چرا قیمت خودروهای مونتاژی در ایران چندبرابر می‌شود؟

گاهی عدم شناخت از واقعیت یک موضوع موجب می شود تا انتقادها و اعلام نارضایتی ها به سمتی اشتباه سرازیر و در نتیجه حل آن معضل غیرممکن یا پیچیده شود.
کد خبر: ۱۱۱۵۵۵۹
|
۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۶ 25 April 2022
|
6148 بازدید
|

به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، موضوع قیمت گذاری خودروهای مونتاژی از این قبیل مشکلات است که با جملاتی نظیر « دو تا سه برابر قیمت جهانی در ایران می فروشند» ، «سود شرکت ها روی هر خودرو ۲۰۰ درصد است» و ... صورت مساله آن تعریف می شود و خودروساز به عنوان هدف اصلی در صدر اخبار قرار می گیرد. بررسی‌ها روی قیمت نهایی یک خودرو که به عنوان قیمت فروش به مشتری اعلام می شود نشان دهنده آن است که بیش از ۲۰ عامل روی این قیمت اثرگذارند که سه عامل آن مربوط به خودروساز، ۱۰ عامل مربوط به دولت و باقی عوامل به خودروساز چینی و شرکت های حمل و نقل دریایی و زمینی مربوط می شود.

تصور کنید خودرویی در بازار با قیمت یک میلیارد تومانی به فروش می رسد. برای رسیدن به این قیمت فروش بر اساس بررسی‌ها، نیازمند خودرویی با قیمت خرده فروشی ۱۹ هزار دلاری در بازار خودرو چین هستیم (خوشبینانه ترین حالت با حداقل سود و حواشی هزینه ای). در این مرحله است که برخی می گویند قیمت این خودرو با ارز نیمایی ۲۵هزار تومانی ۴۷۵ میلیون تومان می شود و شرکت ایرانی آن را با سود بیش از ۱۰۰درصدی می فروشد اما چگونه این قیمت به یک میلیارد تومان می رسد و سهم خودروساز از این افزایش قیمت چقدر است؟

سهم ۴۵درصدی خودروساز چینی

پیش از هر چیز نباید فراموش کنیم که برنده اصلی منوعیت واردات خودرو، تحریم بازار ایران و وضعیت کنونی پیش از شرکت یا فردی، خودروسازان چینی و دولت این کشور است. قیمت یک خودرو چینی در محاسبات قیمت نهایی معمولا حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد قیمت نهایی را دربر می گیرد و این دقیقا همان عددی است که عموم جامعه به عنوان قیمت تمام شده در خاک ایران در نظر میگیرند و باقی قیمت را به عنوان سود محاسبه می کنند. هزینه بسته بندی قطعات CKD را نیز نباید در قیمت خودرو مخفی کرد چرا که هزینه ای به صورت میانگین ۵۰۰ دلاری برای هر خودرو است.

سهم ۳هزار دلاری کانتینر !

یک کانتینر ۴۰ فوت معمولا برای حمل میانگین قطعات ۳ خودرو مورد استفاده قرار می گیرد و در امپراطوری جدیدی که چین بانی آن بوده هزینه آن به حدود ۹هزار دلار رسیده است که هزینه ۳هزار دلاری را برای هر خودرو تحمیل می کند که با ارز نیمایی ۲۵هزار تومانی این عدد به ۷۵ میلیون تومان می رسد که سهمش از یک خودرو یک میلیارد تومانی ۷.۵ درصد است.

سهم ۲۰درصدی خودروساز ایرانی

شرکت خودروساز در مراحل هزینه تولید(حامل های انرژی، نیروی کار و ...) ، سودمجاز ۱۷درصدی و هزینه های بازاریابی، فروش، خدمات پس از فروش و شبکه نمایندگان روی این قیمت تاثیرگذار است که این عدد به حدود ۲۰ درصد از قیمت نهایی فروش خودرو می رسد یعنی شرکت خودروساز می تواند در یک خودرو یک میلیاردی تاثیری ۲۰۰ میلیون تومانی داشته است. حال باید در نظر گرفت که تمامی این ۲۰۰ میلیون تومان سهم خودروساز نخواهد بود چرا که بخش مهمی از آن در خارج از سهم سازمان هزینه می شود که هر سال نیز مشمول تورم و افزایش قیمت خواهد شد؛ از آن جمله می توان به حقوق و مزایای نیروی کار، مالیات بر درآمد و ... اشاره کرد و در حقیقت سود مجاز شرکت ها ۱۷ درصد روی قیمت نهایی خودرو بعد از تولید و با هزینه های تولید است که روی خودرو یک میلیارد تومانی می تواند حدود ۱۰۰ میلیون تومان و کمی فراتر از آن باشد.

سهم ۲۰ درصدی دولت ایران

دولت عنوانی جامع برای هزینه هایی است که در مراحل ترخیص گمرک، شماره گذاری و ... روی یک خودرو اخذ و در نتیجه به قیمت آن اضافه می شود. از جمله برخی ردیف های دولتی که موجب تشکیل قیمت نهایی فروش یک خودرو می شود می‌توان به تعرفه واردات CKD (۴۰درصد)، بیمه گمرک و مالیات علی‌الحساب در گمرک و سهم هلال احمر و ...(۵.۵درصد)، مالیات بر ارزش افزوده(هنگام ترخیص قطعات از گمرک)، شماره گذاری، بیمه شخص ثالث، مالیات بر نقل و انتقال خودرو و مالیات بر ارزش افزوده روی قیمت محصول تولید شده نهایی اشاره کرد که حدود ۲۰ درصد از قیمت یک خودرو یک میلیارد تومانی را شامل می شود. این بدان معنی است که ۲۰۰ میلیون تومان از قیمت یک خودرو یک میلیاردی از محل هزینه های ناشی از قوانین دولتی است.

هزینه های سربار مالی

خودروسازان با وام و سرمایه گذاری حیات می گذرانند و بدون شک هزنیه ناشی از دریافت وام یا سرمایه گذاری های سنگین روی قیمت خودرو افزوده می شود و این هزینه های سربار که بخش مهمی از آن سهم بانک هاست به حداقل ۱۰درصد قیمت خودروها می‌رسد که نباید از محاسبات قیمتی خودروها در ایران از آن به راحتی چشم پوشید.

همه عوامل را با یک چوب نزنیم

در پایان ذکر این نکته ضروری است که با توجه به تورم ۴۰ درصدی در پایان سال ۱۴۰۰ و افزایش این عدد در ماه نخست سال جاری، نمی توان از یک سرمایه گذار مانند خودروسازان خصوصی انتظار داشت با قناعت به سود مثلا ۱۰درصدی سرمایه شان را در این کار بلوکه کنند لذا خودروسازان از روش های مختلفی به دنبال کسب درآمد های بیشتر خواهند بود که مطمئن باشید پوشیده تر از آن است که به سادگی قیمت دلاری یک خودرو را ضرب در دو یا سه کنید تا به سود آن ها برسید. خودروسازان در حقیقت تنها بار سخت مراحل تولید در ایران و تحریم های داخلی را به دوش می کشند وگرنه هزینه های سربار مالی، مالیات و تمام هزینه های دیگر در نهایت روی قیمت نهایی محاسبه و از جیب مشتری اخذ می شود و تنها به کمی زمان نیاز دارد. با در نظر گرفتن تمامی موارد مطرح شده پیشنهاد می کنیم اگر بار دیگر بحث بالا بودن قیمت خودروهای مونتاژی در ایران مطرح شد؛ خودروساز، دولت، ممنوعیت واردات خودرو، هزنیه های جانبی غیر قابل توجیه مانند مالیات بر نقل و انتقال و ... همزمان و با یک چوب مورد نقد قرار بگیرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
اگر مردم همت کنند به مدت یک ماه هیچ کس خودروی چینی نخرد چی میشه مگر؟!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
برای دنیای دیگران، آخرت خود را نفروشید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
CKD وارد میکنیم که تولید اشتغال بشه ولی بخ جاش خودرو را دو برابر می رسونیم
پول کانتینر و... میدیم
به جاش خود خودرو را وارد کنید و به کارگران خودرو سازی بیمه بیکاری بدید
هم مردم راحت میشن هم کارکنان خودرو سازی
فقط سود برای دلال و باربر و ... دارید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
فکر کنم یه یک سئوال ساده جواب بیش از حد پیچیده دادند.
حالا که این جواب رو دادند
چرا قیمت این خودرو برای کشورهای دیگه اینجور در نمیاد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
زبون بسته خودرو ساز، همه این شب جمعه بابت خدماتشان یه پولی جمع گنیم و بهشون بدهیم.
نویسنده این مقاله فکر میکنه توی دوران پارینه سنگی زندگی میکنه که هیچ دسترسی به منابع اطلاعاتی نیست و با ماله کشیدن روی اصل قضیه فقط در جهت توجیه و حلال کردن مفاسد بالا دستی های خود بر آمده. جهت اطلاع فقط هزینه ارسال یک ماشین از چین به بنادر ایران حدود هزار دلار است که چون اینجا به صورت سی ک دی هست عملا یک سوم خواهد شد، چطور این آقا نویسنده حمل را 9000 دلار در نظر گرفته؟توی حساب و کتاب هم موضوع را پیچانده و دو تا بیست درصد گفته و باز ادعا کرده خورو ساز سود ده درصدی خالص کمش هست و بیشتر میخواد، عملا خودرو چه ساخت و چه ورودش دست یه عده دزد سیری ناپذیر هست که همگی به بالا دستی های هرم قدرت وابسته هستند
رنجبر کلهرودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
این جوابیه چندین اشکال دارد
1- وقتی صحبت از قیمت جهانی می شود همه هزینه ها از جمله حمل و نقل و بسته بندی و تبلیغات و فروش و.... در آن حساب شده است!!
2- مگر مصرف کننده ایرانی برده فروشنده چینی و ایرانی و دولت ایرانی است که هرجور که بخواهند جنس درجه 3 چینی را به آنها قالب کنند .
درست به صحبت مردم گوش بدهید!
به هردلیل فروش محصولات چینی، با چند برابر قیمت اصلی به مردم ایران ، نادرست ، ناجوانمردانه است و اگر هزار دلیل دیگر هم بیاورید از قبح و زشتی آن نمی کاهد!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
علت اصلی افزایش قیمت عدم وجود تجارت آزاد و انحصار طلبی یک گروه خاص می باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
چرا ارز برای واردات خودرو اروپایی و ژاپنی و کره ای وجود نداره اما برای خودرو چینی وجود داره؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
دلیل گرانی دلال است.

فقط غارت ملت
بچه محل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۵
آخی، معلوم شد که خودرو ساز اصلا مقصر نابسامانی ها و قیمتهای گزاف خودرو در ایران نیست و طبق معمول مقصر اصلی مردم هستند که اشتباه محاسبه میکنند و نمی‌فهمند.
حالا چند نکته که در لابلای آگهی شما مخفی کردید، قیمت ماشین برای خودرو ساز خارجی در کف بازار کشور خودشان حداقل باید نصف محاسبه شود چرا که هزینه مونتاژ و سود کانالهای توزیع و غیره کم خواهد شد.
اگر اینچنین که شما میفرمایید هست، چه لزومی به تولید با ضرر خودرو ساز داخلی است که اتفاقا توان ارایه خدمات پس از فروش درست هم ندارد، مثل حدود ۵۰ درصد از کشورهای دنیا خودرو تولید نکنیم و خودرو ساز بزرگ جهانی و حتی چینی را تشویق به تولید در کشورمان کنیم، آنوقت بهنگام اضطرار مانند تحریم هم نمی‌توانند کارخانه خودشان را رها کنند و بروند که نمونه آن شرکت نستله و یا کوکاکولا و ... در ایران هست.
مگر سوئیس، انگلستان، استرالیا، کانادا، و... خودرو ملی دارند؟؟؟؟
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟