بین الملل تابناک: پس از پنج ماه وقفه، مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای برجام که از فروردین ۱۴۰۰ آغاز و در اسفند همان سال متوقف شد، از روز پنجشنبه سیزدهم مرداد ۱۴۰۱ از سر گرفته میشود؛ مذاکراتی که چشم انداز مشخصی درباره آن وجود ندارد و طرفین مذاکره کننده، روایات مختلفی درباره آن ارائه میدهند.
انریکه مورا جمعه شب در جمع خبرنگاران درباره ادعای ضربالاجل ۷۲ ساعته در مذاکرات گفت: «من آن را در بلومبرگ خواندم. نمیدانم چه کسی آن را گفته است، اینکه یا ۷۲ ساعت یا هیچ چیز.»
مسئول هماهنگ کننده برجام در پاسخ به اینکه «آیا به گفتگوها خوش بین هستید؟»، گفت: بله.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات ادامه پیدا می کند؟، گفت: «بله حتما.»
برخی رسانهها امروز به نقل از خبرگزاری بلومبرگ مدعی شدند که این خبرگزاری به نقل از دیپلماتهای اتحادیه اروپا گزارش داده که موانع احیای برجام میتوانند ظرف ۷۲ ساعت برطرف شوند یا دیگر توافقی امکانپذیر نخواهد بود.
آنها گفتهاند که این امر مستلزم تصمیمگیریهای سیاسی در سطح بالا در تهران و واشنگتن است، اما به نظر میرسد که تمایل دو طرف برای سازش با یکدیگر کمتر شده است.
تیم مذاکره کننده کشورمان دقایقی پیش با «انریکه مورا» مسئول هماهنگ کننده برجام دیدار کرد.
علی باقری عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان به همراه تیم ایرانی با انریکه مورا مسئول هماهنگ کننده برجام دیدار و گفتوگو کرد.
انریکه مورا ساعتی پیش در جمع خبرنگاران با رد ادعای ضرب الاجل منتشر شده در بلومبرگ، خوش بینی خود را از ادامه مذاکرات ابراز کرد.
یک دیپلمات ایرانی در این مورد به خبرنگار ایرنا در وین، گفت: پایداری توافق در توازن آن است؛ اطمینان در مقابل اطمینان. مسائل ادعایی پادمانی با فشار سیاسی ایجاد شدند و با فشار سیاسی ادامه پیدا کردهاند و ماهیت سیاسی دارند و نباید دستاویزی برای سواستفاده علیه ایران در آینده باشند.
وی در خصوص فضای گفتگوها در وین گفت: اکنون ساعات در وین تعیین کننده است و هرچه زودتر باید اطمینان طرف ایرانی باید جلب شود.
تیم مذاکره کننده کشورمان دقایقی پیش با «انریکه مورا» مسئول هماهنگ کننده برجام دیدار کرد.
علی باقری عضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان به همراه تیم ایرانی با انریکه مورا مسئول هماهنگ کننده برجام دیدار و گفتوگو کرد.
انریکه مورا ساعتی پیش در جمع خبرنگاران با رد ادعای ضرب الاجل منتشر شده در بلومبرگ، خوش بینی خود را از ادامه مذاکرات ابراز کرد.
یک دیپلمات ایرانی در این مورد به خبرنگار ایرنا در وین، گفت: پایداری توافق در توازن آن است؛ اطمینان در مقابل اطمینان. مسائل ادعایی پادمانی با فشار سیاسی ایجاد شدند و با فشار سیاسی ادامه پیدا کردهاند و ماهیت سیاسی دارند و نباید دستاویزی برای سواستفاده علیه ایران در آینده باشند.
وی در خصوص فضای گفتگوها در وین گفت: اکنون ساعات در وین تعیین کننده است و هرچه زودتر باید اطمینان طرف ایرانی باید جلب شود.
انگلیس، فرانسه و آلمان جمعه شب از ایران خواستند در مذاکرات احیای برجام «خواستههای غیرواقعی» مطرح نکند.
سه کشور اروپایی معروف به تروئیکا در بیانیه ای اعلام کردند: مذاکرات امروز در وین نشان دهنده دور جدیدی از مذاکرات نیست، اینها بحث های فنی است.
در ادامه بیانیه تروئیکا آمده است: متن روی میز است، آغاز مجدد مذاکرات وجود نخواهد داشت، ایران اکنون باید تصمیم بگیرد که توافق را در حالی که هنوز امکان پذیر است، منعقد کند.
در این بیانیه آمده است : ما از ایران میخواهیم که خواستههای غیرواقعی خارج از محدوده برجام یا برنامه جامع اقدام مشترک مطرح نکند.
یک کارشناس ارشد مسائل هستهای،گفت: آمریکا و سه کشور اروپایی برخلاف تفاهم ها درباره اتهامات سیاسی علیه برنامه هستهای ایران، عمل کرده اند.
سید محمد مرندی روز جمعه طی پیامی در توئیتر نوشت: اتهام های سیاسی علیه برنامه هسته ای ایران قرار بود بعد از گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هسته ای حل شوند اما آمریکا و سه کشور اروپایی برعکس عمل کردند. این رویکرد باید اصلاح شود.
وی تصریح کرد: پیشرفت هایی حاصل شده است اما همه مسائل دیگر از جمله ارائه تضمین به ایران هنوز روی میز هستند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه با حضور در کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، به سؤالات و ابهامات مطروحه در خصوص نحوه اجرای قانون راهبردی مجلس و مذاکره برای لغو تحریمها پاسخ داد.
در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین پژمان فر رئیس کمیسیون و آقایان نبویان، خضریان و بیگی نژاد به تشریح ابهامات خود در خصوص پیش نویس توافق وین پرداختند.
امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با ارائه گزارشی از روند مذاکرات وین برای لغو تحریمها، تاکید کرد که برای تیم مذاکره کننده انتفاع اقتصادی ایران از توافق، رعایت خطوط قرمز و حفظ توان و دانش و فناوری بومی صلح آمیز هستهای مورد توجه جدی است.
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین جمعه (پنجم اوت) در توییتی اعلام کرد بار دیگر با هیأت ایرانی حاضر در دور جدید مذاکرات رفع تحریمها در وین دیدار کرده است.
وی در این خصوص با انتشار تصویری نوشت: یک نشست سازنده دیگر با همتایان ایرانی در مذاکرات وین درباره برجام.
مذاکرهکنندگان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست علی باقری و میخائیل اولیانوف پیش از ظهر پنجشنبه (چهارم اوت به وقت وین) هم در آستانه دور جدید مذاکرات رفع تحریمها در وین به گفتوگو نشسته بودند.
بلومبرگ در گزارشی به نقل از منابع آگاه مدعی شد که هیئت های آمریکایی و ایران که مذاکرات هسته ای را در وین از سر گرفتند، درباره پرداخت غرامت به تهران در صورت لغو توافق هسته ای در آینده پیشرفت هایی داشته اند.
بلومبرگ در ادامه گزارش خود اعلام کرد: انتظارات بدبینانه حاکی از آن است که احتمال محدودی برای توافق در مذاکرات ایران و آمریکا در وین وجود دارد، توافقی که می تواند بحران جهانی انرژی را کاهش دهد، چرا که احیای توافق هسته ای منعقد شده در سال ۲۰۱۵ این امکان را ایجاد می کند که ایران به عنوان دومین دارنده منابع گاز جهان و چهارمین دارنده منابع نفتی، صادرات بیشتری به بازارهای جهانی داشته باشد.
بنابراین گزارش، دیپلمات های اتحادیه اروپا نیز در این باره گفته اند می گویند: شکاف بین ایران و ایالات متحده آمریکا از زمان آخرین دور مذاکرات هسته ای در وین تا آغاز دور جدید این مذاکرات بیشتر شده است و حداقل دو موضوع جدید اختلافی جدید به اختلافات میان واشنگتن و تهران در ارتباط با توافق هسته ای افزوده شده است، مساله ای که موانع شکل گیری توافق را به شش تا هفت موضوع مختلف افزایش داده است.
این دیپلماتها افزودند: اگرچه موانع باقیمانده از نظر فنی میتوانند ظرف تنها ۷۲ ساعت برطرف شوند، اما این امر مستلزم تصمیمگیریهای سیاسی سطح بالا در تهران و واشنگتن است.
دیپلمات های اروپایی مدعی شدند که ایران از مطالبات قبلی خود در ارتباط با لزوم رفع تحریم سپاه پاسداران دست برداشته و بر لزوم عدم نقض عهد مجدد آمریکایی ها تاکید دارد.
این منابع مدعی شدند که پیشرفتهایی درباره پرداخت غرامت به ایران در صورت لغو یا نقض توافق از سوی دولت یا کنگره آمریکا، بدست آمده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ارشد اتحادیه اروپا مدعی شد در دور جدید مذاکرات رفع تحریمها که در وین در حال برگزاری است، پیشرفت حاصل شده که شامل تضمینهایی است که ایالات متحده با عقبنشینی از قول خود در آینده، باعث مختل کردن توافق نمیشود.
به نوشته روزنامه «تایمز اسرائیل» به نقل از خبرگزاری فرانسه، مشخص نیست که چگونه این امر امکانپذیر است و تعدادی از نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا قبلاً متعهد شدهاند که در صورت پیروزی در سال ۲۰۲۴، بار دیگر ایالات متحده را از توافق خارج کنند.
طبق این گزارش، این مقام اروپایی مدعی شد: «ما در حال حاضر تضمینهای کاملاً قابل توجه داریم. درک من این است که ایران خوشحال است و از آنچه در متن است احساس رضایت میکند».
او همچنین در ادامه ادعا کرد «درخواست تهران مبنی بر حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از فهرست «سازمانهای تروریستی خارجی» آمریکا، از مذاکرات خارج شده است. در عوض در آینده - پس از توافق- به آن رسیدگی خواهد شد».
به ادعای این مقام اروپایی، تهران و واشنگتن هنوز باید در مورد «مسائل مربوط به برداشته شدن تحریمها و چند سؤال هستهای که در ماه مارس و همزمان با پیشبرد برنامه (هستهای) ایرانیها وجود نداشت» به توافق برسند.
این منبع اتحادیه اروپا گفت: ما کمی خسته شدهایم، نمیتوانم خودم را برای چهار هفته دیگر اینجا تصور کنم. این دور دیگری نیست، ما اینجا هستیم تا متن را نهایی کنیم. فکر میکنم احتمال واقعی وجود دارد، اما آسان نخواهد بود.
وزیر خارجه روسیه ضمن حمایت از موضع ایران درباره رفع تحریم ها و مذاکرات هسته ای، خواستار تجدیدنظر آمریکا در موضع خود و بازگشت به این توافق بین المللی شد.
به گزارش خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف که برای شرکت در نشست وزیران خارجه «آسهآن» در کامبوج به سر میبرد، در گفتوگو با خبرنگاران تصریح کرد: اکنون آمریکاییها دنبال این هستند که یک طرح متفاوت را در یک توافق جدید بگنجانند در حالی که ایرانی ها بر مفاد توافق حاصل شده در سال ۲۰۱۵ تاکید دارند. من معتقدم موضع ایران کاملا مشروع است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون موضوع این است که آمریکاییها تلاش میکنند یک طرح تغییر یافته را موضوع یک توافق جدید قرار دهند در حالی که ایرانیها بر توافقهای مصوب ۲۰۱۵ پافشاری میکنند.
دیپلمات ارشد روسیه گفت: آمریکایی ها از طرحی خارج شدند که همه طرفهای دیگر و خود آمریکاییها آنرا تایید کرده بودند. باتوجه به اینکه واشنگتن تلاش کرد این توافق را از بین ببرد خودش هم باید با تجدیدنظر در موضعش به آن برگردد. امروز مشکل این است.
لاوروف افزود: موضع روسیه نیز درباره امضای توافقی برای احیای برجام کاملا روشن و غیرقابل تغییر است؛ این طرح باید به همان شکلی که توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده احیا و مشمول هیچ گونه اصلاح یا استثنایی نشود.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران پیش از آغاز مذاکرات گفته بود: ما ایدههای پیشنهادی شکلی و محتوایی خود را بهمنظور هموار ساختن مسیر برای جمعبندی سریع مذاکرات وین، که با هدف اصلاح یک شرایط پیچیده خسارتبار ناشی از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا آغار شده، به طرفهای مقابل ارائه دادیم.
باقری تصریح کرد: ایران آماده جمعبندی مذاکرات در مدت زمان کوتاهی است، اگر طرف مقابل نیز آماده اقدام مشابه باشد.
اولیانوف: فضای مذاکرات جدی است
دیپلمات ارشد روسیه، فضای مذاکرات رفع تحریمها در وین را جدی توصیف و تصریح کرد که زمان نتیجه گفتوگوها را مشخص خواهد کرد.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین که ریاست هیات این کشور در مذاکرات جاری درباره رفع تحریمها را برعهده دارد پیش از دیدار با علی باقری کنی گفت: وضعیت برای من کاملاً روشن نیست، اما ظاهراً همه طرف ها در مورد متن نهایی در حال رسیدن به اجماع هستند.
وی افزود که رسیدن به خط پایان «ممکن است خیلی آسان نباشد و زمان نشان خواهد داد که آیا ما موفق می شویم یا خیر. اما در کل فضای گفتوگوها جدی است.»
ایران از مواضع هستهای خود کوتاه نخواهد آمد
بهروز محبی نجمآبادی درباره روند مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با ۱+۴ که در شهر وین در جریان است، گفت: راهبرد ایالات متحده آمریکا همیشه باجگیری بوده و تلاش میکند حداکثر امتیازات را در مذاکرات بگیرد. در حالی که جمهوری اسلامی ایران در هیچ جایگاه ضعف قرار ندارد و خلافی در صنعت هستهای مرتکب نشده و حرکتش کاملا قانونی و در چارچوب ان پی تی(پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای) است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه تلاش غرب، قرار دادن جمهوری اسلامی ایران در موضع ضعف برای کسب امتیاز است، افزود: ایران اسلامی هیچ عقب نشینی در مواضع اقتصادی و ملی خود در مذاکرات نخواهد داشت و از خواستههای به حق خود هم کوتاه نخواهد آمد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس سیاست کلی جمهوری اسلامی را بهره بردن از فوائد صلح آمیز انرژی هستهای عنوان کرد و گفت: علاقه مندی درونی کشور استقلال در صنعت صلح آمیز هستهای است و برای این هدف شهدای زیادی را تقدیم کرده است. البته جمهوری اسلامی ایران میتواند در انرژی هستهای به مدل نظامی آن هم دست پیدا کند، اما فتوای صریح رهبر معظم انقلاب اجازه ورود به این بخش را نمیدهد.