تحلیل تابناک از دلیل عقب‌ماندگی مربیان ایرانی در مقایسه با همتایان آسیایی و آفریقایی

‏جام جهانی قطر: صدرنشینی ژاپن و مراکش با مربیان وطنی! / آیا ایران موریاسو و الرکراکی تربیت کرده؟ / فوتبال ما چگونه هاشمیان، مهدوی‌کیا، خداداد، مجیدی و نویدکیا را می‌سوزاند؟

آیا در خالی ماندن نیمکت تیم‌های ملی از مربی موثر و با دانش ایرانی، فقط کی‌روش مقصر است؟ آیا مدیران فوتبال ایران ساختن پشتوانه برای نیمکت تیم‌های ملی را سرفصل کار‌های خود قرار دادند یا مثل ماجرای وحید هاشمیان به آسانی از کنارش گذشتند؟ تحلیل مجید کوهستانی را بخوانید.
کد خبر: ۱۱۵۲۸۹۶
|
۱۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۸ 02 December 2022
|
30573 بازدید
|

دو تیم ژاپن و مراکش از آسیا و آفریقا در جام‌جهانی قطر با مربیان بومی صدرنشین گروه خود شده و به مرحله حذفی صعود کرده‌اند؛ نتیجه‌ای که حتی خوشبین ترین هواداران فوتبال در این دو کشور هم پیش‌بینی نمی‌کرد.

به گزارش تابناک ورزشی؛ ویژگی مشترک این دو صعود تاریخی، رقم خوردن آن با هدایت مربیان بومی بود؛ اتفاقی که تا چند سال پیش تصور آن دشوار بود، ولی نیمکت های این دو تیم چگونه به سلاح دانش روز فوتبال مجهز شده است؟ موریاسو و الرکراکی چگونه به این درجه از اعتماد به نفس و تجربه رسیده‌اند که تیم‌های خود را مقابل غول‌های فوتبال دنیا پیروز از میدان خارج کنند؟

‏جام جهانی قطر | صدرنشینی ژاپن و مراکش با مربیان وطنی! / آیا ایران موریاسو و الرکراکی تربیت کرده؟ / فوتبال ما چگونه هاشمیان، مهدوی‌کیا، خداداد، مجیدی و نویدکیا را می‌سوزاند

هاجیمه موریاسو از کجا آمد؟

موریاسو تا پیش از جام ملت های آسیا در تیم ملی ژاپن دستیار سرمربی بود و در این مدت آنچه باید می‌آموخت، فرا گرفت. هافبک سابق باشگاه سانفرس هیروشیما، پس از پایان دوران فوتبالش به کلاس‌های مربیگری حرفه‌ای رفت و بعد از دستیاری و سرمربیگری در باشگاه مورد علاقه‌اش، به تیم زیر ۲۳سال ژاپن منتقل شد. سال ها طول کشید که این مربی ۵۴ساله که هیچگاه بیرون از فوتبال کشورش کار نکرده، به نیمکت تیم بزرگسالان برسد و آنجا دستیار شود.

 

ولید الرکراکی از کجا آمد؟

الرکراکی هم همین چندماه قبل از نیمکت باشگاه الوداد مراکش به تیم ملی مراکش رسید. او نیز مثل موریاسو مربیگری را در سال ۲۰۱۳ از دستیاری در تیم ملی شروع و در لیگ قطر با هدایت الدحیل، مقابل تیم‌های ایرانی لیگ قهرمانان آسیا رقابت کرد.

الرکراکی در باشگاه های آژاکسیو و تولوز در لیگ فرانسه بازی کرده و پله های مربیگری را آرام آرام در زادگاه پدری‌اش یعنی مراکش بالا رفت. او سال گذشته در رقابت با کی‌روش بهترین مربی قاره آفریقا شد و به این ترتیب می‌بینیم این مربی ۴۷ساله و جوان در ابتدای راه مربیگری به چه موفقیت بزرگی در جام جهانی دست یافته است. 

‏جام جهانی قطر | صدرنشینی ژاپن و مراکش با مربیان وطنی! / آیا ایران موریاسو و الرکراکی تربیت کرده؟ / فوتبال ما چگونه هاشمیان، مهدوی‌کیا، خداداد، مجیدی و نویدکیا را می‌سوزاند

اختلاف سطح از نکونام تا مارکار؛ مقصر کیست؟

هم اکنون به این پرسش اساسی می‌رسیم؛ آیا فوتبال ایران موریاسو یا الرکراکی برای خود تربیت کرده؟ آیا در خالی ماندن نیمکت تیم‌های ملی از مربی موثر و با دانش ایرانی فقط کی‌روش مقصر است؟
به نظر می‌رسد به جز لجبازی مرد پرتغالی که در دوران حضورش در تیم ملی مربیانی چون جواد نکونام، مجید صالح، علی کریمی و ... را کنار گذاشت، باید ایراد را در سقف کوتاه مربیان داخلی نیز جستجو کرد.

جواب سوال بالا را باید در ماجرای نیامدن جواد نکونام و بازگشت تاسفبار مارکا آقاجانیان جستجو کرد که با وجود سالها ایستادن کنار کی‌روش، هدایت هیچ تیم داخلی حتی در لیگ دسته یک ایران هم به او واگذار نشده است.

 

آیا یحیی و مربیان مستعد ایرانی از پول می‌گذرند؟

به نظر می‌رسد در کنار وابستگی شدید مربیان جوان ما به بازار مالی نیمکت های لیگ که طی چند سال اخیر به اعداد اعجاب‌انگیز و همسطح با مربیان بزرگ اروپا نزدیک شده، مدیران ناآشنا و ناشی فوتبال حرف اول را می‌زنند.

وقتی به یک مربی جوان و تازه‌کار در باشگاه های داخلی لیگ برتر، اعدادی معادل دستمزد سرمربیان تیم‌های ملی اروپایی نظیر سانتوز در پرتغال یا مارتینز در بلژیک داده می‌شود، مشخص است که او تمایلی برای فراگیری به عنوان دستیار یک مربی بزرگ مثل کی‌روش را ندارد و صفرهای قراردادش را ترجیح می‌دهد؛ مثلا اگر کارلوس کی‌روش بعداز خودداری نکونام، دست روی یحیی گل‌محمدی می‌گذاشت، او جدایی از نیمکت پرسپولیس و قرارداد چرب خود را می‌پذیرفت تا در ازای آن با کی‌روش کار کرده و بعداز او سرمربیگری تیم ملی را بر عهده بگیرد؟ پاسخ قطعا منفی است، چون در تیم ملی خبری از آن پرداختی‌های نجومی نیست و چه بسا دستمزد مربیان ایرانی در باشگاه‌ها از قرارداد کنونی کی‌روش با تیم ملی هم بیشتر باشد.

‏جام جهانی قطر | صدرنشینی ژاپن و مراکش با مربیان وطنی! / آیا ایران موریاسو و الرکراکی تربیت کرده؟ / فوتبال ما چگونه هاشمیان، مهدوی‌کیا، خداداد، مجیدی و نویدکیا را می‌سوزاند

آقاکریم مثل مارکار؛ بذرافشانی در شوره زار

در این میان مربیانی هم هستند که تکلیف خود را ناخواسته مشخص کرده اند. آنها انگار که نمی‌خواهند در مسائل فنی پیشرفت کنند و به همین دلیل در تیم‌ها نقش بزرگتر نیمکت را بر عهده می‌گیرند؛ روالی که کریم باقری در پرسپولیس و تیم ملی آن را ساخته و در فضای مجازی هم گاهی کارکرد او به طنز کاربران تبدیل شده است؛ بنابراین، پرواضح است که حضور آقاکریم کنار اسکوچیچ هم هیچ سودی برای آتیه مربیان ایرانی نداشت، زیرا از اساس خواسته چهره بزرگی چون کریم باقری در مربیگری فوتبال،  حضور به عنوان نفر اول و شکل‌دهی یک پروژه مستقل نظیر آنچه حمید مطهری در حال انجامش است، نبوده.

به امثال کریم باقری که در دوره حضور دراگان اسکوچیچ حاضر نشد پرسپولیس را رها کند و از قرارداد باشگاهی‌اش دل بکند تا در تیم ملی تمام وقت مشغول یادگیری و تجربه اندوزی شود، نباید دل بست. او بیش از یک سال هر دو حقوق را دریافت می‌کرد و حالا نیز در فدراسیون فوتبال ادعای طلب میلیاردی می‌کند که البته حق اوست، چون با رئیس قبلی فدراسیون قرار و مدار گذاشته بود.

 

وحید هاشمیان؛ موریاسوی ایرانی که با کج‌سلیقگی مدیریتی کنار ماند

در این میان فوتبال ایران نمونه اصولی و متدیک رشد در مربیگری فوتبال را هم داشته که به او بهای لازم را نداده است؛ وحید هاشمیان.

مهاجم سابق بایرن مونیخ بعد از بازنشستگی در پرسپولیس، مربیگری را در کنار حضور در کلاس‌های حرفه‌ای بوندس‌لیگا، در دسته پنجم آلمان شروع کرد تا به دستیاری در تیم ملی برسد؛ اما سرنوشت وحید چه شد؟

فدراسیون فوتبال ایران در مذاکره برای بازگرداندن کی‌روش، هیچ توجهی به این سرمایه گرانبهایش نکرد و به آسانی تن به خواسته پیرمرد پرتغالی داد و عذر هاشمیان را خواست!

کسی که دو سال تمام با این تیم کار کرده بود و بهترین گزینه برای دستیاری تیم ملی در جام جهانی بود، چرا پس از انصراف نکونام هم مهدی تاج و هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال روی ابقای هاشمیان پافشاری نکرد؟ چرا باید مارکار آقاجانیان که با احترام تمام، مشخص شده که از او مربی برای فوتبال ایران درنمی‌آید، باید در آستانه پرواز به قطر سوار هواپیما شود و یک جام جهانی دیگر بدون هیچ خاصیت و فایده‌ای در کارنامه او ثبت گردد؟!

بله؛ هر سرمربی در انتخاب دستیاران خود مختار است اما کی‌روش در مذاکرات اخیر برای رسیدن به جام جهانی چنان در موضع ضعف قرار داشت که حاضر بود، هر بندی را برای رسیدن به نیمکت ایران بپذیرد؛ اما این رئیس فدراسیون فوتبال ایران بود که وحید هاشمیان را ندید یا نخواست ببیند.

 

بازیکنانی که یک‌راست سرمربی می‌شوند!

در فوتبال ایران یک آفت دیگر هم هست؛ سرمربیگری بازیکنان سرشناس بدون پیمودن مراحل یادگیری. شاهد بارز این دسته از مربیان خداداد عزیزی است؛ هوش سرشار، نفوذ کلام و کاراکتر ویژه او در فوتبال ایران و آسیا می‌گفت که مربی بزرگی خواهد شد؛ اما در عمل او یکسره سرمربی شد و هیچ فرصتی برای بازآموزی فوتبال به عنوان مربی به خود نداد. فدراسیون فوتبال هم هیچگاه برنامه ای برای حفظ و نگهداری از چنین گوهرهایی نداشته است.

به نمونه فرهاد مجیدی دقت کنید؛ به جز چند ماه دستیاری در استقلال، اسطوره آبی‌ها با چند عکس از کلاس‌های مربیگری هدایت تیم ملی امید ایران را بر عهده گرفت و از آنجا با موج شدید حمایت هوادارانش در فضای مجازی سرمربی استقلال شد. مجیدی البته با قهرمانی لیگ ایران را با عاقبت به خیری ترک کرد و به لیگ امارات منتقل شد؛ اما بسیاری بر این باورند، او همچنان به دستیار ایتالیایی‌اش به شدت وابسته است و مربیگری در فوتبال را کامل فرا نگرفته و فتح یک جام نباید در قضاوت درباره توان مربیگری مجیدی، ایجاد اشتباه کند؛ ایرادی که دامنگیر علی دایی هم شد و او در سطوح بالاتر مربیگری به دلیل فقر در مسائل تاکتیکی و دانش روز فوتبال به نسبت فوتبال روز دنیا، نتوانست از تجربه و قدرت کلام و شخصیت خود به اندازه ای که باید بهره ببرد و مثل دوران بازیگری‌اش درخشش بین‌المللی داشته باشد.

مهدی مهدوی‌کیا هم بعد از حضور در تیم مربیان پایه باشگاه هامبورگ آلمان، یک‌راست هدایت تیم ملی امید را به دست گرفت که مثل مجیدی توفیق نداشت. غلامرضا عنایتی، محرم نویدکیا، محمد نصرتی و احتمالا مهدی رحمتی نیز از همین دسته اند.

حالا نحوه رشد و مسیر پیشرفت این گروه از مربیان ایرانی را با هاجیمه موریاسو یا ولید الرکراکی مقایسه کنید.

آیا این ضعف، حاصل عقب‌ماندگی مدیریت در فوتبال ایران نیست؟

نویسنده و مفسر فوتبال : مجید کوهستانی 

‏جام جهانی قطر | صدرنشینی ژاپن و مراکش با مربیان وطنی! / آیا ایران موریاسو و الرکراکی تربیت کرده؟ / فوتبال ما چگونه هاشمیان، مهدوی‌کیا، خداداد، مجیدی و نویدکیا را می‌سوزاند

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۷۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
حالا فعلا که همه شونو فراری دادید، تا دیروز میگفتید فوتبالیست ها بی شرف و .... حالا قراره ازشون مربی بسازید؟
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۸:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
دقیقا... همین اسامی که اینجا اورده شد، در زول چند سال اخیر توسط یه عده که معلومه کی هستن و از کجا خط می گیرن، 24 ساعت بمباران شدن و الان که تیموشون حذف شد و دیدن ژاپن استرالیا و مراکش و ... اینجوری بازی کردن و یا عربستانی که ارژانتین رو شکست داد و ... تازه به فکر فرو رفتن! نه عزیز دل برادر... با این شیوه مدیریت شماها تحت هیچ شرایطی ورزش های گروهی ما صاحب جایگاه درست و حسابی نخواهند شد.همین تیم فوتبال ما، اخرین بار کی قهرمان اسیا شد؟ اخرین بار کشور ما کی میزبان جام ملتهای اسیا شد؟ وقتی بهترین استادیوم ورزشی ما ازادی هست که برای نیم قرن پیش هست دیگه انتظار بیخودی نداشته باشید. برین خدا رو شکر کنین که همین که می تونین در جام جهانی حضور داشته باشید و یا در جام ملتهای اسیا حضور د اشته باشید کافیه! چون اگه با همین فرمون بریم جلو دیگه باید خواب اونا رو دید
kk/ll
| United States of America |
۲۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
مردم دل شکسته وبازیکنان دلمرده دلشان را به چه چیزخوش کنند پرنده خوشبختی ازکشورماپرکشیدورفت همانگونه که علی کریمی رفت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
ناشناس 20:54 عاقبت پیروی از مکتب آدمهای بی منطقی مثل علی کریمی و سلبریتی های بی سوادی که فقط احساس و عدم عقلانیت را پمپاژ می کنند همین است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
برخی اشتباهات «مانند آوردن سامان قدوس - استفاده طولانی از سردار آزمون آنهم در شرایطی که او با اضافه وزن حتی توان بیست دقیقه دویدن و بازی را هم ندارد» خطای کی‌روش بود که تیمی ترسو و بدون اعتماد به نفس پرورش داد
مربی در انتقال اعتماد به نفس به بازیکنان نقش مهم دارد «مانند کاری که مربی آرژانتینی با والیبال ایران کرد»
پاسخ ها
فوتبالی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
آزمون نای دویدن نداشت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
..و عدم استفاده از شجاع خلیل زاده که غیرتی ،با تعصب کار میکنه و از جان مایه میذاره..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
آنالیز تیم های دیگه مثل انگلیس و آمریکا از تیم ما دقیق تره تا آنالیز ما از اونا!
ما خسته رفتیم تیم آمریکا رو خسته کنیم تا بهش گل بزنیم ولی خودمون خسته شدیم و بازی خودمون هم یادمون رفت و گل خوردیم!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
الان تیم هایی مثل هند و تایوان و تایلند و غیره که اصلاً فوتبال بلد نبودن در در مدت کوتاهی خودشونو آنچنان ساختن که حرفی برای گفتن در مقابل تیم های مطرح آسیایی دارن و بزودی از تیم ما هم جلو خواهند زد و معلوم نیست با وجود این تیمها تیم ما بتونه 4 سال دیگه به جام جهانی صعود کنه مگه شانس با ما یار باشه! اونوقت فوتبال ما که قدیمی ترینه در آسیا همش در جا می زنه و تیم هایی مثل ژاپن و کره جنوبی و چین و غیره که از ما عقب تر بودن سریعتر از ما شدن ولی ما هنوز می گیم باید سرمایه گذاری طولانی مدت بکنیم با وجود داشتن بازیکنان خلاق و تکنیکی که حتی در کشورهای اروپایی حرفی برای گفتن دارن! اگه ما بازیکن خوب کم داشتیم میشد گفت این حرف درسته.
مشکل جای دیگه است! مشکل در ارنج کردن تیم و استفاده از ظرفیت های بازیکنان بدون ترس از اسم تیمهای قوی دنیا و شناخت از اونها و برنامه داشتن و هماهنگ بازی کردن در زمینه
وقتی بازیکنای ما در بازی با تیم هایی مثل انگلیس و آمریکا تماشاچی میشن دیگه کاری نمیشه کرد! در صورتی که با یک بازی خوب میشد این تیمها رو شکست هم داد!
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
مگه تو این مملکت چیز دیگه ای برای سوزاندن مانده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
کاش یک روز فاش شود که یک مربی خارجی چند درصد از پول قراردادش را به بانیان قرارداد می دهد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
اصولا سیستم کشور ما جوریه که اجازه نمیده یه ادم موفق از یه حدی بزرگتر بشه. نمونش دایی، مجیدی،..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
اصلا موضوع کج سلیقگی یا مدیدیت متفاوت نیست. بجث پول است و جیب. هیچکدام از چنین قرارداد هایی رایگان بسته نمی شود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
تحلیل درستی بود! بجز وحید هاشمیان که شخصیت بسیار خاصی دارد (محترم، بدون حاشیه، فروتن و وطن پرست) بقیه می خوان یک شبه راه صد ساله رو بروند و از مادیات به راحتی نمی گذرند. در واقع خیلی خود بزرگ بین هستند! بتابراین فدراسیون فوتبال هم مجبور به انتخاب مربیان خارجی می باشد که اتفاقا اکثر آنها در مقایسه با مربیان داخلی تعصب بیشتری به تیم ملی دارند (هم کیروش و هم اسکوچیچ ). اما نسل قبلی مربیان داخلی به نظر من با تعصب تر و مناسب تر برای هدایت تیم ملی هستند مثل مجید جلالی، قلعه نویی، فرکی، مایلی کهن که از این میان تنها قلعه نویی آماده می باشد. اما به هر حال از نسلی مثل علی دایی، نکونام، مجیدی، گل محمدی، ... بهتر و دلسوزتر هستند.
به نطر من فدارسیون باید برای جذب و حمایت بلند مدت وحید هاشمیان به عنوان سرمربی تیم ملی اقدام کند و به او فرصت کافی بدهد اگرنه یا از نسل قدیم تر فوتبال (مثل امیر قلعه نویی) انتخاب کند ویا گزینه خارجی که در این شرایط فکر کنم کسی بهتر از کیروش یا اسکوچیچ، برانکو ... نمی باشد تا تجربه تلخ ویلموتس دوباره تکرار نشود!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۱
چی تربیت کرده که اینها را هم ترکبیت کرده باشد.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟