با شروع فصل گرما خرید و راهاندازی سیستمهای سرمایشی نیز شروع میشود. یکی از دستگاههای سرمایشی پر استفاده در منازل کولر آبی است.
به گزارش «تابناک»، در مقاله راهنمای انتخاب کولر آبی در مورد چگونگی انتخاب کولر مناسب برای شرایط مختلف شرح داده شد. در این مقاله اما قصد داریم در مورد چگونگی نصب و راهاندازی کولر آبی مطالبی را ارایه کنیم. پس با ما همراه باشید.
بد نیست قبل از آنکه مراحل نصب و راهاندازی کولر آبی را توضیح دهیم، مروری داشته باشیم بر ساختمان و روش کار کولر آبی.
کولر آبی که یکی از دستگاههای سرمایشی به روش تبخیری است، شامل یک پکیج است که در آن پوشالها، سیستم آبرسانی، فن و تجهیزات دیگر قرار گرفتهاند. این واحد در خارج از ساختمان، عموماً بر روی پشت بام نصب شده و توسط کانالکشی جریان هوای تولیدی آن به اتاقها داخل ساختمان راه مییابد. دکمههای روشن و خاموش نیز در داخل منزل تعبیه شده که توسط سیمکشی به کولر متصل است تا نحوه کارکرد کولر توسط کاربر تنظیم شود.
در ادامه به توضیح مراحل لازم برای نصب و راهاندازی کولر آبی میپردازیم.
همان طور که دیدم، کولر آبی شامل تجهیزات مکانیکی و الکتریکی است که هر کدام باید به درستی نصب شده باشند تا کولر بتواند عمل تولید هوای خنک و انتقال آن به کانالکشی را به درستی انجام دهد. تاکید میکنیم که مطالب گفته شده در این مقاله صرفاً جهت آشنایی بوده و نصب کولر آبی نیازمند تخصص است که بهتر است توسط تکنسینهای مجرب انجام شود و موارد ایمنی نیز حتما رعایت شوند.
همان طور اشاره کردیم برای کنترل کارکرد کولر آبی نیازمند دکمههای روشن و خاموش در داخل اتاق هستیم که توسط سیمکشی به کولر متصل شده باشند. بهتر است که در هنگام ساخت خانه این سیمکشی تعبیه شده باشد، در غیر این صورت برای انجام آن باید توسط یک برقکار نقشه سیمکشی موتور کولر به درستی انجام شود.
نکاتی که برای اجرای سیمکشی کولر آبی باید در نظر گرفته شوند به قرار زیر است:
کولر آبی برای آنکه بتواند به درستی کار کند نیازمند سه رشته سیم است که با توجه به برقکشی ساختمان از جعبه تقسیم و یا جعبه کنتور باید تامین شود. قطر رشته سیم نیز برای آنکه بتواند جریان برق را بدون مشکل برقرار کند، باید مناسب با شدت جریان انتخاب شود. سه سیم مورد نیاز برای کولر آبی عبارتند از فاز، نول و اتصال زمین (ارت). این سیمها باید تا محل نصب کولر کشیده شوند.
کابل برق مورد نیاز برای سیمکشی کولر آبی از نوع 1/5 در 5 رشته سیم مفتولی میباشد. از این 5 رشته سیم یکی برای نول، یکی برای دور تند، یکی برای دور کند، یکی برای پمپ آب و یک سیم به عنوان سیم اتصال زمین (ارت) مورد استفاده قرار میگیرد.
بعد از اتمام مراحل فوق، در محل نصب کولر دو مجموعه سیم وجود خواهد داشت. یکی 3 رشتهای و دیگری 5 رشتهای. در این مرحله ابتدا سیمهای ارت را جدا کنید. با توجه به نقشه نصب کولر آبی باید سیمکشی را به درستی انجام دهید.
هر کلید کولر آبی دارای سه دکمه است، دور کند، دور تند و پمپ آب. یکی از رایجترین انواع کلید کولر آبی کلید سهپل توکار است. برای نصب کلید 4 پیچ ورودی تعبیه شده است که باید به رشته سیم متناسب وصل شود. برای این کار هر پیچ علامتی به عنوان راهنما دارد که معنی هر علامت به شرح زیر است:
نسل جدیدتر کلیدهای کولر نوع چهارپل است که دارای 6 پیچ میباشد و علامتهای هک شده برای پیچها به این شکلاند:
بعد از نصب کلیدها نوبت به اتصال سیمکشی به جعبه برق کولر آبی میرسد. جعبه برق معمولا در قسمت بالایی کولر آبی نصب شده است. در قسمت پشت کولر ورودی 5 رشته سیم وجود دارد که باید سیمها را از این قسمت وارد جعبه برق کولر آبی نمایید. این کار باید با توجه به حروف هک شده بر روی هر بخش انجام شود. P مربوط به ورودی پمپ، حرف L مربوط به فاز، حرف S مربوط به دور کند و حرف F مربوط به دور تند کولر است. به این ترتیب سیمکشی کولر به پایان میرسد.
کولر آبی برای آنکه بتواند هوای خنک تولید کند علاوه بر برق به آب نیز نیاز دارد. به همین دلیل معمولاً در پشت بام ساختمانها یک شاخه لوله آب برای تامین آب کولر در نظر گرفته میشود. این لوله توسط لولههای پلاستیکی که با نام لوله کولر شناخته میشوند آب را به داخل کولر آبی منتقل میکند. برای این کار از یک تبدیل برای اتصال و پیچیدن تفلون برای آببندی استفاده میکنند. به این ترتیب آب از طریق لولهکشی به شناور کولر آبی متصل میشود. شیر شناور وظیفه کنترل آب ورودی را برعهده دارد، تا از سرریز شدن آب جمع شده در تشتک کولر جلوگیریکند.
برای تنظیم شناور، ابتدا از تراز بودن کولر اطمینان حاصل کنید. سپس شناور را طوری تنظیم کنید که در آب را در اتفاع حدود یک سانتیمتری لبه تشتک قطع کند. این کار بر حسب نوع شناور ممکن است با گردش توپی و یا میزان خم بودن میله شناور انجام شود.
کولر آبی در محل نصب خود نباید مستقیماً روی زمین قرار بگیرد چرا که خروجی سرریز در کف کولر باید فضای لازم جهت تخلیه آب را داشته باشد. به همین دلیل کولر را بر روی یک پایه نصب میکنند. ابعاد و نوع طراحی این پایه باید به گونهای باشد که علاوه بر متناسب بودن با ابعاد کولر تحمل وزن آن را نیز داشته باشد و همچنین تراز قرار بگیرد.
برای انتقال هوای خنک تولید شده توسط کولر باید کانالهای مناسب وجود داشته باشد و کولر به آنها متصل شود. برای اتصال کولر به کانال میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد.
استفاده از کانالهای قابل انعطاف از جنس برزنت بسیار مرسوم است. کولر را در فاصله مناسب تا دهانه کانال قرار داده و توسط برزنت دور تا دور فضای باز پوشش داده شود برای نصب برزنت باید از چسبهای همهکاره، پیچهای خودکار و یا گیره پلاستیکی استفاده کرد.
در این مرحله باید پوشالها بر روی محل مخصوص خود در دریجههای بدنه کولر نصب شوند. بهتر است قبل از نصب پوشالها را خیس کنید. سپس گیرهها مخصوص را باز، پوشال را در مکان خود طوری قرار دهید که تمام فضا را بپوشاند. سپس گیرهها را ببندید و دریچه بدنه را به محل خود بازگردانید.
کانال کولر آبی در قسمت انتهایی خود که به اتاق میرسد دارای دریچهای است که جهت و میزان پرتاب باد را تنظیم میکند. ابعاد کانال و دریچه باید با هم متناسب باشد. برای نصب آن نیز با قرار دادن دریچه در محل خود توسط پیچ محکم میشود.
بعد از نصب صحیح کولر برای اطمینان از کارکرد آن ابتدا پمپ آب را روشن کرده و اطمینان حاصل کنید که آب به خوبی در میان پوشالها جریان داشته و هییچ نشتی در کولر وجود ندارد. بعد از خیس شدن کامل پوشالها موتور کولر را روشن کنید. سپس در مقابل دریچه کولر بایستید، اگر باد خنک میوزد عملیات نصب و راهاندازی کولر آبی به درستی انجام شده است و میتوانید از هوای مطبوع کولر آبی خود لذت ببرید.
در این مقاله مراحل و طریقه نصب کولر آبی شرح داده شد. کولر آبی دارای چند قسمت مختلف است که هر کدام باید به درستی نصب شوند. مرحله اول آمادهسازی و نصب سیمکشی برق بود تا جریان الکتریکی به موتور رسیده و همچنین امکان روشن و خاموش کردن کولر توسط کلیدهای مخصوص وجود داشته باشد. سپس سیستم تامین آب و کنترل میزان آب را نصب و تنظیم کنید. در مرحه آخر با اتصال کولر به کانال و نصب دریچه میتوانید از کولر آبی استفاده کنید. بازهم یادآور میشویم که انجام اصولی این مراحل نیاز به تخصص دارد، که بهتر است از یک تکنسین مجرب کمک بگیرید.
منبع: daycompany.ir