یادآوری نکاتی کلیدی در شروع موج هفتم کرونا در ایران

هر آنچه درباره تزریق دوز چهارم واکسن کرونا باید بدانیم

وزارت بهداشت که متولی واکسیناسیون علیه کروناست، هنوز از انتشار آمار استقبال مردم از تزریق دوز چهارم سر باز می‌زند و اطلاعی از میزان تزریق این دوز یادآور در دست نیست، اما شواهد حکایت از آن دارد که میزان تزریق دوز اضافه چهارم واکسن بسیار اندک بوده است؛ وضعیتی که با توجه به شروع موج بعدی بیماری، نگران کننده است و باید به سرعت تغییر کند.
کد خبر: ۱۱۳۰۰۳۱
|
۲۴ تير ۱۴۰۱ - ۲۳:۴۱ 15 July 2022
|
18638 بازدید
|
هر آنچه درباره تزریق دوز چهارم واکسن کرونا باید بدانیمقاسم قاین زاد- آیا خود را برای مقابله با موج جدید بیماری کووید ۱۹ در کشورمان که آغاز شده، آماده کرده اید؟ آیا می‌دانید همچنان بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری و کاهش شدت بیماری در صورت ابتلا به آن، واکسیناسیون است؟ اگر به این نکات واقفید، اما درباره تزریق دوز یادآور واکسن ابهام و سوال دارید، با ما همراه باشید.

به گزارش «تابناک»؛ با شروع موج هفتم کرونا، شمار مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ رو به افزایش است تا جایی که شمار شهر‌های قرمز و نارنجی (وضعیت «بسیار پرخطر» و «پرخطر») افزایش چشمگیری نشان می‌دهد و کشورمان بار دیگر در آستانه بحرانی فراگیر قرار گرفته است؛ زنگ خطری که یکی از موثرترین راهکار‌ها برای در امان ماندن از آن، رعایت پروتکل ها، استفاده از ماسک به ویژه در اماکن سرپوشیده و در میان ازدحام جمعیت و از همه مهم تر، تجدید واکسیناسیون است.

درباره برنامه ملی واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ سخن می‌گوییم که از اواخر بهمن ماه سال ۱۳۹۹ آغاز شد و در سایه استقبال چشمگیر هموطنانمان از آن، به سرعت به ثمر نشست و بسیاری از ایرانیان با تزریق دو دوز واکسن، خود را کامل علیه این بیماری و ویروس کرونا واکسینه کردند. برنامه‌ای که در فاز بعدی، به تزریق دوز سوم واکسن (دوز بوستر) رسید و باز هم استقبال از آن نسبتا قابل قبول بود، اما در گام بعدی یعنی تزریق دوز یادآور چهارم، چندان خوب پیش نرفت.
 
هر آنچه درباره تزریق دوز چهارم واکسن کرونا باید بدانیم

البته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان که متولی واکسیناسیون علیه کروناست هنوز از انتشار آمار استقبال مردم از تزریق دوز چهارم سر باز می‌زند و اطلاعی از میزان تزریق این دوز یادآور در دست نیست، اما شواهد حکایت از آن دارد که میزان تزریق دوز اضافه چهارم واکسن بسیار اندک بوده است؛ وضعیتی که با توجه به شروع موج بعدی شیوع ویروس و بیماری در کشورمان، نگران کننده به نظر می‌رسد و باید به سرعت تغییر کند.

این موضوعی است که مورد تاکید ستاد ملی مقابله با کرونا و در راس آن، رئیس جمهور کشورمان هم قرار گرفته و یکی از مصوبات کلیدی جلسه قبلی ستاد ملی بوده است؛ مصوبه‌ای که تاکید داشت وزارت بهداشت به منظور ترغیب مردم به دریافت دوز یادآور واکسن، از کمک رسانه‌ها بهره‌مند شود، اما این دستور هم موجب نشد که رویه جاری وزارت بهداشت تغییر کرده و مثلا با انتشار آمار مربوط به تزریق دوز چهارم واکسن، تصویری درست از ایمنی ایرانیان در مقابله با بیماری منتشر نموده و با به صدا درآوردن زنگ خطر، نگرانی‌ها از شروع موج هفتم را کاهش دهد.

این در حالی است که با توجه به فاصله رقم خورده میان موج قبلی کرونا و موج فعلی و در نتیجه اوضاع مطلوب کرونایی کشور در ماه‌های گذشته، بسیاری از مردم تزریق دوز چهارم واکسن را جدی نگرفته اند و در نتیجه حالا با انبوهی از سوالات مواجه هستند که پاسخ به آن‌ها پیش نیاز مراجعه ایشان به پایگاه‌های واکسیناسیون در سراسر کشور است؛ سوالاتی که در ادامه می‌کوشیم شماری از مهم‌ترین هایشان را پاسخ دهیم.

آیا در تزریق دوز چهارم واکسن باید از واکسن خاصی استفاده شود؟

همه انواع واکسن‌های موجود در مراکز واکسیناسیون قابلیت استفاده بعنوان نوبت یادآور را دارند؛ لذا به همه افرادی که بیش از ۶ ماه از نوبت قبلی شان گذشته است، توصیه می‌شود یک نوبت واکسن دریافت کنند. دریافت یک نوبت یادآور از هر نوع واکسن، مهمتر از دریافت نوع خاصی از واکسن است.

نوع واکسن دوز‌های قبلی با دوره چهارم ارتباط دارد؟ یعنی اینکه چه واکسنی زدیم به اینکه الان باید چه واکسنی بزنیم، مرتبط است؟

نه! دریافت یک نوبت یادآور مهمتر از چه نوع واکسنی، است.
 
آیا کسی که تاکنون واکسن نزده می‌تواند دوز چهارم را بزند یا این دوز صرفا برای افرادی است که دوز اول، دوم و سوم را زده‌اند؟
 
کسی که تاکنون واکسن کووید-۱۹ نزده، بیشترین خطر ابتلا را دارد لذا این فرد باید در اسرع وقت مراجعه و واکسن نوبت اول را دریافت و سپس یک ماه بعد نوبت دوم را دریافت نماید.
 
واکسن‌های ایرانی از نظر کیفیت و اثرگذاری چقدر قابل اعتماد هستند؟
 
همه واکسن‌های تولید داخل مراحل مطالعات بالینی را منطبق با استاندارد‌های بین المللی و داخلی طی کرده‌اند و نتایج بسیار مناسبی داشته‌اند. علاوه بر این، مقایسه وضعیت ابتلا در کشور خودمان و کشور‌های اروپایی نشان دهنده یکسان بودن نتیجه واکسیناسیون در کاهش موارد بستری و مرگ ناشی از بیماری است، در حالی که واکسن‌های متفاوتی استفاده شده‌اند.
 
برخی می‌گویند صرفا باید واکسن کرونا که ماهیت پروتئینی دارد، بزنیم و بقیه واکسن‌ها اثر ندارند؛ آیا این درست است؟
 
همه انواع واکسن‌های موجود در مراکز واکسیناسیون قابلیت استفاده به عنوان نوبت یادآور را دارند؛ لذا به همه افرادی که بیش از ۶ ماه از نوبت قبلی شان گذشته است، توصیه می‌شود یک نوبت واکسن دریافت کنند. دریافت یک نوبت یادآور از هر نوع واکسن، مهمتر از دریافت نوع خاصی از واکسن است.
 
آیا با زدن واکسن در برابر کرونا مصون می‌شویم و دیگر کرونا نمی‌گیریم؟
 
مهمترین فایده و دلیل واکسن کووید-۱۹ این است که به فرم شدید بیماری که منجر به بستری و یا عوارض شدید و مرگ ناشی از آن می‌شود جلوگیری نماید، لذا امکان ابتلا به بیماری همچنان وجود دارد حتی امکان ابتلا به فرم شدید بیماری نیز وجود خواهد داشت، ولی احتمال این واقعه در افراد کامل واکسن زده بسیار کمتر از افراد واکسن نزده است.
 
احتمال اثرات جانبی ناشی از زدن و اکسن روی بدن چه میزان است؟
 
در کشور‌های مختلف دنیا بیش از ۳ میلیارد واکسن کووید-۱۹ تزریق شده و در کشور خودمان نیز بیش از ۱۵۰ میلیون تزریق واکسن کرونا داشته‌ایم. خوشبختانه عوارض جانبی واکسن‌ها عموما خفیف و قابل تحمل بوده اند. مهمترین عوارض جانبی درد محل تزریق و بی حالی و ضعف یا خستگی هستند که در دو یا سه روز برطرف می‌شوند که در مقابل درد و رنج ناشی از بیماری کووید-۱۹ و عوارض شدید آن کاملا قابل قبول است.
 
تفاوت واکسن آسترازنکا با واکسن‌های ایرانی در چیست؟
 
واکسن‌های کووید-۱۹ با تکنولوژی‌های مختلف تولید شده اند. در تولید واکسن آسترازنکا از ویروس آدنوویروس شامپانزه (که در انسان بیماریزایی ندارد) بعنوان حامل برای انتقال جزء آنتی ژنی ویروس کووید-۱۹ استفاده شده است و اصطلاحا بر مینای وکتور ساخته شده. واکسن‌های دیگر با تکنولوژی‌های مختلف مانند تکثیر ویروس و سپس غیرفعال‌سازی آن (واکسن ویروس غیرفعالی شده)، استفاده از بخشی از ژنوم ویروس کووید-۱۹ بعنوان آنتی ژن و تکثیر در خطوط سلولی (واکسن پروتئین نوترکیب) و یا بخشی از زنجیره ژنومی ویروس (RNA) و تولید واکسن (واکسن‌های زنتیکی) انجام شده است.
 
تزریق واکسن چهارم برای چه دوره‌ای است؟ آیا تا پایان سال باز هم باید واکسن بزنیم؟
 
وضعیت بیماری کرونا در سطح دنیا و در داخل کشور به دقت رصد می‌شود و بر اساس آخرین اطلاعات علمی در خصوص تزریق واکسن کووید-۱۹ تصمیم گیری می‌شود لذا اینکه آیا یادآور دیگری هم نیز خواهد بود یا خیر بستگی به شرایط و اطلاعات و یافته‌های جدید در ماه‌ها آینده خواهد داشت. برخی از محققین معتقدند که احتمالا برای تداوم ایمنی علیه ویروس کووید-۱۹ نیاز به تداوم واکسیناسیون به صورت سالیانه خواهیم داشت.
 
برای تزریق دوز چهارم محدودیت سنی وجود دارد؟
 
تمام افراد بالای ۱۸ سال که شش ماه از نوبت قبلی آن‌ها گذشته است توصیه به دریافت یک نوبت یادآور می‌شوند. افرادی که در گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال هستند اگر دچار بیماری‌های ضعف سیستم ایمنی باشند و یا بیماری‌های زمینه‌ای شدید داشته باشند نیز در صورت گذشت شش ماه از آخرین تزریق، کاندید دریافت نوبت یادآور واکسن هستند. زیر ۱۲ سال در حال حاضر نیازی به دریافت نوبت یادآور ندارند.
 
بیماران خاص و افراد مبتلا به سرطان چه نوع واکسنی استفاده کنند؟
 
همه انواع واکسن موجود قابل استفاده است.
 
کسی که سرما خورده و یا کرونا دارد هم می‌تواند واکسن بزند؟
 
افرادی که مبتلا به بیماری کرونا هستند توصیه می‌شود حداقل یک ماه بعد از بهبودی صبر کنند و سپس واکسن بزنند.
 
برای زدن واکسن باید ناشتا باشیم یا بعد از آن دستورالعمل خاصی باید رعایت شود؟
 
برای دریافت واکسن نیازی به ناشتا بودن نیست. بعد از دریافت واکسن توصیه می‌شود بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در مرکز واکسیناسیون حضور داشته باشند. افرادی که سابقه ضعف شدید بعد از هر گونه تزریق و یا گرفتن نمونه خون دارند بایستی به کارکنان بهداشتی تزریق کننده واکسن اطلاع داده و بعد از تزریق نیز دقایقی در حالت استراحت و درازکش قرار گیرند. صرف صبحانه قبل از مراجعه برای دریافت واکسن توصیه می‌شود. مصرف مایعات بیشتر در روز اول و دوم بعد از دریافت واکسن مفید است.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۱۰
مجتبی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
آقااااااااااا
ماسک
ماکس چیه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
واکسنای داخلی بعد از سه سال هنوز نتونستن تاییدیه بگیرن. چی میگی برا خودت؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
واکسن به جز عوارض ما هیچی ازش ندیدیم
ناشناس
|
United States of America
|
۰۹:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
لطفا استرازنکای بوستر ، وارد کنید
پاسخ ها
اتاق فرمان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
چشم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
وقتی استرازنکا رو جمع میکنین که واکسنای بدون تاییدیه خودتون که معلوم نیست اصلا تاریخ مصرف داره یا نه رو به مردم بزنین معلومه کسی استقبال نمیکنه. فخرا و نورا و بقیه واکسناتون کدوم تاییدیه جهانی رو دارن؟ مگه نمیگفتین چون دولت ازشون نمیخریده خط تولیدشون متوقف شده، پس این واکسنا از کجا اومده؟ همش هموناییه که مدتها توو انبار مونده بوده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
سه روزه دارم بررسی برای زدن دوز چهارم. تمام جاهایی که قبلا واکسن میزدن و شبانه روزی هم بودن تعطیل شدن خب اکثر مردم عصر و شب وقت دارن ولی تمام مراکز واکسن صبح زود نهایت تا ساعت ده صبح تا یک باز هستن و هیچ مرجع مطمئنی هم برای اطلاع رسانی وجود ندارد و من تنها مرجعی که ازش دارم استفاده میکنم وبسایت مسیریاب بلد میباشد که هیچ ربطی به واکسیناسیون ندارد . به جای این همه مقاله تکراری کاش جایی بود درست راهنمایی میکرد و مراکز ارائه واکسن رو به صورت لحظه ای اعلام میکرد و مراکز رو شبانه روزی میکردن یا حداقل ساعت کاری مراکز رو تا آخر شب زیاد میکردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
واکسن خوب مثل فایزر و مدرنا وارد کنید که تلفات کم بشه.
مهدیکرمخانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
بنده سه دوز واکسن استرازنکا تزریق کردم بعد گذشت ششماه دوز یاد آور دوز چهارم استرازنکا تزریق کردم دیگه توکل بخدا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۵
واکسنها پر از عوارضن و وزارت بهداشت از ارایه امار فوتیها طفره میره
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟