بین الملل تابناک: صد و نود و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
یک مقام منصوب روسیه در منطقه خارکیف اوکراین، روز جمعه تائید کرد که نیروهای اوکراین با شکستن خطوط دفاعی نیروهای روسیه در این منطقه، پیروزی چشمگیری بدست آورده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ ویتالی گانچف به شبکه تلویزیون دولتی روسیه گفت که حقیقت مسلم این است که شکست خطوهای دفاعی ما، پیروزی قابل توجهی برای نیروهای مسلح اوکراین به شمار می رود.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین روز پنجشنبه گفت که نیروهای کشورش، ده ها نقطه مسکونی را آزادکرده و بیش از یک هزار کیلومتر مربع از خاک این کشور را در شرق و جنوب از نیروهای روسیه پس گرفته اند.
وزارت دفاع روسیه هم تصاویری از اعزام نیروهای ارتش این کشور به منطقه خارکیف منتشر کرده است.
وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد تا کنون دست کم چهار میلیون پناهنده اوکراینی وارد این کشور شدهاند.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه روسیه، از این تعداد 626 هزار نفر آنها کودک بودهاند.
وزارت امور خارجه روسیه اضافه کرد که این افراد به صورت داوطلبانه به روسیه آمده و آزادانه زندگی میکنند و کسی آنها را از جابجایی یا ترک کردن روسیه منع نمیکند.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که بیش از 9 هزار و پانصد مرکز استقبال از پناهندگان در روسیه وجود دارد که وظیفه این مراکز، ارائه کمکهای مالی، قانونی، روانی و پزشکی لازم به پناهندگان است.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل گفت اوکراین علاوه بر تسلیحات غربی، از مربیان نظامی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم مملو شده است.
نبنزیا بامداد امروز (جمعه) طی سخنرانی در نشست شورای امنیت توضیح داد که این مربیان نظامی ناتو هستند که با حضور گسترده در اوکراین، عملیاتهای رژیم کییف را هدایت میکنند.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی در اینباره اظهار داشت: «ناتو به صورت مستقیم، اقدامات کییف را در میدان عملیات هدایت میکند. بخش اطلاعات ارتش اوکراین علناً اذعان کرده که آمریکا مستقیماً در هماهنگی هر هدف عملیات موشکی سامانههای هایمارس [علیه روسیه] دست دارد».
این دیپلمات ارشد روس با بیان اینکه اوکراین مملو از مربیان نظامی، مأموران سازمانهای اطلاعاتی و مزدوران غربی شده، گفت: «در تعدادی از کشورهای [اتحادیه اروپا] نیز دورههایی را برای آموزش نیروهای مسلح اوکراین برگزار میکنند».
نبنزیا در ادامه گفت که با این وجود، نظامیان اوکراینی در جریان عملیات ضدحمله خود در جنوب این کشور، پیشرفتی نداشته و احتمال پیشروی آنان نیز وجود ندارد.
ریانووستی در خبر دیگری به نقل از وی نوشت: «رژیم زلنسکی برای گدایی تسلیحات جدید [از غرب] بهویژه در آستانه نشست امروز وزرای دفاع ناتو در پایگاه رامشتاین [در آلمان]، سعی کرده حداقل این ظاهرسازی را داشته باشد که اوکراین میتواند حمله کند».
به گفته نماینده روسیه در سازمان ملل، بر خلاف اصول استراتژی نظامی، تبلیغاتچیهای اوکراینی در بالاترین ردههای قدرت، علناً با جامعه جهانی درباره برنامههایشان برای حمله به سرزمینهای از دسترفته و پسگیری آنها صحبت میکنند.
نبنزیا تاکید کرد: «تا آنجایی که میتوان گفت، حتی سران نیروهای مسلح اوکراین نیز با این جنون مخالفت کردهاند، اما رئیس رژیم کییف پس از صحبت با متحدان آمریکایی و انگلیسی خود، قاطعانه در اینباره اظهار نظر میکند».
وی با کماهمیت جلوهدادن تسلط ارتش اوکراین بر چند روستای پیرامون کییف، افزود: «کارشناسان نظامی این را به خوبی درک میکنند که هیچ صحبتی از پیشروی نیروهای اوکراینی در ضدحمله آنها نیست. اما رسانههای غربی تبلیغات میکنند که اوکراین یک حمله متقابل را آغاز کرده و باید با تسلیحات جدید غربی پشتیبانی شود».
به نوشته ریانووستی، این دیپلمات روس در واکنش به اظهارات اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر لزوم شکست خوردن روسیه در جنگ با اوکراین و ارسال تسلیحات بیشتر به کییف، گفت او خط بیطرفی دیپلماتیک را کنار گذاشته است.
نبنزیا با بیان اینکه از زمان کودتای غیرقانونی در اوکراین، رژیم کییف فقط بهعنوان یک مهره در مبارزه ژئوپلیتیکی غرب برای تضعیف روسیه مورد توجه بود، تصریح کرد: «بنابراین، نه انگلیس و نه آمریکا به سناریوی صلح اعتقادی نداشتند. نمایندگان غرب به کییف رفتند و به زلنسکی و تیمش پیشنهاد کردند که غرب آماده است تا برای پیروزی اوکراین هر کاری انجام دهد، به جز مداخله نظامی مستقیم».
وی خاطرنشان کرد: «جوزپ بورل، دیپلمات ارشد و اصلی اتحادیه اروپا، که بیطرفی دیپلماتیک خود را بهطور کامل از دست داده، قبلا میگفت پیروز این جنگ در مذاکرات مشخص میشود اما اکنون میگوید این جنگ در میدان نبرد خاتمه مییابد».
طبق این گزارش، نماینده روسیه در سازمان ملل ضمن اشاره به لفاظیهای اخیر کشورهای همسایه اوکراین علیه مسکو، گفت: «لهستان، جمهوری چک و کشورهای بالتیک در یک جنون هیجانی روسهراسانه قرار داشته و بوریس جانسون نخستوزیر مستعفی انگلیس، بیشتر از اینکه مشکلات کشورش را حل کند، به تحریک اوکراین مشغول بود».
نبنزیا اظهار داشت: «جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا نیز کییف را [برای تنشزایی با روسیه] تشویق کرد. در نتیجه، زلنسکی زیر همه توافقات زد، یک تحریک آشکار در بوچا به همراه سرویس های ویژه بریتانیا انجام داد و فرصت صلح از دست رفت. بنابراین، رئیس جمهور اوکراین تصمیم اشتباه و مهلکی برای کشورش گرفت».
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با زیر سوال بردن ادعاهای آمریکا و کشورهای اروپایی مبنی بر خرید تسلیحات و تجهیزات نظامی توسط روسیه از کره شمالی و ایران، از واشنگتن خواست این ادعاهایش را با مدرک ثابت کند.
به نوشته ریانووستی، این دیپلمات روس در نشست شورای امنیت از نمایندگان آمریکا و انگلیس حاضر در این نشست پرسید که اگر مدرکی مبنی بر خرید تسلیحات توسط روسیه از کره شمالی و ایران دارند، ارائه کنند.
نبنزیا تاکید کرد: «ادعاهای قاطع آمریکا و انگلیس مبنی بر اینکه روسیه از ایران و کره شمالی تسلیحات میخرد، توجه ما را به خود جلب کرده است. اکنون از آنها میخواهم که یا همین الان هر مدرکی دارند را ارائه نمایند یا به انتشار اطلاعات نادرست در داخل شورای امنیت متهم شوند».
طبق این گزارش، دیپلماتهای آمریکایی و انگلیسی در این نشست، پاسخی به این درخواست نبنزیا نداده و سکوت کردند.
وی همچنین به غرب هشدار داد که پمپاژ تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف، نقش تعیینکنندهای در میدان نبرد ایفا نکرده و آنها با این کار فقط پایان رژیم زلنسکی را به تاخیر میاندازند.
ریانووستی به نقل از این دیپلمات ارشد روس نوشت: «آیا این [کمکهای نظامی] وضعیت در میدان جنگ را تغییر خواهد داد؟ نه اساساً و این چیزی است که کارشناسان برجسته نظامی میگویند. سلاح جدید نمیتواند توازن قدرت را تغییر دهد، اما میتواند عذاب جنگ را طولانی و پایان ننگین رژیم زلنسکی را به تاخیر بیاندازد».
نبنزیا ادامه داد: «سلاحهای غربی نقش تعیینکنندهای در میدان جنگ بازی نمیکنند، هر چقدر هم که شرکای سابق ما و دست نشاندگان اوکراینی آنها خلاف این مسئله را ادعا کنند. ارتش روسیه بهطور روشمند نه تنها سلاحهای منسوخ شده دوران شوروی، بلکه سلاحهای مدرن ناتو را نیز نابود میکند».
وی با بیان اینکه اوکراین به مکانی برای دفع تسلیحات منسوخ ناتو تبدیل شده، اضافه کرد: «[اوکراین] همچنین محل آزمایش تسلیحات جدید و تبلیغات برای فروش و صادرات سلاحهای غربی شده است».
نماینده روسیه در سازمان ملل، در ادامه خبر داد که رژیم کییف، بخشی از تسلیحات اهدایی غرب را به بازار سیاه قاچاق سلاح وارد میکند.
به نوشته ریانووستی، نبنزیا در اینباره توضیح داد: «سران نظامی غربی هماکنون آشکارا اعتراف میکنند که قادر به ردیابی مقصد نهایی سلاحهای ارسالی خود به اوکراین نیستند. اما آنها نبایند از این مسئله غافل شوند که مقامات فاسد اوکراینی کانالهایی را برای عرضه تسلیحات دریافتی از غرب به بازار سیاه جهانی ایجاد کردهاند».
وی همچنین افزود که سران کشورهای غربی اوکراین را به یک مرکز جهانی برای عرضه غیرقانونی تسلیحات تبدیل کرده که به زودی میتواند توسط تروریستها در اروپا، آسیا، خاورمیانه و آفریقا استفاده شود.
این مقام روس در پایان به ناتو هشدار داد که ادامه تنشزایی و رویکرد تقابلجویانه در جنگ اوکراین، منجر به درگیری مستقیم با روسیه خواهد شد.
طبق گزارش ریانووستی، نبنزیا در اینباره گفت: «تقابل غیرمستقیم بین ناتو و روسیه در اوکراین، بهطور عینی خطر درگیری مستقیم بین مسکو و این ائتلاف را افزایش میدهد، هرچند آنها مدعی هستند که هر کاری را برای جلوگیری از وقوع چنین سناریویی انجام میدهند».
دفتر نمایندگی دائم چین در سازمان ملل با انتقاد از غرب به خاطر دامن زدن به تنشها در اوکراین در نشست شورای امنیت این سازمان گفت، ارسال تسلیحات غربی به اوکراین هیچ کمکی به حصول صلح نمیکند و خطرات امنیتی زیادی هم برای اوکراین و هم کل منطقه دارد.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، «گنگ شوانگ» معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل گفت، تا به امروز نبردهای شدید در مناطق مختلف همچنان ادامه دارد و تسلیحات و مهمات بیشتر در حال سرازیر شدن به جبهههای نبرد است که چشم انداز نگران کنندهای را در راستای نبرد طولانی و گسترش درگیریها به وجود آورده است.
وی افزود: از زمان شروع بحران در اوکراین، چین مستمرا تاکید کرده است که تامین و ارسال سلاح نه تنها صلح و ثبات نمی آورد بلکه هیزمی در آتش است که فقط باعث پیچیدهتر شدن شرایط خواهد شد.
این دیپلمات چینی تاکید کرد، تحولات ماههای گذشته کاملا این ساله را تایید میکند.
گنگ شوانگ در ادامه اضافه کرد، این خیلی نگران کننده است که مقادیر زیادی از این تسلیحات و مهمات به دست گروههای اشتباهی بیافتد و یک شرایط امنیتی خطرناک و بی پایانی را در اوکراین و کل منطقه ایجاد کند.
درحالیکه روسیه بارها درباره ارسال سلاح و تسلیحات به اوکراین هشدار داده است آمریکا و اروپا همچنان درحال تامین تسلیحات به دولت کییف هستند. تداوم پمپاژ تسلیحات و تجهیزات نظامی به اوکراین برای شعلهورتر کردن جنگ با روسیه، مسکو را به درخواست برای نشست شورای امنیت واداشت.
این نشست روز پنج شنبه به وقت محلی در شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک برگزار شد.
ارتش اوکراین مسئولیت حملات موشکی را که ماه گذشته میلادی علیه چند پایگاه هوایی روسیه در شبه جزیره کریمه انجام شد، بر عهده گرفت.
به گزارش پایگاه شبکه الجزیره، فرمانده کل ارتش اوکراین مسئولیت سری حملاتی را که ماه گذشته میلادی علیه چند پایگاه هوایی روسیه واقع در شبه جزیره کریمه از جمله تاسیسات نظامی "ساکی" انجام شدند، برعهده گرفت.
والری زالوژنی، فرمانده کل ارتش اوکراین در مقالهای که به طور مشترک با میخایلو زابرودسکی، قانونگذار اوکراینی نوشته و در خبرگزاری اوکرینفورم منتشر ساخت، اذعان کرد این حملات با موشک یا راکت انجام شده اما توضیح بیشتری در مورد آنها نداد.
اوکراین تا کنون تنها به دست داشتنش در وقوع چند انفجار در شبه جزیره کریمه اشاره کرده بود و یک مقام ارشد اوکراین بدون افشای نامش به خبرگزاری رویترز گفت، انفجارهای ایجاد شده در این پایگاه هوایی کار "خرابکارهای اوکراینی" بوده است.
زالوژنی و زابرودسکی در مطلب مشترکشان در خصوص "تلاشهای موفقیت آمیز نیروهای مسلح اوکراین برای منتقل ساختن فیزیکی جنگ به کریمه" صحبت کرده و آن را پاسخ اوکراین به آنچه که استراتژی مسکو در "دور ساختن" جنگ از شهروندان روس خواندند، دانستند.
در این مقاله نوشته شده است: "ما درباره سری حملات راکتی موفقیت آمیز علیه پایگاههای هوایی دشمن در شبه جزیره کریمه و اول از همه فرودگاه ساکی صحبت میکنیم."
این نویسندگان در پاورقی این مطلب تصریح کردند، حمله علیه تاسیسات ساکی یک "حمله مرکب" بوده که در تاریخ ۹ اوت به وقوع پیوسته و باعث "از کار افتادن" ۱۰ جنگنده روس شد.
وزارت دفاع روسیه در آن زمان اعلام داشت، در این پایگاه انفجار مهمات هواپیما به دلیل غفلت رخ داده است.
مقامات شبه جزیره کریمه گفتند که در این انفجار یک نفر کشته شده و چند تن دیگر زخمی شدند.
در صورتی که نیروهای اوکراینی واقعا به پایگاه ساکی حمله کرده باشند، این اولین حمله مهم شناخته شده علیه یک تاسیسات ارتش روسیه در شبه جزیره کریمه که روسیه در سال ۲۰۱۴ به خود الحاق کرد، به حساب میآید.
در ماه ژوئیه یک مقر ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه در بند سواستوپل شبه جزیره کریمه هدف یک انفجار کوچک قرار گرفته که متعاقب آن خرابکاران اوکراینی به عنوان مقصران آن اعلام شدند.
روسیه پیشتر به اوکراین هشدار داده بود که دست زدن به حمله علیه کریمه، حملات تلافی جویانه گسترده از جمله حملات علیه "مراکز تصمیم گیری" در کییف را موجب میشود.
پایگاه ساکی از سوی جنگندههای روسی برای اجرای حملات علیه نواحی جنوب اوکراین مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین به دنبال انفجارهای رخ داده در پایگاه ساکی، چندین انفجار که ظن رخ دادن آنها در محل یک انبار مهمات روسیه وجود دارد، روستای مایسکویه در کریمه را در ۱۶ اوت لرزاند. ارتش اوکراین ویدئویی از این انفجارها منتشر کرد. روسیه گفت که این انفجارها "حاصل خرابکاری" بوده است و مقصر این انفجارها را دقیقا مشخص نکرد.
کریمه با منطقه خرسون در جنوب اوکراین که از سوی نیروهای روسیه تحت کنترل در آمده، هم مرز است.
رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت، اوکراین بیش از ۴۰۰ هدف روسی را با سامانههای راکتی «هیمارس» آمریکا هدف قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مارک میلی، رئیس ستاد ارتش آمریکا در پایگاه هوایی رامشتاین آمریکا در آلمان گفت: ما شاهد دستاوردهای واقعی و قابلتوجه اوکراین در استفاده از این سامانههای تسلیحاتی هستیم.
مارک میلی این سخنان را پس از دیدار با وزرای کشورهای متحد آمریکا درباره چگونگی حمایت طولانیمدت از کییف مطرح کرد.
او ادامه داد: اوکراینیها بیش از ۴۰۰ هدف روسی را با سامانههای هیمارس هدف گرفتهاند و آنها اثرات مرگباری داشتهاند.
انتهای پیام
انهدام انبارهای موشک اوکراین در خارکیف
ژنرال ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه گفت، نیروهای مسلح روسیه پنج انبار موشک و مهمات را در زاپروژیا و شهر بالاکلیا در منطقه خارکف منهدم کردند.
به گزارش خبرگزاری تاس، کوناشنکوف افزود: جنگنده های هوایی و توپخانه های روسیه همچنین پنج پست فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین از جمله در مناطق شهرکهای دزرژینسک، سولدار و آرتموفسک (DPR) را مورد هدف قرار دادند.
وی ادامه داد : حملات به ۵۱ واحد توپخانه نیروهای مسلح اوکراین، نیروی انسانی و تجهیزات نظامی دشمن در ۱۶۷ منطقه انجام شد.
باسورین، نماینده رسمی شبه نظامیان خلق DPR می گوید که نیروهای متفقین در حال گسترش پایگاه خود از روستای پسکی به سمت شهرک توننکوئه هستند که به طور کامل شهر آودیوکا را که تحت کنترل نیروهای مسلح اوکراین است، محاصره می کنند، جایی که ارتش کی یف به سمت دونتسک و ماکیوکا، ادوارد شلیک می کند. ،
وی افزود که جنگ برای سولدار در شمال شرقی آرتموفسک جریان دارد.
ویتالی گانچف، رئیس اداره نظامی-مدنی (MAC) منطقه خارکف گفت که نیروهای مسلح اوکراین تلاش کردند بالاکلیا را محاصره کنند، اما به عقب رانده شدند، این شهر همچنان تحت کنترل نیروهای متحد است.
وی خاطرنشان کرد که نیروهای مسلح اوکراین گلوله باران شهرک ها در منطقه را افزایش داده اند و به تأسیسات زیرساختی از جمله موسسات کودکان آسیب وارد کرده اند.
ادعای بزرگ زلنسکی درباره آزادسازی سرزمین های اوکراین
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین روز جمعه مدعی شد نیروهای این کشور توانستهاند بیش از هزار کیلومتر مربع را از روسیه پس بگیرند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، زلنسکی در پیام ویدئویی خود با اعلام پس گرفتن دهها منطقه در شرق و جنوب اوکراین، تصاویری از ورود نیروهای اوکراینی به شهر «بالاکلیا» واقع در جنوب «خارکیف» را منتشر کرد.
ارتش اوکراین نیز مدعی شده که توانسته ظرف سه روز با ضدحملههای غافلگیرانه نزدیک به پنجاه کیلومتر در این جبهه واقع در شرق اوکراین پیشروی کند.
به گفته مقامات اوکراینی، هزاران سرباز برای مقابله با پیشروی اوکراین در جنوب این کشور به ویژه منطقه «خرسون» گسیل شده بودند و به همین دلیل جبهههای آنها در نواحی شرقی آسیبپذیر و قابل شکست شدهاند.
رویترز نوشت، نظامیان اوکراینی با پیشروی سریع در این مناطق توانستهاند یک خط راه آهن که توسط روسها برای رساندند تجهیزات و پشتیبانی استفاده میشد منهدم کنند.
این خبرگزاری انگلیسی مدعی شد، مقامات روس تاکنون درباره پیشرویهای اخیر نیروهای اوکراینی، اظهار نظری نداشتهاند.
هشدار مجارستان درباره به زانو درآمدن اروپا
نخست وزیر مجارستان گفت 11000 تحریم علیه روسیه اعمال شده، اما ناموفق بوده و تورم و کمبود انرژی ناشی از آن می تواند اروپا را به زانو درآورد.
به گزارش اسپوتنیک، ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان گفت: در حال حاضر 11000 تحریم علیه روسیه وجود دارد، اما تلاشها برای تضعیف روسها موفقیت آمیز نبوده است. برعکس، تورم شدید و کمبود انرژی ناشی از تحریمها میتواند اروپا را به زانو درآورد.
اوربان گفت که اروپا باید سیاست تحریمهای خود را تغییر دهد، زیرا در غیر این صورت شرایط دشوار میشود، خود قاره زندگی خود را گرانتر کرد و وضعیت صنعت خود را پیچیدهتر کرد.
وی گفت: شرایط به گونهای است که انرژی در اروپا تمام شده است، باید آن را از جای دیگری به اینجا بیاوریم و انرژی که به اینجا میآید گران است.
او گفت که باید «با سبزها و بوروکراتهای درگیر در بازیهای ژئوپلیتیک مبارزه کرد» و آنها را متقاعد کرد که از منابع مختلف انرژی دست نکشند.
اوربان گفت: "به دلایل سیاسی، ما از استفاده از منابع مختلف انرژی خودداری میکنیم و در نتیجه زندگی خود را گرانتر میکنیم و موقعیت صنعت خود را در رقابت جهانی پیچیده میکنیم." فقط این قاره زندگی را سخت میکند.
انتقاد اردوغان از غرب در برابر روسيه
رئیسجمهور ترکیه از غرب به دلیل دست کم گرفتن روسیه و دنبال کردن سیاستهایی با هدف تحریک مسکو انتقاد کرد.
به گزارش آرتی، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه پس از دیدار با همتای صرب خود، الکساندر ووچیچ، در بلگراد، به عنوان بخشی از تور بالکان با هدف ترویج دیپلماسی منطقهای آنکارا، به خبرنگاران گفت: به وضوح میوانم بگویم که نگرش غرب [در قبال روسیه] را درست نمیدانم.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، اردوغان شامگاه چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ووچیچ گفت: زیرا غربی وجود دارد که سیاستی مبتنی بر تحریک را دنبال می کند. نیازی نیست نام ببرم، اما چندین کشور غربی هستند که به نظر ما رویکردشان نادرست است. وقتی از یک سیاست مبتنی بر تحریک پیروی میکنید، نمیتوانید به نتیجه برسید.
رهبر ترکیه خاطرنشان کرد: در همین حال، آنکارا سیاست «متعادلتری» را دنبال میکند که نتایجی مانند توافقنامه صادرات غلات را که در اواخر ژوئیه امضا شد، به همراه داشته است. اردوغان هم از اوکراین و هم از روسیه بازدید کرده است و ترکیه به تجارت با هر دو کشور ادامه میدهد که باعث نارضایتی اتحادیه اروپا شده است. من به کسانی که روسیه را دست کم می گیرند، می گویم شما اشتباه میکنید. روسیه کشوری نیست که بتوان آن را دست کم گرفت. روسیه صادرات گاز طبیعی را کاهش داده و قیمت ها در اروپا افزایش یافته است. همه در فکر هستند. چرا قبلاً به این موضوع فکر نکردید؟ روسیه زمانی که همه به آن حمله کنند از تمام ابزارهایی که در اختیار دارد استفاده خواهد کرد. ما امیدواریم که هر چه زودتر به صلح برسیم و این قضیه متوقف شود. بگذارید جهان دوباره به صلح دست یابد."
رئیس جمهور ترکیه همچنین تسلیحات و مهماتی که غرب به اوکراین میفرستد را مهمات «باقی مانده» خواند و گفت: میگویند اسلحه در حال انتقال (از طرف غرب) است. زبالهها به اوکراین فرستاده میشوند.
او گفت: در جنگ مردم جان خود را از دست میدهند و هزینه مالی نیز دارد. سیاست آنکارا این است که به دنبال راههایی برای پایان سریع درگیری باشد. متأسفانه، من فکر نمیکنم این امکان پذیر باشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.