بین الملل تابناک: واکنش تقدیرآمیز جهان به مرگ گورباچف، واکنش ایران از بازگشت آرامش به عراق، اعتقاد ۴۰ درصد آمریکاییها به وقوع جنگ داخلی، هک شدن تلفن رئیس موساد و انتشار عکس دندانهای او و روایت داماد ترامپ از نحوه اخراج جان بولتون، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش تقدیرآمیز جهان به مرگ گورباچف
میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سه شنبه شب در ۹۱ سالگی در روسیه درگذشت.
به گزارش القدس العربی، رسانههای روسی به نقل از بیمارستان «کلینیک مرکزی» روسیه، بدون ارائه جزئیات گزارش دادند، وی سه شنبه شب پس از مدتها مبارزه با یک بیماری جدی، درگذشت.
گورباچف که در سال ۱۹۸۵ به قدرت رسید، موجی از اصلاحات سیاسی و اقتصادی را با هدف مدرن سازی اتحاد جماهیر شوروی که از بحرانهای شدید رنج می برد، به راه انداخت.
وی از طرفداران نزدیک شدن به غرب بود و در سال ۱۹۹۰ برنده جایزه صلح نوبل شد.
بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱، گورباچف سمت رهبری اتحاد جماهیر شوروی سابق را به عهده گرفت؛ اقدامی که منجر به فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی شد. وی در ۲۵ دسامبر ۱۹۹۱ مجبور به استعفا شد.
گورباچف آخرین رهبر بازمانده دوران جنگ سرد بود.
گورباچف بخش اعظمی از دو دهه گذشته را در حاشیه زندگی سیاسی روسیه گذراند و متناوب از کرملین و کاخ سفید خواست تا روابط بین واشنگتن و مسکو را اصلاح کنند، زیرا معتقد بود تنشها بین آنها به سطحی که در دوران جنگ سرد رسیده بود، افزایش یافته است.
گورباچف سالهای آخر عمر خود را در بیمارستان گذراند و وضعیت سلامتیاش به شدت رو به وخامت گذاشت.
این رهبر شوروی سابق در سال ۱۹۹۰ به دلیل مذاکره با رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، بر سر یک توافق مهم برای خلع سلاح هستهای، برنده جایزه صلح نوبل گشت و تصمیم او برای جلوگیری از مداخله ارتش شوروی در ممانعت از فروپاشی دیوار برلین، به عنوان عامل کلیدی در حفظ صلح تلقی شد.
به دنبال اعلام این خبر، کرملین بامداد امروز چهارشنبه اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درگذشت آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در ۹۱ سالگی را تسلیت میگوید.
خبرگزاری تاس به نقل از دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفت: «ولادیمیر پوتین صمیمیترین تسلیت خود را برای درگذشت میخائیل گورباچف ابراز میکند.»
بایدن، رئیس جمهور آمریکا به خانواده و دوستان گورباچف تسلیت گفت و گورباچف را مردی با بینش قابل توجه مورد احترام قرار داد.
بایدن گفت: میخائیل گورباچف مردی بود که بینش قابل توجهی داشت. زمانی که او به قدرت رسید، جنگ سرد برای نزدیک به ۴۰ سال و کمونیسم حتی طولانیتر، با عواقب ویرانگر ادامه داشت. تعداد کمی از مقامات بلندپایه شوروی شجاعت پذیرش این موضوع را داشتند که به چیزهایی نیاز است. به عنوان یکی از اعضای کمیته روابط خارجی سنا، من دیدم که او این کار و کارهای دیگر را هم انجام داد. به عنوان رهبر اتحاد جماهیر شوروی، او با رئیس جمهور ریگان همکاری کرد تا زرادخانه هستهای در کشورمان را کاهش دهد تا مردم در سراسر جهان برای پایان دادن به مسابقه تسلیحات هستهای دعا کنند. پس از دههها سرکوب سیاسی وحشیانه، او اصلاحات دموکراتیک را پذیرفت. در گلاسنوست و پرسترویکا - گشایش و بازسازی - نه به عنوان یک شعار صرف، بلکه به عنوان راه رو به جلو برای مردم اتحاد جماهیر شوروی صورت گرفت. اینها اقدامات یک رهبر کمیاب است که می تواند ببینید که آیندهای متفاوت امکان پذیر است.
او گفت: نتیجه، یک دنیای امنتر و آزادی بیشتر برای میلیون ها نفر بود. ما عمیقترین تسلیتهای خود را به خانواده و دوستان او و مردمی که در همه جا از اعتقاد او به جهانی بهتر بهرهمند شدند، میفرستیم.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم از درگذشت میخائیل گورباچف ابراز ناراحتی عمیق و خاطرنشان کرد که آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق، یک دولتمرد منحصربفرد بود که مسیر تاریخ را تغییر داد.
گوترش در بیانیهای گفت که گورباچف بیش از هر کس دیگری برای پایان مسالمت آمیز جنگ سرد تلاش کرد و افزود، با خروج او جهان یک رهبر بزرگ جهانی را از دست داد که به چندجانبه گرایی متعهد بود و خستگی ناپذیر از صلح دفاع کرد.
عبدالله شاهد، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد با ابراز تاسف از مرگ میخائیل گورباچف، گفت: «از درگذشت میخائیل گورباچف، آخرین رئیس جمهور اتحاد جماهیر شوروی و برنده جایزه صلح نوبل (۱۹۹۰) متأسفم کسی که مسیر اصلاحات رادیکالی را آغاز کرد و همچنین منجر به پایان جنگ سرد بدون خونریزی شد.
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس هم از فوت گورباچف که وی را "شجاع و صادق" توصیف نمود، ابراز تاسف کرد و در توییتر نوشت: «بابت درگذشت گورباچف متأسفم. من همیشه شجاعت و صداقتی که او برای پایان دادن به جنگ سرد نشان داد، تحسین کردهام. در حالی که رئیسجمهور روسیه به حملات خود علیه اوکراین ادامه میدهد، تعهد خستگیناپذیر او (گورباچف) به باز بودن جامعه شوروی نمونهای برای همه است.»
لیز تراس، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که میخائیل گورباچف، رئیس جمهور سابق شوروی، سهم عمیقی در امنیت و ثبات جهانی داشته است.
تراس در توییتر نوشت: «میخائیل گورباچف یک دولتمرد برجسته بود که سهم عمیقی در امنیت و ثبات جهانی داشت و با رهبران غربی برای پایان دادن به جنگ سرد همکاری کرد. اکنون بیش از هر زمان دیگری، این میراث همکاری و صلح باید غالب شود.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه هم از فوت میخائیل گورباچف ابراز تاسف کرد و در توییتی نوشت که «گورباچف مردی صلحطلب بود که انتخابهایش راه آزادی را برای روسها هموار کرد. تعهد او به صلح در اروپا تاریخ مشترک ما را تغییر داد.»
جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا به میخائیل گورباچف، رئیس جمهور سابق اتحاد جماهیر شوروی ادای احترام و او را رهبر تاریخی توصیف کرد که به تغییر روابط ایالات متحده و روسیه در طول جنگ سرد کمک کرد.
بولتون در توییتر نوشت: گورباچف رهبر تاریخی بود و جنگ سرد زمانی به نقطه عطف قطعی رسید که او با جورج بوش در اجلاس هلسینکی در سپتامبر ۱۹۹۰ در سپتامبر ۱۹۹۰ برای مخالفت با تهاجم صدام به کویت پیوست.
اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، میخائیل گورباچف را رهبری قابل اعتماد و مورد احترام خواند که نقشی تعیین کننده برای پایان دادن به جنگ سرد و فرو ریختن پرده آهنین ایفا کرد.
فون درلاین گفت: این اقدام راه را برای اروپای آزاد باز کرد... این میراثی است که ما فراموش نخواهیم کرد.
بنیاد و موسسه ریگان اعلام کرد که در غم از دست دادن رهبر شوروی سابق میخائیل گورباچف، مردی که زمانی دشمن سیاسی رونالد ریگان بود و در نهایت دوست شد، سوگواری می کند. این بنیاد گفت: افکار و دعاهای ما برای خانواده گورباچف و مردم روسیه است.
کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه دولت بوش گفت که از شنیدن خبر درگذشت میخائیل گورباچف متأسفم. او مردی بود که تلاش کرد زندگی بهتری را برای مردمش به ارمغان بیاورد. زندگی او ثمربخش بود، زیرا بدون او و شجاعتش پایان دادن مسالمت آمیز به جنگ سرما ممکن نبود.
واکنش ایران از بازگشت آرامش به عراق
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) نهم شهریور ماه در خصوص تحولات عراق بیانیهای صادر کرد.
در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران با ابراز خرسندی از بازگشت آرامش به عراق و با طلب مغفرت برای جانباختگان و آرزوی سلامت برای مجروحان حوادث اخیر، از صبر، حکمت و درایت دولت و ملت عراق و همه نهادهای قانونی کشور در عبور از فتنه ای بزرگ تقدیر میکند.
در این بیانیه اعلام شده است: جمهوری اسلامی همانطور که پیشتر گفته است، تنها راه حل خروج عراق از بحران جاری را، توسل به رویکردهای گفتوگو محور، حفظ حقوق شهروندی، احترام به نهادهای قانونی کشور، التزام به قانون اساسی و فرایندهای سیاسی می داند و امیدوار است تمامی گروهها و جریانهای سیاسی عراقی با مسئولیت پذیری و مشارکت سازنده در روند سیاسی، زمینه مناسب را برای تشکیل دولت جدید فراهم سازند.
این بیاینه افزوده است: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان عراقی با ثبات، امن، قدرتمند و ایفاگر نقش سازنده در تحولات منطقه است و هیچ گاه حمایتهای خود را از روندها و نهادهای سیاسی و قانونی عراق دریغ نکرده است.
در بیانیه مذکور عنوان شده است: جمهوری اسلامی ایران از تمامی جریانهای سیاسی، شخصیت ها و علاقه مندان به عراق قوی و مستقل می خواهد با احترام به حقوق و مطالبات یکدیگر در یک روند مسالمت آمیز و گفتوگو محور همراه با مسئولیت پذیری سیاسی و اجتماعی، تمامی مطالبات و اقدامات خود را در پرتو قانون و مجاری قانونی کشور دنبال کرده و راه را برای هرگونه استفاده بدخواهان عراق مسدود کنند.
این بیانیه میافزاید: جمهوری اسلامی ایران با توجه به آغاز ایام زیارت اربعین شهادت امام حسین علیه السلام و حرکت میلیونی زائران حسینی به سمت عتبات مقدسه عراق، بر ضرورت احترام به شعائر حسینی و تلاش دسته جمعی برای استقرار آرامش فراگیر و تامین امنیت تمامی زائران و مهمانان عتبات عالیات تاکید میکند.
در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران اطمینان دارد، جمهوری عراق با استعانت از درگاه باری تعالی و با هدایت مقام رفیع مرجعیت، و با تدبیر و حکمت دولت و هشیاری آحاد ملت عراق و تمام جریانهای سیاسی، از این مرحله سخت با سرعت عبور میکند.
اعتقاد ۴۰ درصد آمریکایی ها به وقوع جنگ داخلی
بیش از ۴۰ درصد مردم آمریکا باور دارند که جنگ داخلی در آمریکا در ده سال آینده دستکم تا حدی محتمل است.
به گزارش وبسایت روزنامه گاردین، لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکا روز یکشنبه پیشبینی کرد که اگر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا در پرونده خارج کردن اسناد محرمانه آمریکا از کاخ سفید محکوم شود، این کشور شاهد شورش طرفدارانش خواهد بود.
گراهام به دلیل این اظهاراتش مورد سرزنش گسترده قرار گرفت. روز دوشنبه، مری مککورد، معاون سابق دادستان کل آمریکا، به سیانان گفت که «این غیرمسئولانه و باور نکردنی است که یک مقام منتخب آمریکا مجریان قانون و وزارت دادگستری را به دلیل انجام وظایف تهدید کند.»
مککورد گفت، ترامپ و گراهام میدانند که مردم به حرف آنها گوش میکنند و واقعا تجمع کرده و تظاهرات خواهند کرد. او گفت: واقعه ششم ژانویه (حمله به ساختمان کنگره آمریکا) نتیجه همین تاکتیکهای دونالد ترامپ و متحدانش بود.
از زمان حمله به ساختمان کنگره، نگرانیها نسبت به خشونت داخلی افزایش یافته است.
با این حال، بیشتر کارشناسان باور دارند که یک مناقشه مسلحانه تمام عیار، مانند جنگ داخلی آمریکا در سالها ۱۸۶۱ تا ۱۸۶۵ هنوز نامحتمل است.
اما بسیاری نگران افزایش تقسیمبندیهای شدید سیاسی و خشونت سیاسی آشکار هستند، خصوصا که جمهوریخواهانی که از دروغهای تقلب انتخاباتی ترامپ حمایت میکنند، نامزد انتخابات کنگره، فرمانداری و پستهای کشوری کلیدی شدهاند.
ریچل کلینفلد، یک متخصص مناقشات داخلی در بنیاد صلح بینالمللی کارنگی گفت: کشورهایی با دموکراسی و دولت قدرتمندی مانند آمریکا، درگیر جنگ داخلی نخواهند شد. اما اگر نهادهای ما تضعیف شوند، داستان عوض خواهد شد.
در این نظرسنجی اکونومیست و یوگاو، ۶۵ درصد شرکتکنندگان گفتند، از آغاز ۲۰۲۱ خشونت سیاسی افزایش یافته است. ۶۲ درصد از آنان هم گفتند که در سالهای آتی خشونت سیاسی افزایش خواهد یافت.
همچنین از شرکتکنندگان پرسیده شد به نظرشان در ۱۰ سال آینده چه قدر احتمال جنگ داخلی وجود دارد؟
۴۳ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی گفتند که دستکم تا حدی جنگ داخلی را نامحتمل میدانند. این آمار میان دموکراتها و مستقلها ۴۰ درصد است. اما میان جمهوریخواهان این آمار ۵۴ درصد است.
هک شدن تلفن رئیس موساد و انتشار عکس دندان های او
منابع عبریزبان از هک تلفن همراه «دیوید بارنیاع» رئیس سازمان جاسوسی موساد خبر دادند.
وبسایت صهیونیستی «واللا» سهشنبه شب گزارش داد که گروه هکری «دستهای باز» تلفن همراه رئیس موساد را هک کرد.
وبسایت «واللا» این گروه هکری را به ایران نسبت داد و نوشت که «تصاویر جدید منتشر شده از سوی این گروه هکری ایرانی، دومین دسته از تصاویری است که از دستگاههای شخصی رئیس موساد منتشر میشود.»
در همین حال، روزنامه لبنانی الاخبار نیز به نقل از منابع عبری زبان نوشت که «هکرهای ایرانی تصاویری از دندانهای رئیس موساد منتشر و به او توصیه کردند که لازم است روزی دو بار دندانهایش را مسواک بزند.»
منابع عبریزبان عکس دندانهای دیوید بارنیاع رئیس موساد را به اشتراک گذاشته و نوشتند که هکرهای ایرانی موبایل رئیس موساد راهک کرده و از او خواستند که دندانهایش را تمیز کند!
هکرها پس از هک تلفن همراه بارنیاع به زبان عبری برای او نوشتند: «این هم هدیه عید پوریم (عید یهودیان) برای شماست.»
روایت داماد ترامپ از نحوه اخراج جان بولتون
«جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا در کتابی به نام «کاوشی در تاریخ: خاطراتی از کاخ سفید» که از دوران حضورش در کاخ سفید منتشر کرده، به روایت ماجرای عزل «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید پرداخت.
بولتون در دولت «جورج بوش پسر» به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل فعالیت داشت و در دولت ترامپ نیز مدتی مشاور امنیت ملی کاخ سفید بود.
کوشنر در فصل ۳۵ این کتاب با نام «دشمنی در آستین» ابتدا توضیح میدهد که در ماه می سال ۲۰۱۹ بعد از اینکه ترامپ مکزیک را به اعمال تعرفههای گمرکی بالا تهدید کرد، دولت مکزیکو سیتی نیز سختگیریها در مرز با آمریکا را افزایش داد و مانع ورود مهاجران غیرقانونی به خاک ایالات متحده شد.
وی با اشاره به تماس خود با «مارسلو ابرارد» وزیر خارجه مکزیک مینویسد: «به او گفتم که قانون اول من در کار کردن با ترامپ این است که باید او را فعالانه در جریان اقدامات خود قرار دهید، در غیر این صورت، او احساس میکند که هیچ کاری انجام نمیشود و خودش زمام امور را در دست میگیرد. من با این فرض عمل میکنم که اگر او از من اطلاعات جدیدی درباره چیزی بخواهد، یعنی دیگر دیر شده است.»
داماد رئیس جمهور پیشین امریکا با بیان اینکه در تاریخ دهم سپتامبر و در جریان حضور وزیر خارجه مکزیک در دفتر ریاستجمهوری بود که ترامپ موضوع عزل بولتون را مطرح کرد، نوشت: «ترامپ در دفتر بیضی به ابرارد گفت: نمیدانم اخبار را دیدهای یا نه، ولی من امروز جان بولتون را اخراج کردم. ابرارد انتظار نداشت که ترامپ درباره بولتون صحبت کند و با احتیاط به او پاسخ داد "بله اخبار را دیدم".»
کوشنر در ادامه به نقل قول انتقادهای ترامپ از بولتون در دیدارش با وزیر خارجه مکزیک پرداخت: «جان دیوانه بود. او همواره تلاش میکند با همه بجنگد. او میخواست همزمان با چین، روسیه، ونزوئلا، کره شمالی و ایران وارد جنگ شود. من اوایل به این خشونتطلبی او کاری نداشتم. اینکه او را در میان کارکنان کاخ سفید گذاشته بودم، من را شبیه فردی منطقی که خواستار تغییر بود نشان میداد. همچنین دشمنان را عصبی میکرد.»
وی اضافه کرد: «ترامپ کمی درنگ کرد و به چهره ابرارد نگاه انداخت و ادامه داد: امروز، جان به دفترم آمد و گفت آقای رئیسجمهور همه چیز آماده است و ما باید به مکزیک حمله کنیم، چون آنها کار مفیدی در مرزها برای جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی انجام نمیدهند. من هم به او گفتم که جان، این بیش از حد تندروی و آخرین گزینه است. من هرگز چنین کاری با دوستم آملو (مخفف اسم رئیس جمهور مکزیک) یا ملت بزرگ مکزیک انجام نمیدهم. تو اخراجی!»
داماد ترامپ میگوید: «در آن لحظه ابرارد مات و مبهوت شده بود، ولی وقتی دید من به این لطیفه میخندم لبخند به لب آورد و آرام شد.»
کوشنر همچنین در بخش دیگری از کتابش، روایت خود را از حمله جنایتکارانه آمریکا به خودروی حامل سردار قاسم سلیمانی و ترور ناجوانمردانه ایشان در ژانویه ۲۰۲۰ (۱۳ دی ۱۳۹۸) در فرودگاه بغداد نوشته است.