اکرم محمدی منش- بین الملل تابناک: همزمان به وقوع ناآرامی ها در کشور به دنبال فوت مهسا امینی، برخی کشورهای اروپایی نیز فرصت را برای افزایش فشارهای بین المللی بر ایران مناسب دانسته و اقداماتی علیه کشورمان در دستور کار قرار دادند.
در همین رابطه، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته با صدور بیانیه ای از بازداشت اتباع اروپایی مرتبط با اغتشاشات خبر داد.
در بیانیه وزارت اطلاعات آمده است: تبعهی بیگانه از اتباع آلمان، لهستان، ایتالیا، فرانسه، هلند، سوئد و ... در صحنهی اغتشاشات یا در پشت صحنههای توطئه بازداشت شدند.
در این راستا، دولت هلند روز جمعه (۷ اکتبر/ ۱۵مهرماه) از همه اتباع خود خواسته از ایران خارج شوند.
وزارت خارجه هلند علاوه بر این، وضعیت سراسر ایران برای سفر را «قرمز» اعلام کرد و به تمامی اتباعش توصیه کرده از سفر به ایران خودداری کنند.
بیشتر بخوانید
با آنکه ناآرامی ها در ایران به پایان رسیده، هلند دلیل این تصمیم را «اعتراضها به قتل مهسا امینی» ذکر کرده است.
ساعاتی بعد از صدور این بیانیه از سوی هلند، فرانسه نیز از شهروندانش خواست هر چه سریعتر خاک ایران را ترک کنند.
فرانسه مدعی شد شهروندان این کشور در معرض بازداشتهای خودسرانه قرار دارند.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای تصریح کرد: «هر فرانسوی که در حال بازدید از ایران است، از جمله شهروندان دو تابعیتی در معرض دستگیری، بازداشت خودسرانه و دادگاه غیرمنصفانه قرار دارد.»
این بیانیه بعد از آن صادر شده که ایران اقدام به انتشار فیلمی از اعترافات دو جاسوس دستگیر شده فرانسوی که برای ایجاد آشوب در کشور تلاش میکردند، نمودهاست.
در همین رابطه، دکتر «ابراهیم باقری» کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با تابناک اظهار داشت: کشورهای اروپایی همواره از هرگونه اعتراض و ناآرامی در ایران حمایت و تلاش کرده اند از این طریق ایران را تحت فشار قرار دهند و در پرونده های مورد اختلاف امتیازگیری کنند.
وی افزود: در ناآرامیهای سالهای ۸۸، ۹۶ و ۹۸ همانند ناآرامیهای اخیر، کشورهای اروپایی به بهانههای حقوق بشری سعی کردند از این مساله در راستای تحت فشار گذاشتن جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند. البته این دستورکارها تاکنون دستاوردی برای آنها نداشته است.
این کارشناس مسائل اروپا به تحرکات اخیر کشورهای اروپایی برای اعمال تحریمهای حقوق بشری با اهداف خاص تحت فشار گذاشتن ایران و امتیازگیری در سایر حوزهها اشاره کرده و توضیح داد: جدای از اقدامات برخی کشورهای اروپایی در اعلام هشدار قرمز به شهروندن خود نسبت به ایران، اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده که موضوع اعمال تحریمهای حقوق بشری علیه ایران در جلسه آینده شورای روابط خارجی اروپا مطرح خواهد شد.
این بیانیه در حالی مطرح میشود که لورنس نورمن، خبرنگار روزنامه والاستریت ژورنال در توییتی با آوردن متن بیانیه اتحادیه اروپا به نقل از دیپلماتهایی که نام آنها را نیاورده است، نوشت: «اتحادیه اروپا تحریمهایی را به دلیل سرکوب اعتراضات علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال خواهد کرد».
همزمان پیتر استانو، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز درباره گزینههای احتمالی این اتحادیه در تحریم حقوق بشری ایران گفت: «ماهیت دیپلماسی محرمانه بودن آن است، در حالی که فرآیندهای آماده سازی تصمیم در حال انجام است».
وی تاکید کرد: اتحادیه اروپا در بیانیهای که اخیراً منتشر شد، هر آنچه در این مرحله مهم میداند علنی اعلام کرد. استانو به جلسه مطبوعاتی جمعه پیش نیز اشاره کرد که طی آن به همین موضوع پرداخته شده است؛ جلسهای که استانو در آن به فهرست ۹۰ نفره اتحادیه اروپا در تحریم مقامهای ایرانی اشاره کرده که پیش از این در لیست سیاه اروپا قرار گرفته بودند.
متعاقب آن جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز به نشست بعدی شورای روابط خارجی اروپا (در تاریخ ۱۷ اکتبر/ ۲۵ مهر) اشاره و عنوان کرد در حال بررسی تحریمهای جدید علیه ایران هستسم و به بررسی این مساله تا نشست بعدی شورای روابط خارجی ادامه خواهیم داد.
اظهارات بورل در حالی است که حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه ایران، روز گذشته در گفتوگوی تلفنی با وی گفته بود که اگر اتحادیه اروپا بر اساس اتهامات بی اساس و در جهت ترغیب آشوبگران و تروریستهایی که جان و مال مردم ایران را هدف قرار دادهاند، اقدام سیاسی شتاب زدهای کند، بداند پاسخ متقابل میدهیم. به دنبال واکنش ایران، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به امیر عبداللهیان گفته بود: «میپذیرم که آشوب و تروریسم، موضوعی است که با اعتراضات مسالمت آمیز ـ که باید پاسخ مناسبی به آن داده شود ـ تفاوت دارد و درصدد نیستیم روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی ایران دچار مشکل شود.»
ابراهیم باقری ادامه داد: به نظر میرسد هشدار برخی کشورهای اروپایی به شهروندان خود در ایران و درخواست دو کشور هلند و فرانسه به ترک شهروندان خود از ایران تصمیمی است که در حاشیه نشست جامعه سیاسی اروپا در پراگ مطرح شده است. با توجه به اینکه نشست بعدی شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا قرار است در تاریخ ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) در لوکزامبورگ برگزار شود، تحرکات اخیر کشورهای اروپایی در اعمال تحریمهای همه جانبه در قبال ایران در قالب اتحادیه اروپا و درخواست روز گذشته دولتهای هلند و فرانسه از اتباع خود برای ترک ایران و هشدار برخی دیگر از کشورهای اروپایی به شهروندان خود در ایران از چند منظر قابل بررسی است: