بین الملل تابناک: واکنش ایران به اظهارات سخیف الهام علی اف، تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال ایران، سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه به تهران، نشست وزرای دفاع شورای همکاری خلیج فارس در ریاض و گفت وگوی تلفنی وزیران دفاع آمریکا و قطر، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش ایران به اظهارات سخیف الهام علی اف
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه (سه شنبه) ۱۷ آبان ماه در واکنش به اظهارات اخیر رئیس جمهور آذربایجان در خصوص حمایت جمهوری اسلامی ایران از ارمنستان اظهار داشت: سیاست اصولی ما بر پایه حسن همجواری و گسترش روابط با همه همسایگان استوار بوده و تقویت روابط با هر یک از همسایگان به منزله روابط علیه همسایه دیگر نیست.
بیشتر بخوانید
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال مناقشه طولانی دو همسایه شمالی در منطقه قره باغ خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر حفظ تمامیت ارضی و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان، با رعایت حق و در چارچوب حقوق بینالملل تاکید کرده و از این روی اشغال سرزمینهای آذربایجان را محکوم و از آزادسازی آن در بالاترین سطوح حمایت کرده است.
کنعانی با بیان اینکه نزدیک دو سال است که مقامات جمهوری آذربایجان در سطوح مختلف سیاسی، نظامی و امنیتی دیدارهای دو جانبه و چند جانبه در سطح مقامات مختلف با ارمنستان داشته و به سوی صلح و آشتی پایدار با یکدیگر گام برمیدارند ـ که مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هم بوده است ـ یادآور شد: اما دلایل نگرانی آنها از دیدارهای معمول در سطوح همسایگی با کشور مقابل قابل درک نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه، رزمایش اخیر در مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان را اقدامی معمول و برنامه ریزی شده خواند که از مجاری رسمی نیز قبل از برگزاری به اطلاع همسایگان ذیربط رسیده است.
الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان در مراسم روز پیروزی این کشور عنوان کرد: برگزاری رزمایشها در مرز جمهوری آذربایجان موجب ترس باکو نخواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان بار دیگر تاکید کرد: مسیر حل مشکلات قفقاز نه مراجعه به نیروهای فرامنطقهای، بلکه از پایتخت کشورهای منطقه میگذرد و جمهوری اسلامی ایران مجددا آمادگی خود را برای کمک به حل و فصل مسائل باقیمانده بین دو همسایه شمالی، در قالبهای دو جانبه، سه جانبه و ابتکار منطقهای شش جانبه در تهران اعلام میکند.
تمدید وضعیت اضطرار ملی آمریکا در قبال ایران
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، بامداد چهارشنبه (۱۸ آبان/ ۹ نوامبر) اعلام کرد، وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران را یک سال دیگر تمدید کرده است.
این بیانیه یادآوری کرد، رئیسجمهور وقت آمریکا در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ با صدور فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ در قبال ایران وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
در ادامه این بیانیه آمده است: «روابط ما با ایران هنوز عادی نشده و روند اجرای توافقات مورخ ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ با این کشور ادامه دارد. به این دلیل، وضعیت اضطرار ملی اعلامشده در تاریخ ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ و تدابیر اتخاذشده در آن روز برای رسیدگی به آن وضعیت اضطراری باید تا بعد از ۱۴ نوامبر ۲۰۲۲ ادامه پیدا کند.»
کاخ سفید در این بیانیه تأکید کرد، وضعیت اضطراری فعلی که به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ علیه ایران اعمال شده با وضعیت اضطراری دیگری که ذیل فرمان شماره ۱۲۹۵۷ و از تاریخ ۱۵ مارس ۱۹۹۵ اعمال شده تفاوت دارد؛ بنابراین، اقدام جدید کاخ سفید با تمدید وضعیت اضطراری که ۳ مارس ۲۰۲۲ (۱۲ اسفند ۱۴۰۰) اعلام شد، متفاوت است.
«جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق آمریکا، فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ را روز ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹، ده روز بعد از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر کرد. این فرمان خواستار توقیف داراییهای حکومت ایران در خاک آمریکاست.
دیگر فرمان اجرایی (شماره ۱۲۹۵۷) از ۱۵ مارس ۱۹۹۵ توسط دولت «بیل کلینتون» برای منع برخی معاملات مربوط به توسعه نفتی ایران صادر شد.
سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه به تهران
دبیر شورای امنیت ملی روسیه با دعوت رسمی دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد تهران شد.
«نیکولای پاتروشف» دبیر شورای امنیت ملی روسیه با دعوت رسمی دریابان علی شمخانی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، سهشنبه شب وارد تهران شد.
دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه در این سفر علاوه بر ملاقات با همتای ایرانی خود با مقامات بلندپایه سیاسی و اقتصادی کشورمان درباره توسعه و گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای بینالمللی دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
مسئولان بخشهایی از دستگاههای اقتصادی روسیه، نیکولای پاتروشف را در این سفر همراهی میکنند.
نشست وزرای دفاع شورای همکاری خلیج فارس در ریاض
وزرای دفاع شورای همکاری خلیج فارس، روز سهشنبه در نوزدهمین دور نشست شورای دفاع مشترک در ریاض شرکت و تقویت روند همکاری نظامی و پارهای از موضوعات اقدام نظامی مشترک را بررسی کردند.
«خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی و وزرای دفاع دیگر کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس، «نایف بن فلاح الحجرف» دبیر کل این شورا و «عید بن عواض الشلوی» رئیس فرماندهی نظامی یکپارچه شورا در این نشست شرکت داشتند.
بن سلمان در سخنانی بر تلاش شورای همکاری خلیج فارس برای ارتقای سطح نیروهای مسلح به منظور مقابله با خطرات و تهدیدات، تحقق امنیت و ثبات در منطقه و حمایت از منافع ملی و منابع اقتصادی تأکید کرد.
بنا بر گزارش وبگاه «الخلیج اونلاین»، «عبدالله علی العبد الله» وزیر دفاع کویت تأکید کرد که شرایط استثنایی و حوادث منطقهای و جهانی، نهایت آمادگی نیروهای مسلح کشورهای عضو شورای همکاری را ایجاب میکند.
وی بر ضرورت تداوم همکاری و هماهنگی بین نیروهای مسلح کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای تضمین وحدت و سلامت ارضی این کشورها و حمایت از آن در برابر هر گونه تهدید و تجاوزات خارجی تأکید کرد.
گفت وگوی تلفنی وزرای دفاع آمریکا و قطر
منابع خبری سهشنبه شب از گفت وگوی تلفنی وزرای دفاع آمریکا و قطر درباره همکاریهای دوجانبه و تحولات منطقه خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری رسمی قطر (قنا)، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا، تلفنی با «خالد بن محمد العطیه» همتای قطری خود گفت وگو کرد.
بر اساس این گزارش، دو طرف درباره همکاری نظامی دو جانبه و راهکارهای گسترش و تقویت این روابط و نیز آخرین تحولات منطقهای و بین المللی گفت وگو کردند.
جزئیات بیشتری از گفت وگوی تلفنی وزرای دفاع آمریکا و قطر منتشر نشده است.
حدود دو هفته پیش نیز «خالد بن محمد العطیه» وزیر دفاع قطر با «مایکل کوریلا» فرمانده سنتکام در دوحه دیدار و گفت وگو کرده بود.
همچنین اوایل ماه اکتبر «سالم بن حمد النابت»، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح قطر، با ژنرال «برادلی کوپر» فرمانده نیروهای دریایی در فرماندهی مرکزی آمریکا در غرب آسیا دیدار کرده بود.
حدود ۱۳ هزار نظامی آمریکایی که بیشتر آنها از نیروی هوایی هستند، در پایگاه العدید در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب غربی دوحه استقرار دارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.