تقاضای دندانپزشکان برای لغو مصوبه افزایش ظرفیت این رشته

اگر افزایش تعداد دندانپزشک جواب می‌داد، در این ۴۰ سال جواب داده بود/ چرا به جای پیشگیری، روی گزینه گران تمرکز کرده‌اید؟ / دانشجو عدد و رقم ریاضی نیست/ باید مراقب سرخوردگی نخبگان و نرخ مهاجرت بود

اگر به نسبت دندانپزشک به ازای جمعیت نگاه کنیم، وضعیت در کشور ما ۵ دندانپزشک در ۱۰ هزار نفر است، در حالی که وضعیت در آمریکا ۶.۲ دندانپزشک به ازای هر ۱۰ هزار جمعیت است که وضعیت قابل قبولی را نشان می‌دهد. این در حالی است که شاخصی به نام BMF داریم که به معنی شاخص تجربه پوسیدگی دندان است و تحقیقات نشان داده که هر زمان تعداد دندانپزشکان زیاد شده، این شاخص هم رشد کرده است؛ یعنی وقتی درمان اولویت می‌شود، سلامت به محاق می‌رود.
کد خبر: ۱۱۲۵۴۴۲
|
۳۰ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۵ 20 June 2022
|
15035 بازدید
|
اگر افزایش تعداد دندانپزشک جواب می‌داد، در این ۴۰ سال داده بود/ چرا به جای پیشگیری روی درمان که گران است تمرکز کرده اید؟ / دانشجو عدد و رقم ریاضی نیست/ بایستی مراقب سرخوردگی نخبگان و نرخ مهاجرت بودآیا می‌شود با افزایش تعداد قصابی‌ها، قیمت گوشت را کاهش داد؟ کاهش تصادفات با افزایش شمار مغازه‌های صافکاری، چه؟ هرچند پاسخ این سوالات بدیهی به نظر می‌رسند، به تازگی تصمیمی گرفته شده که خلاف این را نشان می‌دهد!

به گزارش «تابناک»، همزمان با ایجاد تغییرات در خصوص کنکور سراسری و شیوه ورود دانش آموزان به دانشگاه ها، تصمیماتی در زمینه ظرفیت ورودی دانشگاه‌ها هم گرفته شده که بعضا با واکنش‌هایی مواجه شده و مخالفت‌هایی را به دنبال داشته است؛ تصمیم‌هایی که از جمله آن‌ها افزایش ظرفیت برخی رشته‌های پر متقاضی است که احتمالا با هیچ تغییری در ساز و کار کنکور، رقابت تنگاتنگ برای قبول شدن در آن‌ها از بین نخواهد رفت.

درباره رشته‌هایی سخن می‌گوییم که سرآمد آن‌ها پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و امثال آنهاست که به باور بسیاری از دانش آموزان و خانواده هایشان، قبولی در آن‌ها می‌تواند به رقم زدن آینده‌ای روشن ختم شود و جایگاه اجتماعی ارزشمند و درآمد قابل توجه نصیب پذیرفته شدگان نماید؛ دورنمایی که اگر نبود، چه بسا موسسات کنکوری و مجموعه‌های فعال در این عرصه، هرگز به رونقی که اکنون دارند نمی‌رسیدند.

این در حالی است که نیم نگاهی به آمارها، حکایت از ازدیاد اشتیاق به قبولی در این رشته‌ها دارد و این مهم را در افزایش شمار متقاضیان شرکت در کنکور علوم تجربی نیز می‌توان دید. رقابتی که هر ساله سخت‌تر و نفس گیرتر می‌شود تا جایی که افزایش ظرفیت پذیرش در این رشته‌ها نیز نتوانسته از شدت آن بکاهد و همین نکته کافی است تا حذف کنکور ممکن نباشد، الا زمانی که تدابیری ویژه برای پذیرش در این دست رشته‌ها اندیشیده شود.

با این مقدمه، تصمیم اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برای افزایش ظرفیت برخی رشته‌ها از جمله دندانپزشکی چندان عجیب نیست، اما آیا چنین تدبیری بدون عقوبت خواهد بود؟ این سوالی است که پاسخ جامعه دندانپزشکی به آن منفی است؛ یک «نه!» قاطع و کوبنده که البته مستدل به دلایلی قابل توجه است، اما به کل در مراحل تصمیم سازی، مغفول مانده و حالا در قبال اعتراض‌هایی بروز و نمود پیدا کرده که معلوم نیست شنیده خواهند شد و به نتیجه‌ای منجر می‌شوند یا خیر؟!
 
اگر افزایش تعداد دندانپزشک جواب می‌داد، در این ۴۰ سال داده بود/ چرا به جای پیشگیری روی درمان که گران است تمرکز کرده اید؟ / دانشجو عدد و رقم ریاضی نیست/ بایستی مراقب سرخوردگی نخبگان و نرخ مهاجرت بود

اما دلایل مخالفت با «افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته دندانپزشکی طی سه سال آتی» چیست و آیا مخالفتی منطقی و قابل اعتناست یا آن گونه که برخی تاکید دارند، تلاش دندانپزشکان برای جلوگیری از افزایش دندانپزشک در کشور و به نوعی، کاهش رقبای آتی شان در کسب و کار است؟ پرسشی که مهدی کدخدا زاده، دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی وزارت بهداشت، پاسخ به آن را نیازمند طرح چند نکته اساسی می‌داند و می‌گوید: مگر نه اینکه جامعه دندانپزشکی از متخصصین این عرصه در کشور هستند؟ آیا نباید پیش از هر تصمیمی، دیدگاه کارشناسی ما را در حوزه تخصصی مان دریافت می‌کردند؟!

وی با طرح این سوال که باید دید مشکل عمده جامعه و مردمی که به دندانپزشک مراجعه نمی‌کنند، چیست و آیا کمبود دندانپزشک عامل عدم مراجعه است یا هزینه‌های دندانپزشکی که عمدتا شامل بیمه هم نیست، می‌افزاید: خواسته اصلی ما این است که اجازه داده شود صاحبنظران و نخبگان حوزه دندانپزشکی اظهارنظر کنند، زیرا موضوع ظرفیت دندانپزشکی یک موضوع تخصصی است و نمی‌توان با نگاه ریاضی و چند ضرب و تقسیم، ناگهان ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پر هزینه‌ای همچون دندانپزشکی را افزایش داد.

کدخدازاده با رد ادعای کمبود دندانپزشک در کشور می‌گوید: در حال حاضر بر اساس آمار سازمان نظام پزشکی، ۴۲ هزار و ۶۰۰ دندانپزشک پروانه مطب دارند، اما نکته این است که بسیاری از اساتید و اعضای هیات علمی دانشگاه پروانه مطب ندارند، برخی متعهدین خدمت هستند و برخی دیگر تعهد خدمت ضریب کار دارند و برخی دیگر نیز در مراکز دولتی هستند و پروانه مطب نیاز ندارند یا عده‌ای هم مشغول گذراندن طرح هستند که بدون پروانه انجام می‌شود و حتی برخی هستند که (به ویژه در ایام کرونا) برای تمدید پروانه اقدام نکرده اند؛ بنابراین اتکا به تعداد پروانه صادره درست نیست.

وی می‌افزاید: اگر به نسبت دندانپزشک به ازای جمعیت هم نگاه کنیم، وضعیت در کشور ما ۵ دندانپزشک در ۱۰ هزار نفر است، در حالی که وضعیت در آمریکا ۶.۲ دندانپزشک به ازای هر ۱۰ هزار جمعیت است که وضعیت قابل قبولی را نشان می‌دهد. این در حالی است که شاخصی در دندانپزشکی داریم به نام BMF که به معنی شاخص تجربه پوسیدگی دندان است و تحقیقات نشان داده که هر زمان تعداد دندانپزشکان زیاد شده، این شاخص هم رشد کرده و شاخص عاری از پوسیدگی (Caries Free) نزول کرده است. به عبارت بهتر، وقتی درمان اولویت می‌شود، سلامت دندان به محاق می‌رود.
 
اگر افزایش تعداد دندانپزشک جواب می‌داد، در این ۴۰ سال داده بود/ چرا به جای پیشگیری روی درمان که گران است تمرکز کرده اید؟ / دانشجو عدد و رقم ریاضی نیست/ بایستی مراقب سرخوردگی نخبگان و نرخ مهاجرت بود

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی با تاکید بر اینکه بایستی سلامت دندان اولویت باشد، نه درمان آن، می‌گوید: این همان اصل کلی است که می‌گوید پیشگیری بهتر و مهم‌تر از درمان است و هزینه‌های کمتری هم دارد. بر اساس این اصل، بایستی که تربیت نیروی حد واسط یعنی تکنسین‌های دهان و دندان در دستور کار قرار گیرد تا پیشگیری محقق شود نه اینکه درمان را در اولویت بگذاریم و حتی در مسیر آن به دنبال افزایش دندانپزشک باشیم. اینجاست که باید بپرسیم آیا هدف ارائه درمان به مردم مناطق محروم است، در حالی که بسیاری از مردم توان پرداخت هزینه آن را ندارند، چون تحت پوشش چتر بیمه‌ای نیست؟ آیا با افزایش تعداد دندانپزشک، هزینه‌های درمان کاهش پیدا می‌کند؟ اگر این گونه بود که برای کاهش قیمت گوشت، تعداد قصابی را زیاد می‌کردند!

وی می‌افزاید: اگر قرار بود مشکلات دندان با افزایش تعداد دندانپزشک حل شود، در همه این سال‌ها شده بود؛ در این همه سال که از ۵ دانشکده دندانپزشکی در سال ۵۸ به ۴۴ دانشکده در سال ۱۴۰۰ رسیدیم. در افزایش تعداد دانشجو از هزار نفر در سال ۵۸ به ۱۶ هزار نفر در سال ۱۴۰۰، که بررسی‌ها نشان می‌دهد به بهبود شاخص سلامت دهان و دندان در کشورمان منجر نشده است، بماند که افزایش ظرفیت‌های صورت گرفته در دندانپزشکی در کشور در گذشته، در موارد زیادی همراه با بی مسئولیتی و بدون دیدن زیرساخت‌ها بوده و به آموزش دندانپزشکی آسیب زیادی وارد کرده است.

کدخدازاده با تاکید بر این که افزایش ظرفیت، خطر بزرگی است که دندانپزشکی کشور را تهدید می‌کند، می‌گوید: دانش آموزان نخبه‌ای که با رتبه‌های زیر ۱۰۰ به دانشکده‌های دندانپزشکی وارد می‌شوند، در مواجهه با امکانات ناکافی آموزش دچار سرخوردگی می‌شوند. اینجاست که می‌گوییم ظرفیت فقط عدد ریاضی نیست و باید همه ملزومات آن دیده شود که نشده؛ از جذب هیات علمی و امکانات مورد نیاز آموزشی که در حال حاضر هم کمبود‌های زیادی در این زمینه‌ها داریم تا مسائل دیگر مثل خوابگاه و توجه به رفاهیات دانشجویان و امور فرهنگی و... اینجاست که از شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌پرسیم که چگونه بدون پیوست فرهنگی و اقتصادی و ...، تصمیم به افزایش ظرفیت گرفتید؟

وی می‌افزاید: بر این اساس از شورای عالی درخواست داریم که از اساتید برجسته دندانپزشکی کشور به عنوان متخصصین این حوزه دعوت کرده و سخنان آنان را بشوند، چون تصمیم گیری عجولانه و بر مبنای اطلاعات غلط موجب به تضییع بیت المال خواهد شد، برای نخبگان ناامیدی به همراه خواهد داشت، مهاجرت را وسعت خواهد بخشید و در نهایت هم به حل مساله کمکی نمی‌کند. ما بر اساس تجارب گذشته و قاطعانه می‌گوییم که افزایش ظرفیت دندانپزشکی به هیچ وجه باعث افزایش سطح سلامت دهان و دندان در جامعه نخواهد شد و خواستار ابطال مصوبه اخیر هستیم.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۶۴
انتشار یافته: ۵۹
یونس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
سلام
این صحبت یعنی چه؟؟؟
توی این چهل سال کدام افزایش؟؟؟
چقدر مردم هزینه این حرف ها پرداخت کنن؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
بیچاره دندونپزشکا خیلی ترسیدن از پول در اوردن مفت میفتن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
افزایش ظرفیت دندانپزشکی و پزشکب باید از سالها پیش اتفاق میفتاد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
امیدوارم جلوی مافیای پول و قدرت دندانپزشکان گرفته شود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
دقیقا ظرفیت پزشکی سال ۱۳۶۸ از امسال بیشتر بوده برید خودتون تحقیق کنید ببینید. اونوقت ظرفیت دندانپزشکی حتی از پزشکی هم انحصاریتر شده. کاری کردن یک میلیون نفر پشت کنکور تجربی در ارزوی پزشک شدن پیر بشن ولی سالی فقط پنج هزار نفر میگیرن. از اونور داوطلبان رشته ریاضی شدن ده درصد کل داوطلبان.
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
اگر این آقا سرانه پزشک و دندانپزشک را در ایران و دیگر کشور ها و استاندارد جهانی را بفهمد .این حرف را نمی زند. دنبار انحصار هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
سفسطه میکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
والا این از سفسطه گذشته
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
صافکار و قصاب محل هم این طور سفسطه نمیکنند که اینها
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
قصابی قیاس معالفارق هست قصابی که منبع تولید نیست ولی دندانپزشک منبع تولیید هست تعداد صافکار افایش پیدا کند صددرصد قیمت کاهش پیدا میکنه
علی وکیل دادگستری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
چرا فقط تعداد وکلا را بیست برابر کردند چه اشکالی دارد پزشکان دندانپزشکان و متخصصان پزشکی هم بیست برابر شوند تا هزینه های سرسام اوری که به مردم تحمیل می کنند کم شود . اما فرق رشته های پزشکی و دفتران ازدواج و دفتران طلاق که باز به سردفتران ازدواج می دهند تا درامد مبلیونی انها چند برابر شود و دفاتر خدمات قضایی و دفاتر اسناد رسمی با وکلا می دانید چیست ؟ ان است که وکلا حامی نداشتند که 20 برابر شدند ولی اینها حامیان قوی دارند . البته خوب شد که وکلا 20 برابر شدند ولی همه رشته های لاکچری و همه شغل ها باید چنین شونو
پاسخ ها
شایان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
آقا جان تعداد هر کدام را صد برابر هم که بکنند آخر کار طرف میره پیش اونکه باتجربه تره، نخبه تره و کاربلدتر... پس افزایش ظرفیت فقط خرج کردن بیت المال برای پرورش متخصصان و دودستی تقدیم دیگر کشورها کردند می باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
درسته پیشگیری بهتر از درمان است ولی شماها طرفدار مافیا پزشکیهستید تا هیچ وقت دست زیاد نشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
همیشه وقتی به انحصار در هر رشته ای حمله میشه صدای فریاد مافیای اون رشته انحصاری به هوا در می آد؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
برای یک دندان ، خون مردم را در شیشه می کنند!
اتفاقا باید تعداد این تجار اضافه و قیمت ها رقابتی بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
من میگم افزایش ده درصدی دندانپزشک خیلی کمه و دردی رو درمان نمیکنه. افزایش باید حداقل دویست درصد میشد تا به چشم میومد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
همین تعداد رو درست آموزش بدین افزایش تعداد پیشکش. درحال حاضر که با معالجه دندان خراب ، امید به نگه داشتن دندان کمتر هم میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
دختر خالم دندونپزشکه. تازه ۲۸ سالش شده. به مادرش گفته ماهی ۳۰۰ میلیون در نیارم انگار کار نکردم. تازه دانشگاه ازادی هم بود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
من دکترای مهندسی برق دارم از بهترین دانشگاه وبا 20 سال سابقه کار صنعتی که پیچیده ترین و بزرگترین مشکلات را در دوران تحریم و نبود قطعات در ایران انجام میدهم. به خدا قسم که درآمد من به زور به 20 میلیون تومان در ماه درشرکت دانش بنیان خودم میرسد آن هم اگر اداره مالیات تحمل کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
امكانات دانشكده دندانپزشكي دانشگاه آزاد خيلي بالاتر از امكانات دانشگاههاي دولتيست
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟