وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که تحریمهای جدید علیه روسیه ارتباطی به توافق هستهای با ایران نداشته و نباید بر روی آن تاثیر بگذارد.
وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد: «روسیه نیز منفعت عمومی در تضمین این موضوع دارد که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند».
مذاکرهکنندگان ارشد انگلیس و فرانسه دیروز (جمعه) در حالی که برای دیدار وزرای امور خارجه، راهی کشورشان بودند گفتند که مذاکرات وین به دستیابی به توافق نزدیک است.
اولیانوف روز پنجشنبه هم گفته بود که فکر نمیکند مذاکرات به شکست بینجامد و یک نشست در سطح وزرا محتمل است، اما او نمیتواند بگوید که آیا این نشست در روز شنبه، یکشنبه یا دوشنبه برگزار میشود.
پیشتر آمریکا گفت که «توافق احتمالی» در وین نزدیک است، اما چند نقطه اختلاف مانع از توافق شده و زمان در حال اتمام است. «جالینا پورتر» معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگاران با تکرار ارزیابی سایر طرفهای مذاکرهکننده در وین در هفتههای اخیر، گفت مذاکرهکنندگان در وین «پیشرفت قابل توجهی» داشتهاند. وی افزود: ما به یک توافق احتمالی نزدیک هستیم، اما تعدادی از مسائل دشوار هنوز حل نشده باقی مانده است. توافقی نخواهیم داشت مگر این که مسائل باقیمانده را به سرعت حل کنیم.
او در ادامه با انداختن توپ در زمین ایران، گفت: با این حال، اگر ایران جدیت نشان دهد، ما میتوانیم و باید در عرض چند روز به درک بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام برسیم.
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بازگشت از تهران گفت که نظارت بر سایتهای هستهای ایران ادامه خواهد یافت.
وی که در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، گفت که مذاکرات خوبی در ایران داشته و منتظر بازگشت کامل ایران به توافق هستهای است.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: «چیزی که برای تکمیل مذاکرات هستةای ایران در وین نیاز است، نشان دادن همکاری است».
گروسی گفت که فکر میکند که «امیر عبداللهیان» وزیر خارجه ایران برای پایان مذاکرات هستهای به وین سفر خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره انتقال کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ از کرج به اصفهان گفت: «مکان جدید جایی است که ما به خوبی آن را میشناسیم و ما با موفقیت قادر به نصب دوربینهای خود در آنجا بودیم. ما در حال ضبط تصاویر بوده و انتظار داریم که این اطلاعات را زمانی که برجام احیا شود، بدست آوریم».
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فضای همکاری میان ایران و این نهاد بینالمللی گفت: «چیزها در حال حرکت به سوی فضایی بهتر است».
در دقیقه ۹۰ که مذاکرات به سمت توافق میرود، امروز سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه مطرح کرد که از ایالات متحده آمرکا تضمینهای کتبی میخواهیم که تحریمها علیه روسیه آسیبی به همکاریهای روسیه و ایران وارد نکند. از سوی دیگر میخاییل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه در وین در تییتر خود نوشت که از اروپاییها خواسته به پرسشهای او در مورد چگونگی ادامه همکاری روسیه در شرایط تحریم با برنامه هستهای ایران که بخش مهمی از برجام است، پاسخ دهد.
اما سوال اساسی اینجا این خواهد بود که اینکه روسیه خواستار تضمین کتبی از آمریکا است در واقع سنگ اندازی در روند مذاکرات است یا خیر؟
سفیر روسیه نزد سازمانهای بینالمللی و نماینده این کشور در مذاکرات وین با بیان اینکه متن توافق نهایی شده اما لازم است تا درباره چند مورد دیگر نیز حل و فصل شود، گفت: همکاران ایرانی مانند شیر از منافع ملی ایران دفاع میکنند.
«میخاییل اولیانوف» در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اعزامی ایرنا با بیان اینکه هیاتهای سه کشور اروپایی برای وقفهای جزیی وین را ترک کرده و به پایتختهای خود بازگشتهاند، اظهار داشت: تا جایی که من میدانم وقفهای جزیی در مذاکرات اتفاق افتاده است. سه نفر از همکاران ما تصمیم گرفتند تا وین را برای یک دوره زمانی کوتاه ترک کنند.
وی ادامه داد: ظاهرا این سه همکار ما جایی برای خود در این مقطع از مذاکرات نمیدیدند و باور داشتند که کار خود را انجام داده و حضورشان در این مقطع ضروری نیست.
نماینده روسیه در مذاکرات وین تصریح کرد: در همین حال دیگران، ایران، روسیه، چین و ایالات متحده در حال تلاش برای نهایی کردن موضوعاتی هستند که مورد علاقه آنهاست. بنابراین ما به ارتباطات ادامه میدهیم. مذاکرات ادامه پیدا میکند اما در شکلی کوچکتر در ترکیبهای مختلف.
اولیانوف افزود: مذاکرات ادامه پیدا میکند اما در شکلی کوچکتر در ترکیبهای مختلف. ما نیاز داریم که موضوعات باقی مانده را حل کنیم و بسیاری از این موارد در چارچوب گفتوگوهای دو جانبه انجام میشوند نه گفتوگوهای چندجانبه.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص موضوعات باقیمانده در مذاکرات نیز گفت که مسائل باقیمانده مهم هستند اما در مقایسه با آنچه تاکنون انجام شده، کوچک هستند. من فکر میکنم که متن کلان توافق بهصورت غیررسمی مورد موافقت قرار گرفته ولی برخی موارد از جمله مواردی که مورد علاقه هیات ایرانی است باقی ماندهاند. همکاران ایرانی برای منافع ملی ایران همچون شیر میجنگند و واقعا همینطور است. آنها برای هر ویرگول و کلمهای میجنگند و موفق بودهاند. من باید این را بگویم که دکتر باقری و تیمش دیپلماتهای بسیار کارآمدی هستند.
اولیانوف در بخش دیگری از مصاحبه و در پاسخ به سوالی درباره نحوه تعامل و ارتباط بین تیم ایرانی با هیاتهای روسی و چینی و ادعا در خصوص متحد بودن سایر تیمها علیه ایران اظهار داشت که من بارها به همکاران غربی خود گفتهام که در اینجا یک جبهه واحد علیه ایران وجود ندارد. دستکم روسیه از چنین جبههای بیرون است، همچنین چین. من همیشه به این موضوع اشاره کردهام که همه ما هدف مشترکی داریم و باید با هم همکاری کنیم. جبهه مشترکی علیه ایران وجود ندارد.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: از دولت آمریکا در سطح وزارت امور خارجه تضمین کتبی خواسته ایم که در روند کنونی (پس از احیای برجام) حقوق روسیه در همکاریها و روابط اقتصادی و سرمایه گذاری با جمهوری اسلامی ایران نقض نشود.
لاوروف روز یکشنبه در کنفرانس مطبوعاتی با روسلان کازاکبایف وزیر امور خارجه جمهوری قرقیزستان گفت: مذاکرات برای احیای برجام مسیر طولانی پیمود و تعداد نجومی (بسیار زیاد) موضوعات در این رابطه مورد موافقت قرار گرفته است و نکات مبهم زیادی برطرف شده و من این تلاش ها را منصفانه می دانم.
وی افزود: ازنظر ما اگر ایران موافقت کند، مراحل پذیرفتن سند برجام را می توان آغاز کرد.
لاوروف در ادامه با بیان اینکه اما اخیرا مساله ای در مورد منافع روسیه پدید آمده است، اظهار داشت: زیرا توافقات در مورد ازسرگیری برجام شامل مجموعه ای از تعهدات می شود که شامل تعهدات ایران در مورد حجم و شاخص های برنامه هسته ای این کشور و تعهدات دیگر شرکت کنندگان در برجام در مورد طرح هایی در عرصه هسته ای صلح آمیز در ایران می شود که با کمک چین و روسیه مطابق با قرارداد عدم انتشار سلاح هسته ای و تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی اجرا می شود.
وی افزود: سایر اعضای غربی برجام هم متعهد می شوند که به نظام موافقت شده در برجام در سال ۲۰۱۵ پایبند باشند که بر اساس آن مانعی برای همکاریهای اقتصادی و سرمایه گذاری با ایران ایجاد نمی شود و در مورد همکاریهای فنی و نظامی با آن کشور هم مانعی وجود ندارد.
وزیر خارجه روسیه گفت: باتوجه به اینکه تحریم های شدید غرب در مورد ایران هنوز تمام نشده است و با توجه به اینکه واشنگتن در این مساله نقش اصلی دارد، از دولت آمریکا خواستیم در سطح وزیر خارجه امریکا تضمین کتبی بدهد که در روند کنونی برجام (امضای سند برای اجرای آن) حقوق ما در سرمایه گذاریها و همکاریهای اقتصادی با ایران ضایع نمی شود.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای سومین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر کرده، امروز (شنبه)۱۴ اسفند ماه پس از دیدار و گفتوگو با محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در محل این سازمان در نشست خبری مشترک به تشریح گفتوگوهای انجام شده پرداخت.
وی در این کنفرانس خبری تصریح کرد: «در این مدت ملاقاتهای مستمری با آقای اسلامی داشتم. چند موضوع خاص مانده که مدتها این مسائل حل نشده بود و باید شفاف سازی میشد که تا پیش از این در این خصوص موفقیتی نداشتیم به همین خاطر تلاش کردیم رویکرد عملگرایانه ای را داشته باشیم».
مدیرکل آژانس ادامه داد: این امر از چند جهت مهم است امروز به دو مورد اشاره میکنم اول اینکه بر کسی پوشیده نیست در حالی که در حال مذاکره هستیم مذاکرات وین در جریان است. این دو روند بسیار به هم وابسته و متصل هستند.
گروسی با اشاره به این موارد افزود: «در صورتی ایران و آژانس درباره مسائل پادمانی به نتیجه نرسند توافق درباره برجام دشوار است».
وی گفت: «بسیار مهم است به درک متقابلی برای همکاریها برسیم. انرژی هستهای برای توسعه کشورها و از جمله ایران بسیار مهم است».
گروسی گفت: برای حرکت سریعتر به سمت آینده و پیشبرد همکاری های ایران و آژانس متعهد هستم به جلو حرکت کنیم که مردم ایران به سمت رفاه بروند.
گروسی در پاسخ به سوالی درباره انتشار گزارشهای محرمانه ایران به آژانس و بحث اصل محرمانگی اظهار داشت: «بارها این سوال را از خود پرسیدم. متأسفانه برخی اعضا به این محرمانگی احترام نمیگذارند و این باعث تأسف است».
مدیرکل آژانس اظهار داشت: بحثهای بسیاری در آژانس مطرح شده که قوانینی ایجاد کنیم ولی وقتی کسی بخواهد اطلاعات را منتشر کند نمیتوان مانع آن شد.
گروسی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه برنامه هسته ای ایران گفت: تمرکز آژانس بر همکاری با ایران است و اگر در جامعه بین المللی ببینید مثالهای مشابهی است و این مخاطرات اجتناب ناپذیر است ولی آژانس با حرفه ای گری کار خود را انجام میدهد.
گروسی در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی قرار است اسرائیل پرونده سازی علیه ایران مطرح کند و آژانس بررسی کند؟ خاطرنشان کرد: دستورکار آژانس توسط هیچ کشوری تحت تأثیر قرار نمیگیرد و کار ما تحت تاثیر و کنترل هیچ کشوری قرار نمیگیرد. مبنای قضاوت های ما مستقل از نظرات کشورهاست.
محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (شنبه) ۱۴ اسفند ماه پس از دیدار و گفتوگو با «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که برای سومین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر کرده، در جمع خبرنگاران به تشریح گفتوگوهای انجام شده پرداخت.
اسلامی در ابتدا ضمن خیرمقدم به گروسی گفت: امروز با گروسی مسائل باقیمانده در سفرهای گذشته و سفر همکاران به وین مرود گفتگو قرار گرفته بود را مرور کردیم، به جمعبندی رسیدیم، مدارکی که باید بین ایران و آژانس مبادله شد، حداکثر تا خرداد انجام دهیم.
وی گفت:مسائل باید در روال طبیعی حل و فصل شود. تعامل و مسیر جدیدی که با آژانس پایهگذاری میکنیم منجر به توسعه ایران شود.
معاون رئیس جمهور عنوان کرد:امیدواریم روند همکاری غیرسیاسی باشد و ملت ایران آثار آن را در زندگی خود مشاهده کند.
اسلامی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه برنامه هسته ای ایران گفت: رژیم جعلی اسرائیل مرتب ایران را تهدید میکند و تاکنون نتیجه نگرفته و در آینده هم نخواهد گرفت.
اسلامی هم در پاسخ به سوالی بیان کرد: موارد ادعایی باید برای همیشه بسته شود و بیش از این مزاحمت برای مردم ایران ایجاد نکند. براساس توافقی که بین ما و آژانس حاصل شده و امروز بیانیهای صادر میشود. تا خرداد این را انجام می دهیم و اگر کسی مزاحمتی سر راه ما ایجاد کند اختیار داریم از ابزار خود استفاده کنیم.
شب گذشته رافائل گروسی برای مذاکره با رییس سازمان انرژی اتمی وارد تهران شد.
نشست رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی و رییس سازمان انررژی اتمی ایران در تهران آغاز شد.
روند تعاملات ایران و آژانس بگونهای محسوس رو به بهبودی است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.