بین الملل تابناک: چهل و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز گزارش داد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنان در مسئله تحریم حوزه انرژی روسیه با یکدیگر اختلاف دارند.
این روزنامه انگلیسی نوشت: کشورهای اتحادیه اروپا همچنان در موضوع درخواست فوری برای تحریم نفتی روسیه در حالی با یکدیگر اختلاف دارند که هزینه های سرسام آور زندگی بر تصمیمات سیاستمدارانی که به نحوه مجازات مسکو به خاطر جنگ در اوکراین فکر میکنند، سنگینی می کند.
در این میان تلاش های جدید اتحادیه اروپا همزمان با انتشار گزارش هایی در مورد تشدید خشونت ها و کشتار غیرنظامیان در اوکراین سرعت گرفته است. اما در حالیکه کمیسیون اروپا در حال کار بر تحریم های نفتی علیه روسیه است، شک و تردیدهایی در مورد کاهش سریع واردات نفت روسیه در میان برخی کشورهای اتحادیه اروپا همچنان وجود دارد.
دولت ویکتور اوربان در مجارستان که روابط قوی با روسیه تحت هدایت ولادیمیر پوتین دارد، اعلام کرد تدابیر جهانی برای هدف قرار دادن بخش نفت و گار روسیه، "خط قرمز" برای مجارستان محسوب می شود. این خود یک رای وتو در برابر مسئله اجماع نظر مورد نیاز میان کشورهای اتحادیه اروپا محسوب می شود
مسئله فقط تردیدها در مورد تحریم نفتی فوری روسیه نیست. سیاستمداران نسبت به افزایش بهای انرژی به دنبال تحریم نفتی روسیه و تاثیر آن بر زندگی مردم نگرانیهایی دارند.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان اخیرا اعلام کرد که کشورش فعالانه تلاش می کند تا خود را از نفت روسیه در سال جاری رها کند. یک مقام آلمانی اعلام کرد که در تئوری برلین میتواند تحریم نفتی روسیه را اجرایی کند اما شاید تا پایان سال یا آغاز سال ۲۰۲۳ این کار را عملی کند.
مقامات آلمانی تصریح کرده اند که تحریم نفتی روسیه برای اتحادیه اروپا نسبتا اقدامی آسان است اما آلمان در یافتن یک جایگزین برای نفت روسیه که بتوان آن را از طریق خط لوله وارد آلمان کرد، چالش دارد.
اورسولا فون در لابن رییس کمیسیون اروپا وعده داده این نهاد در مورد تحریم های نفتی روسیه فعالیت هایی داشته باشد و در عین حال جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفته است که تحریم نفتی روسیه دیر توسط اروپا دیر یا زود اتفاق خواد افتاد.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا نیز اعلام کرده که جو بایدن رئیس جمهوری این کشور در حال همکاری با شرکای اروپایی واشنگتن برای تحریم نفتی روسیه است.
مقامات کمیسیون اروپا طرح کلی اقدامات احتمالی را برای هدف قرار دادن نفت روسیه، به عنوان بخشی از سبدی از محدودیتهای احتمالی، آماده کردهاند. اما عدم حمایت یکپارچه از این اقدام بدان معناست که این موضوع در دستورکار رسمی موضوعات مورد بحث در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در روز دوشنبه قرار ندارد. این فقط به صورت غیر رسمی برای بحث گسترده مطرح خواهد شد.
یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا اذعان کرد که این امر به دلیل مقاومت برخی کشورهای عضو بوده و افزود که قطع نفت روسیه برای برخی از کشورهایی که وابستگی بالایی به این کالای مسکو دارند، "یک موضوع پیچیده فنی و سیاسی" است.
نتایج نظرسنجی اخیر موسسه افکارسنجی انگلیسی یوگاو و شبکه تلویزیونی آمریکایی سی بی اس نشان می دهد که اکثریتی ۷۲ درصدی از مردم آمریکا حامی ارسال تدارکات و تسلیحات به اوکراین هستند.
تارنمای سی بی اس دیروز (۲۱ فروردین) نوشت که تنها ۲۵ درصد پاسخ دهندگان از اقدام نظامی مستقیم آمریکا در اوکراین حمایت کرده و موافقت اکثریت شرکت کنندگان این نظرسنجی با چنین حرکتی منوط به گذشتن روس ها از خط قرمز کاربرد سلاح های هسته ای (۶۸ درصد)، شیمیایی (۶۱ درصد) و یا حمله به یکی از کشورهای عضو ناتو (۶۹ درصد) است.
به نوشته سی بی اس، نه تنها بسیاری از جامعه آماری این نظرسنجی با تحریم های علیه روسیه موافقند (۷۸ درصد) بلکه در میان این جمع اکثریت چشمگیری (۷۴ درصد) حامی افزایش آنها هستند.
بیشتر آمریکایی ها (۵۸ درصد) معتقدند که حمله روسیه به اوکراین برای منافع ملی آمریکا اهمیت دارد. از جمله دلایل این اهمیت، متوقف ساختن تجاوزگری روسیه (۸۷ درصد)، محافظت از جان مردم اوکراین (۸۵ درصد) و ایفای نقش آمریکا در رهبری تحولات جهانی (۶۹ درصد) است.
بیشتر آمریکایی ها (۵۵ درصد) از نحوه رسیدگی واشنگتن به اوضاع اوکراین ناراضی اند. عقاید داوطلبان شرکت در این پژوهش در ارتباط با رضایت از نقش آفرینی جو بایدن در بحران اوکراین به سه بخش تقسیم می شود:
گروهی ۴۱ درصدی خواهان اقدام بیشتر بایدن در عرصه جهانی و به دست گرفتن رهبری تلاش ها در حل و فصل بحرانند. به نسبت گروه های دیگر، این گروه حمایت بیشتری از ارسال سلاح به اوکراین کرده و تا حدی نیز حامی اعزام نیروهای آمریکایی به منطقه اند. طرفداران دو حزب عمده دموکرات و جمهوریخواه ترکیب این گروه را تشکیل داده اند.
گروه دوم که ۳۴ درصد جامعه آماری را تشکیل می دهند، رویکرد فعلی بایدن در زمینه رهبری این بحران را تائید کرده و به دنبال راه حل های غیر نظامی مطابق با رویکرد جاری واشنگتن اند.
این گروه به شدت از تحریم ها حمایت کرده، برای رویدادهای اوکراین اهمیت قائلند و مانند بسیاری از آمریکائی ها در زمینه دخالت دادن نیروهای آمریکایی احتیاط پیشه می کنند. دموکرات ها بخش عمده ای از این طیف را تشکیل می دهند.
اقلیتی ۲۵ درصدی گروه سوم را تشکیل داده و خواهان کنار ماندن بایدن از وقایع اوکراین و دخالت کمتر آمریکا هستند.
این گروه به نسبت دو گروه دیگر از ارسال سلاح به اوکراین یا اعزام نیروهای آمریکایی به کشورهای عضو ناتو کمتر حمایت می کنند. این طیف همچنین اهمیت اوکراین برای منافع ملی آمریکا را چندان باور ندارند. جمهوریخواهان بخش عمده این گروه را تشکیل می دهند.
این نظرسنجی از ۵ تا ۸ آوریل (۱۶ تا ۱۹ فروردین)، از میان ۲ هزار و ۶۲ داوطلب آمریکایی با حاشیه خطای ۲.۸ درصد انجام شد.
حدود ۲۰۰۰ تن از حامیان روسیه در فرانکفورت آلمان دست به تجمع زدند و تجمعات دیگری هم در دیگر شهرهای آلمان در حمایت از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه برگزار شد.
به گزارش وبسایت دیلی میل، در شهر هانوفر آلمان تجمعی از حامیان روسیه با ۳۵۰ خودرو به جمعیت ۷۰۰ نفری از معترضان گروه مقابل که حامی اوکراین بودند، رسیدند.
طرفداران روسیه، پرچمهای روسیه و همچنین تعدادی پرچم آلمان به همراه داشتند و علیه تبعیض در آلمان در قبال روسها بعد از حمله به اوکراین اعتراض کردند. این راهپیماییها و کاروان خودروها تحت عنوان "رژه شرم" برگزار شد.
پلیس آلمان اعلام کرد، موانعی برای جدا نگاه داشتن جمعیت طرفدار روسیه و طرفداران اوکراین قرار داد و اعتراضات مسالمتآمیز برگزار شد.
طبق آخرین آمارها، بعد از ۲۴ فوریه که جنگ آغاز شد، حدود ۳۰۰ هزار اوکراینی وارد آلمان شدهاند. از زمان شروع حمله روسیه در فوریه، پلیس آلمان از ثبت ۳۸۳ جرم ضد روسها و ۱۸۱ فقره جریم علیه اوکراینیها خبر داده است. آلمان محل سکونت حدود ۱.۲ میلیون روس و ۳۲۵ هزار اوکراینی است و بعد از جنگ هم بیش از ۳۱۶ هزار آواره وارد آلمان شدهاند.
در فرانکفورت، جمعیت طرفدار روسیه به سمت مرکز شهر حرکت کرد چون مقامات محلی اجازه ورود با خودرو ندادند. جمعیت طرفدار اوکراین در دو نقطه دیگر در فرانکفورت تجمع کردند و بنرهایی با نوشته "جنگ را متوقف کنید" به همراه داشتند و پرچمهای اوکراین را روی چهرههایشان کشیده بودند.
پلیس فرانکفورت آماری از تعداد افراد شرکتکننده در تجمع موافق روسیه و موافق اوکراین منتشر نکرد. با این حال مقامات محلی گفتند که در تجمع طرفدار روسیه حدود ۲۰۰۰ تن حضور داشتند.
مقامات محلی آلمان پیش از اعتراضات هشدار دادند که گرچه مردم حق تجمع دارند اما پروپاگاندای جنگ روسیه یا تایید حمله روسیه "تحمل نخواهد شد."
از زمان آغاز حمله روسیه، اعضای جامعه مهاجران روس در آلمان با سوءرفتار، ارعاب و حتی تخرب اموال مواجه شدهاند.
کریستیان فریر ۴۰ ساله که هم شهروندی روسیه را دارد و هم آلمان، میگوید وبسایت تعمیر خودروی او هک شده و امتیاز آنلاین آن سقوط کرده است. این اقدام سایبری اندکی پس از آن شروع شد که او یک راهپیمایی حامیان روسیه را ترتیب داد. او میگوید: زندگی من جهنم است. من هدفم صرفا این بود که علیه تخاصم روزانهای که روسها در آلمان تحمل میکنند، اعتراض کنم.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در جدیدترین پیام ویدئویی خود خطاب به مردم این کشور گفت که چند روز آینده برای جنگ حیاتی است.
به گزارش "ان بیسی نیوز" زلنسکی یکشنبه شب افزود: نیروهای روسیه عملیاتهای بزرگتری را در شرق اوکراین انجام خواهند داد.
وی همچنین روسیه را متهم برای فرار از مسولیت جنایات جنگی در اوکراین کرد.
زلنسکی گفت: زمان آن خواهد رسید که آنها همه چیز را بپذیرند و واقعیت را انکار نکنند.
رئیس جمهور اوکراین بار دیگر از کشورهای غربی از جمله آلمان خواست تا کمکهای بیشتری به این کشور ارائه کنند.
زلنسکی گفت که در جریان گفت وگو با اولاف شولتز صدراعظم آلمان، او درباره چگونگی تقویت تحریمها علیه روسیه و وادار کردن مسکو به پذیرش صلح صحبت کرده است.
وی ادامه داد: آنها زندگی میلیونها نفر را نابود و جنگ تمام عیار را آغاز کردند اما طوری رفتار میکنند که انگار ما مقصریم.
بانک جهانی پیشبینی کرد که بر اثر جنگ در اوکراین، اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۲ تقریبا نصف شده و ۴۵.۱درصد کوچکتر خواهد شد.
به گزارش "بلومبرگ"، بانک جهانی همچنین پیشبینی کرد که در سال جاری اقتصاد روسیه نیز ۱۱ درصد کوچکتر خواهد شد.
این بانک در جدیدترین گزارش خود در خصوص رشد اقتصادی در جهان تصریح کرد، انتظار میرود بازارهای نوظهور و اقتصادهای درحال توسعه در اروپا و آسیای میانه نیز در سال جاری با یک رکود ۴.۱ درصدی مواجه شوند.
«آنا بجرد» معاون منطقهای بانک جهانی در یک کنفرانس مجازی گفت: این دومین شوک بزرگ به اقتصاد منطقه در ۲ سال اخیر است و در زمان بسیار مخاطره آمیزی برای منطقه رخ میدهد، زیرا بسیاری از کشورها هنوز در تلاشند تا از همهگیری کرونا عبور کرده و روند احیای اقتصاد خود را آغاز کنند.
بانک جهانی در گزارش خود افزود: جدا از اروپای نوظهور، جنگ در اوکراین بر بازارهای کالا و مالی و همچنین تجارت و پیوندهای مهاجرتی تاثیر گذاشته و بر نگرانیها در مورد رکود شدید اقتصاد جهانی، تورم پیچیده و رشد بدهی افزوده است.
بر اساس این گزارش، علاوه بر روسیه و اوکراین، اقتصاد کشورهایی چون بلاروس، قرقیزستان، تاجیکستان و مولداوی نیز در سال ۲۰۲۲ کوچکتر خواهد شد و سایر کشورهای منطقه با "سرعت کمتری" رشد خواهند کرد.
ژنرال «میخائیل میزینتسف» رئیس مرکز مدیریت دفاع ملی روسیه روز گذشته (یکشنبه) هشدار داد که کییف با حمایت کشورهای غربی برای قتل عام گسترده غیرنظامیان در «لوهانسک» آماده میشود.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک در این خصوص گزارش کرد که روسیه در 24 فوریه (پنجم اسفند ماه) پس از درخواست کمک جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک برای دفاع از این دو جمهوری در مقابل ارتش اوکراین، عملیات نظامی ویژهای را در اوکراین آغاز کرد.
طبق این گزارش، میزینتسف هشدار داد که کییف با کمک چندین کشور غربی در حال آماده شدن برای قتل عام گسترده غیرنظامیان است تا ارتش روسیه و نیروهای جمهوری خلق لوهانسک را مقصر این جنایات جلوه دهند.
این مقام دفاعی روس ادامه داد که خبرنگاران رسانههای خارجی از قبل وارد یک بیمارستان محلی در شهر «کرمنایا» در منطقه «سورودونستک» شدهاند تا از اقدام تحریکآمیزی که ارتش اوکراین برای آن آماده میشود و شامل تیراندازی به سمت آمبولانسها از سوی نیروهایی که بعنوان نیروهای روس نمایش داده میشود، تصویربرداری کنند.
وی همچنین گفت که در «بلوگروفکا» در ناحیه «پوپاسناینسکی»، «نئونازیها، مخازن کلر را در یک تصفیه خانه محلی به مخفی کردهاند تا زمانی که نیروهای شبه نظامی مردمی جمهوری خلق لوهانسک به شهر نزدیک میشوند، آنها را منفجر کنند».
میزینتسف در ادامه افزود که در روستای «راگووفکا» در استان «کییف»، یک اقدام تحریکآمیز که شامل جستجوی صحنهای برای یافتن یک گور دستهجمعی حاوی غیرنظامیانی میشود که کشته شدن آنها به گردن نیروهای روسی بیاندازند تا آن صحنه را اجرا و فیلمبرداری کنند.
این مقام دفاعی روس با اشاره به این موارد گفت: «به منظور اعتباربخشی به این اقدامات تحریکآمیز، گروهی از کارشناسان پزشکی قانونی و افسران پلیس ملی نیز قرار است در روند فیلمبرداری مشارکت داشته باشند».
میزینتسف گفت که این اقدامات تحریکآمیزی که مقامهای اوکراینی در حال آماده کردن آنها است، «بار دیگر رویکرد غیرانسانی آنها در قبال سرنوشت مردم اوکراین را به نمایش میگذارد و و بیانگر بیاعتنایی کامل به تمام هنجارهای اخلاقی و حقوق بشردوستانه بینالمللی است».
«رستم امیروف» نماینده رئیس جمهور اوکراین در مذاکرات با روسیه گفت که کییف خواستار توافق امنیتی است که از اوکراین حمایت کند.
وی که با شبکه العربیه مصاحبه میکرد، گفت: «با وجود حملات روسیه، مذاکرات متوقف نشده است».
این مذاکره کننده اوکراینی اضافه کرد: «دونتسک و لوهانسک سرزمینهای اوکراین بوده و درباره آنها مذاکره نمیکنیم».
وی گفت که اوکراین کشوری مستقل بوده و هیچ فشاری از سوی کشورهای غربی علیه اوکراین وجود ندارد.
امیروف اضافه کرد: «به دفاع از کشورمان تا اخراج کردن آخرین نظامی روسیه ادامه خواهیم داد و هیچ مذاکرهای با روسیه درباره حتی یک وجب از خاک کشورمان انجام نخواهیم داد».
گردهمایی وزرای خارجه اروپا درباره اوکراین
وزرای خارجه اتحادیه اروپا امروز دوشنبه نشستی را برای بررسی اقدامات بیشتر در جهت حمایت از اوکراین برگزار میکنند.
به گزارش آناتولی، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توئیتی نوشت که موضوع نشست وزرای خارجه اروپا درباره اتخاذ گامهای جدید برای حمایت از اوکراین است.
بورل عنوان داشت که اتحادیه تمام تلاش خود را برای توقف حمله روسیه به اوکراین انجام میدهد.
وی توضیح داد که اتحادیه اروپا به همه ابزارها از جمله دیپلماسی و تحریمها متوسل میشود و از اوکراین به لحاظ اقتصادی و تسلیحاتی حمایت میکند.
علاوه بر این قرار است در نشست امروز درباره اعمال بسته ششم تحریمهای اروپا علیه مسکو به دلیل جنگ اوکراین گفتگو شود.
اگرچه بورل نگفت که نشست وزرای خارجه اروپا در کجا برگزار میشود با این حال معمولا بروکسل، پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپا، میزبان جلساتی این چنینی است.
توافق روسیه و اوکراین جهت تبادل اسرا و زندانیان
«تاتیانا موسکالکووا» کمیسر حقوق بشر روسیه روز یکشنبه تایید کرد که روسیه و اوکراین با تبادل زندانیان و اسرای جنگی موافقت کردهاند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» موسکالکووا گفت که در میان کسانی که به روسیه بازگشتند، چهار کارمند شرکت دولتی انرژی اتمی روس اتم، سربازان و برخی غیرنظامیان دیگر بودند. وی در توییتی نوشت: «اوایل صبح امروز هواپیمای آنها در خاک روسیه فرود آمد.»
«ایرینا ورشچوک» معاون نخست وزیر اوکراین روز شنبه گفته بود که ۱۲ سرباز این کشور پس از تبادل اسرا با روسیه بازگردانده میشوند که سومین مبادله از این قبیل از زمان آغاز درگیری است. ۱۴ غیرنظامی نیز به عنوان بخشی از این توافق به اوکراین باز میگردند.
در خبری مرتبط با تحولات اوکراین شبکه «سی ان ان» براساس تصاویر ماهوارهای از صف هشت مایلی(13 کیلومتری) کاروان نظامی ارتش روسیه به سمت مناطق شرقی و جنوبی اوکراین خبر داد.
براساس تصاویر ماهوارهای شرکت «مکسار»، کاروان نظامی روسیه روز یک شنبه از طریق شهر بورلوک در شرق خارکیف در نزدیکی مرز با روسیه در حال انتقال به شرق و جنوب این کشور است.
طبق اطلاعات دریافتی، این کاروان نظامی شامل خودروهای زرهی، کامیونها و یدک کشهای توپخانه و تجهیزات پشتیبانی است.
در همین ارتباط، مقامات اوکراینی میگویند که نبرد اصلی اکنون در شرق اوکراین در جریان است و توپخانه سنگین در سرتاسر منطقه دونباس در حال تبادل آتش است.
رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین روز جمعه به شبکه سی ان ان گفت که نیروهای روسی درحال بازسازماندهی در سراسر مرز هستند و طرح آنها پیشروی به سمت خارکیف است.
مقامات اوکراینی با اشاره به تغییر تمرکز روسیه بر مناطق شرقی و جنوبی خواستار تخلیه فوری غیرنظامیان شدهاند.
طی هفتههای اول جنگ کاروان ۶۰ کیلومتری ارتش روسیه با انواع تجهیزات از طریق تصاویر ماهوارهای به سمت کی یف پایتخت اوکراین مشاهده شده بود. هر چند که با مقاومت سخت اوکراینیها مواجه شد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین اخیرا با اشاره به اینکه هدف اولیه روسیه از عملیات نظامی در اوکراین به دست آمده است از تمرکز بعدی مسکو بر شرق اوکراین خبر داد. سخنگوی ریاستجمهوری روسیه گفته خروج نیروهای این کشور از منطقه کییف نشانه حسننیت برای ایجاد شرایط مساعد برای مذاکرات صلح است.
رمضان قدیروف، رئیس قدرتمند جمهوری خودمختار چچن روسیه، امروز (دوشنبه) گفت که نیروهای روس نه فقط به شهر بندری ماریوپل، بلکه به کییف و دیگر شهرهای اوکراین هم حمله خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رمضان قدیروف در ویدیویی که در کانال تلگرام خودش منتشر کرد، گفت: حملهای در کار است... نه فقط به ماریوپل، بلکه همچنین به دیگر نقاط و شهرها و روستاها.
قدیروف افزود: در وهله اول، لوهانسک و دونتسک به طور کامل آزاد خواهند شد... و بعد ما کییف و تمام شهرها را میگیریم.
این مقام چچنی که خود را "سرباز پیاده" ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه مینامد، میگوید که نباید هیچ شکی درباره گرفتن کییف وجود داشته باشد. او تاکید کرد: به شما اطمینان میدهم که حتی یک گام هم به عقب برداشته نخواهد شد.
قدیروف از سمت ایالات متحده و اتحادیه اروپا به نقض حقوق بشر متهم است، اتهاماتی که او رد میکند.