بین الملل تابناک: دویست و بیست و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت خارجه اوکراین امروز (یکشنبه) اعلام کرد، سفیر این کشور در مینسک بابت احتمال حمله برنامهریزی شده از سوی کییف علیه قلمروی بلاروس به وزارت خارجه این کشور احضار شده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت خارجه بلاروس در بیانیهای اعلام کرد: هشتم اکتبر سال جاری میلادی "ایهور کیزیم"، سفیر اوکراین در مینسک به وزارت خارجه احضار شد تا به او متنی اعتراضی بابت حمله احتمالی از سوی کییف علیه بلاروس داده شود.
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است، دادههای موجود با واقعیت همخوانی نداشته و کییف اظهارات مطرح شده از سوی بلاروس را رد کرده است.
اوایل اکتبر سال جاری میلادی، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس اعلام کرده بود که اوکراین به انجام اقدامات تحریک آمیز در مرز با بلاروس ادامه داده و ۱۵۰ هزار پرسنل نظامی را در منطقه مستقر کرده است.
یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه بلاروس نیز اعلام کرد، سربازان این کشور در حمله روسیه به اوکراین نقشی نداشته و مینسک به دنبال پیشگیری از وقوع حملات علیه بلاروس از خاک لهستان، لیتوانی و لتونی است.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز شنبه در سخنانی انفجار پل کریمه را حمله تروریستی با هدف تخریب زیرساختهای حیاتی روسیه توصیف کرد.
وی که این سخنان را پس از دیدار با «الکساندر باستریکین» رئیس کمیته تحقیقات روسیه مطرح میکرد، افزود: «همانطور که شما گزارش دادید، تردیدی وجود ندارد که این اقدامی تروریستی با هدف تخریب زیرساختهای مهم غیرنظامی روسیه بوده است».
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا روز شنبه در سخنرانی درباره خطر وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد.
وی که در جمع طرفدارانش در شهر مایندن در نوادا صحبت میکرد، گفت: «اگر درگیری میان روسیه و اوکراین به سرعت با توافق صلحی به پایان نرسد، ممکن است جنگ جهانی سوم آغاز شود».
ترامپ در ادامه سخنرانی خود با انتقاد از سیاست خارجی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا گفت: «اکنون جنگی میان روسیه و اوکراین داریم که احتمال دارد طی آن صدها هزار نفر کشته شوند».
وی با احمق توصیف کردن دولتمردان بایدن، اضافه کرد: «ما باید فورا خواستار مذاکراتی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین باشیم یا اینکه به جنگ جهانی سوم خواهیم رسید و چیزی از کره زمین باقی نخواهد ماند».
سخنگوی ارتش اوکراین روز یکشنبه ادعا کرد که نیروهای این کشور بیش از یک هزار و ۱۷۰ کیلومتر مربع از سرزمین های جنوب منطقه خرسون را از از هنگام آغاز عملیات پدافندی علیه روسیه در اواخر اوت، بازپس گرفته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز؛ ناتالیا هیومنوک سخنگوی فرماندهی جنوبی ارتش اوکراین در تلویزیون سراسری این کشور گفت با وجود پیشروی نیروهایمان در جبهه خرسون، کارهای زیادی برای تضمین امنیت سرزمین های تازه بازپس گرفته شده، لازم است.
همزمان با اینکه مقامات و رسانههای غربی مدعی شدهاند که روسیه ممکن است از تسلیحات هستهای استفاده کند، امانوئل ماکرون از اظهارات و هشدارهای اخیر جو بایدن درخصوص "آرماگدون" (آخرالزمان) انتقاد کرد.
به گزارش فاکس نیوز، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا شامگاه پنجشنبه طی یک سخنرانی خاطرنشان کرد که "وقتی صحبت از استفاده از تسلیحات هستهای میشود، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه شوخی نمیکند."
وی در ادامه با اشاره به دوران جان اف کندی، رئیسجمهوری اسبق آمریکا تاکید کرد: «از زمان کندی و بحران موشکی کوبا با چشمانداز آرماگدون مواجه نبودهایم.»
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در نشست اتحادیه اروپا در پراگ ضمن انتقاد از اظهارات بایدن گفت: «ما هنگام صحبت درخصوص چنین مسائلی باید با احتیاط سخن بگوییم.»
براساس گزارش فرانس۲۴، ماکرون در ادامه خاطرنشان کرد: حلوفصل مسئله جنگ در اوکراین نیازمند "تنشزدایی" و نوعی راهکار است که برای هم رهبران و هم مردم اوکراین قابل قبول باشد.
ولادیمیر پوتین در بحبوحه جنگ روسیه – اوکراین طی یک سخنرانی در ماه سپتامبر به کشورهای عضو ناتو نسبت به "تواناییهای روسیه" هشدار داد.
وی در آن سخنرانی گفته بود: «میخواهم به شما یادآوری کنم که کشور ما ابزار مخرب مختلفی دارد؛ تجهیزات جداگانه و بسیار مدرنی در مقایسه با آنچه که کشورهای ناتو دارند. و هنگامی که تمامیت ارضی کشور ما تهدید شود، ما برای محافظت از روسیه و مردم خود از تمامی ابزاری که در اختیار داریم، استفاده خواهیم کرد.»
این درحالیست که کارین ژان پییر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید ضمن دفاع از اظهارات جو بایدن درخصوص "آرماگدون" تصریح کرد: چنین نوع لفاظی غیرمسئولانهای مخصوص رهبر یک کشور مجهز به تسلیحات هستهای نیست و این چیزی است که رئیسجمهور بایدن بسیار شفاف و آشکار بیان کرد.
وی درحالیکه عنوان کرد هیچ نشانهای مبنی بر آمادهسازی روسیه جهت استفاده از تسلیحات هستهای وجود ندارد، افزود: ما هیچ دلیلی برای تنظیم موقعیت استراتژیک هستهای خودمان ندیدهایم و همچنین هیچ نشانهای مبنی بر آمادهسازی روسیه برای استفاده قریبالوقوع از تسلیحات هستهای وجود ندارد.
یک ژنرال ارشد سابق آمریکایی ضمن تشویق و تمجید از "موفقیت ارتش اوکراین" ادعا کرده است که روسیه تا پایان سال جاری میلادی "شکست" خواهد خورد.
بن هاجز، ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا به روزنامه ساندی تایمز گفت که "خطوط روسی در حال فروپاشی هستند."
وی در ادامه ادعای خود عنوان کرد: «براساس آن چیزی که مشاهده میکنیم، نوعی احساس فروپاشی حداقل در منطقه دونباس وجود دارد و من به شدت معتقدم که روسها تا پایان سال جاری میلادی به خطوط قبل از آغاز حمله باز خواهند گشت.»
به گزارش وبسایت بیزنس اینسایدر، یک منبع ارشد دولت انگلیس نیز با استناد بر این ارزیابی مدعی شد: «تا پایان سال جاری میلادی، نیروهای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه مجبور خواهند شد دونباس را ترک کنند و به مرزهای روسیه بازگردند.»
بن هاجز در ادامه ارتش روسیه را همچون "ارتشی که شکست خورده است" توصیف کرد.
این ژنرال بازنشسته آمریکایی که سابقه هدایت ارتش آمریکا در عراق و افغانستان را دارد، گفت: اگر ارتش اوکراین موفق به بازپسگیری منطقه خرسون شود، بدین ترتیب احتمالا میتواند کریمه را نیز پس بگیرد، گرچه بازپسگیری این شبهجزیره بیش از چندین ماه طول خواهد کشید.
این درحالیست که سایر کارشناسان نسبت به رسیدن فصل سرما و زمستان در اوکراین هشدار میدهند و معتقدند که دمای پایین و سردی هوا ممکن است ارتش اوکراین را نسبت به پیشرفتهایی که میتواند در این جنگ کسب کند، محدود سازد. از طرفی هم برخی از کارشناسان استدلال میکنند که پیروزی اوکراین قبل از سال ۲۰۲۳ "غیرممکن" است.
در شرایطی که اعتراضات در کشورهای اروپایی به افزایش شدید بهای انرژی خبرساز شده، رئیسجمهور سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ فرانسه از «بحران بزرگ» در اروپا خبر داده است.
منابع رسانهای خبر دادند، فرانسوا اولاند رئیسجمهور سابق فرانسه به عنوان یکی از سخنرانان «نشست اقتصادی اولوداغ» به میزبانی استان سقاریه ترکیه درباره مسائلی از قبیل روابط آنکارا و اروپا و بحران این قاره سخن گفت.
به گزارش روزنامه «دیلی صاباح»، فرانسوا اولاند در بخشی از این نشست به تعریف و تمجید از موقعیت جغرافیایی ترکیه پرداخت و تاکید کرد، موقعیت جغرافیایی ترکیه مزایایی را برای اقتصاد و تجارت این کشور ایجاد میکند.
رئیسجمهور سابق فرانسه گفت: در زمانی که فعالیتهای تجاری در مناطقِ نزدیکتر به مصرفکنندگان سازماندهی میشوند، ترکیه به دلیل موقعیت جغرافیایی خود از مزیت بزرگی برخوردار است.
به گفته رئیسجمهور سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ فرانسه، «بسیاری از خطوط و فعالیتهای تجاری را میتوان در ترکیه انجام داد. بسیاری از این فعالیتها تاکنون در آسیا یا جاهای دیگر انجام میشد».
او طی سخنرانی در «نشست اقتصادی اولوداغ» درباره وضعیت کنونی اروپا با توجه به مسائل ناشی از همهگیری ویروس کرونا، جنگ در اوکراین و افزایش بهای انرژی هم اظهارنظر کرد.
فرانسوا اولاند گفت: «در این شرایط، اروپا با یک بحران بزرگ مواجه است. (اروپا) یک اتحادیه دارد اما در عین حال با دگرگونی مواجه است. همچنینی موضوعاتی در زمینه انرژی و دفاع نیز وجود دارد. چگونه حاکمیت خود را تضمین خواهد کرد؟ چگونه از خود محافظت خواهد کرد؟ برای اینکه بتوانیم به این سؤالات پاسخ دهیم، اکنون زمان آن فرا رسیده است که با وجود تناقضات، هم متحد بمانیم و هم باز بمانیم (درهایمان را به روی هم باز بگذاریم)».
رئیسجمهور سابق فرانسه با بیان اینکه اروپا باید بتواند «چارچوب بسیار وسیع و جغرافیای متفاوت» داشته باشد، خطاب به ترکیه اعلام کرد که این کشور باید از این منظر به وضعیت کنونی نزدیک شود برای اینکه «آینده ترکیه در اروپاست».
حمله موشکی گسترده روسیه به شهر زاپروژیا
«آناتولی کورتیِف» دبیر شورای شهر زاپروژیا مدعی شد در حمله موشکی گسترده روسیه به این شهر، ۱۷ نفر کشته شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی حمله موشکی شبانه به زاپروژیا، به چند ساختمان مسکونی و خیابان در یک منطقه مسکونی آسیب وارد شد. به ادعای این گزارش، پنج خانه شخصی ویران شده و به حدود ۴۰ خانه خسارت وارد شده است.
این مقام اوکراینی در ادامه ادعای خود گفت کارگران شهرداری برای پاکسازی آوار در محل حمله شروع به کار کردهاند اما کمبود نیرو وجود دارد.
به نوشته الجزیره، ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین هم مدعی شد دهها نفر در گلولهباران شبانه روسیه به شهر زاپروژیا در جنوب شرقی اوکراین کشته شدند. وی افزود: اطلاعات درباره قربانیان در حال تایید است اما تاکنون میدانیم که دهها نفر کشته و زخمی شدهاند.
خبرگزاری رویترز هم به نقل از مقامهای اوکراینی در گزارشی مدعی شد دستکم ۱۲ نفر در نتیجه گلولهباران زاپروژیا در ساعات اولیه یکشنبه کشته شده و ۴۹ نفر از جمله شش کودک در بیمارستان بستری شدند. رویترز در ادامه نوشت نمیتواند این آمار را تایید کند.
طبق این گزارش، شهر زاپروژیا در ۵۲ کیلومتری بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا (نیروگاه زاپروژیا) قرار دارد. پیشتر، گلولهباران شبانه شنبه برق نیروگاه زاپروژیا را قطع کرد. کییف و مسکو یکدیگر را مسئول گلولهباران این تاسیسات میدانند که به ساختمانها آسیب زده و خطر یک حادثه فاجعهبار اتمی را در پی دارد.
بخشهایی از منطقه زاپروژیا از جمله این نیروگاه از روزهای اول درگیریها در اوکراین تحت کنترل روسیه قرار دارد اما شهر زاپروژیا مرکز این منطقه همچنان تحت کنترل طرف اوکراینی است.
رسانههای غربی مدعی هستند روسیه در میدان نبرد در اوکراین تحت فشار است و نیروهای اوکراینی به پیشروی در یک ضد حمله که اوایل ماه میلادی گذشته در منطقه خارکیف آغاز شد، ادامه میدهند.
دستور پوتین برای تشدید تدابیر امنیتی در پل کریمه
پوتین حکمی را با هدف تشدید تدابیر امنیتی برای پل کریمه امضا کرد. رئیس جمهور روسیه امروز در یک سخنرانی ویدیویی از آمادگی کشورش برای مشارکت در حل مشکلات جهانی مربوط به غذا و مشخصا کمک به فقیرترین کشورها خبر داد.
به گزارش خبرگزاری تاس، کرملین در بیانیهای اعلام کرد، ولادیمیر پوتین حکمی را برای تقویت تدابیر امنیتی برای پل کریمه و همین طور مسیرهای انتقال برق و خط لوله انتقال گاز بین شبه جزیره کریمه و سرزمین اصلی روسیه امضا کرد.
در این حکم نوشته شده است: "سرویس امنیت فدرال روسیه این اختیار را پیدا میکند تا به سازماندهی و هماهنگی تدابیر محافظتی برای گذرگاه حمل و نقل تنگه کرچ، پل انرژی برای شبکه برق میان فدراسیون روسیه و شبه جزیره کریمه و خط لوله انتقال گاز اصلی بین کریمه و منطقه کراسنودار در جریان عملیات خود بپردازد."
طبق محتوای این حکم، این کار با هدف تقویت تاثیر تدابیر محافظتی برای گذرگاه حمل و نقل، پل انرژی و خط لوله انتقال گاز در تنگه کرچ صورت میگیرد.
همچنین دولت روسیه نیز ماموریت پیدا میکند تا مطابق با این حکم که در همان روز امضا شدنش توسط پوتین اجرایی شد دستورات اجرایی خود را به روز رسانی کند.
صبح روز شنبه به دنبال انفجار یک کامیون روی پل کریمه، تانکرهای سوخت روی بخش ریلی این پل آتش گرفته و دچار حریق شدند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه همچنین در سخنرانی ویدیویی به مناسبت روز ویژه صنعت کشاورزی کشورش بیان کرد: ما کاملا تقاضای داخلی را برای محصولات ضروری و اساسی برآورده ساخته و امنیت غذایی مطمئنی را تامین میکنیم. از طرف دیگر ما در حال تقویت پتانسیل صادرات خودمان هستیم و من مایلم بر این نکته تاکید کنم ما آماده مشارکت در غلبه بر چالشهای جهانی غذا و ارائه کمکهای ضروری به فقیر ترین کشورها و کشورهای در حال توسعه هستیم.
پوتین متذکر شد: فعالیت تحت فشار تحریمهای بی سابقه چالشهای جدیدی را متوجه بخش کشاورزی کرده است. ما مشترکا و با حمایت دولت به آنها رسیدگی و از محدودیتهای اعمال شده به عنوان فرصتی برای توسعه خودمان استفاده میکنیم.
پوتین خاطر نشان کرد: ما لازم داریم که حاکمیت فن آوری را در عرصه کشاورزی به روز رسانی کنیم. به این ترتیب باید پتانسیل خودمان را در زمینه گزینش، ژنتیک و پرورش بذر ارتقا دهیم، دوران گذار به سمت فن آوری و تجهیزات داخلی مدرن را تشویق کنیم و شرایط را برای ورود هر چه بیشتر سرمایه ایجاد کنیم.
وی افزود، دولت روسیه در ماه سپتامبر یک استراتژی بهروزرسانی شده را تصویب کرد که شامل این ماموریتها میشود.
اعلام خط قرمز جنگی از سوی روسیه
یک مقام ارشد وزارت خارجه روسیه به دولتهای غربی هشدار داد که ارسال تسلیحات دور برد و پیشرفتهتر به کییف عبور از خطوط قرمز روسیه خواهد بود.
«الکسی پولیشچوک» مدیر بخش دوم کشورهای مستقل مشترک المنافع وزارت خارجه روسیه امروز یکشنبه در گفتوگو با خبرگزاری تاس روسیه تاکید کرد که خطوط قرمز روسیه از پیش تعریف شده است.
وی با بیان اینکه ارسال سلاح دور برد و مخربتر به اوکراین بخشی از این خطوط قرمز است، افزود: تدابیر مشخصی برای پاسخ به اقدامات آمریکا و متحدانش در صورت ارسال سلاحهای دور برد به کییف در نظر گرفته شده است که پس از انجام بررسیهای مورد نیاز اعلام خواهد شد.
این مقام ارشد وزارت خارجه روسیه همچنین تاکید کرد که روسیه ابزار مناسب برای پیاده سازی این تدابیر را در اختیار دارد.