به گزارش فارس، 22 مرداد امسال بود که در اولین جلسه ستاد پروازهای اربعین ۱۴۰۱ که با حضور رئیس سازمان هواپیمایی کشوری و مدیران صنعت حمل ونقل هوایی برگزار شد، مقرر شد عرضه بلیت پروازهای اربعین، فقط از طریق سایت شرکتهای هواپیمایی انجام شود و فروش بلیت پروازهای اربعین توسط دفاتر خدمات مسافرت هوایی و سایر اپلیکیشنها ممنوع اعلام شد.
پس از آن بود که سازمان هواپیمایی کشوری در ابلاغیه خود به شرکتهای هواپیمایی اعلام کرد: فروش بلیت پروازهای اربعین از ساعت 8 صبح روز 12 شهریور از طریق دفاتر فروش شرکتهای هواپیمایی و سایت شرکتهای هواپیمایی انجام میشود، نرخ بلیت پروازهای اربعین برای شرکتهای داخلی 6 میلیون تومان رفت و برگشت است و با شرکتهای متخلف مطابق با قوانین و مقررات برخورد میشود.
البته در ابلاغیه سازمان هواپیمایی کشوری تصریح شده بود که در بازه زمانی 15 شهریور تا 30 شهریور امسال قیمت بلیت پروازهای اربعین از فرودگاههای مشهد، کرمان، یزد و زاهدان به نجف و بغداد و بالعکس به صورت یک طرفه 3 میلیون و 800 هزار تومان و به صورت دو طرفه 7 میلیون و 600 هزار تومان است.
در این ابلاغیه هم تأکید شده بود: فروش بلیت هواپیما فقط از طریق سایت رسمی شرکتها و یا به صورت حضوری از دفتر فروش هر شرکت انجام شود.
البته به گفته مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به فارس، قیمتگذاری 6 میلیون تومانی بلیت پروازهای اربعین صرفا برای شرکتهای هواپیمایی داخلی است، شرکتهای العراقیه و فلایبغداد چون سوخت با رقم بالاتری دریافت میکنند هزینه بالاتری دارند از سوی دیگر تخفیفاتی که در اختیار وزارت راه و شهرسازی در فرودگاههای کشور است، فقط به شرکتهای داخلی اختصاص یافته است تا نرخ بلیت آنها به 6 میلیون تومان برسد اما شرکتهای خارجی این تخفیفات را ندارند و رقم پروازهای اربعین العراقیه و فلایبغداد حدود 9 میلیون تومان خواهد بود.
* اختلال در سایت اغلب شرکتهای هواپیمایی/ سایت باز نمیشود یا بلیت ناموجود است
با وجود اعلام رسمی سازمان هواپیمایی کشوری مبنی بر عرضه بلیت پروازهای اربعین برای بازه زمانی 15 تا 30 شهریور از ساعت 8 صبح امروز، بررسیهای خبرنگار فارس حاکی از بروز اختلال در سایت اغلب شرکتهای هواپیمایی دارد.
به دلیل آنکه سازمان هواپیمایی کشوری عرضه بلیت را فقط از طریق سایت شرکتها و دفاتر مرکزی آنها مجاز دانسته است، کاربران زیادی برای تهیه بلیت پروازهای اربعین به سایت شرکتهای هواپیمایی مراجعه کردهاند که افزایش تقاضا موجب از دسترس خارج شدن سایت اغلب شرکتها شده است و یا در اغلب روزها سایت شرکتها اعلام میکنند که بلیت موجود نیست.
* فروش بلیت به صورت غیرمتمرکز و از طریق تارنمای شرکتها موجب سرگردانی زوار میشود
یکی از دستاندرکاران صنعت حمل و نقل هوایی در اینباره به خبرنگار فارس میگوید: اساساً فروش بلیت به صورت یکطرفه بدونشک منجر به بروز ازدحام، بینظمی و ناهنجاری در پروازهای برگشت خواهد شد و حتما سازمان هواپیمایی دقت کند عرضه بلیت به صورت دو طرفه باشد.
به گفته وی، فروش بلیت به صورت غیر متمرکز واز طریق تارنمای اینترنتی شرکتها، قطعا موجب سـَردرگـمی برای متقاضیان میشود و احتمال بروز اختلال در سایت با توجه به رشد ناگهانی تقاضا وجود دارد، متقاضی سفر برای دریافت بلیت پرواز اربعین باید به تارنمای بیش از ۱۲ شرکت مراجعه کند و همانگونه که پیشبینی میشد با در بسته نیز مواجه میشود.
این کارشناس حمل و نقل هوایی تأکید کرد: شایسته بود فروش بلیت پروازهای اربعین به صورت متمرکز از طریق موتورهای جستجوگر انجام میشد، همچنین فروش یک طرفهٔ بلیت منتهی به ایجاد تلاطم و عدمتقارن در پروازها خواهد شد که این مسأله باید مورد توجه سازمان هواپیمایی کشوری باشد، این روند، هم مشکلاتی را برای خطوط هوایی ایجاد میکند و هم فرودگاه را در ارائهٔ خدمات مناسب با بحران مواجه میکند.
به گفته وی، به نظر میرسد سازمان هواپیمایی کشوری از روی ناآگاهی مشکل در روند پروازهای اربعین ایجاد میکند و با وجود تقاضای شرکتهای هواپیمایی و انعکاس «مشکلات فروش غیرمتمرکز» و ارایهٔ «پیشنهاد فروش متمرکز»، همچنان اصرار بر این نحوهٔ عرضه دارند.
وی با تأکید بر اینکه اِشکال عمده در دستورالعمل نامتعارف و الزام عجیب سازمان هواپیمایی کشوری مبنی بر عرضه بلیت فقط از طریق سایت است، گفت: این مورد موجب میشود متقاضیان در بین سایتهای شرکتهای هوایی سرگردان شوند.
به گفته این کارشناس حمل و نقل هوایی، ضعف دیپلماسی و سوءمدیریت هواپیمایی کشوری در روزهای آینده هم نمایان و عیان خواهد شد اما متاسفانه لطمه و آسیب آن برای زائران خواهد بود.
وی اضافه کرد: این رویه سازمان هواپیمایی کشوری موجب میشود بلیت با نرخ مصوب کمیاب شود اما بلیتهای شرکتهای خارجی با نرخهای بالا فراوان در دسترس باشد.
* توقف پروازهای عتبات یک شرکت از سوی سازمان جای تأمل دارد
وی با طرح این موضوع که تخلف یک آژانس هواپیمایی در قم، چه ربطی به لغو مجوز پروازهای عتبات یک شرکت هواپیمایی در این شرایط دارد؟ گفت: توقف پروازهای عتبات یک شرکت از سوی سازمان آن هم در این شرایط پرتقاضا جای تأمل دارد، حتی شرکت العراقیه هم متمایل به تخفیف در سوخت و رعایت قیمت مصوب بود.
این کارشناس حمل و نقل هوایی افزود: شرکت العراقیه با نرخ سوخت ۲۶۰۰۰ تومانی، قیمت رفتوبرگشت پروازهای اربعین را حدود 9.5 میلیون تومان اعلام کرده است اما شرکتهای داخلی با سوخت هر لیتر ۶۰۰ تومان، نرخ ۶ میلیون تومان را کم میدانند.
وی اضافه کرد: برخی شرکتهای هواپیمایی داخلی اصلا تقاضای پروازهای اربعین ارائه ندادهاند و این جای تأمل دارد.
وی نقص در برنامهریزی سازمان هواپیمایی کشوری برای پروازهای اربعین و امتیازدهی به برخی ایرلاینهای خصوصی داخلی در عدم انجام پروازهای اربعین را از سوی سازمان هواپیمایی کشوری، تأملبرانگیز خواند.
بنابراین گزارش ضرورت دارد با توجه به افزایش تقاضا برای سفرهای هوایی اربعین عرضه بلیت از طریق دفاتر رسمی شرکتهای هواپیمایی در کنار تارنمای شرکتها به صورت جدیتر دنبال شود.