بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اعلام توقف عملیات نظامی ائتلاف سعودی در یمن، نشست اضطراری و اعلام آماده باش ارتش اسرائیل، حمله راکتی به پایگاه نظامیان ترکیه در شمال عراق، دیدار بلینکن و ولیعهد امارات درباره نفت و ایران و برگزاری نشست کمک به افغانستان در ژنو، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام توقف عملیات نظامی ائتلاف سعودی در یمن
شبکه خبری المیادین خبر داد که ائتلاف متجاوز سعودی، توقف عملیات نظامی خود در یمن را از ساعت 6 صبح روز چهارشنبه اعلام کرد.
فرماندهی مشترک نیروهای ائتلاف متجاوز سعودی در بیانیه خود مدعی شد که توقف عملیات نظامی داخل یمن، با هدف موفقیت رایزنیهای یمن صورت میگیرد.
بر اساس ادعای فرماندهی مشترک نیروهای ائتلاف، هدف توقف عملیات نظامی داخل یمن فراهم کردن شرایط مناسب برای رایزینیها و ایجاد صلح است.
روز سه شنبه/۲۹ مارس رایزنیهای یمنی-یمنی در ریاض آغاز شده و قرار است تا هفتم آوریل ادامه پیدا کند.
قرار است در رایزنیهای مذکور درباره شش محور از جمله محورهای نظامی، سیاسی، حقوق بشری و اجتماعی بحث و تبادلنظر شود و این رایزنیها به دنبال بازگشایی گذرگاههای انسانی و تحقق ثبات نیز هست.
صنعاء قبلا در واکنش به اخباری درباره این دعوت شورای همکاری خلیج فارس گفته بود، مذاکرات باید در کشوری بیطرف برگزار شود و بنابراین غایب این نشست خواهد بود.
«عبدالعزیز بن حبتور» نخست وزیر دولت نجات ملی نخستین گام برای هر گفتوگویی در خصوص حل بحران یمن را توقف تجاوز ائتلاف سعودی به خاک یمن خواند.
او در گفتوگو با شبکه المیادین گفته بود: کشورهای متجاوز در حالی دعوت به گفتوگو در صنعاء میکنند که این شهر را آماج بمبارانهای روزانه خود قرار دادهاند.
بن حبتور گفت: رفع محاصره و بازگشایی بنادر و فرودگاهها از جمله شروط هر گونه گفتوگو با کشورهای متجاوز است.
نخست وزیر دولت نجات ملی یمن درخواستها و ابتکارهای عربستان سعودی برای حل بحران یمن را تلاشها برای فریب افکار عمومی خواند و گفت: هر گونه گفتوگو باید در جغرافیایی بی طرف نسبت به صنعاء و ریاض انجام شود. میانجی حل بحران میان همه طرفهای گفتوگو باید قابل اعتماد و متعادل باشد، در حالی که عربستان سعودی خود یک طرف بحران و نه میانجی است.
تجاوز ائتلاف سعودی-اماراتی به یمن وارد هشتمین سال شده است و این یورش نظامی که همراه با محاصره همه جانبه یمن به عنوان فقیرترین کشور عربی صورت گرفت، هیچ یک از اهداف ائتلاف سعودی را محقق نکرده و فقط با کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی، آواره شدن میلیونها نفر، به بار آمدن خرابی برای زیرساختهای این کشور و گسترش قحطی و گرسنگی و بیماریهای واگیردار همراه شده است.
نشست اضطراری و اعلام آماده باش ارتش اسرائیل
در پی عملیات شهادت طلبانه سه شنبه شب در شرق تلآویو، ارتش رژیم صهیونیستی در سراسر اراضی اشغالی اعلام حالت آمادهباش کرد.
رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در پی عملیات تلآویو، برای اولین بار از زمان نبرد "شمشیر قدس"، رئیس پلیس این رژیم دستور داده سطح آمادهباش نیروهای پلیس به بالاترین سطح افزایش یابد و هزاران نیروی ذخیره هم فراخوانده شدند تا در مناطق مختلف مستقر شوند.
در همین راستا، رئیس پلیس اسرائیل سه شنبه دستور داد تا وضعیت آماده باش پلیس به دنبال عملیات مسلحانه در منطقه بنی براک در شرق تلآویو که ۵ کشته و ۶ زخمی برجای گذاشت، به بالاترین سطح برسد.
از سوی دیگر، پایگاه خبری عبری زبان «واللا» اعلام کرد که آویو کوخاوی، رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی به دنبال عملیات تل آویو، دستور اعزام ۴ گردان دیگر از نیروهای ارتش به کرانه باختری را صادر کرده و بدین گونه تعداد گردانهای مستقر در این منطقه به ۸ گردان افزایش یافت.
نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در اولین واکنش خود به حادثه تیراندازی در شهر بنی براک گفت: «اسرائیل با موج مرگبار تروریسم روبرو است.»
به نوشته روزنامه «تایمز اسرائیل»، بنت افزود: «نیروهای امنیتی پاسخ میدهند... ما با استقامت، سرسختی و مشت آهنین با تروریسم مبارزه خواهیم کرد... آنها ما را از اینجا بیرون نخواهند کرد و ما پیروز خواهیم شد.»
بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل نیز گفت: «کل سیستم امنیتی تمام تلاش خود را برای بازگرداندن امنیت به شهروندان انجام خواهد داد.»
گانتس ادامه داد: «یک شب بسیار سخت، ما به عنوان مردم در مواجهه با تروریسم روزهای سختی را پشت سر گذاشتیم و همیشه با اراده و قدرت پیروز شده ایم و بنابراین این بار نیز این اتفاق خواهد افتاد.»
در همین راستا، روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داد که نخست وزیر رژیم صهیونیستی، سه شنبه با تعدادی از مقامات در خصوص حادثه تیراندازی در بنی براک تل آویو رایزنیهای امنیتی انجام داد.
بر اساس گزارش این روزنامه اسرائیلی، بنت قرار است با بنی گانتس وزیر جنگ، عومر بارلیو وزیر امنیت داخلی (شاباک)، آویو کوخاوی رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، رونین بار رئیس شینبت و سایر مقامات در خصوص عملیات بنی براک دیدار کند.
حمله راکتی به پایگاه نظامیان ترکیه در شمال عراق
منابع خبری بامداد چهارشنبه از حمله راکتی به پایگاه نظامیان ترکیه در شمال عراق خبر دادند.
به گزارش السومریه نیوز عراق، دست کم سه فروند راکت به اطراف پایگاه «زلیکان» نظامیان ترکیه در موصل واقع در شمال عراق اصابت کرده ولی در پی این حمله راکتی، کسی آسیبی ندیده است.
پایگاه نظامی ارتش ترکیه با نام "زلیکان" در «بعشیقه» واقع در جنوب موصل واقع شده است.
این در حالی است که ترکیه هر از گاه مناطقی را در شمال عراق به بهانه حضور گروههای تروریستی بمباران میکند.
دولت عراق در این مدت بارها به علت نقض حاکمیت سرزمینی خود به ترکیه اعتراض کرده است، اما با وجود این، عملیات نظامی آنکارا همچنان در شمال عراق به بهانه مبارزه با پ. ک. ک ادامه دارد.
دیدار بلینکن و ولیعهد امارات درباره نفت و ایران
آنتونی بلینکن وزیرامورخارجه آمریکا با شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی در مغرب دیدار و تلاش کرد تا از اختلافات موجود میان واشینگتن و متحد سنتی آن در خلیج فارس بر سر نفت، ایران و بحران اوکراین بکاهد.
رویترز سهشنبه شب نوشت این دیدار شاید مهمترین دیدار بلینکن در سفر منطقهای وی به خاورمیانه بود. نکته غیر معمول برای وزیرخارجه آمریکا این است که در این سفر، وی هیچ توقفی در هیچ یک از کشورهای حاشیه خلیج فارس نداشت و گفتوگویی با مقامات عربستان سعودی انجام نداد.
بلینکن روز سه شنبه اظهار داشت، دیدارش با شیخ محمد، فرصتی برای یک بحث و بررسی «واقعا استراتژیک» بود.
رویترز افزود: متحدان عرب واشینگتن از آنچه به نظر آنها به عنوان کاهش تعهد آمریکا نسبت به امنیت در منطقه در مواجهه با دخالت ایران در یمن، عراق، سوریه و لبنان ناراضی هستند و این موضوع باعث شده که آنها به سمت دشمن مشترک پیشین یعنی اسرائیل سوق پیدا کنند.
بلینکن هفته جاری در نشست میان کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی شرکت کرد که حاضران در این اجلاس از جمله امارات و مغرب بر صلح تاکید کردند ولی هیچ مقام عالی رتبه از عربستان سعودی در آن حضور نداشت.
برگزاری نشست کمک به افغانستان در ژنو
قرار است تا دو روز دیگر نشستی در ژنو برای جلب کمکهای بشردوستانه برای افغانستان به میزبانی سازمان ملل، انگلیس و آلمان برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری افق، دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد روز سهشنبه اعلام کرد که قرار است تا دو روز دیگر نشستی برای کمک به افغانستان به میزبانی سازمان ملل، آلمان و انگلیس در ژنو به صورت آنلاین برگزار شود.
ریاست این نشست را که به جلب کمکهای بشردوستانه برای افغانستان اختصاص یافته، قرار است آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل بر عهده بگیرد.
گفته شده که محور این نشست را تأمین منابع بزرگ برای رسیدگی به سطح بیسابقه نیازهای بشردوستانه در افغانستان در سال ۲۰۲۲ و برجستهسازی ظرفیت و تعهد شرکای بشردوستانه برای اجرای کمکهای نجاتبخش در سراسر افغانستان تشکیل خواهد داد.
این نشست در حالی برگزار میشود که با روی کار آمدن طالبان، اکثر کشورهای کمککننده، کمکهایشان را قطع کردند و هماکنون ۲۴ میلیون تن در کشور افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و ۹ میلیون تن دیگر هم با بحران جدی ناامنی غذایی مواجهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.