بین الملل تابناک: هفتاد و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
صدر اعظم آلمان یکشنبه شب به وقت تهران در نطق تلویزیونی خطاب به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه گفت که وی در نبرد با اوکراین پیروز نخواهد شد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در نطق تلویزیونی به مناسبت سالگرد پایان جنگ جهانی دوم خطاب به مردم آلمان، به اوکراین برای همبستگی در مبارزه با تهاجم روسیه اطمینان داد.
شولتز گفت: «پوتین در این جنگ پیروز نخواهد شد. اوکراین استقامت خواهد کرد.»
صدر اعظم آلمان گفت، آلمان با کمکهای بشردوستانه، مالی و نظامی به اوکراین کمک خواهد کرد. وی اظهار داشت که هیچ صلحی که توسط روسیه دیکته شود وجود نخواهد داشت.
صدر اعظم آلمان روز یکشنبه گفت که هدف این است که روسیه به جنگ خاتمه داده و نیروهای خود را از سرزمینهای اوکراین خارج کند.
وی در ادامه سخنانش گفت: «هدف ما این است که سیاست آمادگی روسیه برای استفاده از خشونت، با موفقیت همراه نشود.»
صدر اعظم آلمان تاکید کرد: «تا زمانیکه روسیه به توافق صلح با اوکراین دست پیدا نکند، تحریمها علیه این کشور برداشته نخواهند شد.»
صدر اعظم آلمان اخیرا نیز مخالفت خود را با گامهای یکجانبه درباره ارسال سلاح به اوکراین ابراز داشت و گفت که برلین اقدامات خود را با متحدان هماهنگ خواهد کرد.
«جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا روز یکشنبه به اوکراین سفر کرد. وی در این سفر از شهر ارپین در حومه کییف نیز دیدار کرد.
ترودو همچنین در کییف، سفارت کانادا در این شهر را نیز بازگشایی کرد و پرچم این کشور را بر فراز سفارت بالا برد.
کاخ سفید روز یکشنبه خبر داد که «جیل بایدن» همسر رئیس جمهور آمریکا در سفری از پیش اعلام نشده، به اوکراین سفر کرد.
از سوی دیگر، در ادامه دید و بازدیدهای مقامهای کشورهای غربی از کییف، این بار «بربل باس» رئیس پارلمان آلمان برای حمایت این کشور از اوکراین به کییف رفت.
منابع رسانهای غربی از قبیل رویترز گزارش دادند، خانم «بربل باس» سیاستمدار ۵۴ ساله آلمانی و رئیس پارلمان این کشور (بوندستاگ) با قطار وارد کییف پایتخت اوکراین شد و با مقامهای ارشد این کشور دیدار کرد.
بنا بر این گزارشها، رئیس پارلمان آلمان بعد از حضور در کییف ابتدا با «دنس شمیال» نخستوزیر اوکراین دیدار دوجانبه ترتیب داد و همچنین از بنای یادبود قربانیان جنگ جهانی دوم در این شهر دیدن کرد.
دبیرکل سازمان فضایی روسیه (روسکازموس) و معاون وزیر دفاع سابق روسیه، امروز (یکشنبه) با یادآوری قدرت هستهای کشورش، هشدار داد که نابودی کشورهای ناتو برای روسیه تنها نیم ساعت طول میکشد و نباید اجازه چنین اتفاقی داده شود.
به گزارش پایگاه خبری اکسپرس، دمیتری روگوزین، دبیرکل روسکازموس در کانال تلگرامی خود نوشت: در یک جنگ هستهای، در نیم ساعت کشورهای عضو ناتو را نابود میکنیم... اما نباید اجازه این کار را بدهیم، چرا که عواقب (جنگ) هستهای دامنگیر وضعیت سیاره زمین خواهد بود. ناتو به مصاف ما آمده است. علنا اعلام نمیکند، اما این تفاوتی ایجاد نمیکند؛ برای همه روشن است.
روگوزین گفت: گردانهای ملی اوکراین و نیروهای مسلح این کشور برای ناتو مواد مصرفی و گوشت دم توپ هستند. آنها تنها اپراتورهایی هستند که توسط مربیان ناتو آموزش دیدهاند و اهرمها و دکمههای سلاحهای ناتو را فشار میدهند.
او با اشاره به «عملیات ویژه نظامی» روسیه در اوکراین که از ۲۴ فوریه آغاز شده است، گفت که این جنگ از معنای اولیه خود فراتر رفته است و اکنون «جنگی بر سر حقیقت و حق روسیه برای وجود داشتن به عنوان یک کشور مستقل و واحد است.»
او همچنین تاکید کرد که روسیه برای شکست دادن اوکراینی که تحت حمایت ناتو قرار دارد، باید از تمام قوای نظامی خود استفاده کند.
این مقام روسی همچنین تصریح کرد که بسیج اقتصاد دولتی روسیه و تبدیل مجموعههای نظامی-صنعتی و دیگر صنایع مربوطه این کشور به وضعیت نظامی «باید فوری و سریع» صورت پذیرد.
این در حالیست که سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد، مسکو در اوکراین از سلاح هستهای استفاده نخواهد کرد و دبیرکل ناتو نیز امروز اعلام کرد که نشانهای مبنی بر افزایش آمادهباش هستهای روسیه نمیبیند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز یکشنبه به مناسبت هفتاد و هفتمین سالگرد پیروزی اتحاد شوروی بر رایش سوم در جنگ دوم جهانی، ابراز امیدواری کرد که پیروزی سال ۱۹۴۵ بر آلمان نازی و متحدانش، تکرار شود.
به گزارش شبکه خبری اسپوتنیک؛ پوتین هم زمان با سالگرد این پیروزی، با تبریک به شهروندان جمهوری مردمی دونتسک و لوگانسک، تاکید کرد : هدف از عملیات ویژه نظامی ارتش روسیه که از ۲۴ فوریه (۵ اسفند ماه) در خاک اوکراین آغاز شده، پایان دادن به نسل کشی شهروندان منطقه دونباس بوده است.
وی افزد: نظامیان این جمهوری تازه اعلام شده که با نیروهای ارتش روسیه در نبرد کنونی با ارتش اوکراین و نیروهای نئونازی، همکاری دارند، همانند اسلاف خود در جنگ بزرگ میهنی، برای رهایی از شر نازی ها مبارزه می کنند.
رهبر فدراسیون روسیه در پیام هایی به سران دیگر کشورهای عضو "سازمان کشورهای مستقل مشترک المنافع" (همسود) با تاکید بر لزوم جلوگیری از پیدایش دوباره نازیسم که در گذشته چنین رنج و دردهای بزرگی برای شهروندان بسیاری از کشورها، به همراه آورده، افزود: ما باید حقیقت رخدادهای جنگ دوم جهانی، ارزش های روحانی و سنت های مشترکمان را در باره دوستی برادرانه و نزدیک، حفظ کرده و به آیندگانمان انتقال دهیم.
رهبر القاعده در پیامی ویدئویی، «ضعف آمریکا» را دلیل «طعمه» روسیه شدن اوکراین دانست.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، «ایمن الظواهری» رهبر القاعده در پیامی ویدئویی به مناسبت یازدهمین سالگرد مرگ «اسامه بن لادن»، رهبر پیشین این گروه گفت، اینکه اوکراین «طعمه» روسیه شد، به دلیل «ضعف آمریکا» است.
طبق اعلام گروه اطلاعاتی «جستجو برای نهادهای تروریستی بینالمللی (SITE)» که نظارت بر فعالیتهای شبهنظامی را برعهده دارد، این پیام ویدئویی ۲۷ دقیقهای در روز جمعه (۱۶ اردیبهشت) منتشر شد و الظواهری در آن در کنار چند کتاب و یک اسلحه دیده میشود.
رهبر القاعده با تشویق مسلمانان به اتحاد و با اشاره به اثرات جنگهایی که پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در عراق و افغانستان در گرفت، گفت که آمریکا در وضعیت ضعف و زوال به سر میبرد. اسامه بن لادن مغز متفکر و تامینکننده مالی حملات ۱۱ سپتامبر بود.
الظواهری گفت: اکنون آمریکا در (دوره) پس از شکستش در عراق و افغانستان، پس از فجایع اقتصادی ناشی از ۱۱ سپتامبر، پس از همهگیری کرونا و پس از آن به سر میبرد که متحد خود، اوکراین را رها کرد تا طعمه روسیه شود.
بن لادن در سال ۲۰۱۱ در حمله نیروهای آمریکا به مخفیگاهش در پاکستان کشته شد.
محل اختفای الظواهری نامشخص است. او در لیست افراد تحت تعقیب پلیس فدرال آمریکا قرار داشته و جایزهای ۲۵ میلیون دلاری برای اطلاعاتی وضع شده است که به دستگیری او منتهی شود.
دبیرکل سابق ناتو گفت، اکنون که سر روسیه به اوکراین گرم است، وقت آن است که فنلاند و سوئد به عضویت ناتو درآیند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل سابق ناتو گفت: درباره سوئد و فنلاند، فکر میکنم پنجره فرصتی برای عضویت این دو کشور (در ناتو) باز شده است، دقیقا همین حالا، چون ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه جای دیگری مشغول است.
راسموسن با اشاره به اینکه تمامی ۳۰ کشور عضو ناتو باید عضویت فنلاند و سوئد در این اتحاد را تایید کنند، هشدار داد که این روند ممکن است «چندین ماه» به طول بیانجامد.
این دبیرکل سابق ناتو که سابقه نخستوزیری دانمارک را نیز در کارنامه دارد، گفت: چندین ماه طول خواهد کشید و در این مدت سوئد و فنلاند ممکن است هدف زورگویی یا حتی تهدیدات روسیه قرار بگیرند و به همین دلیل است که باید امنیتشان را تضمین کنیم، گویی که از همین حالا عضو ناتو هستند.
با آغاز حمله روسیه به اوکراین - که مسکو آن را «عملیات ویژه نظامی» میخواند - سوئد و فنلاند ایده کنار گذاشتن سیاست دیرینه بیطرفی خود را بررسی کرده و به فکر امکان عضویت در ناتو افتادند. ینس استولتنبرگ، دبیرکل کنونی ناتو در ماه مارس گفت که این اتحاد نظامی با آغوش باز پذیرای فنلاند و سوئد بوده و اگر آنها درخواست عضویت بدهند، میتواند روند عضویت آنها را تسریع کند.
آمریکا انتظار دارد که سوئد درخواست رسمی عضویت کامل در ناتو را تا اواخر ماه ژوئن (اوایل تیر) ارائه کند، در حالی که فنلاند ممکن است در همین ماه میلادی جاری در این مورد تصمیمگیری کند.
وزارت دفاع روسیه شامگاه شنبه اعلام کرد نیروی موشکی این کشور ۳۱ پست فرماندهی اوکراین را هدف قرار دادند.
«ایگور کناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیهای گفت: «روز شنبه، نیروهای موشکی و توپخانهای روسیه ۳۱ پست فرماندهی و ۲۴۵ پایگاه، مناطق تمرکز نیروی انسانی و تجهیزات نظامی نیروهای اوکراینی را هدف قرار دادند».
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، در این بیانیه همچنین آمده است که فرودگاههای نظامی چند شهر اوکراین با موشکهای نقطهزن روسی هدف قرار داده شدند.
سخنگوی این وزارتخانه توضیح داد: «موشکهای با دقت بالا، هواپیماهای اوکراینی را در فرودگاههای مناطق آرتسیز، اودسا و ووزنسنسک منهدم کردهاند».
کناشنکوف در ادامه خبر داد که موشکهای اسکندر روسیه به تجهیزات نظامی آمریکایی و اروپایی در نزدیکی خارکیف اصابت کردند.
رمضان قدیروف رییس جمهوری خودمختار چچن اعلام کرد که نیروهایش کنترل بخش عمده ای از شهر پوپاسنا در غرب استان لوگانسک اوکراین را به دست گرفتند.
قدیروف روز یکشنبه در پیام رسان تلگرام اعلام کرد که خیابان های اصلی و مناطق مرکزی شهر پوپاسنا به طور کامل پاکسازی شدند.
این در حالی است که مقامات اوکراینی از ادامه درگیری در این منطقه خبر دادند. در ساعات پایانی روز شنبه اولکسی آرستویچ مشاور رییس جمهوری اوکراین گفت که مبارزه برای حفظ این شهر در شرق کشور همچنان ادامه دارد.
وی با انتشار یک ویدئو تاکید کرد: روس ها گزارش داده اند که این شهر را گرفته اند، اما این طور نیست. "این صد و هفدهمین ادعای "تسخیر پوپاسنا" در این هفته است."
از سوی دیگر سرهی گایدای فرماندار منطقه لوگانسک روز شنبه گفت: نیروهای اوکراینی همچنان کنترل منطقه را در دست دارند. وضعیت بسیار دشوار، اما تحت کنترل است.
در اواسط ماه آوریل نیروهای روسیه با حملات شدید و بمباران اطراف شهر پوپاسنا در منطقه لوگانسک یک فشار تهاجمی جدید را آغاز کردند.
قدیروف بارها در تلگرام گزارشها و ویدئوهایی از سربازان چچنی مبنی بر فعالیتهای آنها در اوکراین منتشر کرده اما هیچ شواهدی دال بر اینکه چه تعداد نیروی چچن واقعاً در اوکراین مستقر شدند یا در جنگ شرکت کردهاند، این مساله را تایید نکرده است.
وزارت دفاع اوکراین روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد که یک فروند ناوچه ارتش روسیه را با حملات پهپادی مورد هدف قرار داده و غرق کرده است.
این وزارتخانه تصاویر ویدیویی منتشر کرده که به گفته یورونیوز ، در آنها یک کشتی کوچک در اسکله دیده میشود که دود و شعلههای آتش از آن بلند شده است.
ارتش اوکراین میگوید این تصاویر متعلق به ناوچه روسی است که با حمله پهپاد ساخت ترکیه به نام « بیرقدار» مورد هدف قرار گرفته است.
وزارت دفاع اوکراین میگوید که این حمله در نزدیکی جزیره مار در دریای سیاه صورت گرفته است.
وزارت دفاع روسیه هنوز هیچ واکنشی به این ادعای کییف نشان نداده است.
اوکراین ماه گذشته اعلام کرد که توانسته است یک فروند ناو جنگی روسیه بنام موسکووا را هدف بگیرد و آن را غرق کند. کییف در آن وقت ادعا کرده بود که ناو موسکووا را هدف حمله موشکی قرار داده است. روسیه در واکنش، ضمن رد این ادعا دلیل آتش گرفتن ناو را انفجار در انبار مهمات آن اعلام کرد.
غرق شدن ناو مسکووا یکی از بدترین تلفات وارده به ارتش روسیه بود.
اصابت 6 موشک روسیه به مراکز مهم اودسای اوکراین
ارتش اوکراین غروب شنبه به وقت تهران از حمله موشکی روسیه به شهر بندری «اودسا» در جنوب اوکراین خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» سخنگوی فرماندهی ارتش اوکراین در جنوب این کشور به تلویزیون دولتی اوکراین گفت که شش موشک ارتش روسیه روز شنبه به شهر بندری اودسا در جنوب اوکراین اصابت کرد.
«ناتالیا هومنیوک» سخنگوی ارتش اوکراین گفت که چهار موشک به یک کارخانه در یک منطقه مسکونی اصابت کرد، در حالی که دو موشک دیگر با باند فرودگاه برخورد کرد. یک مقام اودسا، پیشتر گفته بود که چهار موشک ارتش روسیه به اودسا اصابت کرد.
وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور یک جنگنده «سوخو-27» اوکراین را بر فراز منطقه لوهانسک سرنگون کرده است.
این در حالی است که دبیرکل ناتو روز شنبه نسبت به تشدید بیشتر اوضاع در اوکراین در هفتههای آینده هشدار داد. «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در مصاحبه با روزنامه آلمانی «ولت آم زونتاگ» با هشدار نسبت به تشدید تنش در اوکراین در روزها و هفتههای آتی گفت: «استفاده از سلاحهای اتمی به این واقعیت منجر میشود که از طرفین درگیر نبرد بازنده شوند و جنگ اتمی کسی را پیروز نمیکند.»
وی خاطر نشان کرد که ناتو هیچ داده ای در اختیار ندارد که نشان دهد که زرادخانه اتمی روسیه به سطح بالاتری از آمادگی رسیده است. استولتنبرگ در این گفتوگو از تداوم ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین سخن گفت.
کمک نظامی جدید انگلیس به اوکراین به ارزش ۱.۳ میلیون پوند
دولت انگلیس بامداد یکشنبه اعلام کرد که ۱.۳ میلیارد پوند (معادل ۱.۶ میلیارد دلار) دیگر به عنوان حمایت نظامی و کمک به اوکراین ارائه خواهد کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این بسته جدید، کمکهای قبلی انگلیس به اوکراین را تقریبا دو برابر افزایش میدهد و لندن نیز میگوید که این بالاترین میزان هزینه در یک درگیری از زمان جنگ در عراق و افغانستان است.
«بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس نیز در بیانیهای گفت: «حمله وحشیانه روسیه نه تنها باعث ویرانی بی حد و حصر در اوکراین میشود، بلکه صلح و امنیت در سراسر اروپا را نیز تهدید میکند».
به نوشته رویترز، سران کشورهای گروه ۷ (انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا) نیز قرار است روز یکشنبه، دیداری مجازی با «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین داشته باشند.
دولت انگلیس خبر داد که هزینههای اضافی برای کمک به اوکراین از منابع ذخیرهای که توسط دولت برای مواقع اضطراری استفاده میشود، تامین خواهد شد.
بر اساس این گزارش، لندن همچنین گفت که جانسون در اواخر این ماه میزبان نشستی از شرکتهای دفاعی پیشرو خواهد بود تا در مورد افزایش تولید در پاسخ به افزایش تقاضای ایجاد شده توسط جنگ در اوکراین گفتگو کند.
مقام ارشد دومای روسیه: آمریکا مستقیما در جنگ اوکراین درگیر است
ارشدترین نماینده پارلمان روسیه روز شنبه آمریکا را به هماهنگی عملیات نظامی در اوکراین متهم کرد و گفت که واشنگتن بطور مستقیم در جنگ اوکراین درگیر است.
ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس سفلی در دوما، روز شنبه در کانال تلگرام خود نوشت: اقدامات واشنگتن در اوکرین نشانگر دخالت مستقیم و اقدام نظامی این کشور علیه روسیه است.
وی افزود: «واشنگتن اساساً عملیات نظامی را هماهنگ و توسعه میدهد و از این طریق مستقیماً در اقدامات نظامی علیه کشور ما مشارکت دارد.»