بین الملل تابناک: تحریمهای جدید اروپا علیه ایران تا چند روز آینده، تعطیلی موسسات دولتی سوریه به دلیل کمبود سوخت، مخالفت آمریکا با حمله ترکیه به شمال سوریه، رد درخواست دیدار بشار اسد و اردوغان از طرف سوریه و حمله قسد به پایگاه ترکیه در حلب سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تحریم های جدید اروپا علیه ایران تا چند روز آینده
خبرنگار ارشد نشریه والاستریت ژورنال از احتمال تشدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران به بهانه مسائل حقوق بشری و ادعای پهپادی خبر داد.
لارنس نورمن سهشنبه شب در توئیتی ادعا کرد، بسته تحریمی جدیدی برای بررسی در نشست آتی شورای وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی آماده شده است. در این بسته، طبق ادعای وی ده شخصیت و نهاد ایرانی به بهانه ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین در فهرست تحریمها قرار دارند.
روز دوشنبه هفته آینده، دور آتی نشست شورای وزرای امورخارجه اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد.
دیپلماتهای ارشد کشورهای اروپایی ۲۳ آبان ماه گذشته نیز در تداوم رویکرد مداخلهجویانه در امور داخلی ایران و تلاش برای تنفس مصنوعی به اغتشاشگران، مسائل حقوق بشری را بهانه و ۲۹ شخصیت و ۳ نهاد ایرانی را به فهرست تحریمهای اتحادیه اضافه کردند. به این ترتیب فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران به ۱۲۶ شخصیت و ۱۱ نهاد رسید.
این اتحادیه و سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه اخیرا به بهانه مسائل حقوق بشری و ادعای بیاساس مشارکت ایران در جنگ اوکراین تحریمهای جدیدی را وضع کرده اند.
تعطیلی موسسات دولتی سوریه به دلیل کمبود سوخت
هیأت دولت سوریه به ریاست حسین عرنوس اعلام کرد، به دلیل کمبود سوخت در این کشور، نهادها و مؤسسات دولتی برای روزهای ۱۱ و ۱۸ دسامبر تعطیل خواهند بود.
هیأت دولت سوریه افزود: به علت بحران بازار سوخت که ناشی از تحریمهای ظالمانه است و به علت تأخیر پیشآمده در دریافت نفت و مشتقات نفتی، نهادها و مؤسسات دولتی تعطیل خواهند شد.
پیشتر وزارت تجارت سوریه اعلام کرده بود که قیمت هر لیتر مازوت که سوخت اصلی سیستمهای گرمایشی در سوریه است، از ۲۵۰۰ لیره به ۵۴۰۰ لیره و قیمت بنزین به ۴۹۰۰ لیره افزایش افزایش یافته است.
وزیر نفت سوریه نیز گفته بود که علت کمبود سوخت در بخش نفتی، تحریمهای غرب که به تازگی تشدید شده و حمله اخیر ترکیه به سوریه است که خسارات بسیاری به تاسیسات نفتی وارد کرده است.
مخالفت آمریکا با حمله ترکیه به شمال سوریه
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر ضربالاجل ترکیه به واشنگتن و مسکو درباره عملیات زمینی آنکارا در مناطق شمالی سوریه، نماینده آمریکا در شمال شرق سوریه اعلام کرد که کشورش با هرگونه حمله ترکیه به این منطقه مخالف است.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، نیکولاس گرنگر، نماینده آمریکا در شمال شرق سوریه در سخنانی در این باره نسبت به عواقب هرگونه حمله نظامی ترکیه به مناطق شمالی سوریه هشدار داد.
گرنگر اظهار کرد: ما با فعالیتهای نظامی ترکیه مخالفیم و بیثباتی در غرب کردستان (مناطق کُرد نشین سوریه) را رد میکنیم.
وی افزود: هرگونه حمله نظامی ترکیه به منطقه مذکور، آن را بیثبات میکند و بر تلاشها برای مبارزه با داعش تأثیر منفی میگذارد.
این مقام آمریکایی همچنین گفت: مردم شمال شرق سوریه باید خودشان درباره سرنوشتشان تصمیم بگیرند.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا به ترکیه برای آغاز عملیات نظامی در سوریه چراغ سبز نشان نداده و واشنگتن به دنبال فراهم کردن بستر انجام یک گفتوگوی "کُردی – کُردی" است.
این اظهارات نماینده آمریکا در شمال شرق سوریه در حالی بیان شده است که ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه سه شنبه گفته بود، کشورش برای آغاز عملیات زمینی در مناطق مذکور، منتظر چراغ سبز آمریکا و یا روسیه نیست.
به دنبال جدی شدن تهدیدهای ترکیه مبنی بر انجام عملیات نظامی زمینی در مناطق شمالی سوریه، همچنین یک منبع رسمی ترکیهای روز گذشته در گفتوگو با شبکه الجزیره اعلام کرد: به واشنگتن و مسکو مهلت دادیم تا نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) را از شهرهای "منبج"، "تل رفعت" و "عین العرب" (کوبانی) خارج کنند.
وی افزود: به روسیه و آمریکا اعلام شد که مهلتِ داده شده، تمدید نخواهد شد و جایگزین خروج نیروهای سوریه دموکراتیک از شهرهای مذکور، عملیات نظامی است.
به دنبال انفجار تروریستی ماه گذشته میلادی در مرکز استانبول که به کشته شدن شش تن و زخمی شدن ۸۱ تن دیگر منجر شد، ترکیه گروههای مسلح کُرد مستقر در مناطق شمالی عراق و سوریه را مسئول این اقدام دانست و به همین منظور عملیات نظامی هوایی را علیه حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) و یگانهای مدافع خلق کرد (ی.پ.گ) در شمال سوریه و عراق آغاز کرده است.
مقامات بلندپایه ترکیه و در رأس آنها رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور همزمان با حملات هوایی به انجام یک عملیات زمینی در این مناطق تهدید کردهاند.
رد درخواست دیدار بشار اسد و اردوغان از طرف سوریه
اورهان میراوغلو عضو حزب عدالت و توسعه که حزب حاکم بر ترکیه است خبر داد، دمشق با دیدار رجب طیب اردوغان و بشار اسد رئیس جمهور سوریه مخالفت کرده است.
میراوغلو به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که سوریه درخواست آنکارا برای دیدار بین اردوغان و اسد را رد کرده است و در عین حال مدعی شد که سوریه قصد دارد این دیدار را به بعد از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه موکول کند.
وی درباره درگیری ترکیه با شبهنظامیان کُرد به نام «نیروهای دموکراتیک سوریه» هم گفت که وضعیت در این خصوص حساس است و احتمل زیادی وجود دارد که بر انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه تأثیر بگذارد.
رئیس جمهور ترکیه هم هفتم آذر ماه جاری از احتمال عادی سازی روابط این کشور با سوریه خبر داد. وی احتمال عادیسازی روابط با دولت سوریه را مطرح کرد و گفت که این مساله اصلا بعید نیست.
اردوغان تأکید کرد که امکان دارد در خصوص سوریه، در مرحله آینده، همه چیز به وضعیت عادی بازگردد همانطور که در خصوص مصر این مساله رخ داد. وی همچنین گفت که هیچ دشمنی دایمی در سیاست وجود ندارد.
حمله قسد به پایگاه ترکیه در حلب سوریه
عناصر مسلح وابسته به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) روز سه شنبه پایگاه نظامی ترکیه در شمال حلب را هدف حمله راکتی خود قرار دادند.
عناصر «قسد» پایگاه نظامی ترکیه در «کفرجنه» واقع در حومه عفرین در شمال استان حلب را هدف حمله راکتی قرار دادند؛ گزارشی درباره تلفات احتمالی ناشی از وقوع این حمله راکتی منتشر نشده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه چند روز پیش در سخنانی اعلام کرده بود که آنکارا به زودی حملات زمینی را علیه گروههای مسلح کُرد در مناطق شمالی سوریه و عراق آغاز میکند.
ترکیه عملیات نظامی هوایی خود به شمال سوریه و عراق را یک هفته پس از انفجار در استانبول که منجر به کشته شدن ۶ تن و زخمی شدن بیش از ۸۰ تن دیگر شد، آغاز کرد.
آنکارا «پ.ک.ک» و «یگانهای مدافع خلق» را متهم کرد که پشت این حمله هستند، در حالی که هر دو گروه هرگونه نقش خود در این حمله را رد کردند.