بین الملل تابناک: تشدید تنش در اروپا با استقرار بمب افکنهای «بی-۵۲» آمریکا در انگلیس، هشدار کیسینجر نسبت به ویرانی جهان با تشدید تنش میان آمریکا و چین، پاسخ موشکی تایوان به رزمایشهای چین، نگرانی سازمان ملل از تشدید درگیریها در شمال سوریه و افزایش احتمال توافق لبنان و اسرائیل بر سر خطوط مرزی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تشدید تنش در اروپا با استقرار بمب افکنهای «بی-۵۲» آمریکا در انگلیس
نیروی هوایی آمریکا در اروپا اعلام کرد که چند بمبافکن راهبردی «بی-۵۲» از پایگاه نیروی هوایی «مینوت» در ۱۸ اوت (پنجشنبه ۲۷ مرداد) به عنوان بخشی از ماموریت نیروی هوایی در اروپا در پایگاه هوایی «فرفورد» انگلیس مستقر شدهاند.
به نوشته وبگاه «ارفورس تایمز» ژنرال «جیمز هکر» فرمانده نیروی هوایی آمریکا در اروپا و آفریقا اظهار داشت: «این ماموریتهای گروه بمب افکن ضربتی در سراسر اروپا، فرصتی عالی برای بهبود آمادگی ترکیبی، ارتقای قابلیت همکاری و نمایش قدرت جهانی ما در کنار متحدانمان را فراهم میکند. قدرت نهایی ما در منطقه عملیاتی اروپا، مرگبار است و توانایی ما برای آموزش و عملیات با متحدان و شرکایمان به عنوان یک تیم رزمی لایه لایه پابرجاست.»
به نوشته این منبع خبری، این بمب افکنهای راهبردی با جنگندههایی از نروژ و سوئد ادغام شدند.
سرلشکر «کارل یوهان ادستروم» فرمانده نیروی هوایی سوئد نیز گفت: «مشاهده پرواز هواپیمای جنگنده "گریپن" کشورمان در کنار چندین هواپیمای نظامی قدرتمند آمریکا، قدرت و همبستگی ناتو را به تصویر میکشد. این لحظات واقعاً قدرت نظامی موجود در ناتو را بهعنوان یک ائتلاف متحد نشان میدهد.»
سرهنگ «رایان لوکس» از دیگر فرماندهان نیروی هوایی آمریکا گفت: ماموریتهای بمب افکن راهبردی ما توانایی حمله و آمادگی همیشگی را نشان می دهد. بی-۵۲ همچنان نمادی شناخته شده جهانی از تضمینهای آمریکا به متحدان و شرکای ماست.
این دومین بار در سال جاری است که این نوع بمب افکن از پایگاه هوایی مینوت برای ماموریت ضربتی به انگلیس پرواز کرده است. ماه فوریه، نیز چهار بمب افکن از این نوع وارد اروپا شدند. پایگاه فرفورد در انگلیس، تنها مکان عملیاتی برای بمب افکنهای ایالات متحده در اروپاست، بنابراین گروههای بمب افکن ضربتی معمولاً در آنجا مستقر میشوند.
پس از حمله روسیه به اوکراین در اواخر فوریه نگرانیهای امنیتی در سراسر منطقه ایجاد شده و ناتو را به افزایش قابل توجه ماموریتهای هوایی خود در امتداد جناح شرقی خود سوق داده است.
در تحولی دیگر، وزارت دفاع فنلاند مدعی رهگیری دو فروند جنگنده «میگ-۳۱» روسیه شد. به گزارش وبگاه «ارو تایم» وزارت دفاع فنلاند مدعی شده که دو فروند جنگنده میگ-۳۱ روسیه قلمروی هوایی این کشور نزدیک «پروو» در شرق «هلسینکی» را نقض کردند.
این وزارتخانه در بیانیه خود اعلام کرد: به دنبال این حادثه، یک فروند جنگنده «اف-۱۸ سوپرهورنت» نیروی هوایی فنلاند برای عملیات شناسایی و رهگیری این جنگندهها به هوا برخاست.
روسیه اعلام کرده که جنگندههای این کشور در جریان این ماموریت، تمام قوانین هوانوردی را رعایت کردهاند. از زمان جنگ روسیه با اوکراین و طرح فنلاند در پیوستن به ناتو، تنشهای روسیه و فنلاند افزایش یافته است.
هشدار کیسینجر نسبت به ویرانی جهان با تشدید تنش میان آمریکا و چین
وزیر خارجه اسبق آمریکا در سخنانی نسبت به تشدید درگیری میان آمریکا و چین و توان هر یک از آنها برای نابود کردن جهان هشدار داد.
هنری کیسینجر، وزیر خارجه اسبق آمریکا در مصاحبه با CNN هشدار داد که تشدید تنش میان آمریکا و چین ممکن است به مواجهه نظامی ختم شود که نابودی جهان را به همراه دارد.
وی گفت: از نظر تاریخی، آغوش باز آمریکا برای چین، اشتباه نبوده و من معتقدم که سی سال برای ایالات متحده مفید بوده است. پس از آن چین سریع تر از آن چیزی که کسی تصورش را میکرد، توسعه یافت و شاید باید زودتر به این موضوع توجه میشد، چون این امر منجر به تبدیل شدن چین به دومین کشور قدرتمند جهان شد.
کیسینجر ادامه داد: مشکل اساسی زمانی به وجود آمد که آمریکا به این باور رسید، کشوری میتواند بر آن غلبه کند و این مساله خودکار ما را به یک رویارویی خاص کشاند. این نکته شاید در پایان دولت اوباما یا اوایل دولت ترامپ واضحتر شد.
وی همچنین تصریح کرد: اکنون گزینه این است که آیا ما باید با چین از طریق رویارویی برخورد کنیم یا اینکه میتوانیم سعی کنیم با این وضعیت منحصربفرد کامل از طریق گفتوگو تعامل کنیم.
کیسینجر همچنین گفت: نکته بسیار منحصربفرد در این باره، این است که هر یک از دو کشور میتوانند یکجانبه جهان را ویران کنند و اگر درگیر شوند، جهان بسیار بدتر از آنچه بعد از جنگ جهانی اول بود به نظر میرسد. من فکر میکنم این وظیفه سیاست خارجی ما و آنهاست که مسائل خارج از کنترل را بررسی کنند.
پاسخ موشکی تایوان به رزمایشهای چین
رسانههای این منطقه، در واکنش به رزمایشهای پیدرپی ارتش چین در آبهای اطراف تایوان، اعلام کردند که مقامات نظامی تایوان چند موشک کروز را شلیک و آزمایش کردهاند.
خبرگزاری ملی تایوان، گزارش داد «مؤسسه ملی علم و فناوری چونگشان» چند موشک کروز سطح به زمین هسیونگشنگ را از پایگاه نظامی جیوپنگ در شهرستان پینگتونگ به طرف آبهای شرقی تایوان شلیک کرد.
بنا بر این گزارش، درست چند ساعت پیش از این آزمایش، یک ناوشکن موشکانداز چینی به شکلی خطرناک در فاصله ۶۰ کیلومتری شمالشرقی «جزیره گرین» در منطقه «تایتونگ» قرار داشت که هنگام پرتابهها جزو «منطقه خطر» محسوب میشود.
ارتش چین در واکنش به سفر «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان چند دور رزمایش نظامی بزرگ در اطراف آبهای تایوان برگزار کرد.
نانسی پلوسی، علیرغم اعتراض و هشدارهای مقامات چین، ۱۱ مرداد وارد جزیره تایوان شد که به گفته مقامات چین، سفر او ناقض سیاست چین واحد است. پلوسی، اولین رئیس مجلس نمایندگان آمریکاست که در ۲۵ سال گذشته به تایوان سفر میکند. علاوه بر این، یکشنبه گذشته نیز هیأتی از قانونگذاران آمریکایی در اقدامی تحریکآمیز به تایوان سفر و با مقامات ارشد این منطقه دیدار و گفتوگو کردند.
دولت چین ضمن انجام رزمایشهای نظامی، برخی تحریمها علیه تایوان و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا وضع و اعلام کرد گفتوگوها با آمریکا در شماری از حوزهها از جمله گفتوگوهای سطح بالای نظامی و گفتوگوها درباره تغییرات آبوهوایی را متوقف میکند.
نگرانی سازمان ملل از تشدید درگیری ها در شمال سوریه
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سازمان ملل متحد با صدور بیانیهای از تشدید درگیری ها در شمال سوریه ابراز نگرانی کرد و از همه طرف ها خواست، تدابیر لازم برای حمایت از غیر نظامیان بیندیشند.
در این بیانیه آمده است: این تراژدیهای وحشتناک، بار دیگر نشان داد که غیر نظامیان و بسیاری از زنان و کودکان همچنان از تداوم خصومتها در مناطق مختلف سوریه رنج میبرند.
بیانیه مذکور افزود: همه طرفها را به در پیش گرفتن تدابیر لازم برای کاستن از درد و رنج غیرنظامیان و پایبندی به تعهد خود مبنی بر حمایت آنها ترغیب میکنیم.
در بخش دیگر بیانیه آمده است: سازمان ملل به همکاری با همه طرفها برای سوریهای امن و شکوفا متعهد است و به راه حل سیاسی پایدار دعوت میکند.
افزایش احتمال توافق لبنان و اسرائیل بر سر خطوط مرزی
یک منبع رسمی لبنان گفت که ما واقعا به دستیابی به توافقی بر سر ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی نزدیک شدهایم.
خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از این منبع بدون اشاره به نام او نوشت: «باخبر شدهایم پاسخی که عاموس هوچشتاین میانجی آمریکایی از جانب رژیم صهیونیستی حامل آن است، پاسخی مثبت به پیشنهاد لبنان است و او به زودی به بیروت میآید.»
این منبع افزود که ماه سپتامبر سرنوشت پرونده ترسیم مرزها مشخص خواهد شد.
پیشتر روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نوشته بود که امکان توافق در پرونده ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی تا ماه آینده میلادی (سپتامبر) وجود دارد.
در همین ارتباط، کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی هم گزارش کرد، مقامات رژیم صهیونیستی تصمیم گرفتهاند عملیات استخراج گاز از میدان «کاریش» را که بخشی از آن در منطقه مورد منازعه قرار دارد به بعد از ماه سپتامبر به تأخیر بیندازند. پیشتر مقامات صهیونیست اعلام کرده بودند در سپتامبر عملیات استخراج را آغاز خواهند کرد.
از سوی دیگر، سید حسن نصرالله، دبیر کل جنبش حزبالله لبنان در سخنرانی شب گذشته درباره ترسیم مرزهای دریایی بین لبنان و رژیم صهیونیستی تأکید کرد: ما چیزی نداریم که با توافق هستهای (ایران) مرتبط کنیم و موضوع مرزهای دریایی، میدان کاریش، نفت، گاز و حقوق هیچ ارتباط دور و نزدیکی با توافق هستهای (ایران) ندارد؛ خواه این توافق امضا شود یا نشود. اگر میانجی آمریکایی بیاید و آنچه دولت لبنان مطالبه کرده اعطا کند، ما نیز به سمت آٰرامسازی میرویم، ولی اگر مطالبات دولت را پاسخ ندهد، ما نیز به سمت تشدید (مقابله با رژیم صهیونیستی) پیش میرویم.