به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، از ابتدای امسال هیچ عرضه اولیهای در بازار سرمایه رخ نداده است و با توجه به روزهای خوب بازار سرمایه و باتوجه به اطلاعیههای منتشر شده کدال انتظار میرود عرضه اولیهها به بازار سرمایه بازگردند. با توجه به اطلاعیههایی که امروز در سامانه کدال منتشر گردید احتمال میرود عرضه اولیه تپسی به زودی انجام شود، البته زمزمه عرضه اولیه نماد آسیاتک نیز به گوش میرسد.
مدتها است که سخن از ورود استارتاپها به بورس است. شهریور ماه سال گذشته فرهاد دژپسند وزیر سابق اقتصاد و دارایی، از عرضه اولیه سهام استارتاپهای دیجیکالا، کافهبازار، تپسی، شیپور و فیلیمو خبر داده بود، اما این اتفاق رخ نداد.
یکی از استارتاپهایی که وارد فرابورس شد، تاکسی اینترنتی «تپسی» است. استارتاپی که بعد از چندسال فعالیت خود به این نتیجه رسید که میتواند وارد فرابورس شود.
تپسی از بهمن ۹۸ وارد فرایند پذیرش شده بود و استعلام رویه حسابرسی از کمیته فنی سازمان حسابرسی، تغییر حسابرس، انجام حسابرسی ویژه و برگزاری ۳ جلسه کامل پذیرش انجام شده است. انتهای مهر ۹۹ پذیرش مشروط انجام شد. با رفع شروط پذیرش مشروط در تاریخ ۲۹ دی ۱۳۹۹، پذیرش قطعی در بازار دوم فرابورس انجام شد.
پس از گذشت یکسال و با توجه به سپری شدن فرآیندهای لازم، نماد تپسی به عنوان نخستین شرکت استارتاپی در بازار دوم فرابورس درج شد تا نخستین گام عملی برای ورود شرکتهای استارتاپی به بازار سرمایه برداشته شود.
به گزارش نبض بورس و مطابق اطلاعیه فرابورس ایران شرکت پیشگامان فن آوری و دانش آرامیس پس از احراز کلیه شرایط پذیرش از ۷ آذر ۱۴۰۰ در فهرست نرخهای فرابورس ایران به عنوان دویست و هفتادمین نماد معاملاتی و یکصد و شصت و چهارمین شرکت در بازار دوم فرابورس ایران درج گردید. نماد این شرکت تپسی و در گروه رایانه و فعالیتهای وابسته آن میباشد.
۸ فروردین ماه سال جاری نیز مدیر عامل فرابورس ایران اظهار داشت: در حال حاضر نیز بخش زیادی از فرآیند عرضه اولیه تپسی در فرابورس انجام شده، اما تعدادی استعلام باقی مانده که به محض ارائه پاسخ آنها، عرضه تپسی در فرابورس انجام خواهد شد.
همزمان با درج نماد تپسی به عنوان اولین شرکت دانش بنیان در فرابورس، گزارش ارزشگذاری تپسی نیز منتشر شده که در آن سهام کل این شرکت توسط شرکت تامین سرمایه کاردان حدود ۱۷۰۲ میلیارد تومان عنوان شده است. ارزش سهام تپسی در سناریویی جداگانه و براساس بودجه پیشنهادی شرکت و مفروضات ارزشگذاری مشاور، معادل ۲ هزار و ۲۳۴ میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین سرمایه شرکت در زمان تهیه گزارش ۱۱۷ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
میزان ۲۰۴ میلیارد تومان درآمد عملیاتی ده ماهه اول سال ۱۴۰۰ برای تپسی بوده و با توجه به پیشبینی دو برابر شدن سفرها در سال جدید، احتمالا این رقم بیشتر هم خواهد شد.
نکته جالب توجه، اما پیشبینی صورت سود و زیان تپسی است. در حالی رقم سود خالص پیش بینی شده در سال گذشته حدود ۴.۵ میلیارد تومان است، اما پیشبینی شده با توجه به بازگشت تعداد سفرها به روزهای پیش از کرونا سود خالص شرکت چهار برابر و نزدیک به ۱۸.۶ میلیارد تومان شود.
این پیش بینی رشد قابل توجه سود خالص تپسی ادامه داشته و رقمهای ۱۴۳ میلیارد، ۲۰۲ میلیارد و ۵۰۹ میلیارد تومان برای ۳ سال پیش رو ثبت شده است.
درآمد عملیاتی تپسی در طول سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ با نرخ رشد مرکب سالانه ۱۳۰ درصد افزایش داشت که از سال ۹۹ با شیوع کرونا به طور قابل ملاحظهای تحت تاثیر قرار گرفت. اما با واکسیناسیون و بهبود اوضاع، طی ۹ ماه سال ۱۴۰۰ درآمد عملیاتی شرکت به ۱۷۴ میلیارد تومان رسیده که ۵۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته.
در ۶ ماهه آغازین سال ۱۴۰۰ داراییهای ثابت مشهود تپسی ۹.۵ میلیارد تومان و دارایی نامشهود نیز۳۷.۷ میلیارد تومان برآورد شده است که در مقایسه با کل سال ۱۳۹۹، داراییهای نامشهود ۴۰ درصد افزایش یافته است.
سود خالص تپسی نیز در ۶ ماهه ۱۴۰۰ به حدود یک میلیارد و ۲۷۰ میلیارد تومان رسیده است و این آمار فاصله زیادی با پیش بینی این شرکت از سود سال ۱۴۰۰ دارد، رقمی که در امیدنامه ۲۰ میلیارد تومان خالص ذکر شده بود.
در نهایت باید به پیش بینی سود خالص تپسی اشاره کرد که در سال جدید ۱۸.۵ میلیارد و برای سال ۱۴۰۴ حدود ۵۰۹ میلیارد تومان برآورد شده است. در صورت عرضه اولیه تپسی در بورس در سال جدید، ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه وارد شرکت شده که اعلام شده صرف مخارج زیرساختی و توسعهای میشود و همین عامل به درآمدزایی و افزایش سود تپسی کمک میکند.
۱۵ آذر سال گذشته بود که امیر هامونی با تاکید بر اینکه شرکتهای استارتاپی به دلیل داراییهای نامشهود زیادی که دارند نسبت به سایر شرکتهای بازار سرمایه با ریسک بالاتری مواجهند، اعلام کرد: به همین دلیل در قدم اول برای عرضه اولیه این شرکتها، سهام آنها به مردم عرضه نمیشود بلکه به طور غیر مستقیم و از طریق مشارکت صندوقهای سرمایهگذاری و سایر نهادهای مالی عرضه اولیه انجام خواهد شد.