سخت گیری شعب بانکی در پرداخت وام ازدواج/ قانون بر یک «ضامن یا سفته» تاکید دارد؛ اما برخی بانک‌ها ساز مخالف می‌زنند!

مبلغ وام ازدواج از رقم چند صد هزار تومان در سال‌های دور، حالا به بالای ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است. اما این روی خوش ماجرا در اجرا با کاستی و مشکلاتی برای جوانان متقاضی این وام همراه شده است که نیازمند ورود جدی نهاد ناظر به ماجراست.
کد خبر: ۱۱۴۱۴۶۱
|
۲۹ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۲ 20 September 2022
|
33537 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ در شرایطی که اوضاع اقتصادی جوانان برای شروع زندگی وضعیت قابل قبولی ندارد و آن‌ها در تامین نیاز‌های اولیه همچون مسکن، با چالش‌های بسیاری مواجه هستند، دولت و نمایندگان مردم در مجلس تلاش داشته اند تا بار این فشار اقتصادی را حداقل با افزایش مبلغ وام ازدواج اندکی کاهش دهند. بر این اساس در پایان سال گذشته، بودجه سال ۱۴۰۱ نهایی و مصوب شد. قانونی که تاکید داشت برای سال جاری مبلغ وام ازدواج به ارقام ۱۲۰ و ۱۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند.

بر این مبنا در قانون بودجه ۱۴۰۱ و در تبصره ۱۶ با عنوان تسهیلات تکلیفی آمده است: تسهیلات قرض الحسنه ازدواج برای هر یک از زوج‌هایی که تاریخ ازدواج آن‌ها بعد از ۰۱/۰۱/۱۳۹۷ بوده است، ۱۲۰ میلیون تومان و با دوره بازپرداخت ده ساله است. همچنین این رقم برای زوج‌های زیر بیست و پنج سال و زوجه‌های زیر بیست و سه سال به ۱۵۰ میلیون تومان می‌رسد.

در ادامه این تبصره قانون بودجه در خصوص شرایط ضمانت و ضامن بیان شده است بانک‌ها مکلفند مبتنی بر اعتبارسنجی متقاضیان، با اخذ سفته از متقاضی یا یک ضامن معتبر به پرداخت تسهیلات اقدام نمایند.

رویکردی که نشان از نگاه تسهیل گرایانه قانون گذار برای جوانانی است که ازدواج کرده و متقاضی بهره مندی از تسهیلات قرض الحسنه مذکور هستند. اما این نگاه مثبت، در شعب بانکی با موانعی مواجه بوده تا جایی که برخی از جوانان قید دریافت این وام را می‌زنند.

این وضعیت حتی با گلایه و انتقاد رئیس عدلیه نیز روبرو شده است. حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای رئیس دستگاه قضا، روز دوشنبه ۳۱ مرداد طی سخنانی در نشست شورای عالی قوه قضائیه به مقوله تسهیل امر ازدواج نیز اشاره کرد و با تاکید بر ضرورت اهتمام بیشتر سازمان بازرسی برای نظارت بر اجرای قانون مربوطه در رابطه با تسهیل ازدواج، گفت: "در قانون بودجه سال جاری تکلیفی ناظر بر اعطای وام به متقاضیان ازدواج تعیین شده، اما با گذشت پنج ماه از سال، هنوز متقاضیان برای دریافت وام با مشکلاتی مواجه هستند؛ باید توجه داشت که تأخیر در امر ازدواج، مقوله‌ای است که می‌تواند منجر به فساد و وقوع جرم در جامعه شود. "

انتقاد و گلایه قاضی القضات نسبت عدم همراهی بانک‌ها با مردم در خصوص پرداخت وام ازدواج در حالی بود که پیش‌تر نیز صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در تیرماه در خصوص پرداخت وام ازدواج گفته بود: "دو نکته مهم حسب دستور رئیس جمهوری به شبکه بانکی ابلاغ شد. نخست آنکه درباره وثایق مطابق با نص صریح قانون، بانک‌ها و موسسات اعتباری مکلفند مبتنی بر اعتبارسنجی متقاضیان، حداکثر با اخذ یک سفته از متقاضی یا یک ضامن معتبر به پرداخت تسهیلات اقدام کنند. دومین مورد آن است که مردم باید در اسرع وقت و بر اساس زمان بندی مشخص تکلیفشان برای اخذ وام مشخص شود؛ لذا بر همین اساس به شبکه بانکی موظف است به محض تکمیل مدارک توسط متقاضی حداکثر ظرف ۱۰ روز باید پول به حساب مشتری واریز شود. رئیس شورای پول و اعتبار افزوده بود: بانک موظف است در اسرع وقت ضمن تعیین شعبه، پذیرش و تعیین تکلیف متقاضیان در صف سامانه قرض‌الحسنه ازدواج، با تکمیل مدارک توسط متقاضی ظرف مدت حداکثر ۱۰ روز کاری نسبت به پرداخت تسهیلات یاد شده اقدام کند. "

بنابراین طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی و همچنین متن قانون بودجه ۱۴۰۱، بانک‌ها می‌بایست در خصوص پرداخت وام ازدواج، وثایق را مبتنی بر اعتبارسنجی، یک سفته یا یک ضامن معتبر لحاظ کنند و همچنین حداکثر ظرف ده روز از تکمیل مدارک متقاضی در بانک، وام ازدواج به حساب شخص واریز شود.

اما بررسی‌های میدانی خبرنگار ما نیز از برخی شعب بانکی و گفتگو با تعدادی از متقاضیان در صف مانده وام ازدواج نشان می‌دهد در حال حاضر با وجود تاکیدات بانک مرکزی و رئیس جمهور، هنوز هم برخی از مشکلات و موانع بر سر راه است.



نه وثایق و نه زمان ده روزه؛ هیچ کدام اجرا نمی‌شود!

یکی از متقاضیان وام ازدواج به خبرنگار تابناک گفت گفت: چند ماهی در انتظار بودیم تا از سامانه بانک مرکزی، پیامکی مبنی بر تایید شعبه ارسال شود و سرانجام با گذشت مدت زمان زیادی، پیامک برای ما ارسال شد و با توجه به صحبت‌های مطرح شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی، خیالمان راحت بود که با یک ضامن، ظرف ده روز وام را دریافت می‌کنیم. اما با این تصور وقتی به شعبه بانک مراجعه کردیم، متصدی بانک گفت بایستی دو ضامن بیاوری و پس از اینکه گفتیم قانون می‌گوید یک ضامن یا یک سفته، سرانجام به آوردن یک ضامن و یک برگ چک به نام متقاضی راضی شد. این در حالی است که اساسا در وثایق وام ازدواج و حتی سایر وام ها، دریافت چک به عنوان ضمانت، خلاف قانون است، اما راهی جز این پیش پای ما نگذاشتند. در نهایت در مراجعه بعدی و ارائه مدارک ضامن و چک و تکمیل پرونده، در پاسخ به این سوال که چه روزی وام واریز می‌شود، در کمال تعجب بیان شد شاید یک ماهه دیگر! این در حالی است که همین چند هفته قبل، رئیس کل بانک مرکزی از پرداخت حداکثر ظرف ده روز خبر داده و تاکید کرده بود.

یکی دیگر از متقاضیان دریافت وام نیز با اشاره به بی توجهی متصدی بانک مربوطه نسبت به قانون و بخشنامه ابلاغی بانک مرکزی، اظهار داشت: بنده حقوق خودم را از این بانک دریافت می‌کنم و با توجه به قانون اعتبارسنجی برای پرداخت تسهیلات خرد و قرض الحسنه، خبری از اجرای آن برای درخواست وام ازدواج نبود؛ در صورتیکه بانک می‌تواند با بررسی عملکرد چند ساله ام مبنی بر دریافت حقوق از این بانک، حساب بانکی ام را با استفاده از بستر اعتبارسنجی، به عنوان وثیقه درنظر بگیرد؛ اما باز می‌گوید دو ضامن باید بیاوری!
 

این انتقادات نسبت به عملکرد ضعیف برخی از بانک‌ها در حالی است که نباید از همراهی برخی دیگر از بانک‌ها در جهت تسهیل پرداخت وام ازدواج چشم پوشی کرد، اما آنچه این روز‌ها بیش از همه خودنمایی می‌کند، عدم همسویی یکی از بانک‌های قرض الحسنه در خصوص پرداخت وام ازدواج جوانان است؛ بانکی که اساس کارش پرداخت تسهیلات قرض الحسنه است، اما همین بانک سنگ اندازی بسیاری پیش پای جوانان برای رسیدن به وام ازدواج دارد. موضوعی که نیازمند رصد میدانی نهاد ناظر (بانک مرکزی) در بانک‌هاست تا با برخورد‌های سلیقه‌ای کارمندان برخی از شعب بانکی برخورد قاطع صورت بگیرد.


زمان نظارت موثر بانک مرکزی بر روند تسهیلات ازدواج است


به هر صورت وقتی قانون بودجه و تاکید رئیس جمهور و همچنین ابلاغ بانک مرکزی به بانک‌ها بیان می‌کند که وثایق وام زادواج یک سفته یا یک ضامن بایستی باشد، چرا باید برخی از بانک ها، درخواست دیگری در این باره داشته باشند؟ و حتی پس از تکمیل مدارک، از پرداخت وام در یک ماه بعد خبر دهند، در حالی که بانک مرکزی دستور داده بود تا ظرف ده روز پرداخت شود! این قبیل مشکلات در حاضر به چالشی برای جوانانی تبدیل شده است که ازدواج کرده اند و برای شروع زندگی، نیاز ضروری به این وام دارند.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۴۱
انتشار یافته: ۳۶
اکبری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بانک هر طور که دلشان می.خواهد اجرا می کنند و ذره ایی اعتبار برای حرف بانک مرکزی قائل نیستند.
از خود من دو تا ضامن گرفتند و وقتی اعتراض کردیم, گفتند که برو حالا یک کارمندی با نامه کسر حقوق بیاور.
اعتراض زدیم به بانک مرکزی, ظرف دو روز پیگیری کردند و به بانک تذکر دادند ولی بانک کلی ازمون ناراحت شد و سر اخر هم باز کار خودش رو کرد.
باید کاری دقیق و با حساب شده تر کرد.
هر روزی که ازدواج جوانان دیر شود, اسیبش به چشم همه می رود.
بانک ها هم الحمدالله این قدر قدرت گرفتند که از هیچ کسی باکی ندارند.
پاسخ ها
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بنده به عنوان یک کارمند بانک با 43 سال سابقه خدمت باید به ارزتان برسانم که همینی که هست نمی خواهید جم کنید از ایران بروید
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
من یک سوال دارم آیا برای ما الافهای بیکار هم بانکها وامی دارند؟ به شکلی که فقط بگیریم ولی پس ندهیم؟
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بنده هم به مرکز شکایات دو بانک ملی و صادرات و هم مرکز شکایات بانک مرکزی گفتم. همه خیلی سریع پیگیری کردند و گفتند دو ضامن گرفتن از اختیارات رییس شعبه است و چاره ای نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بانک مهر ایران هم همین وضعه
رسیدکی بشه لطفا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
از ما بانک ملت مشهد سه تا ضامن گرفت!
پاسخ ها
فرهاد کوه خراب کن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
از شما باید 8 تا ضامن میگرفت کم هم گرفته من میشناسمت بخاطر این میگم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
سلام وقتی کسی را که بلد نیست عرضتان را از لحاظ املایی درست بنویسد کارمند بانک میشه و با پرویی نظر می نویسد همین که هست و گرنه از کشور بروید می
خواهید وضع مملکت از این بهتر شود انگار پادشاه جهان است به نظرم این شخص لیاقت آبدارچی شهرداری را نداره کارمند بانک شده
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بعید است ازدواج با وام به سر انجام خوبی منجر بشه اگر بنا باشه ازدواجی صورت بگیره اشتغال ایجاد باید کرد وجوانها با تلاش وکوشش خودشان راه ازدواچ را همواز کنند والا با ریختن اب به چاه دیگه نمیشود اسم انرا چاه گذاشت .
پاسخ ها
حجه الاسلام داوودی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
فعلا کسی ازدواج نکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
از من یه ضامن + سفته + یه گواهی سپرده رو ( جمعا سه نوع ضامن ) به عنوان ضمانت گرفتن. قبلش هم پیام دادم بانک مرکزی جواب دادن با اینکه یک ضامن قانون هست اما بانکها ملزم به انجامش نیستن و اختیار دست خودشونه.
پاسخ ها
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بانکها را تعطیل و بجایش فضای سبز بسازید
مولا
|
France
|
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
ازدواج؟؟؟؟؟؟؟؟ اگه کسی تو این مملکت بتونه ازدواج کنه به وام نیازی نداره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
برو ازدواج کن دینت کامل شه
زمین و آسمون فحشت میدن
شهرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
تازه بانک سپه و رفاه و مسکن 6 ماه طول میکشه که تاییدیه تعیین شعبه بیاد.
انگار ارث پدر مسئولین بانکه و زورشون میاد پرداخت کنن.
sd
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
ما هم چند بانک را چک کردیم. همه همین طور هستند. از ما هم عملا سه تا ضامن گرفتند. دو نفر دولتی و یکی هم با امضا و تعهد شخصی.
ایرادهایی که بهانه دو ضامن دولتی شد:
ضامن پیر است و معلوم نیست تا ده سال دیگه که قسط می دهید زنده باشد و ریسک دارد.
محل اشتغال ضامن مستقیما دولتی نیست و اعتبارش کم است و ریسک دارد.
میزان قسط گواهی کسر از حقوقی که آوردید از یک چهارم مبلغ حقوق ماهانه ضامن بیشتر است و ریسک دارد.
پاسخ ها
پدرپسرشجاع
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
پس شما بانکها رو چک میکنی
عجب ناقلایی هستی تو دیگه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بنده در بانک شهر علاوه بر دو کارمند رسمی برای ضمانت وام سفته هم دادم آخرش وام ندادند. 40 میلیون پول نقد در حساب بانکی گذاشتم میگن باید اعتبارسنجی بالا داشته باشی. با این 40 میلیون فقط می تونیم 3 تومن وام بدیم. آخه 40 میلیون سپرده برای 3 میلیون وام؟؟؟؟!!!! بانک شهر شعبه رسالت کرمان. این بساط بی نتیجه در 6 ماه ، برای فقط 120 تومن وام است.
پاسخ ها
حسن رشتی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بنده همان به که ز تقصیر خویش عذر به درگاه خدای آورد
وام میخوای چیکار
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
عدم همسویی یکی از بانک‌های قرض الحسنه

مهر ایران؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
25 سال از بانک ملی حقوق میگرفتم یک ریال وام نداد الان که بازنشسته شدم و به بانک صادارات رفتم بانک ملی حتی برای وام میانگین موجودی هم میگه باید ضامن وام 12 میلیونیت از بانک ملی حقوق بگیره و ضامن هم می خواد گواهی کسر از حقوق خودم را قبول نداره!!! حالا هی دولت بیاد خالی ببنده !!!! دولتی که خودش بخاطر قرض از این بانکها ریشش گیره کجا طرف ما را می گیره
پاسخ ها
نعمت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بانک ملی یک بانکیست که ملی است ولیکن بانک صادرات بانکیست که در امر صادرات فعالیت دارد لذا شما باید کاری را بکنید که باید بکنید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟