بین الملل تابناک: صد و هشتاد و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بوریس جانسون نخست وزیر مستعفی انگلیس هم زمان با دیدار روز چهارشنبه از کی یف به مناسبت سالگرد استقلال اوکراین، برای سومین و آخرین بار از هنگام آغاز جنگ در ۶ ماه پیش، وعده بسته تازه کمک نظامی ۵۴ میلیون پوندی (۶۳ میلیون و ۵۰۰ هزار دلاری) داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ بسته کمک های تسلیحاتی تازه لندن شامل سامانه های موشکی، ۲ هزار فروند پهپاد جنگی و مهمات تاخیری برای بهبود عملکرد نیروهای ارتش اوکراین در ردگیری و هدف قرار دادن دقیق تر نیروهای روسیه می شود.
جانسون که تا کمتر از ۲ هفته دیگر از مقام نخست وزیری کنار می رود، در توئیتر نوشت که کشورش به همبستگی با دوستان اوکراینی ادامه خواهد داد. به نظر من اوکراین می تواند و باید در این جنگ پیروز شود.
اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز چهاشنبه در بیانیه مشترکی همزمان با سی و یکمین سالروز استقلال اوکراین، بر ادامه همبستگی و حمایت نامحدود از این کشور برای دفاع از یکپارچگی سرزمینی و حق حاکمیت خود، تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس؛ در این بیانیه تاکید شده است که امروز باید به روسیه یادآور شد که اوکراین به عنوان کشوری دارای حق حاکمیت، آزاد و مستقل از حق ذاتی برای تصمیم گیری در باره سیاست خارجی و ترتیبات امنیتی خود بر اساس قوانین بین المللی و پیمان پایانی هلسینکی برخوردار می باشد.
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو نیز در پیامی تصویری به همین مناسبت خطاب به اوکراین گفت که شما می توانید روی حمایت ناتو تا هر زمانی حساب کنید، زیرا اوکراین نیرومند و مستقل برای ثبات حوزه یورو - آتلانتیک از اهمیت بسیار زیادی برخودار است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین نیز روز سه شنبه هم زمان با فرا رسیدن ششمین ماه جنگ با روسیه، ادعا کرد که با بازپس گرفتن شبه جزیره کریمه از این کشور، قانون و نظم را به جهان بازخواهد گرداند.
وی در آئین گشایش نشستی مجازی در باره کریمه با شرکت نمایندگان نزدیک به ۶۰ کشور و سازمان بین المللی شامل نزدیک به ۴۰ رئیس جمهوری و نخست وزیر گفت: بازپس گیری این شبه جزیره که از ۲۰۱۴ به تصرف روسیه درآمده، بزرگ ترین گام ضد جنگ خواهد بود.
زلنسکی به حاضران در این مجمع که خواستار بازگردانده شدن یکپارچگی سرزمینی و کریمه به اوکراین است، افزود: این جنگ با کریمه آغاز شد و با همان هم پایان خواهد پذیرفت. رهاسازی کریمه از اشغال ضروری است و حکومت نظم و قانون به جهان را بازخواهد گرداند.
آندری دودا رئیس جمهوری لهستان که تنها مقام بلندپایه خارجی بود که شخصا در این نشست حضور یافته بود، از سران کشورهای جهان خواست که چشمان خود را برروی آنچه تجاوز روسیه خواند، نبندند و امکان بازگشت روابط با روسیه به حال عادی را رد کرد.
ناوگان دریای سیاه روسیه در کریمه استقرار یافته و ارتش آن از این شبه جزیره به عنوان پایگاهی حملات موشکی به اهداف داخل اوکراین استفاده می کند.
معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه در کانال تلگرامی خود نوشت به لطف "عملیات ویژه نظامی روسیه"، شانس اوکراین برای پیوستن به ناتو "صفر" است.
به گزارش خبرگزاری تاس، دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه در کانال تلگرامش نوشت: «این واضح است که هیچ همسایهای قادر نخواهد بود به آنها تضمینهایی بدهد اما با این حال آنها احتمالا به شدت از روسیه متنفر هستند. اکنون هیچکسی با عضویت اوکراین در ناتو موافقت نخواهد کرد. اگرچه برخی "روسهراسها" در این ائتلاف حضور دارند اما آنها مخرب نیستند. این نتیجه مستقیم عملیات ویژه نظامی روسیه است.»
وی افزود: رژیم کییف به ایجاد برخی از تضمینهای امنیتی برای خودش ادامه میدهد. آنها در زمانهای مختلفی با همسایگان غیرمهم و بیاهمیت، نشستهایی به ریاست افراد بازنشسته فراموش شده برگزار میکنند اما فقط توافق با روسیه است که میتواند تضمینهای امنیتی را ایجاد کند.»
مدودف همچنین گفت: مقامات اوکراینی که توسط موشکها و پولهای غربیها تحریک شدهاند، این توافق را رد کردند. در نتیجه، احتمال عملی شدن تضمینها برای اوکراین "بسیار کم و ناامید کننده" است. رژیم کییف باید متوجه شود که تضمین امنیتی به هیچ وجه برای آنها وجود ندارد. حتی ایالات متحده تضمین آیندهای روشن را به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین نخواهد داد.
معاون رئیس شورای امنیت روسیه معتقد است که وضعیت کنونی اوکراین در دستان دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا است اما "این روند به زودی خاتمه خواهد یافت." وی در این خصوص افزود: تیم بعدی که در واشنگتن روی کار خواهد آمد، درخصوص کنار گذاشتن طرح و برنامه فاسد اوکراین به همراه دستنشاندههایش تردیدی نخواهد کرد.
لیز تراس، وزیر امور خارجه انگلیس و یکی از مدعیان اصلی پست نخست وزیری آینده و رهبر حزب محافظهکار، گفت که در صورت لزوم آماده پرتاب موشکهای هستهای است.
به گزارش اسپوتنیک، تراس در نشستی با اعضای حزب محافظه کار در بیرمنگام در پاسخ به این سوال که چه احساسی نسبت به فشار دادن دکمه هستهای و ایجاد "نابودی جهانی" دارد، گفت: "فکر میکنم این وظیفه مهم نخست وزیر است و آماده انجام آن هستم."
وزیر امور خارجه در مورد اینکه" انگلیس ممکن است علیه کدام کشور متقاعد شود که از سلاح هستهای استفاده کند"، توضیح بیشتری نداد.
او در طول مبارزات انتخاباتی لفاظیهای جنگطلبانه زیادی عمدتا علیه روسیه داشته و یکی از حامیان سرسخت اوکراین است.
تراس همچنین متعهد شد که هزینههای نظامی را تا پایان دهه، به ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد.
او قول داد در صورت انتخاب شدن به عنوان نخست وزیر جدید انگلیس اطلاعات بیشتری درباره اقدامات روسیه در جهان از حالت طبقه بندی خارج کند.
تراس برای تلگراف نوشت: من به عنوان نخست وزیر هر کاری که ممکن است - از جمله حذف محرمانه اطلاعات بیشتر - برای افشای ابعاد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در معرض دید جهانیان انجام خواهم داد. دولت من از اطلاعات استراتژیک برای افشای تلاشهای کرملین برای تضعیف و بیثبات کردن دموکراسیهای آزادی خواه استفاده خواهد کرد.
تراس افزوده است: من رویکرد سختگیرانهای را برای مقابله با فعالیتهای شرورانه از سوی کشورهای بالقوه متخاصم و سایرین که امنیت جهانی را تهدید میکنند، اتخاذ خواهم کرد.
تراس و ریشی سوناک، وزیر خزانهداری بریتانیا، دو نامزد نهایی رقابتهای انتخاباتی برای تصدی پست نخست وزیری هستند که پس از اعلام استعفای نخست وزیر بریتانیا بوریس جانسون در ۷ ژوئیه صورت گرفت. در آخرین دور، همه اعضای حزب - حدود 200 هزار نفر - نامزد مورد نظر را از بین دو فینالیست انتخاب خواهند کرد. رای گیری از طریق پست انجام خواهد شد. جانشین جانسون در ۵ سپتامبر معرفی خواهد شد.
هر دو نامزد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را مقصر وضعیت نابسامان اقتصاد انگلیس میدانند که به دلیل تورم بالا، قیمت گاز بالا و هزینههای غیرقابل مقرونبهصرفه زندگی که به طور گسترده ناشی از محدودیتهای یکجانبه اعمالشده توسط لندن و متحدانش است، گرفتار شده است.
خبرگزاری روسی تاس امروز چهارشنبه گزارش داد، مقامات روسی «یوگنی رویزمن» سیاستمداری که به انتقاد از کرملین و همین اواخر به انتقاد از کمپین نظامی در اوکراین شناخته میشود، بازداشت کردهاند.
خبرگزاری تاس به نقل از سرویسهای امنیتی شهر یکاترینبورگ روسیه گزارش داد، رویزمن که سابقا شهردار این شهر بود، به اتهام "بیاعتبار کردن ارتش روسیه" تحت بازجویی قرار گرفته است.
براساس گزارش رویترز، رویزمن یکی از معدود منتقدان کرملین بود که پس از یک سری تظاهرات بزرگ مخالفان و در شرایطی که ولادیمیر پوتین در سال ۲۰۱۲ برای تصدی پست ریاست جمهوری مبارزه میکرد، به ریاست شهرداری رسید.
روسیه اقدامات خود در اوکراین را یک "عملیات نظامی ویژه" با هدف تضمین امنیت خود میخواند و مقامات این کشور تعدادی از فعالان را به دلیل جنگ خواندن آن یا انتقاد از اقدام روسیه تحت پیگرد قرار دادهاند.
درگیری در شهرهای اوکراین هنوز ادامه دارد و نیروهای اوکراینی به مقابله میپردازند و غرب تحریمهای گستردهای را علیه روسیه در تلاش برای وادار کردن آن به خارج کردن نیروهایش اعمال کرده است.
«جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیت ملی کاخ سفید بامداد امروز (چهارشنبه) گفت که در عملیات روسیه در منطقه دونباس، زمان علیه اوکراین است.
کربی در مصاحبه با شبکه «سیانان» اظهار داشت: «ما میدانیم که زمان به نفع اوکراین نیست. ما فوریت [کمکرسانی به اوکراین] را درک میکنیم و به تلاش برای تطبیق با آن ادامه خواهیم داد».
به گفته وی، آمریکا و متحدانش از یافتن راههای جدید برای کمک به اوکراین دست برنمیدارند و به تأمین نیازهای نظامی کییف برای مقابله با عملیات روسیه ادامه میدهد.
این مقام شورای امنیت ملی کاخ سفید در ادامه مدعی شد که واشنگتن به این نتیجه رسیده که مسکو «هیچ قصدی برای یافتن پایان دیپلماتیک» برای جنگ در اوکراین ندارد.
به نوشته رسانههای آمریکایی، کربی همچنین اظهار داشت که کل دولت روسیه با برنامههای «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور برای گسترش دادن عملیات نظامی به مناطق خرسون و دونباس موافق است.
وی در اینباره اضافه کرد: «به همین دلیل ما به حمایت از تلاشهای بینالمللی برای مستندسازی این خصومتها و اطمینان از پاسخگویی روسیه ادامه خواهیم داد. ایالات متحده در تلاشها برای مستندسازی، تحلیل و ارائه اطلاعات به دادگاههای بینالمللی که باید برگزار شوند، کمک خواهد کرد».
شرط بندی پوتین برای شکست اوکراین و اروپا
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: با افزایش قیمت ها و ضربه اقتصادی به اروپایی ها، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه شرط می بندد که این اتحادیه در جنگ اوکراین شکست خواهد خورد.
جوسپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپا سه شنبه شب در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت که پوتین خستگی اروپایی ها و بی میلی شهروندان آنها را برای تحمل عواقب حمایت از اوکراین می بیند.
بورل در ادامه افزود: ما باید تحمل کنیم و تقسیم هزینه ها در اتحادیه اروپا باید پخش شوند زیرا حفظ ۲۷ کشور عضو در کنار هم وظیفه ای است که باید روز به روز انجام شود.
هفته آینده بورل میزبان جلسات وزرای خارجه و دفاع اتحادیه اروپا در پراگ پایتخت چک خواهد بود، به این امید که بتواند آنچه را که تاکنون یک جبهه دیپلماتیک متحد فوق العاده در برابر تجاوز روسیه بوده است، تقویت کند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا که اکثر آنها هم پیمان ناتو هستند، تا کنون با مجموعه ای از بسته های تحریمی که حلقه داخلی پوتین و بخش های اقتصادی از جمله صادرات نفت کلیدی را هدف قرار می دهد، موافقت کرده اند.
اما با افزایش قیمت حامل های انرژی و تورم چندین عضو از جمله آلمان بزرگترین قدرت اقتصادی اروپا با چشم انداز رکودهای عمیق مواجه هستند.
پیش از این بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که جنگ در اوکراین اروپا را در شرایط بسیار خطرناکی قرار داده است. ما در زمان حساسی برای اروپا قرار داریم. پس از حمله روسیه به اوکراین ما با لحظهای نگران کننده و بسیار خطرناک در اروپا مواجه شده ایم و اکنون زمانی برای افزایش تنش نیست.
زلنسکی: با روسیه مذاکره نمی کنیم
«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین گفت که این کشور آماده انجام مذاکرات با روسیه در خصوص آتش بس نیست.
وی در ادامه سخنانش گفت: «نمیخواهیم تجربه منفی توافقنامههای مینسک را که به دست رفتن بخشی از کشورمان منجر شد تکرار کنیم».
از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی کنفرانس بینالمللی کریمه را سهشنبه (۲۳ اوت) افتتاح کرد و در این مراسم گفت که کییف حاکمیت اوکراین را بر این منطقه الحاق شده به روسیه باز میگرداند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی مدعی شد: برای غلبه بر تروریسم، پیروزی در مبارزه با تجاوز روسیه ضروری است. آزادسازی کریمه ضروری است. این احیای نظم و قانون جهانی خواهد بود.
مسکو: بمباران زاپوریژیا تهدیدی برای کل اروپا است
شورای امنیت سازمان ملل سهشنبه بار دیگر نشستی را درباره وضعیت نیروگاه هستهای زاپوریژیا برگزار کرد. در این نشست بار دیگر روسیه و اوکراین انگشت اتهام به سمت هم گرفتند این در حالی است که دبیرخانه سازمان ملل خواستار توقف همه فعالیتهای نظامی در این خصوص شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل که کشورش خواهان برگزاری این نشست شده بود، گفت: نیروهای اوکراینی تقریباً روزانه نیروگاه هستهای زاپوریژیا را بمباران و خطر واقعی یک رخداد رادیولوژیکی با عواقب جدی را برای کل قاره اروپا ایجاد میکنند.
نبنزیا افزود که غربیها "باید دست از سرپوش گذاشتن بر اقدامات اوکراین بردارند."
وی افزود: "ما این تصور را داریم که همکاران ما در واقعیتی موازی به سر میبرند که در آن ارتش روسیه در حال بمباران نیروگاهی است که خودش از آن محافظت میکند!"
این مقام روس خاطرنشان کرد: اوکراین در بمباران بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا که تحت کنترل نیروهای روسی است و در جنوب شرقی اوکراین قرار دارد، از سلاحهای سنگین آمریکایی و غربی استفاده کرده است.
وی هشدار داد که بمباران زاپوریژیا توسط اوکراین تمام اروپا را تهدید میکند.
نبنزیا همچنین گفت که روسیه در شورای امنیت سازمان ملل و مجمع عمومی، مدارک ویدئویی از بمباران نیروگاه اتمی زاپوریژیا توسط ارتش اوکراین را توزیع کرده است. نبنزیا همچنین گفت که وزارت دفاع روسیه آماده است تا عکسهایی با وضوح بالا در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد که ثابت میکند تسلیحات در قلمرو این نیروگاه قرار ندارد.
به گفته نبنزیا، وضعیت ایمنی در نیروگاه هستهای زاپوریژیا در دو هفته گذشته بدتر شده است.
در مقابل سرگئی کیسلیتسیا، سفیر اوکراین در سازمان ملل گفت: "هیچ کس نمیتواند تصور کند که اوکراین یک نیروگاه هستهای را هدف قرار دهد که خطر فاجعه هستهای بزرگی را در خاک این کشور ایجاد میکند".
وی افزود: روسیه یک بار دیگر نشان داد جسارت تشکیل جلسه شورای امنیت برای بحث در مورد اقدامات "تحریک آمیز و تروریستی" خود را دارد و بابت "هدر دادن یک ساعت زمان جهت شنیدن حجم عظیمی از اظهارات ساختگی" ابراز تاسف کرد.
هر دو کشور آمادگی خود را برای ورود تیمی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به نیروگاه زاپوریژیا اعلام کردهاند، اما این ماموریت بازرسی هنوز برنامه ریزی نشده است.
سفیر اوکراین در این باره گفت: واقعاً مهم است که این ماموریت به نحوی انجام شود که جامعه بین المللی بتواند واقعیت را ببیند و به تماشای "نمایشنامه روسی" نپردازد.
همتای روسی او نیز تاکید کرد که کشورش برای "تأیید واقعیت" به آژانس بین المللی انرژی اتمی اتکا دارد و مسکو آماده است حداکثر کمک را به آژانس جهت بازدید از نیروگاه زاپوریژیا ارائه کند.
از سوی دیگر رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی بر لزوم توقف تمامی فعالیتهای نظامی پیرامون نیروگاه توسط دو طرف تاکید کرد.
او با یادآوری اینکه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هشدار داده هرگونه هدف قرار دادن نیروگاه زاپوریژیا به منزله "خودکشی"است، از هر دو طرف خواست تا خویشتندار و عاقل باشند.
این مقام سازمان ملل نگرانی خود را در مورد "گزارش های تقریباً روزانه از حوادث نگران کننده" مربوط به این نیروگاه ابراز کرد.
ریچارد میلز، معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل هم گفت معتقد است که سفر هیئت آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نیروگاه زاپوریژیا باید با هماهنگی نظام اوکراین انجام شود.
وی گفت که غیرنظامی کردن مناطق اطراف این نیروگاه ضروری است و افزود: منطقه غیرنظامی به ماموریت آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازدید از نیروگاه هستهای و انجام بازرسی و ارزیابی ایمنی آن کمک خواهد کرد. ما از روسیه میخواهیم تا ضمن احترام به حاکمیت اوکراین، با بازدید آژانس از این تأسیسات موافقت کند.
میلز از درخواستهای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد برای ایجاد منطقه غیرنظامی در اطراف نیروگاه هستهای اوکراین حمایت کرد و استدلال کرد که این امر به امنیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه بازرسی میدهد. با توجه به فوریت اوضاع، روسیه باید فوراً به توصیه گوترش، دبیرکل سازمان ملل عمل کند و یک منطقه غیرنظامی در منطقه اطراف نیروگاه [زاپوریژیا] ایجاد کند. یک منطقه غیرنظامی شده، تیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی را قادر میسازد تا به تأسیسات سفر کند، بازرسی انجام دهد و ایمنی، امنیت و اعمال پادمانها را برای عملیات نیروگاه هستهای ارزیابی کند.
از سوی دیگر منابع اعلام کردند، به درخواست واشنگتن، پاریس و بهویژه لندن، شورای امنیت سازمان ملل بامداد امروز چهارشنبه به مناسبت شش ماهگی جنگ اوکراین، نشست دیگری برگزار میکند.
ارسال بزرگترین بسته کمک های تسلیحاتی آمریکا به اوکراین
یک مقام آمریکایی روز سهشنبه اعلام کرد که انتظار میرود واشنگتن روز چهارشنبه بسته کمکهای امنیتی جدیدی به اوکراین به ارزش 3 میلیارد دلار را اعلام کند.
به گزارش رویترز، بسته کمک 3 میلیارد دلاری، بزرگترین کمک واشنگتن به اوکراین از زمان آغاز جنگ از ماه فوریه به شمار میآید.
از سوی دیگر منابع خبری سه شنبه شب به وقت تهران گفتند که دولت آلمان از متحدان اصلی آمریکا و عضو ناتو قصد ارسال کمکهای تسلیحاتی بیشتری به اوکراین در حال نبرد با روسیه را دارد.
یک منبع مطلع به خبرگزاری «رویترز» گفت، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان روز سه شنبه گفته که آلمان قصد دارد تسلیحات بیشتری به ارزش بیش از ۴۹۸.۵۵ میلیون دلار به اوکراین تحویل دهد.
گفته میشود که آلمان قصد دارد سه سامانه دفاع هوایی دیگر از نوع «آیریس تی»، ۱۲ خودروی زرهی، ۲۰ موشکانداز، مهمات نقطه زن و سامانههای ضد پهپاد را به اوکراین ارسال کند.
این منبع گفت که این تسلیحات در سال ۲۰۲۳ و احتمالاً زودتر تحویل اوکراین خواهد شد. این امر قرار است مورد تایید کمیته بودجه پارلمانی آلمان قرار گیرد.
پیش از این نیز «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو نیز از کشورهای غربی خواست ارسال تسلیحات به اوکراین را افزایش دهند تا به این کشور کمک شود اراضی «اشغالشده توسط روسیه» را پس بگیرد. استولتنبرگ که در نشست «پلتفورم کریمه» حضور داشت هشدار داد که زمستان سخت برای اوکراین و حامیان ناتو در پیش است.
دبیر کل ناتو گفت: «ناتو جزئی از گروه دفاع از اوکراین است که تحت رهبری آمریکا برای حمایت از اوکراین فعالیت میکند. من فعالانه با سران تعامل میکنم و از آنها میخواهم تسلیحات بیشتری تامین کنند.»