شاهین احمدی در گفتگو با خبرنگار بورس تابناک، درباره اثر تصمیمات سازمان بورس در رابطه با صندوقهای دارا و پالایش یکم اظهار کرد: به چند علت صندوقهای پالایش و دارا یکم مورد استقبال سهامداران قرار نمیگرفت؛ یعنی حقوقی وارد چنین صندوقهایی نمیشد که یکی از این دلایل حق رای بود.
وی ادامه داد: به این معنا که وقتی حقوقیای یونیت صندوق را خریداری میکرد، اما به این دلیل که نمیتوانست سهم خود را کنترل کند و حق رای بگیرد؛ باعث میشد تا تمایلی به خرید نداشته باشد.
احمدی تاکید کرد: الان که این قاعده با تصمیم سازمان بورس تغییر کرده و افراد غیردولتی میتوانند سهمی از این صندوقها را خریداری کرده و امکان حق رای را هم دارند، استقبال از این سهمها قطعا بیشتر خواهد شد و این اتفاق به نفع صندوقهای پالایش و دارا یکم و همچنین سهامداران این صندوقها و همچنین کلیت بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: موضوع دیگری که در تصمیمات سازمان بورس به چشم میخورد وجود بازارگردان خارج شئن سهام ممتاز از دست دولت است یعنی؛ کنترل صندوقهای ETF هم در اختیار خریداران قرار میگیرد، دو موضوع مهمی که باعث افزایش استقبال خرید و فروش سهمها در این صندوقها میشود و در نهایت کمک خواهند کرد تا NAV صندوقهای پالایش و دارا یکم که از قیمت بازار فاصله داشت، این فاصله کمتر و منطقیتر شود.
احمدی در پاسخ به این پرسش که واگذاری یونیتهای ممتاز این صندوقها در یک مزایده به بخش خصوصی چقدر در جذب نقدینگی بیشتر در این صندوقها موثر است؛ توضیح داد: خاصیت سهام ممتاز این است که اولا از ارکان صندوق است که سهامدار امکان تصمیمگیری درباره آن را دارد، دوم اینکه در این سهام کارمزد مدیر زده میشود، پیش از این تصمیم کارمزد مدیری که صندوقها میزنند به طور کلی به دولت میرسد، ولی وقتی صندوقها بتوانند سهام ممتاز را جابجا کند؛ سهامدار از کارمزد مدیر صندوق هم منتفع و این اتفاق باعث جذابیت افزایش سرمایه میشود.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: دلیل آن هم این است که هر چه NAV صندوقها بالاتر باشد و قیمت صندوقها به NAV نزدیکتر باشد کارمزد مدیر بیشتری نصیب سهامداران این صندوقها میشود.
وی در پاسخ به این سوال که برای بهتر شدن عملکرد صندوقها علاوه بر تصمیمات سازمان بورس چه پیشنهاداتی دارید، گفت: تصمیمات سازمان بورس و اقداماتی صورت گرفته خوب است، کار دیگری که میتوان انجام داد را فعالتر کنند. بهعنوان مثال چرا تنها سه نماد پالایش در صندوق پالایش یکم قرار دارد؟ چرا شبنا و شبندر را با نمادهایی که بهتر است جابجا نمیشود؟ چرا به جای سه نماد؛ پنج نماد عرضه نمیشود؟
احمدی تصریح کرد: به هر حال برخی از سهمها از نظر سودآوری متفاوت هستند و میتوان از آنها در این صندوقها استفاده کرد. در حقیقت این صندوقها قابلیت فعالتر شدن را دارند و این موضوع هم باید مورد توجه سازمان بورس قرار بگیرد.