بین الملل تابناک: پس از مذاکرات غیر مستقیم هستهای میان ایران و آمریکا در دوحه قطر که آخرین دور مذاکرات هستهای بوده است، طرفین غربی به ویژه آمریکاییها از شکست مذاکرات خبر دادند و در مقابل طرفین ایرانی اعلام کردند مذاکرات شکست نخورده و اگر واشنگتن از خواستههای زیاده خواهانه خود کوتاه بیاید میتوان به توافق دست یافت. با این حال، گزارشها حاکی از این است که مذاکرات احیای برجام در روزهای آینده از سر گرفته خواهد شد.
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) نهم مرداد ماه در توئیتی درباره مذاکرات رفع تحریمها نوشت: ما ایدههای پیشنهادی شکلی و محتوایی خود را به منظور هموار ساختن مسیر برای جمع بندی سریع مذاکرات وین، که با هدف اصلاح یک شرایط پیچیده خسارتبار ناشی از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا، آغاز شده به طرفهای مقابل ارائه دادیم.
وی در توئیتی دیگر افزود: ما به صورت نزدیک با شرکای برجامی خود به ویژه هماهنگ کننده به منظور ارائه فرصتی دیگر به آمریکا برای نشان دادن حسن نیت و مسؤولیت پذیری خود کار میکنیم.
مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: ایران آماده جمع بندی مذاکرات در مدت زمان کوتاهی است. اگر طرف مقابل نیز آماده اقدام مشابه باشد.
جوزپ بورل در یادداشتی در سایت اینترنتی اتحادیه اروپا گفت: ایران و دیگر طرف ها باید متن توافق پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام را قبول کنند. نقشه و طرح جدی از سوی ایران برای احیای توافق برجام وجود ندارد. دامنه حل اختلافات مهم با جمهوری اسلامی ایران کمتر می شود و به پایان می رسد.
او قبل از این هم در یادداشتی در روزنامه فایننشال تایمز انگلیس نوشت: متن پیشنهادی توافق احیای برجام آماده است که نگرانی های دو طرف مذاکرات را در نظر می گیرد.
بخش های مهم این یادداشت به این شرح است:
- بعد از ۱۵ ماه از مذاکرات فشرده و مثمر در وین و ارتباطات متعدد با اعضای برجام و امریکا به این نتیجه گیری رسیدم که مساحت حل اختلافات کمتر می شود و احتمالا پایان می یابد.
- زمان آن رسیده مقامات ایران، تصمیمات سیاسی سریعی را برای پایان مذاکرات وین بگیرند و به صورت فوری به اجرای کامل برجام برگردیم.
- متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام شامل چارچوب های محکمی برای فعالیت هسته ای ایران است. گزینه بهتر برای احیای برجام روی میز است. الان زمان تصمیم گیری است.
- هدف ما همیشه دست یابی به توافقی است که به سود همه از جمله ایران و اروپا و جامعه جهانی، خواهد بود و این چیزی است که همه ما آن را محقق کردیم. متن پیشنهای توافق احیای برجام شامل محدودیت های شدید بر فعالیت هسته ای ایران وبزرگترین سیستم نظارت و بازرسی بود که از سوی آژانس اجرایی می شد.
- برجام باعث کاهش 98 درصدی ذخایر اورانیوم غنی شده ایران و برچیدن هزاران دستگاه سانتریفیوژ این کشور شد.
سیاست فشار حداکثری ترامپ علیه ایران شکست خورد زیرا اجماع حاضران در برجام آن را زنده نگه داشت و هم اکنون ادامه برجام مهمتر از هر وقت دیگری است.
در همین راستا، یعقوب رضازاده اظهار کرد: در چند روز گذشته، اعضای کمیسیون امنیت ملی، نشست هایی با آقای باقری، رئیس تیم مذاکره کننده هسته ای داشتند. طبق مباحث مطرح، با توجه به تلاشهای طرفهای اروپایی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام، احتمالا در روزهای آینده دور جدید مذاکرات برگزار خواهد شد.
وی افزود: این دور از مذاکرات با پشتوانه و عزم جدی طرف ما و طرف مقابل صورت می گیرد و چندین سال است که مذاکرات بدون نتیجه مانده و انشاءالله با رویکرد جدید توافق خوبی بین طرفین انجام می شود؛ البته همراه با دقت عمل و رسیدن به نتیجه قابل قبول برای ملت و مجلس.
رضازاده درباره مکان مذاکرات گفت: احتمالا در وین برگزار خواهد شد. البته ما پیشنهاد کردیم مذاکرات در خاک کشور ما باشد ولی در نهایت مکان قطعی مذاکرات بعد از توافق طرفین مشخص میشود.
جزئیات پیشنهاد بورل برای احیای برجام
یک رسانه عربی در گزارشی به نقل از منابع نزدیک به مذاکرات، جزئیات تازهای درخصوص پیشنهاد مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا به ایران منتشر کرد.
روزنامه العربی الجدید به نقل از منابع نزدیک به روند مذاکرات هسته ای غیر مستقیم ایران و آمریکا با وساطت اتحادیه اروپا و کشورهای عربی خلیج فارس، جزئیاتی در خصوص پیشنهاد مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا به تهران و واشنگتن منتشر کرد.
جوزپ بورل سه شنبه هفته گذشته اعلام کرد که پیش نویس جدیدی درخصوص برنامه هسته ای ایران ارائه داده و از طرفهای شرکت کننده در مذاکرات خواسته است که این پیشنویس را قبول کنند تا مانع بروز بحران خطرناک شوند.
وی در مقاله ای که در فایننشال تایمز منتشر شد، نوشت: این پیش نویس "ایده آل نیست" اما به نظر من به عنوان واسطه در این مذاکرات، توافق ممکن است.
بورل بدون پرداختن به جزئیات تاکید کرد که پیشنهاد مطرح به تمام امور اساسی می پردازد و راه حل هایی را شامل می شود که تمام طرفها با دشواری به آن ها دست یافتند.
منابع العربی الجدید ادعا کردند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه گذشته در تماس تلفنی با جوزپ بورل، ملاحظات ایران درخصوص این پیشنهاد را به وی ابلاغ کرده و گفته که ایران به طور کلی مخالفتهایی با طرح دارد اما تاکنون رسما مخالفت خود را اعلام نکرده است.
این منابع میگویند: مسئولان ایرانی بر این باورند که طرح اروپایی چیز مهم و بزرگی به پیشنویس توافقی که در مارس گذشته مطرح شده اضافه نمی کند و پیشنهاد کنونی به طور کافی سه مطالبه اصلی تهران را برآورده نمیکند.
این منابع درخصوص مطالبات تهران تاکید کردند که ایران خواهان گسترش چهارچوب رفع تحریم ها، دادن ضمانت های کافی و همچنین اعلان آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر بستن پرونده تضمین های مربوط به اختلافات میان تهران و آژانس است؛ اختلافاتی که به سه سایت هسته ای ایران مربوط می شود و آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این مدعی شده بود که ایران در آن ها فعالیت هسته ای اعلام نشده دارد.
منابع نزدیک به مذاکرات هسته ای اعلام کردند که پیشنهاد جدید بورل، رفع تحریم های بخشی از موسسات و شرکت های وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نه همه آن ها را شامل می شود و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز متعهد می شود که دولتش به توافق احترام بگذارد.
این منابع در ادامه تاکید کردند، امیرعبداللهیان به بورل گفته است که ایران از پیشنهادها و ایده هایی که در راستای تکمیل مذاکرات و رسیدن به توافق هستند استقبال می کند و همزمان خواستار انجام مباحثات بیشتر درخصوص پیشنهادهای اروپایی و همچنین پیشنهادهای تهران برای رسیدن به راهکارهای مشترک است.
این منابع همچنین تاکید کردند که پیشنهاد انجام دیدار میان علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز مطرح شده است.
این منابع در بخش دیگری خاطرنشان کردند که وزیر خارجه ایران نیز پیشنهادهای جدیدی درخصوص مسائل مورد اختلاف به بورل داده است.
در این گزارش آمده است؛ گویا در آینده نزدیک شاهد توافقی نباشیم و باید تا ماه سپتامبر و قبل از نشست شورای حکام آژانس در آن ماه منتظر بمانیم و ببینیم که چه اتفاقی رخ می دهد.
منابع العربی الجدید در پایان تاکید کردند: تماس های علنی و غیرعلنی قطر و عمان با دو طرف ایرانی و آمریکایی به منظور نزدیک کردن رویکردهایشان ادامه دارد و تحرکات جدیدی درخصوص تبادل زندانیان بین تهران و واشنگتن در حال انجام است.