بین الملل تابناک: شصت و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ارتش اوکراین شنبه شب به وقت تهران از حمله موفق موشکی ارتش روسیه به یک فرودگاه نظامی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، ارتش اوکراین اعلام کرد که حمله موشکی روسیه به فرودگاه نظامی «اودسا» به باند فرودگاه آسیب رسانده و دیگر نمیتوان از آن استفاده کرد.
در رویدادی دیگر مرتبط با نبرد روسیه و اوکراین، فرماندار منطقه «کورسک غربی» در روسیه گفت که چندین گلوله روز شنبه به یک ایست بازرسی نزدیک مرز این کشور از سمت اوکراین شلیک شد.
به گزارش رویترز، «رومن استاروویت» فرماندار این منطقه گفت که این حمله هیچ تلفات جانی و مالی نداشته است.
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه نیز روز شنبه گفت که نیروهای روسیه از آغاز عملیات ویژه در اوکراین، بیش از ۱۴۰ جنگنده، ۱۱۰ بالگرد و ۶۵۰ پهپاد را سرنگون کردهاند.
بر اساس گفته کوناشنکوف، نیروهای روسیه ۲۷۹ سامانههای موشکی زمین به هوا، ۲۶۵۴۶ تانک و دیگر خودروهای زرهی، ۳۰۷ سامانههای پرتاب چندکاره موشک، ۱۱۸۹ توپ و خمپاره انداز و ۲۴۹۲ موتور ویژه نظامی را هدف قرار دادند.
کوناشنکوف در ادامه گفت: «موشکهای بسیار دقیق روسیه طی شب گذشته پنج سایت نظامی اوکراین را از جمله چهار سایت ذخیره سوخت و مهمات را هدف قرار دادند.»
ولادیمیر یرماکوف، یک مقام ارشد منع اشاعه هسته ای وزارت امور خارجه روسیه خطاب به قدرتهای هستهای گفت: تمام زمینههای لازم باید برای جلوگیری از جنگ هستهای فراهم شود.
به گزارش رویترز ، ولادیمیر یرماکوف، رئیس منع اشاعه هسته ای وزارت خارجه روسیه گفت: دولت این کشور معتقد است که خطرات جنگ هستهای باید به حداقل برسد و از هرگونه درگیری مسلحانه بین قدرتهای هستهای جلوگیری شود.
یرماکوف گفت: همه قدرتهای هستهای باید به اسناد رسمی و معاهدات بینالمللی با هدف جلوگیری از جنگ هستهای پایبند باشند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روز دوشنبه گفت غرب نباید خطرات افزایش یافته درگیری هسته ای بر سر اوکراین را دست کم بگیرد، اگرچه ایالات متحده متعاقبا اعلام کرد که با وجود تشدید لفاظی های مسکو معتقد نیست تهدیدی مبنی بر استفاده روسیه از سلاح هسته ای وجود داشته باشد.
یرماکوف روز شنبه گفت که قدرت های هسته ای پیشرو باید به منطق مندرج در اسنادی که به طور مشترک ایجاد کرده اند پایبند باشند.
اشاره وی به بیانیه مشترکی بود که در ژانویه توسط روسیه، چین، بریتانیا، ایالات متحده و فرانسه منتشر شد که در آن پنج کشور - که اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل هستند - توافق کردند که باید از جنگ هستهای اجتناب کرد.
یرماکوف روز شنبه به خبرگزاری تاس گفت: قدرتهای هستهای باید زمینهای در جهان فراهم کنند که احتمال درگیری با استفاده از سلاحهای هستهای به حداقل ممکن برسد.
«الکساندر بوگوماز» فرماندار منطقه بریانسک روسیه اوایل امروز (شنبه) اعلام کرد که جنگنده اوکراینی این منطقه را گلولهباران کردند.
شبکه روسی راشاتودی در این خصوص گزارش کرد، فرماندار بریانسک اعلام کرد که یک فروند جنگنده اوکراینی به طور غیرقانونی وارد حریم هوایی روسیه شد اما نیروهای روس مانع از ورود آن به قلمرو روسیه شدند اما در نهایت جنگنده فوق، دو پرتابه شلیک کرد که در روستای «ژچا» در نزدیکی مرز اوکراین فرود آمد و طبق گزارش راشاتودی، علیرغم آنکه این حمله قربانی و زخمی برجای نگذاشت اما تأسیسات ترمینال محلی بارگیری نفت از امواج ناشی از این گلولهباران دچار خسارات شد.
منطقه بریانسک، صحنه اولین حمله بزرگ اوکراین به خاک روسیه در جریان جنگ اوکراین بوده است و بنا بر گفته کمیته تحقیقات روسیه، دو بالگرد اوکراینی در 14 آوریل (27 فروردین ماه)، روستای «کلیمووو» را هدف قرار دادند و 6 نفر از جمله یک پسر دو ساله و مادر باردار وی را زخمی کردند.
حملات گلولهباران اوکراین در بریانسک و مناطق مجاور بلگرود و کورسک از 14 آوریل به بعد تشدید شده است و نیروهای اوکراینی بیشتر پالایشگاههای نفت و دیگر زیرساختها را هدف میگیرند که البته رسانههای روس میگویند که نیروهای اوکراینی در حملات خود مناطق مسکونی را نیز هدف قرار دادهاند.
طبق گزارش راشاتودی، مسکو هشدار داده است در صورت تداوم این حملات، مراکز تصمیمگیری در کییف را هدف قرار خواهد داد. روسیه در تاریخ 24 فوریه (پنجم اسفند ماه)، به دنبال عدم اجرای شروط توافقات مینسک از سوی کییف که برای اولین بار در سال 2014 به امضا رسید و همچنین پس از آنکه مسکو جمهوریهای دونباس دونتسک و لوهانسک اوکراین را به رسمیت شناخت، عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین را آغاز کرد.
سخنگوی کاخ سفید فاش کرد، دولت آمریکا هرچه سریعتر به کنگره برای تایید ۳۳ میلیارد دلار نیاز دارد چون تنها ۲۵۰ میلیون دلار دیگر از بسته کمکرسانی قبلی به اوکراین باقی مانده است.
به گزارش شبکه خبری راشا تودی، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه درخواست خود را برای تایید این مبلغ از سوی کنگره امضا و اذعان کرد که ۳۳ میلیارد دلار پول کمی نیست اما این درگیری در اوکراین بیش از پیش هزینهبردار است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در یک نشست خبری در پاسخ به این سوال که ضربالاجل این درخواست مطرح شده از سوی دولت چه زمانی است، گفت: این نیاز و درخواست به قدر تامین مالی کرونا ضرورت دارد.
سخنگوی کاخ سفید همچنین ادامه داد: همانطور که میدانید، ما به ۳.۵ میلیارد دلار کمک امنیتی نظامی نیاز داریم. ما ۲۵۰ میلیون دلار داریم که از بسته قبلی باقی مانده است. مشخص است که ما باید برای یک بسته مالی دیگر به منظور کمک به اوکراین درخواست کنیم.
وی همچنین تاکید کرد که تامین تسلیحات، تجهیزات و توپخانه مورد نیاز اوکراین به تامین مالی مورد بحث نیاز دارد.
در این میان، هم جمهوریخواهان و هم دموکراتها گفتهاند که ۳۳ میلیارد دلار ممکن است به این سرعت تامین نشود چون مسائل دیگری هم وجود دارد که نیازمند بودجه هستند.
شبکه خبری سی.ان.ان نیز اخیرا گزارش داده بود که دموکراتها به دنبال تایید و تصویب این بسته مالی تا پایان مه هستند اما جمهوریخواهان میگویند که این مساله باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
سناتور مارکو روبیو گفت: باید جزئیات را مرور کنم. من آنقدرها هم روی مقدار تمرکز نمیکنم. بیشتر به این موضوع مربوط میشود که قصد دارید به آنها چه چیزی ارائه دهید؟
در این میان، ژائو لیجیان سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در واکنش به کمکهای مالی و تسلیحاتی از واشنگتن به اوکراین نیز گفت، آمریکا به دنبال صلح در اوکراین نیست بلکه به جایش میخواهد هر کاری انجام دهد تا این درگیری تا مدتها ادامه یابد.
درخواست کاخ سفید برای تامین مالی بیشتر به منظور کمک به اوکراین درست در روزی مطرح شد که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفته بود که این ائتلاف نظامی به دنبال آمادهسازی حمایت از کییف برای ماهها و سالهای پیشروست چون درگیری با روسیه ممکن است ادامه یابد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی رئیس جمهور روسیه روز جمعه به اقدام احتمالی آمریکا در راستای توقیف دارایی روسها در این کشور به نفع اوکراین واکنش نشان داد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، پسکوف در جمع خبرنگاران گفت، دولت آمریکا با مطرح کردن پیشنهاد فروش اموال روسها و ارسال پول آن به اوکراین در حال ایجاد «سابقه خطرناکی» هستند.
سخنگوی کاخ کرملین افزود: «این کار در واقع سابقهای خطرناک و تحریف بیشرمانه هرگونه هنجار حقوقی و بهطور کلی نقض تمام مفاهیم حقوقی است».
پسکوف در این نشست خبری گفت: «این کار چیزی نیست بهجز سلب مالکیت داراییهای خصوصی و تلاش برای مشروعیت دادن به این صلب مالکیت است».
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گفتوگو با رسانههای هلندی که روز گذشته (جمعه) در کانال تلگرامی وی منتشر شد، خواستار اعزام هرچه سریعتر نظامیان خارجی به اوکراین برای نبرد با روسیه شد.
خبرگزاری روسی «تاس» در این خصوص گزارش کرد، زلنسکی در جمع خبرنگاران هلندی در پاسخ به سؤالاتی در خصوص اقدامات کشورهای خارجی برای کمک به ناتو در مقابل روسیه گفت: «من قطعاً میدانم که ما به تضمینهای امنیتی نیاز داریم و دقیقاً میدانم که به چه چیزهایی نیاز داریم و میخواهم دقیقاً آنچه که نیاز داریم را درخواست کنم....مهمترین چیز، افراد و ضربالاجلها و ضربالاجلها و افراد هستند. من فکر میکنم برای ما، ضمانتهای امنیتی باید در فرمول «افراد-ساعات» باشد».
وی در ادامه در این خصوص تأکید کرد که آنالوگهای چنین سیستمهایی «باید در بخشهای خاص از اروپا» مستقر شود و این توافقات را با تلفن اضطراری 911 مقایسه کرد که خدمات فوری و اضطراری ارائه میدهد.
زلنسکی در این خصوص گفت: «ما دقیقاً به ضمانت امنیتی «افراد-ساعات» نیاز داریم و بنابراین نامی که برای آن کارساز است،«یونایتد-۲۴» است. بسته به تهدیدات، یک ایالت را به دست میآوریم. مثل زنگ زدن به ۹۱۱ میماند و برای ما حکم رسیدن آمبولانس را دارد».
زلنسکی ادامه داد که درخواستی که برای نیرو مطرح کرده است در تضاد با سیاستهای ناتو نیست و توازن آن را برهم نمی زند و در حقیقت یک مسیر موازی است که با ائتلاف ناتو قابل قیاس نیست.
پیش از این، زلنسکی اعلام کرده بود که این حقیقت باید پذیرفته شود که اوکراین عضوی از ناتو نخواهد شد و کییف به فرمتهای جدیدی از تعامل با کشورهای غربی و ضمانتهای امنیتی جداگانهای نیاز دارد و سپس دفتر ریاستجمهوری اوکراین اعلام کرد که انتظار ایجاد یک ائتلاف از پنج تا هفت کشوری دارند که از نظر قانونی موظف به تأمین امنیت اوکراین شوند.
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا شامگاه جمعه گفت که پنتاگون آموزش نظامیان اوکراینی برای استفاده از تسلیحات و تجهیزات آمریکایی را در آلمان آغاز کرده است.
وی که در کنفرانس خبری پنتاگون صحبت میکرد، گفت: «امروز میتوانم اعلام کنم که آمریکا آموزش نیروهای اوکراینی برای استفاده از سامانههای اساسی را در پایگاههای آمریکا در آلمان آغاز کرده است».
کربی گفت که این آموزشها در راستای آموزشهای پیشینی برای استفاده از توپخانههایی است که پیشتر در جاهای دیگر انجام شده بود».
سخنگوی پنتاگون گفت: «آموزشها در آلمان شامل آموزش استفاده از پایگاههای راداری جدید و خودروهای زرهی است که پیشتر در بسته کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین در نظر گرفته شده است».
نظامیان روس دو انگلیسی را در اوکراین به اسارت گرفتند
یک سازمان غیر دولتی انگلیسی اعلام کرد که نظامیان روس، دو داوطلب کمکهای بشردوستانه این کشور را در اوکراین به اسارت گرفته اند.
به گزارش رادیو بین المللی فرانسه، «پرزدیوم نتورک - Presidium Network» مستقر در انگلیس، روز جمعه اعلام کرد که دو داوطلب انگلیسی تبار این سازمان توسط نظامیان روسیه در اوکراین به نامهای «پل اوری - Paul Urey» ۴۵ ساله و «دایلن هری - Dylan Healy» ۲۲ ساله به اسارت درآمده اند.
بنا به اعلام این سازمان، داوطلبان مزبور روز دوشنبه در یک ایست بازرسی در اوکراین دستگیر شدند.
«دومینیک برن - Dominik Byrne» از بنیانگذاران پرزدیوم نتورک میگوید که این دو داوطلب به ابتکار خود به اوکراین رفته بودند.
به نوشته آناتولی، نیروهای داوطلب در کییف به بسیج کمکهای بشردوستانه خود در جنگ جاری با روسیه ادامه میدهند. در حالی که جنگ روسیه علیه اوکراین ادامه دارد، کمکهای جمع آوری شده با تلاش نیروهای داوطلب به قربانیان جنگ که بیخانمان مانده و یا از مناطق خطرناک مهاجرت کردهاند، تحویل داده میشود.
یک تفنگدار سابق نیروی دریایی آمریکا به نام ویلی جوزف کنسل به عنوان اولین شهروند آمریکایی در اوکراین کشته شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جوزف کنسل یک تفنگدار ۲۲ ساله سابق نیروی دریایی آمریکا در کنار نیروهای اوکراینی در جنگ با روسیه کشته شد.
ربکا کابررا مادر جوزف کنسل به شبکه سی ان ان گفت که پسرش روز دوشنبه گذشته، در حالی که برای یک شرکت پیمانکاری نظامی در اوکراین کار می کرد کشته شد.
کنسل که به تازگی به عنوان افسر اصلاحات در ایالت تنسی مشغول به کار شده بود پیش از این از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ در تفنگداران دریایی آمریکا خدمت کرده بود.
کابررا مادر کنسل در ادامه افزود: پسرم میخواست به آنجا (اوکراین) برود زیرا به چیزی که اوکراین برای آن میجنگید اعتقاد داشت و میخواست بخشی از آن باشد.
به گزارش آسوشیتدپرس، جسد کنسل نیروی سابق نیروی دریایی آمریکا دراوکراین تا کنون پیدا نشده است.
دولت آمریکا با آغاز جنگ روسیه به اوکراین به رغم دخالت مستقیم تا کنون حمایت تسلیحاتی و مالی بسیاری در حمایت از کی یف در برابر حملات مسکو داشته است.
کمک نظامی ۱۳۰ میلیون دلاری جمهوری چک به اوکراین
جانا زچمایسترووا سخنگوی وزارت دفاع جمهوری چک اعلام کرد که پراگ تاکنون سه میلیارد کرون، معادل ۱۳۰ میلیون دلار به اوکراین کمک نظامی کرده است.
به گزارش اسپوتنیک، شبکه تلویزیونی Ceska Televize چک روز جمعه گزارش داد، این وزارتخانه به دلایل امنیتی هیچ جزییاتی در مورد محموله های تحویلی ارائه نکرده است.
زچمایسترووا همچنین تأیید کرد که جمهوری چک در حال مذاکره با آلمان برای همکاری در زمینه کمک نظامی به اوکراین است.
رایزنی مقامهای ارشد آمریکا، فرانسه و آلمان درباره اوکراین
وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد، معاون وزیر خارجه ایالات متحده به زودی برای رایزنی با همتایانش از فرانسه، آلمان، ایتالیا و انگلیس به منظور هماهنگی تلاشها در واکنش به حمله روسیه به اوکراین عازم پاریس میشود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت خارجه آمریکا در اطلاعیهای اعلام کرد: وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در هفتم ماه می به پاریس فرانسه عزیمت میکند تا با همتایانش از فرانسه، آلمان، ایتالیا، انگلیس درباره هماهنگی فعلی و نزدیکمان برای واکنش به حمله وحشیانه و بیدلیل پوتین علیه اوکراین دیدار کند.
براساس این بیانیه، سفر شرمن به پاریس، آخرین مقصد از سفر یک هفتهای او به جنوب آفریقا، آنگولا و گابون خواهد بود که دوم ماه می آغاز میشود. در این سه کشور آفریقایی، شرمن در نظر دارد با مقامهای دولتی و رهبران تجاری درباره طیفی از مسائل دوجانبه و بینالمللی رایزنی کند.