به گزارش تابناک اقتصادی؛ یکی از موضوعاتی که در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفته است، به مساله ارتقای شفافیت درباره شرکتهای دولتی بازمیگردد؛ امری که با وجود عدم شفافیت صورتهای مالی عملا به یک تاریکخانه جدید تبدیل شده بود، ولی دولت سیزدهم از ابتدای روی کار آمدن، با انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی بورسی و غیربورسی در این زمینه قدم برداشت.
وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است، صورت مالی شرکتهای مشمول جزء (۱) بند (م) تبصره (۲) قانون بودجه ۱۴۰۱ را سالانه و میاندورهای به صورت عمومی و در سامانه جامع اطلاعرسانی ناشران (کدال) منتشر کند. در همین زمینه نیز دکتر سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، اعلام کرد امروز صبح صورت مالی ۴۰۰ شرکت دولتی غیربورسی را در سامانه کدال منتشر و در صفحه شخصی خود نیز اعلام کرد: همانطور که وعده داده بودیم، پای شفافیت ایستادیم و صورتهای مالی سال ۱۴۰۰ مربوط به قریب ۴۰۰ شرکت غیربورسی را منتشر کردیم تا مدیران دولتی و عمومی، چارهای جز بهبود عملکرد نداشته باشند.
در همین راستا نیز برنامه میز اقتصاد شبکه یک سیما با حضور محمد عنبری مدیر کل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد به این مساله پرداخت.
محمد عنبری، مدیر کل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد با اشاره به انتشار صورتهای مالی در شرکتهای دولتی غیربورسی بر روی سامانه کدال و در دسترس قرار گرفتن این صورتهای مالی برای عموم گفت: یکی از موضوعات بسیار مهم که دولت سیزدهم از ابتدا به آن اعتقاد داشته، مساله شفافیت عملکرد بوده که با انتشار صورتهای مالی حدود ۴۰۰ شرکت دولتی غیربورسی، اقدام بسیار مهمی در زمینه شفافیت صورت گرفت و این وعده مهم دولت سیزدهم در جهت افزایش شفافیت اقتصادی با انتشار صورتهای مالی این شرکتهای دولتی به وقوع پیوست
محمد عنبری در ادامه با اشاره به مزایای انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی غیربورسی اظهار کرد: اولین نکته در این زمینه، افزایش شفافیت مالی دولت از طریق اطلاع و دسترسی عمومی به تمامی زوایای آثار مالی فعالیتهای شرکتهای دولتی است که موجب افزایش شفافیت و آگاهی عموم جامعه از خدمات شرکتهای دولتی و قیمت تمام شده آن خدمات خواهد شد. همچنین در خصوص اینکه خدمات شرکتهای دولتی با چه قیمتی به دست مردم میرسد نیز با انتشار صورتهای مالی، شفافیت صورت میگیرد.
مدیرکل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد، با بیان اینکه سود و زیان شرکتهای دولتی نیز از طریق انتشار این صورتهای مالی مشخص خواهد شد، افزود: آگاهی و شفافیت در خصوص تعداد نیروی انسانی شرکتهای دولتی و همچنین حقوق پرداخت شده در این شرکتها نیز از طریق انتشار صورتهای مالی مشخص خواهد شد و دیگر ثمره این اتفاق، مشخص شدن سود و زیان هر یک از این شرکتهای دولتی است.
وی در ادامه افزود: همچنین انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی غیربورسی، موجب تقویت فضای پرسشگری عمومی و افزایش مطالبات مردمی نسبت به پاسخگویی مدیران خواهد شد و زمینه را برای ورود پژوهشگران و صاحب نظران حوزههای اقتصادی برای بررسی عملکرد هر یک از این شرکتهای دولتی فراهم خواهد کرد.
محمد عنبری در رابطه با تفکیک شرکتهای دولتی منتشر شده بر روی سامانه کدال نیز اظهار کرد: از ابتدای سال و با تکلیف نمایندگان مجلس در زمینه انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی و مشمول جزء (۱) بند (م) تبصره (۲) قانون بودجه، اقدامات در این زمینه تحقق این حکم قانونی انجام گرفت. با بررسیهای انجام شده، ۸۵۲ شرکت مشمول تا بدین جای سال شناسایی شدند که از این تعداد ۲۴۳ شرکت بورسی بوده و اطلاعات آنها در کدال موجود است و ۴۰۴ شرکت غیربورسی که صورتهای مالی آنها از سازمان حسابرسی یا جامعه حسابرسان رسمی مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت صورتهای مالی ۳۹۶ شرکت قابل انتشار بود، همگی در سامانه کدال بارگذاری شدند.
مدیر کل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در پایان با اشاره به اینکه این دفتر همچنان در تلاش برای تکمیل صورتهای مالی شرکتهای دولتی مشمول جزء (۱) بند (م) تبصره (۲) قانون بودجه است، بیان کرد: در حال حاضر در زمینه همکاری دیگر شرکتهای دولتی مشمول قانون بودجه ۱۴۰۱، درخواستهای مربوط به دستگاههای تابعه ارسال شده است و قول همکاری نیز دادهاند و مشکل زیرساختی در این زمینه وجود ندارد.
در ادامه محسن دهنوی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در رابطه با اهمیت انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی اظهار کرد: در تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۱، شرکتهای دولتی را به شفافیت صورتهای مالی خود مکلف و الزام کردیم. این روال در سنوات قبلی وجود نداشت و مقاومتهایی به صورت طبیعی خواهد داشت و در برابر این شفافیتها مقاوت میکنند.
اما امسال با همتی که وزارت اقتصاد و به ویژه امور شرکتهای دولتی این وزارتخانه در این موضوع به کار بستند، در زمینه تعداد صورتهای مالی منتشر شده بسیار جلوتر نسبت به سال قبل و سنوات قبلی هستیم. صورتهای مالی نزدیک به ۴۰۰ شرکت دولتی غیربورسی در شش ماهه نخست سال در سامانه کدال به انتشار رسیده است که همین میزان، از کل میزان صورتهای مالی منتشر شده در سال قبل بیشتر است و این اقدام، اقدامی بسیار مهم در جهت افزایش کارآیی و شفافیت شرکتهای دولتی است.
این عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، با اشاره به فراخوانده شدن مسئولین دستگاههای اجرایی که در این زمینه همکاری ندارد، اظهار کرد: وظیفه مجلس شورای اسلامی، نظارت بر حسن اجرای قانون است و اگر زیرمجموعه دستگاهی، در این زمینه همکاری نکند، ترک فعل و تخطی از قانون انجام داده است و مجلس با بازوی نظارتی خود و همچنین کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، پیگیری تخلفات صورت گرفته در این بند قانونی خواهد بود و مسئولین دستگاههای اجرایی که در این زمینه همکاری ندارند، به مجلس فراخوانده میشوند و در گام بعدی کمیسیون اصل نود پیگیر ترک فعل انجام شده خواهد بود و در این زمینه مجلس کاملا قابلیت رسیدگی و پیگیری خواهد داشت. عمده مدیران در این مرحله به اجرای قانون تن خواهند داد.
محمد عنبری مدیر کل امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در پایان اظهار کرد: شفافیت مالی شرکتهای دولتی، پاسخ به یک نیاز و کمبودی بوده که سالهای متمادی در اقتصاد ایران احساس میشد. شفافیت موتور محرک توسعه و پیشرفت کشور ما خواهد بود و به ویژه شفافیت در اطلاعات مالی شرکتهای دولتی بسیار در عملکرد این شرکتها موثر خواهد بود.
انتشار صورتهای مالی شرکتهای دولتی ابتدای مسیر اصلاح روندهای شرکتهای دولتی است و این تاریکخانه مهم بودجه دیگر در یک اتاق شفاف و قابل بررسی برای عموم مردم قرار میگیرد. قرار است، صورت مالی شرکتهای دولتی به زبان ساده جهت استفاده مردم برای اولین بار در وزارت اقتصاد منتشر خواهد شد تا آگاهی عمومی نیز در این زمینه افزایش داشته باشد.