بین الملل تابناک: مقابله پدافند حزبالله لبنان با پهپاد اسرائیل، اعلام آمادگی آمریکا برای بازگشت فوری به برجام، خسارت ۲۰۰ میلیارد دلاری تحریمهای آمریکا به ایران، ادعای جان بولتون از به زانو درآمدن آمریکا در برابر ایران در وین و آغاز روند عادی سازی روابط ترکیه با مصر و اسرائیل و دیدار با وزیر خارجه سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
مقابله پدافند حزبالله لبنان با پهپاد اسرائیل
رسانه های فلسطینی با انتشار دو ویدیو گزارش دادند که پهپادهای متجاوز رژیم صهیونیستی بامداد جمعه هدف تیراندازی بر فراز منطقه بقاع غربی در خاک لبنان قرار گرفته اند.
خبرگزاری های شهاب و فلسطین الیوم هر یک فایل ویدئویی را از دو زوایه متفاوت در حساب های خود در شبکه های اجتماعی منتشر کردند که در آن صدا و تصویر شلیک ممتد گلوله دیده و شنیده می شود.
همزمان پایگاه خبری النشره اعلام کرد: روزنامه LongWarJournal وابسته به شبکه جنگ اسرائیل به نقل از یک منبع آگاه گزارش داده که براساس اطلاعات اولیه، یک پهپاد بر فراز لبنان، هدف تیراندازی قرار گرفته اما آسیب ندیده است.
به نوشته النشره، رسانه های رژیم اسرائیل نیز تیراندازی به سمت یک یا بیش از یک پهپاد را تایید کرده اند.
اعلام آمادگی آمریکا برای بازگشت فوری به برجام
وزارت امورخارجه آمریکا پنجشنبه شب مدعی شد: آماده بازگشت فوری به توافق هستهای با ایران هستیم که در وین بر سر آن مذاکره شد.
به گزارش شبکه الجزیره، این وزارتخانه با نادیده گرفتن خروج غیر قانونی ایالات متحده در دوران زمامداری دونالد ترامپ رییس جمهوری اسبق این کشور از توافق هستهای ادعا کرد: ایران باید موضوعاتی را کنار بگذارد که فراتر از موارد توافق شده است.
ادعای وزارت خارجه آمریکا در حالی بیان می شود که مقامات ایران اعلام کردند که مطالب خواسته شده خارج از توافق هستهای نیست.
در همین راستا، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پیشتر گفته بود: آنچه هیات ایرانی به عنوان متن مکتوب به طرفهای مقابل ارائه داده، کاملاً در چهارچوب برجام هست و هیچ چیزی فراتر از آنچه در برجام مورد توافق قرار گرفته، در این متون، مورد درخواست طرف ایرانی قرار نگرفته است. وزارت امورخارجه آمریکا در ادامه اعلام کرد: هیچ توافقی با ایران را در صورتی که در راستای منافع امنیت ملی ایالات متحده نباشد، امضا نخواهیم کرد.
ادعای وزارت امورخارجه آمریکا درخصوص این که ایران موضوعات فرا برجامی را مطرح میکند، درحالی مطرح می شود که وزارت امور خارجه روسیه، روز پنجشنبه از موضع اتحادیه اروپا در تعیین تکلیف برای طرف های مذاکرات وین در پذیرش متن پیشنهادی یا قبول شکست مذاکرات به شدت انتقاد کرد.
نمایندگان کشورهای طرفین برجام ـ که اخیرا دور تازهای از مذاکرات را در وین انجام داده ـ اکنون برای تصمیم گیری به پایتختهای خود بازگشتند. در این دور از مذاکره چند پیشنهاد از سوی انریکه مورا، هماهنگ کننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین مطرح شده که از سوی رسانههای غربی به عنوان متن نهایی از آن یاد شده است.
اخبار رسانههای غربی به طور ویژه بر «نهایی و غیرقابل مذاکره» بودن متن مذکور تاکید داشته و ادعا میکنند، پیشنویس مذکور مبنای تصمیمگیری طرفهای گفتوگوست.
خسارت ۲۰۰ میلیارد دلاری تحریم های آمریکا به ایران
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در مطلبی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، به انتقاد از سیاستهای تحریمهای ایالات آمریکا پرداخت و از خسارات هنگفتی که تحریمهای یکجانبه واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران به وجود آورد، سخن گفت.
وی با انتشار یک عکس در صفحه توییتر خود نوشت: «ایالات متحده امپراتوری تحریمهاست. تحریمهای ایالات متحده که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده آمریکا وضع کرد، دستکم ۲۰۰ میلیارد دلار خسارت اقتصادی به ایران وارد کرد».
گزارشها حاکی است که این مطلب بخشی از گزارش انجمن تحقیقات حقوق بشر چین است که به تخلفات حقوق بشری آمریکا در غرب آسیا و آسیبهای وارده به ایران پرداخته است.
ادعای جان بولتون از به زانو درآمدن آمریکا در برابر ایران در وین
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا گفته که آمریکا «عملاً در وین»، در تلاش برای احیای توافق هستهای برجام به زانو درآمده است.
بولتون در مصاحبه با شبکه خبری اماسانبیسی درباره تلاش دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا برای بازگشت به برجام گفت: «من فکر میکنم بازگشت به این توافق امنیت آمریکا را به خطر میاندازد.»
بولتون درباره سناریوسازی جدید دولت بایدن در بحبوحه مذاکرات برجام هم اظهارنظر کرد. عصر چهارشنبه وزارت دادگستری آمریکا با انتشار بیانیهای ادعا کرد، یک تبعه ایران را که عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، به تلاش برای ترور «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی اسبق کاخ سفید متهم کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا مدعی شده متهم که ۴۵ سال دارد قصد داشته با پرداخت ۳۰۰ هزار دلار افرادی را برای انجام این قتل اجیر کند. در این بیانیه ادعا شده، انگیزه این فرد احتمالاً گرفتن انتقام بابت ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.
بولتون در واکنش به این ادعاها گفت: «این مساله به من کمک میکند درک بیشتری به دست بیاورم که رژیم مستقر در تهران قادر به انجام چه کارهایی است.»
ادعای وزارت دادگستری آمریکا در شرایطی مطرح شده که طرفهای غربی بعد از ترک مذاکرات وین ادعا کردند که اتحادیه اروپا یک «متن نهایی» در اختیار طرفها قرار داده و گفته لازم است ایران «هر چه سریعتر» در خصوص آن تصمیم بگیرد. بر خلاف ادعای طرفهای غربی، مقامهای ایران تأکید کردهاند که ایدههای ارائهشده از سوی طرف اروپایی به هیچ عنوان متن نهایی نیست و قرار است در پایتختها در خصوص آن تصمیمهای لازم گرفته شود.
آغاز روند عادی سازی روابط ترکیه با مصر و اسرائیل و دیدار با وزیر خارجه سوریه
وزیر امور خارجه ترکیه در سخنانی اعلام کرد، کشورش روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و مصر را آغاز کرده است.
به گزارش آناتولی، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه طی سخنانی در آخرین روز از سیزدهمین کنفرانس سفیران در آنکارا گفت که کشورش روند عادی سازی روابط خود با اسرائیل و مصر را آغاز کرده؛ اما تاکید کرد این روند به معنای آن نیست که آنکارا اصول خود به ویژه در رابطه با موضوع فلسطین و قدس را کنار گذاشته است.
وی خاطرنشان کرد که گامها و گفتوگوهای متقابلی بین ترکیه و اسرائیل در چارچوب روند عادیسازی وجود دارد.
چاووشاوغلو افزود: زمانی که یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل به ترکیه سفر کرد، ما دوباره انتصاب سفرا را اعلام کردیم و اکنون اسرائیل در آستانه انتخابات است و من نمیدانم که تعیین سفرا قبل یا بعد از آن انجام خواهد شد، زیرا این گام باید همزمان توسط هر دو طرف برداشته شود.
درخصوص مصر نیز چاووش اوغلو ابراز تمایل کرد که روابط آنکارا با قاهره با همان شتابی پیش برود که در مورد امارات و عربستان اتفاق افتاد.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین گفت که در حاشیه نشست جنبش "عدم تعهد" که اکتبر گذشته در بلگراد، پایتخت صربستان برگزار شد، با فیصل المقداد، وزیر امور خارجه سوریه گفتوگوی کوتاهی داشته است.
وی تاکید کرد که روسیه از ترکیه میخواهد با نظام سوریه در تماس باشد و پیشنهاد کرده که بین رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه و بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، بدون افشای واکنش کشورش به این پیشنهاد، دیداری برگزار شود.
چاووش اوغلو بر ضرورت دستیابی به آشتی بین مخالفان و نظام سوریه تاکید کرد و گفت که "بدون دستیابی به این امر صلح پایدار در سوریه وجود نخواهد داشت."
وی افزود: باید اراده قوی برای جلوگیری از تجزیه سوریه باشد؛ ارادهای که بتواند تمام خاک این کشور را تحت کنترل خود درآورد و این تنها از طریق وحدت محقق میشود.