بین الملل تابناک: صد و شصت و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین طی بیانیهای در واکنش به مصاحبه رئیس جمهور اوکراین با روزنامه واشنگتن پست گفت: در تحریمهای غرب علیه روسیه، بیش از همه شهروندان غربی ضرر میکنند.
به گزارش آناتولی، کاخ کرملین روز سه شنبه طی بیانیهای اعلام کرد تمام تلاشهای صورت گرفته از سوی کشورهای غربی برای تحریم روسیه و منزوی کردن این کشور بیهوده بوده است. کرملین به تحریمهای شدید مالی علیه روسیه اشاره کرد و گفت این تحریمها بیشتر به ضرر خود غربیها است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت کشورهای اروپایی که از اوکراین حمایت می کنند دیر یا زود به این فکر خواهند افتاد که آیا ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور این کشور کارها را به درستی انجام میدهد.
«میخائیل پودولیاک»، مشاور دفتر ریاستجمهوری اوکراین گفته شمار زیادی از کشورها یا مواضعی در حمایت از روسیه دارند و یا علیرغم تحریمها با این کشور همکاری میکنند.
طبق گزارش ایتارتاس، این مقام اوکراین تصریح کرد: «ما میدانیم که دنیا جای همگنی نیست. بعضی از کشورها روسیه را به عنوان کشور متجاوز ثبت کرده و تحریمهای شدیدی علیه این کشور وضع کردهاند.»
وی اضافه کرد: «با وجود این دو سوم کشورها یا خنثی هستند و یا همکاریهای تجاری با این کشور را ادامه میدهند و یا اینکه حتی مواضع حامی روسیه دارند.»
این مقام اوکراینی که با رسانه دولتی انگلیس، بیبیسی مصاحبه میکرد گفت دلیل این موضوع این است که آن کشورها از مدتها پیش روسیهگرا بودهاند و از این طریق مزایایی به دست میآوردهاند.»
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه اعلام کرد ارتش این کشور یک انبار مهمات را در نزدیکی شهر «اومان» منهدم کرده است. گزارشها حاکی است این انبار محل نگهداری موشکهای «هایمارس» و «هویتزر» ساخت آمریکا نگهداری میشد، منهدم کردند.
سخنگوی این وزارتخانه در نشست خبری روزانه خود گفت که بیش از ۳۰۰ راکت را در این حمله منهدم کرده است.
کییف از ورود موشک های پیشرفته و دوربرد هایمارس از ایالات متحده به عنوان یک تغییر دهنده احتمالی بازی استقبال کرده است، در حالی که مسکو غرب را متهم کرده که با تسلیح اوکراین باعث تشدید درگیریها شده است.
بعد از آمار پنتاگون درباره کمکهای میلیارد دلاری واشنگتن به کییف از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، واشنگتن از اختصاص بودجه چند میلیاردی دیگر به این کشور خبر داد.
برخی منابع خبری از وقوع همزمان چندین انفجار در شبه جزیره کریمه خبر دادهاند.
برخی خبرنگاران این انفجارها را ناشی از حمله به پایگاه هوایی «نووفدریوکا» متعلق به ارتش روسیه میدانند.
تصاویر منتشر شده از کریمه نشان میدهد ستونی از دود غلیظ در آسمان منتشر شده است. هنوز علت این انفجارها مشخص نیست اما مقامات اوکراین اخیرا درباره بازپس گیری شبه جزیره کریمه از روسیه با استفاده از تسلیحات نظامی آمریکا سخن گفته بودند. اظهاراتی که با واکنش تند روسیه مواجه شد.
دیمیتری مدودف، رئیسجمهور پیشین روسیه و معاون رئیس شورای امنیت این کشور با تاکید بر این موضوع هشدار داد که هر گونه تعرض خارجی به خاک کریمه پاسخ قاطع و کوبنده مسکو را در بر خواهد داشت.
شبه جزیره کریمه در سال 2014 بعد از یک همه پرسی به روسیه ملحق شد.
«دیمیتری مدودوف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه به اظهارات اخیر «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین که گفته باید همه شهروندان روس را به خاطر حمله به اوکراین مسئول شناخت و تحت تحریم قرار داد واکنش نشان داد.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، مدودوف این اظهارات و ایده زلنسکی را هیتلری خواند و آن را به افکار و ایدههای آدولف هیتلر دیکتاتور سابق آلمانی تشبیه کرد.
این مقام شورای امنیت روسیه در کانال تلگرامی خود نوشت: آدولف هیتلر آخرین کسی بود که سعی کرد چنین ایدههایی را علیه یک ملت اجرا کند. آیا ابهام دیگری در مورد ماهیت مقامات اوکراینی وجود دارد؟
شهردار ناگازاکی امروز (سهشنبه) به مناسبت هفتاد و هفتمین سالگرد بمباران اتمی که این شهر ژاپنی را ویران کرد، گفت پس از حمله روسیه به اوکراین، تسلیحات هستهای "بحران فعلی و ملموسی" به شمار میروند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «تومیهیسا تائو»، شهردار ناگازاکی ضمن به صدا درآوردن زنگ خطر، اظهار کرد: «ماه ژانویه سال جاری، رهبران ایالات متحده، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین بیانیه مشترکی را صادر و تایید کردند که جنگ هستهای برنده ندارد و نباید استفاده شود.»
وی افزود: با این حال، درست یک ماه بعد از این بیانیه مشترک، روسیه به اوکراین حمله کرد. این اتفاق تهدیداتی را درخصوص استفاده از تسلیحات هستهای به دنبال داشته و کل جهان را به وحشت انداخته است.
شهردار ناگازاکی خاطرنشان کرد که استفاده از تسلیحات هستهای یک "نگرانی بیاساس" نیست بلکه "بحرانی ملموس و از بحرانهای فعلی" محسوب میشود. او همچنین هشدار داد که این تسلیحات ممکن است از طریق قضاوتهای اشتباه، علمکرد نادرست و یا حملات تروریستی استفاده شوند.
تومیهیسا تائو گفت: به جای شروع جنگ، بشر باید "فرهنگ صلح" را ترویج دهد؛ فرهنگی که اعتماد، احترام به سایرین و حلوفصل مشکلات از طریق گفتوگو را موجب شود.
بازماندگان حملات هستهای و افراد عالیرتبه خارجی طی این مراسم به همراه صدها تن راس ساعت ۱۱:۰۲ پیش از ظهر، درست زمانی که این شهر بندری بمباران شد، برای بزرگداشت قربانیان یک دقیقه سکوت کردند.
همزمان با هفتاد و هفتمین سالگرد اولین بمباران اتمی جهان، زنگها در هیروشیما به صدا درآمد و مقامات از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، روز شنبه نسبت به برگزاری مسابقه تسلیحاتی جدید پس از حمله روسیه به اوکراین هشدار دادند.
ایالات متحده، اولین بمب اتمی جهان را در شهر هیروشیما ژاپن در ششم اوت ۱۹۴۵ و سه روز بعد در نهم اوت بمب اتمی دیگری را بر روی ناگازاکی انداخت. دلیل رسمی آن بمبارانها، وادار کردن امپراتوری ژاپن به تسلیم در جنگ جهانی دوم بود. این حملات تنها استفاده از سلاحهای هستهای در تاریخ بشر تاکنون بوده است. ایالات متحده هنوز مسئولیت اخلاقی این بمبارانها را بر عهده نگرفته و آنها را با ضرورت نظامی توجیه میکند.
سفیر روسیه در آمریکا گفت که کمکهای جدید واشنگتن به اوکراین تایید میکند که آمریکا همچنان به "شعلههای آتش درگیری اوکراین" دامن میزند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در آمریکا، در تلگرامش نوشت: «واشنگتن به شعلههای آتش درگیری اوکراین اضافه میکند. تخصیص یک میلیارد دلار دیگر به اوکراین تایید میکند که آمریکا نمیخواهد به دلیل و منطق گوش دهد و قصد همکاری در زمینه توافق صلح را ندارد.»
وی افزود: «ایالات متحده آمریکا به طور فزاینده در این درگیری غرق و به خط خطرناکی در رویارویی با فدراسیون روسیه نزدیک میشود. چنین رویکردی هیچ منفعتی برای صلح و امنیت به دنبال ندارد و صرفا رنج و عذاب رژیم اوکراینی را طولانی خواهد کرد.»
سازمان عفو بینالملل در پی نارضایتیهایی که گزارشش درباره متهم کردن ارتش اوکراین به در خطر انداختن جان غیرنظامیان در میان طرفها و کشورهای غربی مخالف با روسیه برانگیخت، اعلام کرد که از بابت ناراحتی که این گزارشش در میان این طرفها ایجاد کرده متاسف است اما همچنان پای درست بودن محتوای این گزارش ایستاده و بر آن تاکید دارد.
به گزارش یورونیوز، گزارش چند روز پیش عفو بینالملل که در آن کییف را متهم به خطر آفرینی برای جان غیرنظامیان کرده بود با موجی از واکنشهای خشمگینانه مقامات اوکراینی و غربی مواجه شد که حتی تا روز دوشنبه نیز ادامه یافت.
این طرفهای ناراضی نویسندگان این گزارش را متهم کردند به این که این گزارش آنها به عنوان یک توجیه دیگر برای مسکو در قبال بمبارانهای فزایندهاش در هفتههای اخیر خدمت خواهد کرد.
این گروه حقوق بشری با این وجود اعلام کرد که از بابت رنجشی که این گزارشش در میان این طرفهای مخالف با روسیه از جمله ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ایجاد کرده و تحولاتی نظیر استعفای رئیس دفتر این سازمان در شهر کی ف را رقم زده، متاسف است.
در این میان هیات روسیه در شهر ژنو در توئیتی نوشت: اگر یک ساختمان غیرنظامی "برای مقاصد نظامی مورد استفاده قرار بگیرد، این ساختمان هدفی مشروع برای یک حمله دقیق است". این توئیت به نوبه خود واکنشهای منفی بیشتری را در میان طرفهای مخالف با روسیه در پی داشت.
عفو بینالملل گزارش خود را روز پنجشنبه منتشر کرده و در آن عنوان کرد حضور سربازان اوکراینی در مناطق مسکونی خطرات علیه جان غیرنظامیان را در جریان حمله روسیه افزایش داده است.
عفو بینالملل در بیانیه خود به منظور ابزار تاسف گفت: گروه عفو بینالملل عمیقا از بابت ناراحتی و خشمی که بیانیه مطبوعاتی ما در مورد تاکتیکهای جنگی ارتش اوکراین ایجاد کرده، متاسف است.
در ادامه این بیانیه تصریح شد: اولویت عفو بینالملل در قبال این جنگ و هر جنگ دیگری تضمین محافظت از غیرنظامیان است. در حقیقت این تنها هدف ما به هنگام منتشر ساختن این مطلب تحقیقاتی اخیر بود. در حالی که ما کاملا پای درست بودن یافتههایمان میایستیم از بابت رنجشی که ایجاد کرده است، متاسفیم.
زلنسکی پیشتر عفو بینالملل را متهم کرده بود به این که تلاش دارد مسئولیت را از روسیه در قبال حمله به اوکراین سلب کند و اوکسانا پوکالچوک، رئیس دفتر عفو بینالملل در اوکراین در واکنش به این گزارش سازمان متبوعش اعلام کرد که استعفا میکند زیرا این گزارش را یک هدیه پروپاگاندایی برای مسکو میداند.
«ایگور ویشنوتسکی»، معاون اداره منع اشاعه و کنترل تسلیحات وزارت خارجه روسیه هشدار داد: استقرار سلاح های هستهای آمریکا در کشورهای غیرهستهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و انجام ماموریت هایی که در آن از این سلاحها استفاده می شود، خطر درگیری هستهای را افزایش میدهد.
به گزارش خبرگزاری تاس، این مقام روسیه در دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان.پی.تی) گفت: ناتو به صورت علنی خود را یک ائتلاف هسته ای اعلام کرده است. تسلیحات هستهای آمریکا در کشورهای غیرهستهای ناتو مستقر است و فعالیتهای آموزشی با هدف تمرین استفاده از این سلاح ها، شامل اعضای غیرهستهای ناتو میشود.
ویشنوتسکی افزود: چنین اقداماتی که مغایر با مواد ۱ و ۲ معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای است، نه تنها همچنان به عنوان عامل مهمی باقی میماند که بر امنیت اروپا و جهان تأثیر منفی میگذارد، بلکه خطر درگیری هستهای را افزایش میدهد و تلاشهای خلع سلاح هستهای را مختل میکند.
این دیپلمات روس تاکید کرد: جنگ افزار های هستهای آمریکا باید به خاک این کشور بازگردانده شود، زیرساختهای استقرار آنها در اروپا از بین برود و از اجرای ماموریتهای هستهای مشترک ناتو جلوگیری شود.
به گفته ویشنوتسکی، ایجاد منطقه آکووس توسط آمریکا، انگلیس و استرالیا «به تنش در زمینه امنیت بین المللی دامن می زند و شرایطی را برای دور جدیدی از رقابت تسلیحاتی در منطقه آسیا و اقیانوسیه ایجاد می کند.»
یک رهبر جداییطلبان اوکراینی منطقه زاپروژیا در پی گلولهباران اطراف این نیروگاه هستهای، از تقویت دفاع ضدهوایی اطراف این تاسیسات خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک رهبر جدایی طلبان اوکراینی مستقر در روسیه به خبرگزاری "ریانوستی" روسیه گفت که دفاع ضد هوایی اطراف نیروگاه هسته ای "زاپوریژیا" پس از چند روز گلوله باران افزایش می یابد.
«یوگنی بالیتسکی» رئیس دولت تحت حمایت روسیه در منطقه زاپوریژیا در جنوب اوکراین گفت که این تاسیسات هسته ای به عنوان بزرگترین سایت هسته ای اروپا، به وضعیت عادی خود بازگشته و خطوط برق آسیب دیده آن تعمیر شده است.
در پی گلوله باران اطراف این نیروگاه، کییف و مسکو یکدیگر را مسئول حملات به نیروگاه واقع در قلمرو تحت کنترل روسیه طی روزهای اخیر اعلام کردند.
«میخائیل میزینتسوف» رئیس مرکز کنترل دفاع ملی روسیه در پی گلوله باران این تاسیسات هسته ای در روز شنبه، آن را یک اقدام تروریستی هستهای بر اساس کنوانسیون سازمان ملل متحد میداند.
وی همچنین هشدار داد، بروز یک حادثه در این نیروگاه هستهای میتواند پیامدهای گسترده تری بزرگ تر از آنچه در چرنوبیل و فوکوشیما رخ داد، در پی داشته باشد.
رئیس جمهوری اوکراین در اظهاراتی عنوان کرد: "روسها باید تا زمانی که فلسفه خود را تغییر ندادهاند در دنیای خودشان زندگی کنند."
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به روزنامه واشنگتن پست گفت: کشورهای غربی باید مرزهای خود را به روی همه روسها ببندند.
او ادعا کرد: "مهمترین تحریمها (علیه روسیه) بستن مرزهاست، زیرا روسها اراضی دیگران را تصرف میکنند. روسها باید تا زمانی که فلسفه خود را تغییر ندادهاند در دنیای خود زندگی کنند."
به عقیده وی، این ممنوعیت باید شامل آن دسته از روسهایی نیز که کشورشان را در اعتراض به اقدامات دولتشان ترک کردند، بشود. او در ادامه این ادعاهای خود گفت: "هر نوع تبعه روس...آنها را وادارشان کنید به روسیه برگردند."
به نظر او، کل جمعیت روسیه باید مسئول دانسته شوند. او گفت: مردم این دولت (روسیه) را انتخاب کردند و با آن مبارزه نمیکنند، با آن بحث نمیکنند و بر سر آن فریاد نمیزنند.
زلنسکی همچنین تحریمهای فعلی علیه روسیه را "ضعیف و ناکارآمد" خواند.
تایید بسته تسلیحاتی جدید یک میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین
سخنگوی موقت پنتاگون تایید کرد که کشورش بسته تسلیحاتی یک میلیارد دلاری دیگری برای اوکراین ارسال می کند.
"تاد بریسیل" سخنگوی موقت پنتاگون آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی افزود: بسته یک میلیارد دلاری امنیتی که به اوکراین ارائه خواهد کرد که بزرگترین بسته امنیتی برای این کشور و شامل مهمات برای سلاح های دوربرد و خودروهای زرهی پزشکی است.
این بسته تسلیحاتی، ارسال تجهیزات نظامی آمریکا به اوکراین را از زمان آغاز جنگ در این کشور در ۲۴ فوریه را به ۸.۸ میلیارد می رساند.
این بسته شامل مهمات سامانه راکتی هیمارس، مهمات سامانه موشکی زمین به هوای ناسامز و ۵۰ وسیله نقلیه زرهی پزشکی است.
پیش از این، یکی از خبرگزاری های بین المللی به نقل از سه مقام آگاه که نام آنها را فاش نکرده است، اعلام کرد که آمریکا درحال آماده سازی یک بسته امنیتی جدید به ارزش یک میلیارد دلار برای اوکراین است که در نوع خود بزرگ ترین کمک امنیتی به این کشور محسوب می شود.
بر اساس گزارش رویترز، در بسته امنیتی جدید تجهیزاتی از جمله مهمات برای سلاح های دوربرد و خودروهای زرهی مخصوص ارائه کمک های پزشکی وجود دارند.
روسیه: اوکراین کل اروپا را گروگان گرفته است
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اعلام اینکه اوکراین با گلوله باران نیروگاه هستهای زاپوروژیا کل اروپا را به گروگان گرفته است، گفت: نیروهای مسلح اوکراین روز به روز وضعیت اطراف این نیروگاه را خطرناک تر میکنند.
به گزارش خبرگزاری تاس، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیهای با موضوع گلوله باران نیروگاه هستهای زاپوروژیا، افزود: آنها نه تنها مردم روسیه بلکه اوکراین را به عنوان هدف انتخاب کردهاند. آنها عملاً تمام اروپا را به گروگان گرفتهاند و ظاهراً حاضر به آتش زدن این نیروگاه برای دستیابی به اهداف نازی خود میباشند.
او ادامه داد: نیروهای مسلح اوکراین روز به روز وضعیت اطراف این نیروگاه را خطرناک تر میکنند.
زاخارووا تاکید کرد: اوکراینیها با هدایت آتش توپخانه به سمت راکتورهای فعال و تأسیسات ذخیره سوخت هستهای، خود را هدف گرفتهاند.
از سوی دیگر دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین نیز در این زمینه گفت: ما انتظار داریم کشورهایی که نفوذ مطلق بر رهبری اوکراین دارند از این نفوذ برای اطمینان از عدم وقوع دوباره چنین حملاتی استفاده کنند.
سخنگوی کرملین خاطرنشان کرد: گلوله باران نیروگاه هستهای زاپوروژیا توسط نیروهای مسلح اوکراین بسیار خطرناک است زیرا ممکن است عواقب ویرانگری برای مناطق وسیع از جمله کل اروپا به همراه داشته باشد.
روسیه: ۶ کشتی خارجی سواحل اوکراین را ترک کردهاند
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در راستای توافق امضا شده میان سازمان ملل، ترکیه، اوکراین و روسیه، ۶ کشتی خارجی اخیرا سواحل اوکراین را ترک کردهاند.
به گزارش خبرگزاری تاس، میخائیل میزینتسف سخنگوی وزارت دفاع روسیه دوشنبه شب گفت: یک نفتکش ترکیه، ۲ کشتی باری از لیبریا، ۲کشتی باری و یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال بنادر اوکراین را ترک کردهاند.
به گفته میزینتسف که ریاست ستاد هماهنگی مشترک روسیه برای واکنش بشردوستانه در اوکراین را نیز بر عهده دارد، ۶۱ کشتی از ۱۴ کشور هنوز در بنادر خرسون، نیکولایف، چرنومورسک، اوچاکوف، اودسا و یوژنی نمیتوانند آبهای اوکراین را ترک کنند.
وی تاکید کرد: خطر مینهای اوکراین هنوز وجود دارد. نیروهای مسلح روسیه شرایط لازم را برای بهره برداری از ۲ کریدور بشردوستانه دریایی ایجاد کردهاند.
آمریکا: سطح غیرمعمول رادیواکتیو در نیروگاه اتمی اوکراین مشاهده نکرده ایم
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا نشانه هایی از سطوح غیرعادی تشعشعات رادیواکتیو در نیروگاه اتمی ژاپوریژژیا در اوکراین مشاهده نکرده است.
کارین ژان پی یر، سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه به وقت محلی در نشستی خبری گفت: خوشبختانه، ما هیچ نشانهای از افزایش یا سطح غیرطبیعی تشعشع ندیدهایم.
سخنگوی کاخ سفید همچنین گفت که آژانسهای دولتی آمریکا به نظارت دقیق اوضاع دراین نیروگاه هستهای ادامه خواهند داد.
سخنگوی کاخ سفید درخواست دولت آمریکا از روسیه برای توقف فعالیتهای نظامی در اطراف تاسیسات هستهای اوکراین را تکرار کرد.
او گفت: ما همچنان از روسیه میخواهیم تا تمام عملیاتهای نظامی در تاسیسات هستهای اوکراین یا نزدیک این مراکز را متوقف کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.