حوزه اقتصادی ضعفها و کاستیهای جدی وجود داشته است.
در همین رابطه، تابناک با طرح سوالی از مخاطبین خود با عنوان «با گذشت ۴۳ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، در زمینه سیاست خارجی با کدام یک از گزینه های زیر موافق هستید؟» به این موضوع پرداخته است.
در پاسخ، مجموعا ۱۶۱۹۷ هزار نفر در این نظرسنجی مشارکت کردند که ۱.۵۵درصد به گزینه ۱ (سیاست خارجی ایران توانسته با حفظ استقلال کامل کشور تصمیمگیری کند)، ۸۴.۵۷ درصد به گزینه ۲ (سیاست خارجی ایران توسعه محور نبوده و «در آن» توجه کافی به دیپلماسی اقتصادی نشده است)، ۴.۶۶درصد به گزینه ۳ (سیاست خارجی ایران در سطح منطقهای به ویژه در قدرت یابی محور مقاومت موفق بوده است) و ۹.۲۳درصد به گزینه ۴ (هر سه گزینه) رای دادند.
بنابراین، در این نظرسنجی حدود ۸۵ درصد مخاطبان تابناک معتقد بودند که سیاست خارجی کشور توسعه محور نبوده و به دیپلماسی اقتصادی توجه لازم و کافی نشده است.
در همین رابطه، محمد قیصری کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با تابناک اظهار داشت: به نظر می رسد با توجه با وضعیت اقتصادی فعلی در کشور، گزینه ۲ بیش از همه گزینه ها نظر مردم را به خود جلب کرده است. در واقع، مخاطبین تابناک متناسب با مشکلات اقتصادی که با آن مواجه هستند، معتقدند سیاست خارجی کشور توسعه محور نبوده است.
وی افزود: لذا دو گزینه دیگر نیز تحت الشعاع این گزینه قرار دارند. می توان گفت احتمالا بخش زیادی از مخاطبان شما حتی ممکن است موافق گزینه ۱ و ۳ یا همه گزینه ها نیز باشند؛ اما آنچه در نهایت از نظر آن ها اهمیت داشته گزینه ۲ بوده است.
قیصری عنوان کرد: متاسفانه دولت ها در سه دهه گذشته توجه جدی و کافی به دیپلماسی اقتصادی در سیاست خارجی نداشته اند و بر همین اساس است که در روابط اقتصادی حتی با همسایگان هم دچار مشکلات جدی هستیم. لذا از دولت آقای رئیسی این انتظار وجود دارد که برخلاف رویکرد دولت های گذشته، سیاست خارجی کشور را در ریل اقتصادی قرار دهد و دیپلماسی اقتصادی را تقویت کند.