بین الملل تابناک: آمادگی ترامپ برای بازگشت به قدرت، حمله تند بایدن به توییتر، عقبنشینی کاخ سفید از ادعای بایدن درباره «آزاد کردن ایران»، ضربالاجل به ترامپ برای تحویل اسناد حمله به کنگره و هشدار در کنگره آمریکا درباره سرمایهگذاری عربستان سعودی در توییتر، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آمادگی ترامپ برای بازگشت به قدرت
رسانههای آمریکایی اعلام کردند که دونالد ترامپ قصد دارد، با سوار شدن بر موج پیروزیهای احتمالی جمهوری خواهان در انتخابات میاندورهای روز سهشنبه، رسما برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ اعلام آمادگی کند.
به گزارش یورو نیوز، بنا به پیشبینیها و ارزیابیهای صورت گرفته، دموکراتها حتی در لیبرالترین نقاط آمریکا خود را برای شبی سخت همراه با ناکامی و عذاب آماده میکنند.
به نوشته اکسیوس، تقریباً دو سال است که رئیسجمهوری پییشین و «یک دورهای» ایالات متحده پس از شکست از جو بایدن، نامزد دموکراتها در انتخابات دور قبل ریاست جمهوری، زمزمه سومین تلاش برای به دست گرفتن ریاست کاخ سفید را مطرح میکند؛ اما بنا به گزارش رسانههای آمریکایی، وی با کمک دستیارانش در تدارک اعلام رسمی این نامزدی در روز ۱۴ نوامبر است.
ترامپ روز پنجشنبه در جریان یک گردهمایی در آیووا، صریح و آشکار تاکید کرد که قصد دارد به زودی برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ اعلام نامزدی کند.
وی در این گردهمآیی که مرتب از سوی حضار مورد تحسین و تشویق قرار میگرفت، ضمن اشاره به قصد اعلام نامزدی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده در سخنانی کنایهآمیز گفت: «برای آنکه کشورمان را موفق، امن و با شکوه کنیم، احتمالاً دوباره این کار را انجام خواهم داد.»
وی سپس خطاب به حضار و هوادارانش بارها تاکید کرد: «آماده باشید! این همه آن چیزی است که به شما میگویم، آماده باشید!»
این اظهارات ترامپ در حالی مطرح میشود که نظرسنجیها از ظهور دوباره «موج قرمز» حکایت دارد که احتمالاً منجر به از دست رفتن اکثریت ضعیف دموکراتها در مجلس نمایندگان و احتمال بازپس گیری سنا توسط جمهوریخواهان خواهد شد.
جمهوریخواهان اطمینان دارند که میتوانند در تنها ایالتی که برای به دست گرفتن اکثریت سنا به آن نیاز دارند، آرا را به نفع خود تغییر دهند و همچنین انتظار دارند ۱۲ تا ۲۵ کرسی در انتخابات میاندورهای برای مجلس نمایندگان کسب کنند که در صورت تحقق این امر خواهند توانست بر برتری هشت نفره دموکراتها در این مجلس از کنگره نیز فائق آیند.
با توجه به اینکه جمهوری خواهان تقریبا از برگردان آرا به نفع خود در جورجیا و نوادا مطمئن هستند، حتی شاید دیگر به پیروزی در کیستون برای تصاحب سنا از سوی آنها نیاز نباشد.
گفته میشود که دونالد ترامپ ابتدا قصد داشت برای پیش افتادن نسبت به دیگر رقبا در انتخابات درون حزبی پیش از سهشنبه آینده اعلام نامزدی کند؛ اما توسط کِلیَن کانوِی، از متحدان نزدیک خود با این توجیه که ممکن است شب بدی برای جمهوری خواهان رقم بخورد و وی مورد سرزنش قرار گیرد، منصرف شده است.
کِلیَن کانوِی که ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ را در سال ۲۰۱۶ در دست داشت و به عنوان مشاور ارشد و استراتژیست در دولت او خدمت میکرد، روز پنجشنبه در یک رویداد تبلیغاتی گفت انتظار میرود ترامپ به زودی اعلام نامزدی کند.
حمله تند بایدن به توییتر
رئیسجمهوری آمریکا گفت، رسانه اجتماعی «توییتر» که ایلان ماسک به تازگی آن را خریداری کرده، در سراسر جهان به نشر اکاذیب مشغول است.
رویترز گزارش داد، هرچند توییتر نیمی از کارکنان خود را دیروز اخراج کرد، با این حال اعلام کرده که میزان اخراجی ها در بخش ممانعت از انتشار اخبار کذب کمتر بوده است. در همین حال آگهیدهندگان نیز با نگرانی از نحوه مدیریت محتوا در این تارنما از درج آگهی در آن صرف نظر می کنند.
بایدن که در آستانه انتخابات میاندوره ای ۱۷ آبان برای کمک به جمع آوری کمک مالی برای حزب دموکرات به ایالت ایلی نوی رفته بود، گفت: نگرانی ما از چیست؟ ایلان ماسک رسانه ای را خریداری می کند که در سراسر جهان دروغ منتشر می کند. توییتر دیگر هیچ دبیری در آمریکا ندارد. چطور انتظار داشته باشیم که کودکان درک کنند، چه چیز در معرض خطر است؟
ایلان ماسک وعده داده که آزادی بیان را به توییتر بازگردانده و در عین حال مانع از افول توییتر شود. با این حال، برخی از آگهی دهندگان مطرح ماه هاست که از خرید توییتر به دست ماسک در هراسند.
پیشتر دو منبع آگاه به رویترز گفته بودند که ماسک از مدیران این شرکت درخواست کرده تا سالانه یک میلیارد دلار در هزینه های زیرساختی، صرفه جویی کنند.
مدیر تسلا تاکنون در جریان پاکسازی در سطوح بالای توییتر، مدیرعامل و مدیران ارشد مالی و حقوقی آن را برکنار کرده و برخی مدیران دیگر در بخش های آگهی، بازاریابی و منابع انسانی نیز به اختیار خود کناره گیری کرده اند.
عقبنشینی کاخ سفید از ادعای بایدن درباره «آزاد کردن ایران»
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید از اظهارات جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا که گفته بود «ایران را آزاد خواهیم کرد» عقبنشینی کرد.
«جو بایدن» بامداد جمعه به وقت تهران در یک گردهمایی تبلیغاتی برای «مایک لوین» نماینده دموکرات در شهر «اوشن ساید» در ایالت «کالیفرنیا» به هواداران خود گفت: «نگران نباشید، ما ایران را آزاد خواهیم کرد. آنها به زودی خود را آزاد خواهند کرد.»
یک خبرنگار در کنفرانس خبری امشب از جان کربی پرسید منظور جو بایدن از این اظهارات چه بوده است. او در پاسخ گفت: «او یک بار دیگر همبستگی ما را با معترضان ایران ابراز کرد؛ یعنی همان کاری که از ابتدا انجام داده است. ایجاد تغییر به عهده مردم ایران است. باید به عهده مردم ایران باشد که درباره آیندهشان تصمیم بگیرند.»
او همچنین در پاسخ به سوال یک خبرنگار دیگر که پرسید: آیا این جمله بایدن که «آنها به زودی خودشان را آزاد خواهند کرد» مبتنی بر ارزیابیهایی است که حکومت ایران در آستانه سقوط است، گفت: «ما هیچ نشانهای از چنین چیزی نداریم.»
سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور در سخنرانی ۱۳ آبان به اظهارات بایدن واکنش نشان داد و گفت: «چند ساعت قبل مطلع شدم، رئیسجمهور آمریکا جملهای گفته که شاید از حواس پرتیاش بوده باشد. او گفته که ما بنا به آزاد کردن ایران داریم. آقای رئیسجمهور، ایران ۴۳ سال قبل آزاد شد و مصمم است به اسارت شما درنیاید. ما هرگز گاو شیرده نخواهیم شد. ملت ایران بارها مواضع خود را اعلام کرده است. امروز دهه هشتادیها و دهه نودیها هم همین نگاه را دارند.»
ضربالاجل به ترامپ برای تحویل اسناد حمله به کنگره
کمیته ششم ژانویه که در حال تحقیقات درباره حمله هواداران «دونالد ترامپ»به ساختمان کنگره است، به او تا هفته بعد فرصت داده، اسناد مربوط به این موضوع را به این کمیته تحویل دهد.
مسئولان ارشد این کمیته در مجلس نمایندگان آمریکا که برای تحقیق درباره حوادث حمله به ساختمان کنگره آمریکا در روز ۶ ژانویه ۲۰۲۱ تشکیل شده، روز جمعه در بیانیهای تصریح کردند که آنها در خصوص احضاریهشان با وکلای ترامپ در تماس هستند.
این کمیته چند هفته قبلتر اعلام کرده بود با ارسال احضاریهای از ترامپ خواسته در کنگره حاضر شده و اسناد لازم را ارائه دهد.
در این احضاریه، ترامپ به طراحی توطئه برای ابطال نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ که به پیروزی جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا منجر شد متهم شده است.
بنی تامپسون، رئیس کمیته منتخب تحقیقات درباره حوادث ۶ ژانویه در نامهای خطاب به ترامپ نوشته بود: «ما اذعان میکنیم که صدور احضاریه برای یک رئیسجمهور سابق، اقدامی قابل توجه و تاریخی است.»
۹ عضو این کمیته در آن نامه از ترامپ خواسته بودند تا روز ۱۴ نوامبر در کنگره حاضر شده و تحت سوگند، ادای شهادت کند. آنها از ترامپ خواسته بودند، برخی اسناد، از جمله مکاتبات شخصیاش با اعضای کنگره و گروههای افراطی را به جلسه بیاورد.
ضربالاجل قبلی برای تحویل اسناد از سوی تیم ترامپ صبح جمعه بود که بدون ارائه این اسناد به پایان رسید.
اعضای این کمیته روز جمعه در بیانیهای درباره آخرین تعاملها با ترامپ گفتهاند: «ما از رئیسجمهور سابق و مشاوران او نامههایی در خصوص احضاریه این کمیته دریافت کردهایم. به مشاوران رئیسجمهور سابق اطلاع دادهایم که رسیدگی به این پرونده حداکثر تا هفته آینده باید شروع شود و او باید از ۱۴ نوامبر ادای شهادت کند.»
روز ششم ژانویه سال ۲۰۲۱ گروهی از هواداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا حمله کردند. ترامپ قبل از حمله هودارانش در یک سخنرانی در بیرون کاخ سفید از طرفدارانش خواسته بود، اعتراضشان را به جلسه تأیید پیروزی انتخاباتی «جو بایدن» نشان دهند.
ترامپ رئیسجمهور وقت آمریکا که بارها اعلام کرده بود، در انتخابات به نفع بایدن تقلب گسترده انجام شده است، تصریح کرد که او پیروز انتخابات شده و روز ششم ژانویه از حامیانش خواست نگذارند «انتخابات را بدزدند.»
وی در جمع حامیان خودش در واشنگتن دی سی سخنرانی بسیار تندی گفت و بارها دموکراتها را به تقلب بزرگ متهم کرد. ساعتی بعد از این سخنرانی تند، حامیان ترامپ به سمت کنگره آمریکا رفتند و به نهاد قانونگذار ایالات متحده حمله کردند.
در نتیجه حمله به کنگره آمریکا که باعث تعطیلی چند ساعته جلسه تایید آرای انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد، حداقل پنج تن کشته و دهها تن زخمی شدند.
هشدار در کنگره آمریکا درباره سرمایهگذاری عربستان سعودی در توییتر
سرمایهگذاری خاص افراد صاحبنفوذ در عربستان سعودی در توییتر موجب نگرانیهای امنیتی در کنگره آمریکا شده و عدهای از قانونگذاران آمریکایی معتقدند، دسترسی ریاض به اطلاعات کاربران در این بستر ممکن است در بردارنده مخاطرات امنیتی برای واشنگتن باشد.
روزنامه گاردین گزارش داده، «ران وایدن»، رئیس کمیته امور مالی مجلس سنای آمریکا و «کریس مورفی»، قانونگذار سنای آمریکا درباره مخاطرات و تبعات مربوط به احتمال دسترسی عربستان سعودی به دادههای کاربران در توییتر هشدار دادهاند.
وایدن در بیانیهای گفت: «با توجه به سابقه رژیم عربستان در زندانی کردن مخالفان، بکارگیری جاسوس در توییتر و قتل بیرحمانه روزنامهنگار واشنگتنپست رژیم سعودی باید از دسترسی به اطلاعات حسابهای کاربری در توییتر، دسترسی به پیامهای مستقیم و دیگر دادههایی که ممکن است برای شناسایی مخالفان سیاسی و سرکوب انتقاد از خاندان پادشاهی به کار گرفته شوند، منع شود.»
وی اضافه کرده است: «من از مدتها پیش گفتهام که ایالات متحده در محافظت از دادههای آمریکاییها از دولتهای سفاک خارجی منافع امنیتی دارد و رژیم عربستان سعودی کاملاً واجد چنین توصیفی است.»
پس از آنکه خبر تسلط «ایلان ماسک» بر توییتر نهایی شد، یکی از شاهزادههای میلیاردر سعودی اعلام کرد، دومین سهامدار بزرگ این شبکه اجتماعی بعد از ماسک است.
شاهزاده ولید بن طلال و هلدینگ تحت کنترل او به نام «المملکه القابضه» ۵ درصد از سهام شرکت توییتر را در اختیار دارند. این شاهزاده گفته، این اقدام بخشی از راهبرد او برای سرمایهگذاری بلندمدت در این شرکت به شمار میرود.
روزنامه گاردین نوشته اندکی بعد از آنکه ولید بنطلال این موضوع را اعلام کرده، «صندوق سرمایهگذاری عمومی» عربستان سعودی که ریاست آن در اختیار «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی است، ۱۷ درصد از سهام شرکت «المملکه القابضه» را به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار خریداری کرد.
چند روز پیش، ولید بن طلال به ایلان ماسک بابت نهایی کردن معامله خرید توییتر تبریک گفت و تصریح کرد که آن دو «در تمام مسیر در کنار هم خواهند بود.»
گاردین نوشته، هم اکنون گویا این سرمایهگذاری اجازهای برای کنترل دادهها به ولید بن طلال یا محمد بنسلمان داده باشد. ایلان ماسک فعلاً تنها گرداننده این شرکت است؛ اما سابقه آشکار عربستان سعودی در استفاده از این بستر به عنوان ابزار پروپاگاندا و سابقهاش در سرکوب شدید مخالفان سیاسی خاندان آلسعود هنوز هم مسالهای است که موجب نگرانی است.