مصیب نعیمی:

«کوتاه آمدن ما» شرایط را سخت تر می کند

یک کارشناس مسائل بین الملل درباره چشم انداز روابط ایران و غرب می گوید: امروز غرب با شدت با روسیه می جنگد ولی هر آن ممکن است با روسیه کنار بیاید. در مورد جنگ سرد چین و آمریکا نیز همین مساله متصور است. غرب منافعی را برای خود پیش بینی کرده است و در چهارچوب همین منافع عمل می کند و زمانی که ببیند منافع اش در خطر است عقبگرد می کند و از سیاست خود بر می گردد لذا دو گانگی در سیاست آمریکایی ها دیده می شود. از طرفی حمله شدید و هر روز بهانه جدید و پرونده های جدید و از سوی دیگر این حرف که ما به دنبال پیدا کردن راه حل با ایران هستیم. این تناقض احساس می شود و نشان می دهد مبدایی در غرب وجود ندارد و هر چه که هست تصمیم گیری بر اساس شرایط و موقعیت ها است لذا وضع چندان بدتر از گذشته نیست.
کد خبر: ۱۱۵۳۶۰۵
|
۱۵ آذر ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۹ 06 December 2022
|
10843 بازدید

به گزارش تابناک، مصیب نعیمی در گفت وگو با شفقنا در پاسخ به این سوال که روابط ایران و غرب رو به تیرگی نهاده است. چه پیش بینی در مورد آینده این وضعیت وجود دارد؟ آیا بر سر کار آمدن یک گروه تندرو در اسرائیل می تواند فشار غرب را بر ایران بیشتر کند؟ اظهار داشت: تنش بین ایران و غرب ادامه دارد. نمی توان گفت تنش ها افزایش یافته بلکه باید گفت غرب از ابتدا همین روند را داشت. غربی ها همواره سعی کرده اند از هر شرایطی سو استفاده کنند. ارزیابی آن ها این بود که با گذشت زمان ایران تحت فشار بیشتری قرار می گیرد و شرایط آن ها را می پذیرد. آن طور که تجربه شده شرط و شروط آن ها تمام شدنی نیست. آن ها از یک سو تعهداتی را از ایران می خواهند و وقتی تعهدات انجام شد تعهدات خود را زیر پا می گذارند و این روند مدلی غربی است و تا حدی برای ایران شناخته شده است اما در تحولات اخیر بحث اوکراین مطرح است. امروز غرب درگیر این مساله است و در رابطه با ایران هم اختلاف شدیدی در خصوص نحوه ادامه فشار ها بر علیه ایران وجود دارد.

غربی ها سرنوشت خود را با آینده اوکراین گره زده اند

جنگ اوکراین فرسایشی است و همچنان ادامه دارد

وی افزود: باوری در برخی از کشور های واقع بین غربی وجود دارد که این فشار ها ایران را مصون می کند و ایرانیان راهکارهایی برای مقابله با این فشار ها پیدا می کنند و در ادامه برایشان امری عادی می شود و فشار ها ارزش خود را از دست می دهد. از طرفی عرصه سیاسی و نظامی بر غرب تنگ شده است و سرنوشت خود را با آینده اوکراین گره زده اند. این جنگ جنگی فرسایشی است و همچنان ادامه دارد و خارج از این است که خود جنگ امری منفور و غیر قابل پذیرش است اما جنگ امروز وجود دارد و غربی ها به آن دامن می زنند. جالب این است که گفته می شود جنگ نباید از دامنه اوکراین تجاوز کند و خود آنها این وضعیت را درک می کنند. شرایط اقتصادی دنیا نیز مطرح است هم مساله کرونا وجود داشت و هم به دنبال آن جنگ اوکراین کمی عرصه را برایشان تنگ کرد. از این رو پیش بینی بر این است که تقریبا اکثر ابزار های خود را از دست داده اند.

وی با بیان اینکه برخی مسائل و اتفاقات ایران باور هایی غلط ایجاد کرد که غربی ها می توانند از این وضعیت به عنوان ابزاری سیاسی استفاده کنند گفت: کم کم مشخص می شود که اگر مساله ای هست کسی عقب نشینی برای غرب و به نفع غرب را جایگزین وضع موجود نمی داند. در مورد رژیم صهیونیستی نیز مساله بر سر کار آمدن نتانیاهو موضوع جدیدی نیست آن ها هم به شدت درگیر مسائل و مشکلات خود هستند. امروز شرایط در فلسطین اشغالی برای صهیونیست ها دشوار تر از قبل شده است. در کرانه باختری که سال ها شاهد سکوت بودند و رژیم صهیونیستی از این منطقه به عنوان منطقه آرام یاد می کرد و در غزه درگیر بود امروز شاهد حرکت ها مردمی و درگیری بالایی هستند. این درگیری ها وضعیت رژیم صهیونیستی و سیاست گذاری های این رژیم را مورد چالش قرار داده است. به رغم اینکه نتانیاهو امروز اکثریت دارد اما در داخل قدرت نیز احزاب سیاسی او را تحریم کرده اند و باور خود آن ها بر این است که وجود نتانیاهو می تواند تنش های داخلی و خارجی را افزایش دهد. حامیان رژیم صهیونیستی هم مانند گذشته نیستند. چون هر کدام درگیر مشکلات و مسائل خود هستند. در داخل اروپا هم از راه حل های تکی و خارج از مجموعه اروپا صحبت می شود و هر کشوری معتقد است که باید برای خودش راهکاری پیدا کند و درگیر چالش هایی که کشور های دیگر و یا آمریکا ایجاد می کنند نشویم چون با این شرایط سخت ادامه دادن این روند دشوار است از این رو وضعیتی پیچیده در غرب حاکم است این وضعیت را می توان برای همه دشوار ارزیابی کرد ما این تجربه را داریم که غرب از این مسیر ناامید می شود و بر می گردد. این طور نیست که غرب هر مطلبی را که از ابتدا عنوان کرده برای همیشه داشته باشد.

امروز غرب با شدت با روسیه می جنگد ولی هر آن ممکن است با روسیه کنار بیاید

وی تصریح کرد: امروز غرب با شدت با روسیه می جنگد ولی هر آن ممکن است با روسیه کنار بیاید. در مورد جنگ سرد چین و آمریکا نیز همین مساله متصور است. غرب منافعی را برای خود پیش بینی کرده است و در چهارچوب همین منافع عمل می کند و زمانی که ببیند منافع اش در خطر است عقبگرد می کند و از سیاست خود بر می گردد لذا دو گانگی در سیاست آمریکایی ها دیده می شود. از طرفی حمله شدید و هر روز بهانه جدید و پرونده های جدید و از سوی دیگر این حرف که ما به دنبال پیدا کردن راه حل با ایران هستیم. این تناقض احساس می شود و نشان می دهد مبدایی در غرب وجود ندارد و هر چه که هست تصمیم گیری بر اساس شرایط و موقعیت ها است لذا وضع چندان بدتر از گذشته نیست و فشاری نیست که بر کشورمان اعمال نکرده باشند اگر ابزاری داشتند استفاده می کردند. تحریم نفت و فشار ها بر سیستم مالی و بانکی و حتی تحریم دارو همه مواردی است که در سال های پیش تجربه شد و در حقیقت دیگر چیزی بیشتر از این ندارند که اگر داشتند حتما از آن استفاده می کردند. امروز همان روند که فکر می کنند با گذشت زمان ایران تحت فشار قرار خواهد گرفت دنبال می شود.

 

نعیمی در خصوص اینکه در مجموع روابط ایران و غرب به چه سمت و سویی می رود؟ آیا روابط تیره تر از این خواهد شد؟ اظهار داشت: نه دیگر زمینه ای وجود ندارد که روابط تیره تر از این بشود. امروز در بین غرب در خصوص ارتباط با ایران اختلاف وجود دارد. برخی روابطی واسطه گرانه در غرب و در حوزه عربی مثل قطر و عمان دارند و به دنبال راهکار های مشترک هستند. غربی ها هرگز به دنبال قطع ارتباط نبودند و نیستند و حتی به گفته مسئولین رسمی ما پیام هایی رد و بدل شده است این تفاوت در گفتار و عملکرد غرب است. نباید فکر کنیم که امروز وقت کوتاه آمدن است چون کوتاه آمدن ما شرایط را سختتر می کند و با شرط و شروط بی پایان غرب روبرو خواهیم شد. با توجه به تحولات بین المللی در هر لحظه ای احتمال گشایش وجود دارد. گذشت زمان تا حدی به نفع ایران بود و توانست ثابت کند که ادامه روند فعلی به نفع غرب نیست تا آنها مسیر را تغییر دهند تا مسیر فعلی را به سمت راه حل بکشانند.

وی درباره اینکه در مورد مسائل حقوق بشری غرب چقدر جدی است و فشار های خود بر ایران را تا چه حد ادامه خواهد داد؟ گفت: یکی از مسائلی که سخت و دشوار است مسائل اقتصادی است. بقیه مسائل جدید نیست و اعلام می کنند که فشاری تبلیغاتی است آنچه عملا تاثیر گذار است مبادلات مالی و فعالیت های اقتصادی است. از این رو به نظر می رسد این روند بیشتر به انتظارات غرب بر می گردد. وقتی از پرونده ای نتیجه نمی گیرند به سرعت پرونده جدیدی ایجاد می کنند ولی در مرحله فعلی کسی برنده است که قدرت ایستادگی بیشتری داشته باشد. این موضوع هم سنگین تر از فشار های اقتصادی و مسائل اقتصادی نخواهد بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟